-
BIST 100
15954,59%-0,83
-
DOLAR
44,17% 0,04
-
EURO
50,64% -0,01
-
GRAM ALTIN
7106,19% -0,03
-
Ç. ALTIN
11534,35% 0,00
Piyasalara analitik bakış
Haftanın son işlem gününe artışla başlamasına rağmen seans içinde satıcılı bir seyir izleyerek 4.912,84 seviyesine kadar gerileyen BİST100 Endeksi, %1,65 kayıpla 4.962,97 puandan günü tamamladı.
Dün ne oldu? Haftanın son işlem gününe artışla başlamasına rağmen seans içinde satıcılı bir seyir izleyerek 4.912,84 seviyesine kadar gerileyen BİST100 Endeksi, %1,65 kayıpla 4.962,97 puandan günü tamamladı. Bankacılık Endeksi %3,37 ve Sınai Endeks %1,19 değer kaybetti. Türkiye 2 yıllık tahvil faizi bir önceki kapanışa göre 14 baz puan azalarak %10,48 ve 10 yıllık tahvil faizi 58 baz puan azalarak %10,82 seviyesinden günü tamamladı. Güne 18,63’lü seviyelerden başlayan Dolar/TL, gün içinde 18,70 sınırını aşarken, Euro/TL 19,43-19,71 aralığında hareket etti. Türkiye’nin dolar bazlı 5 yıl vadeli CDS oranı 506,6 seviyesinden işlem gördü.
Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı geçici verilere göre Türkiye'nin 11 aylık dış ticaret açığı 99,8 milyar dolara yükseldi. Türkiye'nin enerjinin etkisiyle artan ithalat faturası dış ticaret açığının da hız kesmeden artmasına neden oldu. Bakan Muş'un verilere ilişkin değerlendirmesinde paritenin dış ticaret rakamları üzerindeki olumsuz etkilerinin devam ettiğini ve parite etkisiyle dış ticaret açığının Ocak-Kasım döneminde yaklaşık 3 milyar dolar daha fazla gerçekleştiğini söyledi.
Finansal kesim dışındaki firmaların net döviz pozisyon açığı Eylül'de aylık 6,01 milyar dolar düşüşle 83,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylelikle reel kesimin döviz açığında 2010 Kasım ayından bu yana en düşük seviye kaydedildi. Eylül'de bir önceki aya göre yurt içi bankalardaki mevduat, yurt dışına doğrudan sermaye yatırımları ve ihracat alacakları sırasıyla 1,08 milyar dolar, 312 milyon dolar ve 1 milyon dolar arttı. Yükümlülük dağılımında ise; bir önceki aya göre yurt içinden sağlanan nakdi krediler ve yurt dışından sağlanan nakdi krediler sırasıyla 4,23 milyar dolar ve 788 milyon dolar azalırken, ithalat borçları 260 milyon dolar arttı.
Otomotiv Distribütörleri verilerine göre; otomobil ve hafif ticari araç pazarı Kasım ayında %36,7 artarak 82 bin 311 adet oldu. Ocak-Kasım döneminde otomobil ve hafif ticari araç pazarı %1,0 azaldı.
TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, banka faaliyetlerine ilişkin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yaptı. Şahap Kavcıoğlu, 'Orta vadedeki enflasyon tahminlerimiz çerçevesinde 2023 yılında enflasyon oranının %22,3'e düşeceğini, 2024 yılında ise tek haneye gerileyerek %8,8 oranında gerçekleşeceğini öngörüyoruz.' dedi.
ABD’de Dow Jones Endeksi, %0,10 artarak 34.430 puana yükselirken, S&P500 Endeksi %0,12 azalışla 4.072 puana ve Nasdaq Endeksi %0,18 azalışla 11.462 puana geriledi. Avrupa Borsaları ise Almanya hariç günü düşüşle kapattı.
ABD'de tarım dışı istihdam Kasım ayında beklentilerin üzerinde 263 bin arttı. Beklenti 200 bin artması olması yönündeydi. İşsizlik oranı ise %3,7'de kaldı. Ortalama saatlik kazançlar aylık %0,6, yıllık %5,1 artış gösterdi. Beklenti aylık %0,3, yıllık %4,6 artıştı. İşgücüne katılım oranı %62,1 ile 4 ayın en düşük seviyesine geriledi. Açıklanan veri, artan faizlere ve resesyon endişelerine rağmen istihdam piyasasının gücünü koruduğuna işaret etti.
Avrupa Birliği, Rus petrolüne 60 dolarlık tavan fiyatta anlaşmaya vardı. Rus petrolüne 60 dolar tavan fiyata ilave olarak yeni bir fiyat sınırlama mekanizması kurulması da söz konusu olacak. Bu mekanizma, Rus petrolüne tavan fiyatı 2 ayda bir yeniden değerlendirecek. Mekanizma, Rus petrolüne tavan fiyatın piyasa fiyatlarının %5 altında tutulmasını sağlanacak. Avrupa Birliğinin ardından G7 üyesi ülkeler ve Avustralya da Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulanmasında anlaştı.
Bugün ne bekliyoruz? Yeni güne başlarken Asya Borsalarında karışık bir seyir izleniyor. Dow Jones vadeli endeksi %0,13 ekside. Dolar/TL 18,63, Euro/TL 19,70 seviyelerinden işlem görüyor. Dolar endeksi 104,2 seviyesinde bulunurken, Euro/Dolar paritesi 1,0675 sınırında. Brent tipi petrolün 86 dolardan, altının onsu 1.807 dolardan ve gramı ise 1.082,3 liradan alıcı buluyor.
