9724,50%-0,42
35,19% 0,30
36,73% 0,92
2968,28% 1,32
4806,92% 0,71
Mersin’in Anamur İlçesi Sugözü Mahallesi Murca bölgesinde bulunan Morca Mağarası, dünyanın ilgisini 6 yıl önce çekti. Türkiye’nin en derin 3’ncü mağarası Morca Mağarası’nda yeni bir tür bakteri keşfedildi.
Mersin’in Anamur İlçesi Sugözü Mahallesi Murca bölgesinde bulunan Morca Mağarası, dünyanın ilgisini 6 yıl önce çekti. Türkiye’nin en derin 3’ncü mağarası Morca Mağarası’nda yeni bir tür bakteri keşfedildi. Orta Toroslar’ın zirvesinde bulunan Morca Mağarası’nda yapılan bilimsel çalışmalarda yeni bir tür bakterinin varlığına ulaşıldı. 2019 yılında Türkiye, ABD, Lübnan ve Bulgaristan’dan oluşan 31 mağaracıdan oluşan ekip Morca Mağarası’na girerek eksi bin 210 metreye kadar indi.
Daha sonra mağaranın cazibesini keşif için ilesi çalışmalarını sürdüren mağara ekibi, bin 274 metre derinliğe kadar inerek Morca Mağarası’nın el değmemiş alanına ulaştı ve böylece insan oğlu tarafından mağaranın içindeki göller bölgesi keşfedilmiş oldu. Dünya’nın sayılı mağaraları arasında ilk sıralarda yer alan Morca Mağarası için Yurt içi ve yurt dışından birçok bilim insanı bir araya geldi.
Dünya bilim insanlarının ve mağaracıların dikkatini çeken ve Anamur’un cazibe merkezi olma yolunda emin adımların atıldığı Morca Mağarasına, 2 bin150 metreden, 2 bin 100 metreden olmak üzere 2 noktadan giriş mevcut.
Girişlerini sifona benzeten bilim insanları bu nedenle girişler için sifon adını vermişler. Bin ile bin 256 metre arasında 10 tane yan kol bulunan bir mağara sistemlerine bağlanan Morca Mağarası için Uzman ekipler bu gizemi çözmek için 2 bin 150 rakımdaki girişinden halatlarla mağaraya iniyor. Torosların zirvesindeki Morca Mağarası için tıpkı 5 kilometre yakınındaki Çukurpınar Mağarasında olduğu gibi Yurt içi ve yurt dışından gelen bilim insanları mağaranın jeolojik yapısını inceliyor, hayvan türlerini inceliyor.
Yerin bin 274 metre altında bulunan göller bölgesine ulaşılan keşif ve bilimsel çalışmalarda bölgede yeni bir bakteri türü de keşfedildi. Bilim İnsanlarının tesbitlerine göre, göllerden bir tanesinde yüzlerce hatta binlerce kerevit bulunuyor. Alınan numunelerde, bunların yeni bir tür değil cins olduğu tespit edildi. Dünyada insan vücudu antibiyotiklere çok fazla direnç kazanmaya başladı. O yüzden onu değişik bir bakteriyi bularak, değişik bir antibiyotik ilaçlar yapabilmek için çalışmaların yapılması bekleniyor. Morca Mağarası’ndaki bilim insanlarının maceralı çalışmaları devam ediyor.
MHA