Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
'Tahliye edilemeyen karbon monoksit gazları ölümlere, kurum ve yağ tortularının tutuşması ise yangınlara neden oluyor. Baca yangınları çatıya sirayet etmesi ile zarar daha büyük olabiliyor. Kullanılmadan önce bacalarının temizliğinin yapılması can ve mal emniyeti bakımından önem taşıyor.
Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli ve izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalıdır. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmelidir.
Baca içerisinde oluşan yağ atıkları, ziftler ve kurumlaşmalar gerek sobaların gerekse ticari işletmelerin ocaklarının alevli bir şekilde yakılmasıyla tutuşarak alev almakta ve baca yangınları meydana gelmektedir. İhmal edilen bu tabakalar, baca içerisinde bir petrol ürünü gibi tehlike oluşturmaktadır.
Bacalarda oluşan çatlaklara karşı önceden önlem alınmalı ve kaliteli yakıt kullanılmasına özen gösterilmelidir. İlimizde işletmelerde meydana gelen baca yangınlarının büyük çoğunluğu baca ve yağlı kanalların temizliğinin yapılmamasından ya da yetersiz yapılmasından kaynaklanmaktadır. İlimiz sınırları içerisinde yetki belgesi bulunan firmalara baca ve yağlı kanal temizliğinin yaptırılması önem arz etmektedir. Vatandaşların bacalarında sorun çıktığı anda İtfaiye ekiplerini araması gerekmektedir.'
Hibya Haber Ajansı