9724,50%-0,42
35,19% 0,30
36,73% 0,92
2968,28% 1,32
4806,92% 0,71
Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, Türkiye’nin uyuşturucu trafiğinin merkezi olduğuna ve uyuşturucu ile mücadelenin etkin yapılmadığına dair iddiaların yer aldığı haberler ile ilgili açıklama
Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, Türkiye’nin uyuşturucu trafiğinin merkezi olduğuna ve uyuşturucu ile mücadelenin etkin yapılmadığına dair iddiaların yer aldığı haberler ile ilgili açıklama yaptı.
Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Son yıllarda, tarihimizin en kapsamlı, planlı ve mücadeleci kurumların koordinasyon içinde olduğu bir uyuşturucu mücadelesi yürütülmektedir. Bu sayede 2017 yılında 941 olan doz aşımı ölüm sayısı 2021'de 270'e düşmüştür. Yapılan operasyonlar, saha baskısı ve yakalamalarımızla eroin maddesinin Balkan rotası yani ülkemiz üzerinden geçişi sınırlandırılmıştır. Güvenlik güçlerimizin bu operasyonları, yargı makamlarıyla sağlanan uyum ve iş birliği ile 2016 yılında 35 bin civarında olan uyuşturucu suçları tutuklu/hükümlü sayısı, şu anda 115 binin üzerine çıkmıştır.
Sadece içinde bulunduğumuz 2022 yılı içinde günümüze kadar, 168 bin 659 uyuşturucu olayına müdahale edilmiş, bu olaylarda 215 bin 274 şüpheli yakalanmış, bunların 19 bin 1'i tutuklanmıştır. İftira merkezi haline gelen yayın organları tarafından, kokain merkezi haline geldiği iddia edilen ülkemizde 1 ton 961 kilogram kokain yakalandığı 2020 yılında, Belçika'da 70, Hollanda'da 49, İspanya'da 37 ton kokain ele geçirilmiştir. Kolluk yakalamalarına bakarak Türkiye'nin uyuşturucu merkezi olduğunu söylemek en hafif tabirle insafsızlıktır. Büyük oranda kolluk gayretiyle ortaya çıkarılabilen uyuşturucu suçlarına müdahalenin artması, birimlerimizin performans, motivasyon, kabiliyet ve mücadele kapasitesinin yükselmesinden ve FETÖ yapılanmasının birimlerimizden temizlenmesinden kaynaklıdır.
Uyuşturucu ile mücadelede tarihin en kapsamlı eğitim projeleri yürütülmektedir. Sahada yürütülen arzla mücadele faaliyetlerine bilimsel destek sağlanmaktadır. Atık su uyuşturucu analizinden, bilişim teknolojisi destekli narkotik eğitim tırlarına, il ve ilçelerin risk durumundan, en iyi narkotik polisi anne eğitim projesine, uyuşturucu suçlu profili çıkarılmasından, suç bildirimlerinin en seri şekilde alınmasını sağlayan 'UYUMA' uygulamasına kadar teknoloji ve bilimin öncülüğünde mücadele edilmektedir. Mücadelemizle ilgili detaylara, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan kişilerin hezeyanlarından değil uzman raporlarından ulaşılabilir. 2022 yılında yayımlanan Dünya ve Avrupa uyuşturucu raporlarına bakıldığında Türkiye'de yapılan mücadelenin uluslararası kamuoyu tarafından da takdir edildiği görülecektir. Buna rağmen mezkur yayın organlarının ve bu haberleri yapan kişilerin düşmanca tavır gösterdikleri, uyuşturucu mücadelesine destek değil, mücadeleci kurumları karalama ve töhmet altında bırakma amacı taşıdıkları izlenmektedir.
1937 yılından beri uyuşturucuyla mücadele tecrübesi olan bir teşkilatlanma olarak, bu tip karalamalarla yeni karşılaşmadığımızı biliyoruz. Geçmişte de ülkemiz yönetici ve bürokratlarının uyuşturucu ticaretiyle birlikte anılmasını isteyen, bu yönde haberler yapan kişileri ve yayın organlarını tanıyoruz. Başbakanlarımızı eroin şırıngalarıyla aynı fotoğraf karesine koyanları hatırlıyoruz. Tarihimizde yaşanan bu karalamaların günümüzde de Stockholm sendromuna kapılanlar tarafından sürdürülmesine şaşırmıyoruz. Bunların, ülkemiz yöneticilerini ve mücadeleci birimlerini itibarsızlaştırma amacından başka bir önceliklerinin olmadığını, yurtiçinden veya yurtdışından suç odakları tarafından yönlendirildiklerini, uyuşturucu kaçakçılarıyla benzer amaca hizmet ettiklerini görüyoruz. Öncelikli hedefimiz toplumumuzu ve çocuklarımızı korumaktır. Bu görev başta narkotik birimleri olmak üzere tüm kolluk birimlerimiz tarafından, birbirleriyle ve uluslararası karşılıklarıyla eşgüdüm içinde ve başarıyla sürdürülmektedir.” denildi.
Hibya Haber Ajansı