Bugün yurt içinde tüketici fiyat endeksi ve yurt içi üretici fiyat endeksi yurt dışında ise Almanya, İngiltere, Euro Bölgesi ve ABD’de hizmet sektörü PMI verileri, verileri takip edilecek.
Uzun vadede ne kekliyoruz? 6,88x olan BİST100 cari F/K çarpanı 7,8x olan 5 yıllık ortalamasına göre %11,8 iskontolu. Türkiye özelinde 2018 ve 2019 yılında artan piyasa volatilitesinin azalmasıyla Borsa İstanbul son dönemde önemli bir ralli yaparak rekor tazelemesine rağmen koronavirüs ve petrol fiyatlarındaki hareketler nedeniyle uluslararası endekslere paralel şekilde 2017 yılından beri en düşük seviyelerini de gördü. Mevcut çarpandaki ıskontoya rağmen önümüzdeki dönem için belirsizliklerin artıyor olması BİST için aşağı yönlü riskleri artırabilir.
Ekim ayında %3,54 artan TÜFE’nin Kasım 2022 tarihli TCMB piyasa katılımcıları anketine göre; Kasım ayında %3,14, Aralık ayında %3,16, 2022 yılı sonunda %68,06 ve 12 ay sonrasında %37,47 artması beklenmektedir. Yine aynı ankette Dolar/TL’nin 2022 sonunda 19,54, 12 ay sonrasında ise 23,35 olması öngörülmektedir. Cari dengenin 2022 sonunda 48,8 milyar dolar, 2023 yılında ise 31,1 milyar dolar açık vermesi beklenmektedir. GSYH büyümesinin 2022 ve 2023’te sırasıyla %5,1 ve %4,1 olacağı öngörülmektedir. TCMB haftalık repo faizinin cari ay sonunda %9,00, 3 ay sonrasında %9,00 ve 12 ay sonrasında ise %15,88 olması beklenmektedir.
Rapor için tıklayınız
https://www.bmd.com.tr/application/files/8016/7022/1754/Piyasalara_Analitik_Bakis_05.12.2022.pdf
Kaynak: BMD
Hibya Haber Ajansı
HAKLARINIZ BİR RİCA DEĞİL, DEVLETİN ÖDEVİDİR VE DİLEKÇE VATANDAŞIN DEVLETE OLAN ARZIDIR
Mersin’de Jandarmadan Yasadışı Bahis Operasyonu: 13 Şüpheli Yakalandı
Jandarmadan Telefon Kaçakçılığı Operasyonu: 800 Bin Liralık Kaçak Telefon Ele Geçirildi
TOKİ İnşaatındaki Hırsızlık Olayına Jandarmadan Operasyon: 5 Şüpheli Yakalandı
Anamur Korucuk’ta Tarım Aracına Ayağını Kaptıran Çiftçi Yaralandı
Anamur’da Hafızlık Öğrencileri İftar Sofrasında Buluştu
Mersinli Kuyumcular Dünya Mücevher Sektörünün Dev Buluşmasında Yerini Alıyor
Büyükşehir’in “Yaşlı Destek Hizmetleri” Yaş Almışların Hayatına Dokunuyor
Anamur’da Şehit Aileleri İftar Sofrasında Bir Araya Geldi
Toptan Ahşap Askı: Mağazalar İçin Şık ve Dayanıklı Askı Çözümleri
ANAMUR ORMAN İŞLETME’DE SELAHATTİN YILDIRIM DÖNEMİ HIZLI BAŞLADI
Kuzeyhan Dubaiye Gidebilecek
90’lı Yıllar Neden Yeniden Trend Oldu? Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı
Doktorlara Göre Bağışıklığı Güçlendiren 5 Besin
Yapay Zeka Kapıda: Microsoft'tan Korkutan Rapor! 40 Meslek Tarihe mi Karışıyor?
Yapay Zeka Geleceğin Mesleklerini Nasıl Değiştirecek?
Japon Tatlı Patatesi Neden Trend Oldu? Sağlıklı Beslenme Tutkunları Bu Lezzeti Konuşuyor
2026 Emekli Paketi Şekilleniyor: Maaş, Sosyal Haklar ve Sağlıkta Yeni Dönem
Anamur’da Çocuklar Camide Buluştu
Anamur’da Yürekleri Dağlayan Kaza: Direksiyon Hakimiyeti ve 3 Saniyelik Mikro Uyku Sendromu
Anamur-Abanoz Yolunda Katliam Gibi Kaza: 3 Ölü, 11 Yaralı
Kaymakam Kemal Duru’dan 12 Mart İstiklal Marşı Mesajı
Minik öğrenciler Mehmet Akif Ersoy’u andı
Başkan Recep Tayyip Erdoğan: Maaş ve İkramiye 14 Mart’tan İtibaren Hesaplarda
Minimalist Gelinliklere İlgi Patladı: Narciso Rodriguez Aramaları Zirve Yaptı
Japon Tatlı Patatesi Küresel Trend Oldu: “Japanese Sweet Potato Chocolate Cake” Tarifi Patlama Yaşıyor
ENHYPEN ve Heeseung Sosyal Medyada Gündem Oldu: “Heeseung Ayrılıyor mu?” Sorusu Hayranları Harekete Geçirdi
“90’larda Nasıldın?” Trendi Patladı: Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı
“XO, Kitty” Fırtınası: Arama Trendleri Yüzde 750 Arttı, Hayranlar Aynı Sorunun Peşinde!
İnşaat Sektöründe Yeni Dönem: Modern Çatı Çözümleri ve Maliyet Analizi
Yükleniyor


