Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Merkezi tarafından Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü (EIT) desteğiyle gerçekleştirilen HEIght Projesi kapsamında Global Girişimcilik Haftası, özel bir etkinlik serisi ile kutlandı. Girişimlerin gelişimini ve uluslararası öğrencilerin Türkiye ekosisteminde aktif varlığını desteklemek üzere gerçekleştirilen HEIght Projesi çerçevesinde düzenlenen etkinliklerde, VavaCars CEO’su ve Kurucu Ortağı Lawrence Merritt ve Twin Science Robotics Kurucu Üyesi Okan Dursun konuşmacı olarak yer aldı.
Türkiye’nin yenilikçi üniversitesi Özyeğin Üniversitesi, uluslararası öğrencilerin girişimcilik farkındalıklarını ve kabiliyetlerini geliştirmeleri için tasarladığı Yüksek Öğretimde İnovasyon Büyümesi ve Eğitimi Projesi (HEIght) kapsamında Global Girişimcilik Haftası etkinliklerine imza attı. Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Merkezi ve İşletme Fakültesi'nin yer aldığı uluslararası proje kapsamında aynı zamanda mevcut girişimlerin büyümelerini destekleyecek programlar ve üniversite çalışanlarının girişimcilik kapasitelerini geliştirecek eğitimler yürütülüyor.
Bu kapsamda 15-21 Kasım tarihlerinden gerçekleştirilen Global Girişimcilik Haftası etkinliklerinde, ‘uluslararası girişimci olma’ ve ‘uluslararası pazarlarda faaliyet gösterme’ temaları işlendi. Özyeğin Üniversitesi kampüsünde düzenlenen oturumlarda start-up ekosisteminin dikkat çeken şirketlerinden VavaCars’ın CEO’su ve Kurucu Ortağı Lawrence Merritt ve Özyeğin Üniversitesi mezunlarından olan ve tüm dünyadan, binlerce başvuru arasından seçilen 17 genç liderden biri olarak, bu yıl Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) Genç Liderleri arasında Türkiye’den yer alan tek genç lider olan Twin Science Robotics’in Kurucu Üyesi Okan Dursun yer aldı.
Uzun yıllar İngiltere’de teknoloji şirketlerinde ve girişimlerde üst düzey roller üstlenen Lawrence Merritt, uluslararası bir girişimci olarak tecrübeleri ve Türkiye pazarını seçme sebeplerine yönelik samimi paylaşımlarda bulundu. Türkiye’deki girişimcilik ekosistemini değerlendiren Lawrence Merritt; “Bir girişimci olarak Türkiye’yi seçmemde bireysel merak ve gelişimim kadar ülkenin sahip olduğu değerler de etkili oldu. Daha önce deneyim kazandığım Avrupa’dan farklı olarak Türkiye, çok dinamik ve enerjik bir pazar. Bunda genç nüfusu ve teknolojiye yatkınlığı önemli bir rol oynuyor. AB’nin demografik problemleri Türkiye’de yok ve herkes teknolojiyi kucaklamaya hazır. Türkiye, değişime açık olması ve teknolojiyi kullanma alışkanlıkları anlamında dünyanın lider ülkeleri arasında yer alıyor. Öte yandan ikinci el araç pazarı yoğun olarak ‘offline’ bir pazar ve bu, son 50 yılda değişmedi. Dolayısıyla 90’lı yıllardaki Amazon gibi VavaCars’ın Türkiye’de bir yatırım aracı olarak görülen araç satın alma pazarına yenilikler ve ilkler sunabileceğini biliyoruz. Bu doğrultuda pandemi sonrası yüksek faiz ve yüksek enflasyon ortamında girişimimizi güçlü bir stratejiyle yönetmeye odaklanıyoruz. Tüm dünyada da bugün girişimlerin en temel sorununun bu ekonomik dalgalanmaları yönetmek ve nakit akışını dengelemek olduğunu biliyoruz. Her zaman olduğu gibi insanlara değer sunan bir misyon ile hareket eden, uyumlu bir ekip yaratabilmiş ve dijitalleşmeden pazarlamaya tüm temel fonksiyonları yönetebilecek yetkinlikte kuruculara sahip girişimler bu şartları yöneterek başarıya ulaşacaktır” şeklinde konuştu. Ayrıca Lawrence Merritt, girişimci adaylarının başarısızlıktan korkmamalarını ve başarısızlığı bir öğrenme fırsatı olarak görmelerini vurgularken başarısızlıklardan nasıl faydalandığını da paylaştı.
Üniversite öğrenimine devam ederken gönüllü olarak yer aldığı sivil toplum çalışmalarında tanıştığı ekip arkadaşları ile etki odaklı bir girişime imza atan Okan Dursun, girişimlerini Türkiye’de kurduktan sonra yurtdışına açılma sürecini ve bu süreçte edindiği tecrübelerini aktardı.
Okan Dursun; “Özyeğin Üniversitesi, sadece Türkiye’de değil, uluslararası çapta da girişimcilik alanında ilkleri hayata geçiren bir kurum. Ben de üniversite seçiminde ‘Hayatınızın Girişimi’ mottosuyla Özyeğin Üniversitesi’ni seçtim ve ardından hem burada aldığım yenilikçi eğitim hem de gönüllülük çalışmalarım doğrultusunda girişimcilik çalışmalarımın temellerini attım. Ardından teknoloji alanında öğrencilere eğitim sunmak üzere Twin Science Robotics ile önce Türkiye’de ardından da yurt dışında farklı ülkelerde gençlere destek sunan bir girişimin kurucuları arasında yer aldım. Bugün ise Birleşmiş Milletler tarafından Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Genç Liderleri arasında gösterilen bir girişimci olarak kariyerime devam ediyorum. Girişimci adaylarına tavsiyem ise gönüllülük çalışmalarına ve staj olanaklarına önem vermeleri. Çünkü erken yıllarda bu platformlarda elde edilen deneyim hem sosyal farkındalığı artırmaya hem de deneyim kazanmaya olanak sunuyor. Girişim fikirlerini hayata geçirirken ise en önemli iki konu hata yapmaktan çekinmemek ve ne olursa olsun birbirini destekleyen yol arkadaşlıkları yani kurucu ortaklar edinmek. Öte yandan özel sektörde kurumsal iş deneyiminin de önemli olduğuna inanıyorum. İyi işleyen, binlerce kişinin ortak bir amaçla çalıştığı ve çok çeşitli proje ve ürünlerin geliştirildiği bir ortamda kazanılan deneyimin önemli olduğuna inanıyorum” dedi.
Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Merkezi ve Girişim Fabrikası tarafından yürütülen HEIght Projesi, Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü (EIT) tarafından 2021 yılında ilk kez açılan Yükseköğretim Kurumları için İnovasyon Kapasitesi Geliştirme Programı (EIT HEI Initiative) kapsamında destekleniyor. Proje kapsamında 2022 yılında İstanbul’daki üniversitelerde öğrenim gören 25 farklı ülkeden 100’ün üzerinde uluslararası üniversite öğrencisi sunulan eğitim programından faydalandı. Ekosistemdeki çeşitliliğe katkı sunması ve ekosisteme yeni yeteneklerin katılımını teşvik etmesi hedeflenen proje kapsamında, Özyeğin Üniversitesi, yenilikçi eğitimlerle gelişimi destekleyen ve güçlü bir network oluşturan çalışmalarına devam ediyor.