-
BIST 100
16106,96%-0,11
-
DOLAR
44,36% 0,06
-
EURO
51,43% 0,24
-
GRAM ALTIN
6346,23% -1,20
-
Ç. ALTIN
10945,35% 0,00
Özel eğitim kurumları güven arayışında
6 Şubat’tan itibaren meydana gelen depremlerin ardından en çok tartışılan konulardan biri de eğitim oldu. Bağımsız okullar topluluğu Özel Bir Yer Okullar Ağı, Yalova’da düzenlediği 1. Kurucular Çalıştayı’nda deprem sonrasında ya
Bağımsız okullar topluluğu Özel Bir Yer (ÖBY) Okullar Ağı’nın kurucu ve danışma kurulu, ağa dahil olan okulların kurucuları ve akademik direktörleri, 18-19 Şubat tarihlerinde Yalova’da 1. Kurucular Çalıştayı’nda bir araya geldi. İki günlük çalıştayda, ÖBY Okullar Ağı’nın kuruluşundan bu yana eğitim alanında gerçekleştirdiği çocuk odaklı çalışmalardan eğitimci ve ebeveyn eğitimlerine, uluslararası etik ilkelerden sürdürülebilir nitelikli eğitim faaliyetlerine kadar birçok konu masaya yatırıldı.
Çalıştayda ayrıca 6 Şubat’ta 11 ili etkileyen Maraş depremi sonrasında yapılacak onarıcı eğitimlerle ilgili yol haritası belirlendi. Erken çocukluk döneminde afet bilinci geliştirmek için bir atölye içeriği hazırlanarak ağ üyesi okullarda herkese ücretsiz ulaştırma kararı alındı. Çalıştaya deprem bölgesinden katılan ve okullarını temel ihtiyaçlarını karşılamaları için afetzedelere açtıklarını belirten Şanlıurfa Bebe Orman Evi Kreşi’nin kurucuları, ÖBY Okul Ağı tarafından bölgede çocuklara yönelik yapılacak desteklerde, kurumlarının merkez olarak kullanılmasını talep etti.
“Yeni bir eğitim ekosistemine ihtiyaç var'
Çalıştayda gerçekleştirdiği sunumda, etik değerlerle yeni bir eğitim ekosistemi inşa edilmesi gerektiğini söyleyen ÖBY Okullar Ağı Kurucusu Kayhan Karlı, “Bugün eğitimde yaşadığımız belki de en büyük sorun güven kaybıdır. Veliler, öğretmenler, öğrenciler, yöneticiler. Okul ekosistemine dahil olan paydaşlar birbirlerine güvenmiyor. Önce bu düşünceden kurtulmalı ve kaybedilen güveni yeniden, hem de daha güçlü biçimde inşa etmeliyiz” dedi.
ÖBY Okullar Ağı’nın güven duyulan bir okul ekosistemin oluşturulması ve yaygınlaştırılması için hareket ettiğini dile getiren Kayhan Karlı sözlerine şöyle devam etti:
“Bağımsız okullar topluluğu oluşturmak amacıyla yola çıktık. Okul öncesi eğitim kurumlarıyla başladığımız bu yolculukta K-12 okullarını da topluluğumuza dahil etmeye başladık. Hedefimiz ülkemizde etik akıl zemininde standartları oluşmuş bir güvenilir okullar ağı oluşturmak.”
“Deprem, çocukların güvenlik hissini ve normal yaşam düzenini bozabilir”
Çalıştaya katılan önemli isimlerden bir de Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi, ÖBY Okullar Ağı Danışma Kurulu Üyesi Dr. Oktay Aydın oldu. Ağ üyelerine kılavuz niteliğinde bir rehber sunan Dr. Aydın, eğitim anlayışının veriye ve bilimsel bilgiye dayalı temellendirilmesine vurgu yaptı. Etkili iletişimin yalın olması gerektiğine değindi, yaşanan büyük depremin çocuklar üzerindeki fiziksel ve psikolojik etkilerinden bahsederek, deprem sonrasında çocuklarla iletişimde dikkat edilmesi gerekenleri gündeme getirdi.
Dr. Oktay Aydın, “Çocuklar fiziksel olarak deprem sırasında düşebilir veya yaralanabilir. Deprem psikolojik olarak ise çocuklarda korku, endişe, stres ve travma gibi duygulara neden olabilir. Deprem, çocukların güvenlik hissini ve normal yaşam düzenini bozabilir” dedi.
“Çocukların deprem travmasını atlatması için ebeveynler pozitif örnek olmalı”
Deprem sonrasında çocukların güvenli bir ortamda olmalarının, düzenli ve açık iletişim kurmalarının ve sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürmelerinin önemli olduğunu söyleyen Dr. Oktay Aydın, “Ebeveynler, çocuklarının hislerini ve kaygılarını anlamaya çalışarak, onların konuşmasına ve paylaşmasına izin vermeli. Çocukların günlük rutinlerinin bozulmaması, evde yapılan etkinliklerin yanı sıra, açık hava aktivitelerine de katılmalarının sağlanması önemli. Çocukların travmayı atlatmalarına yardımcı olmak için, ebeveynler çocuklarına pozitif örnekler sergileyerek cesaretlendirmeli ve kendilerini güvende hissetmelerini sağlamalı.” dedi.
