10075,20%1,14
35,34% -0,08
36,41% -0,21
2997,67% -0,09
4860,27% 0,00
Bir canlı dünyaya getirmek kadınlar için en mucizevi yolculuklardan biri olarak kabul ediliyor.
Bir canlı dünyaya getirmek kadınlar için en mucizevi yolculuklardan biri olarak kabul ediliyor. Bu yolculuk, bebeğin anne rahmine düştüğü andan itibaren başlıyor ve yaşam boyu devam ediyor. Elbette bu büyülü yolculuğun en hassas dönemi gebelik süreci olarak görülüyor. Anne adaylarındaki doğum heyecanı ve stresi kaçıncı gebelik olursa olsun azalmadan devam ediyor. Memorial Sağlık Grubu sağlıklı bir hamilelik ve doğum süreci için anne adaylarının yanında olmaya devam ediyor.
Memorial Bahçelievler Hastanesi’nde düzenlenen “Doğuma Hazırlanırken Nefes ve Gevşeme Eğitimi”, uzman hekimlerin yönetiminde anne adayları için kapılarını açıyor.
Konforlu bir hamilelik ve doğum süreci için pelvik egzersizleri ve medikal pilates eğitimi, Memorial Bahçelievler Hastanesi Pelvik Taban Rehabilitasyonu ve Medikal Pilates Ünitesi’nden Prof. Dr. Ümit Dinçer ve Memorial Bahçelievler Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Emine Barın yönetiminde, Uzman Fizyoterapist Seda Nur Özaydınlı tarafından verilecek. Eğitimde, gevşeme pozisyonları ve tekniklerinin doğumdaki öneminden annenin enerjisini korumak için yapılacak nefes egzersizlerine, masaj teknikleri ile gevşemeden doğum sürecinde ıkınma teknikleri ve perine bakımına kadar bilinmesi gereken her şey, konunun uzmanı fizyoterapistler tarafından anne adaylarına anlatılacak.
2 haftada bir Çarşamba günleri 14.00-15.00 saatlerinde gerçekleşecek olan “Doğuma Hazırlanırken Nefes ve Gevşeme Eğitimi” 30-34 haftalık gebelere yönelik uygulamaları içerecek.
PROGRAMDA NELER VAR?
Gevşeme pozisyonları ve tekniklerinin doğumdaki önemi
Gevşeme egzersizleri, doğumun daha rahat gerçekleşmesi ve doğum sırasında oluşabilecek bazı komplikasyonları önlemesi açısından önemlidir. Zihni sakinleştirmek ve bedeni gevşetmek için kullanılır. Gebelik dönemi boyunca yapılması faydalıdır. Yapılan bu egzersizler ve pozisyonlar doğum sırasında da kullanılır. Kadınlar gebelik süresince ne kadar kolay gevşeyebilirlerse doğum sırasında da o kadar kolay ve rahat gevşeyebilirler.
Annenin enerjisini korumak için nefes egzersizleri
Gebelik sırasında nefes darlığı en sık rastlanan şikayetlerden birisidir. Bu dönemde aylar geçtikçe rahmin büyümesine bağlı olarak karın ve göğüs boşluklarını ayıran diyafram kası yukarıya doğru itilir ve göğüs boşluğu sıkışır. Bu dönemde sık sık nefes darlığı problemi görülebilir. Uzman kontrolü altında yapılan nefes egzersizleri ile bu durumu en aza indirgemek mümkündür. Solunum egzersizleri ve gevşeme teknikleri özellikle doğum süreci başladığında annenin sakin kalarak kendisinin ve bebeğinin strese girmeden süreci tamamlanmasına yardımcı olur. Doğum sancılarının gelmeye başladığı birinci dönemde gevşeme teknikleri ile anne, enerjisini aktif olarak doğum sürecine saklar. Bu egzersizlerin gebelik süresince öğrenilmesi daha rahat bir doğum geçirilmesine yardımcı olacaktır.
