10085,50%0,10
35,32% 0,12
36,68% 0,06
2991,38% 0,04
4821,21% 0,00
Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi ile Mülkiye Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Kooperatifi tarafından “Türkiye’de Son Ekonomik Kriz: Nedenleri/ Sonuçları/ Çıkış Yolları” konulu panel, Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi
Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi ile Mülkiye Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Kooperatifi tarafından “Türkiye’de Son Ekonomik Kriz: Nedenleri/ Sonuçları/ Çıkış Yolları” konulu panel, Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
Mülkiye Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Kooperatifi adına konuşan açılış konuşmasını yapan Yasemin Yücesoy, “Türkiye’nin ekonomik, sosyal sorunlarına kafa yormayı ve çözümler üretmeyi tarihsel misyon olarak üstlenen Mülkiyelilerin, ekonomik kriz yok diyenlere inat yaşanan ekonomik sorunların büyüklüğünün ve acil olarak çözümleri hayata geçirme gerektiğinin farkında olarak ve ekonomik krizin nedenleri, sonuçları ve çıkış yollarını bilimsel olarak tartışılması gereğiyle bu paneli düzenlediklerini dile getirdi.
Açılış konuşması yapan Mülkiyeliler Birliği İzmir Şube Başkanı Nazlı Kayı, son ekonomik krizi teorisiyle pratiğiyle değerlendirmek amacıyla gerçekleştirdikleri panel ile ekonomik krizden çıkış yollarını ortaya koymayı amaçladıklarını ve bu konudaki bilimsel tartışmalara katkı yapmayı amaçladıklarını ifade etti.
Dokuz Eylül Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüsnü Erkan’ın moderatörlüğünü yaptığı Panelde, Ege Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Lenger, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdal Bahçe ve İş İnsanı /İstanbul Ticaret Odası Üyesi Mustafa Akın Özerdem konuşmacı olarak yer aldı.
Prof. Dr. Aykut Lenger tarafından, Türkiye’de yaşanan son ekonomik krizin yapısal nedenlerinin olduğu, uygulanan ekonomik politikalarla bu yapısal sorunların aşılamayacağı, uygulanan ve “heteredoks olduğu” ileri sürülen ekonomi politikaların heteredoks olarak tanımlanamayacağı belirtildi.
Prof. Dr. Serdal Bahçe tarafından, ekonomik krizin gelir dağılımına etkileri değerlendirilerek, 2019 yılından 2022 yılına gelindiğinde enflasyon baz alındığında emekçi sınıfların gelirlerinin servet sahiplerine göre daha fazla azaldığı ortaya koyuldu.
İş İnsanı Mustafa Akın Özerdem ekonomik krizden çıkış yolları arasında, planlamanın devreye sokulması, DPT’ye yeniden işlevsellik kazandırılması gereği, son dönemdeki servet transferleri, döviz dalgalanmaları veya merkezi idare ve yerel yönetimler ihaleleri gibi yollarla edinilmiş haksız ve aşırı kazançları törpüleyecek şekilde servet vergisi devreye sokulması gerektiği dile getirildi.
Soru cevap ve plaket takdimi ile sona eren panel yoğun ilgi gördü.