Okullar için afet eylem planı
Özel Bir Yer Okullar Ağı 1. Kurucular Çalıştayı’nda ayrıca, Afet Eğitimi Öğretim Programı’nın oluşturulmasına karar verildi. Program aracılığıyla eğitime dahil olacak öğretmenlerin diğer okullarda formatör olarak eğitimleri düzenlemesi karara bağlandı. Ayrıca ÖBY Okullar Ağı’nda yer alan her okul için afetlerde nasıl bir yol izleneceğine dair eylem planlarının oluşturulması da verilen kararlar arasında yer aldı. Afet Öğretim Programı’nın gönüllü olarak Özel Bir Yer Okullar Ağı tarafından uzmanlarla birlikte çalışarak hazırlanacağı, sadece deprem değil, meydana gelebilecek tüm afetlere hazırlık, afet sırasında yapılacaklar, afet sonrası yaşanabilecek durumları öngörme, psikolojik ve sosyal destek süreçlerini kapsayacağı ve ağ okullarından diğer okullara bu eğitimlerin yaygınlaştırarak tüm Türkiye’de okullardan başlayarak afet bilincinin kazandırılmasının amaçlandığı belirtildi.
Hibya Haber Ajansı
MHP Mersin Teşkilatından “Omurgasızlar” İfadesine Sert Tepki
Mersin'de 3 Günlük Elektrik Kesiliyor Anamur, Bozyazı ve Aydıncık İlk Sırada!
Yörünge Olmasaydı Güneş sistemimiz Ne Olurdu?
Bozyazı-Aydıncık Yolunda Heyelan: Kaya Kütleleri Aracın Üzerine Düştü!
Devlet Erkanı ve Vatandaş Bu Seferde Bayram İçin Kucaklaştı
Ramazan Bayramı Mesajları
AK Parti Anamur İlçe Teşkilatının Bayramlaşma Programına Yoğun Katılım
ANTSO Başkanı Mehmet Tuna’dan Ramazan Bayramı Mesajı
Başkan Denizden Ramazan Bayramı Mesajı
Kaymakam Kemal Duru’nun Ramazan Bayramı Mesajı
ANAMUR'DA ÇANAKKALE RUHU YENİDEN CANLANDI: ŞEHİTLERİMİZ DUALARLA ANILDI
Kaymakam Kemal Duru’dan 18 Mart Mesajı: "Çanakkale Ruhu Birliğimizin Teminatıdır"
MHP MERSİN MİLLETVEKİLİ DR. LEVENT UYSAL, RAMAZAN BAYRAMI’NI KUTLADI
Anamur’da Narkotikten Sokak Satıcılarına Darbe
HAKLARINIZ BİR RİCA DEĞİL, DEVLETİN ÖDEVİDİR VE DİLEKÇE VATANDAŞIN DEVLETE OLAN ARZIDIR
Mersin’de Jandarmadan Yasadışı Bahis Operasyonu: 13 Şüpheli Yakalandı
Jandarmadan Telefon Kaçakçılığı Operasyonu: 800 Bin Liralık Kaçak Telefon Ele Geçirildi
TOKİ İnşaatındaki Hırsızlık Olayına Jandarmadan Operasyon: 5 Şüpheli Yakalandı
Anamur Korucuk’ta Tarım Aracına Ayağını Kaptıran Çiftçi Yaralandı
Anamur’da Hafızlık Öğrencileri İftar Sofrasında Buluştu
Mersinli Kuyumcular Dünya Mücevher Sektörünün Dev Buluşmasında Yerini Alıyor
Büyükşehir’in “Yaşlı Destek Hizmetleri” Yaş Almışların Hayatına Dokunuyor
Anamur’da Şehit Aileleri İftar Sofrasında Bir Araya Geldi
Toptan Ahşap Askı: Mağazalar İçin Şık ve Dayanıklı Askı Çözümleri
ANAMUR ORMAN İŞLETME’DE SELAHATTİN YILDIRIM DÖNEMİ HIZLI BAŞLADI
Kuzeyhan Dubaiye Gidebilecek
90’lı Yıllar Neden Yeniden Trend Oldu? Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı
Doktorlara Göre Bağışıklığı Güçlendiren 5 Besin
Yapay Zeka Kapıda: Microsoft'tan Korkutan Rapor! 40 Meslek Tarihe mi Karışıyor?
Yapay Zeka Geleceğin Mesleklerini Nasıl Değiştirecek?
Yükleniyor