Masaj teknikleri ile gevşemek mümkün…
Masaj, sağlık ve iyiliği artırmak için vücudun yumuşak dokularına sistematik ve amaçlı olarak elle yapılan işlemdir. Doğum sırasında gevşemeyi sağlamak, ağrı ve acı çekmeyi azaltmak için kullanılır. Aromaterapi yağları ya da losyonları kullanılarak masaj yapmak hem kasılmalar sırasında hem de kasılma arasında gevşeme ve rahatlamayı artırmaktadır. Masaj yapmak sadece ağrının azalmasına yardım etmez; aynı zamanda, kadının önemsendiğini, onun için endişe edildiğini, ilgilenildiğini, bakımı ve karşılıklı iletişimi de ifade eder.
Doğum sürecinde ıkınma teknikleri önemli bir yer tutuyor
Kadının, ıkınma hissi oluşsun ya da oluşmasın serviksin tam genişlediği zaman ıkınması konusunda eğitilmesi, doğumun ikinci evresinin kısaltılmasında etkili olmaktadır. Uzun süreli ıkınmanın negatif sonuçları da olabilmektedir. Gereksiz yere uzun süreli ıkınmaya bağlı annenin yorgunluğu, bitkinliği ve bunlara bağlı olarak sezaryenle doğum riski artabilir ve gebelik sonrası iyileşme süreci daha da uzayabilir.
Doğal seyrine bırakılan doğumlarda ıkınma refleksi devreye girer. Bu dönemde hamilelerin yapacağı en önemli şey, uygun ıkınma teknikleri ile bebeğinin aşağı inişini kolaylaştırmaktır. Bedeninin yönlendirmesini izleyen ve buna izin verilen hamilelerde doğum çok daha kolay gerçekleşecektir.
Hızlı iyileşme için perine bakımı
Perine, vajina ve anüs arasında yer alan bölgedir. Perine masajı, perineal kasların esnekliğini artırdığı, epizyotomi gereksinimi ve yırtık olmadan doğumda perinenin esnekliğini sağladığı için önerilmektedir. Perine masajı doğum sonrası dönemde perineal yırtıkları ve epizyotomi oranını azaltmakta, dolayısıyla doğum sonrası dönemde iyileşmeyi hızlandırmaktadır. Annenin doğum sonrası dönem ile ilgili perine bakım yöntemleri hakkında yeterli bilgi sahibi olması, iyileşme dönemine de katkıda bulunur.
Gebelikte egzersizin önemi
Gebelik sürecinde kas-iskelet sistemi etkilenimi ile annenin duruş imajı değişmektedir. Bu yüzden gebelik döneminde kas iskelet sisteminde oluşan değişimler nedeniyle görülen problemleri minimale indirmek amacıyla gebelerin egzersiz yapması önerilmektedir. Gebelikte planlanan egzersiz programları kişiye özeldir ve uzman eşliğinde yapılması gerekir.
Doğum sonrası için de yanınızdayız!
Postnatal dönem, gebeliğe bağlı olarak meydana gelen anatomik ve fizyolojik değişikliklerin doğumdan sonra normale dönmeye başladığı dönemdir. Fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamaları ile annenin ve bebeğin sağlığının iyileştirilmesi ve oluşabilecek komplikasyonların önlenmesi veya en aza indirilmesini sağlanmaktır. Doğum sonrası oluşabilecek rahim ve idrar torbasının sarkması, vajinanın genişlemesi, idrar tutamama gibi problemlerin giderilmesi veya en aza indirilmesi için pelvik taban egzersizlerinin uygulanması çok önemlidir. Bu dönemde uygulanacak fizyoterapinin amacı; ağrıyı azaltmak, mobiliteyi artırmak, mümkün olan en kısa sürede annenin tam iyilik halini sağlamak ve özellikle doğum sonrası oluşan bağırsak sorunlarını azaltmaktır. Fizyoterapi ve rehabilitasyon programı; bu dönemde karşılaşılan sağlık problemlerini azaltmakla birlikte annenin yaşam kalitesini artırmakta, bebek bakımı ve öz bakımında olumlu etkilere sahip olmaktadır.