Tarih: 24.01.2023 07:46

Momentum arayışı sürüyor

Facebook Twitter Linked-in

Haftaya iyimser bir zeminde başlayan yurt içi piyasalar bunun devamını getirmeyi ise başaramadı. Benzer şekilde yurt dışı piyasaların da pozitif bir başlangıç yaptığını gördük. Ancak gerek yoğun bir bilanço döneminde olunması gerekse hafta içinde açıklanacak ABD GSYH rakamı ve PCE endeksi gibi makroekonomik verilerin ağırlığı daha çok temkinli bir iyimserlik görmemize neden oluyor. Öte yandan Fed toplantısının (1 Şubat) giderek yaklaştığını da unutmamak gerekir.  Toplantı öncesinde sessiz periyoda girildiği için bu hafta Fed yetkililerinden herhangi bir açıklama gelmeyecek. Dolayısıyla merkez bankaları gündemi göreceli olarak sakin seyrediyor. Ancak ECB yetkililerinden gelen açıklamalarda kimi üyelerin kuvvetli faiz artırımlarından yana duruş sergilemeye devam ettiğini görüyoruz. Bu kapsamda aralarında ECB Başkanı Lagarde’ın da bulunduğu 3 ECB yetkilisinin bugünkü açıklamaları dikkatle izlenecektir.

Makroekonomik veri tarafında ise bugün özellikle ekonomik aktivitenin seyrine işaret eden veriler ön planda olacak. Bu noktada hem ABD hem de Euro Bölgesi’nden gelecek öncü PMI endekslerini takip edeceğiz. ABD’de imalat ve hizmet endeksinin büyümeyi daralmadan ayıran 50 seviyesinin altında kalmaya devam etmesi beklenirken Euro Bölgesi’nde ise hizmet sektörünün 50 seviyesini geride bırakacağı tahmin ediliyor.

Bugün ABD’de ayrıca Richmond Fed imalat endeksi de açıklanacak. Söz konusu endeks Aralık ayında 10 puanlık yükselişle 1 seviyesine yükselerek Nisan 2022’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Ancak ortalama piyasa beklentisi yeniden eksi bölgeye (-5) inileceğine işaret ediyor. Özellikle ABD’den gelecek verilerin beklentilere paralel olarak ekonomik aktivitede daralmaya işaret etmesi Fed’in 1 Şubat’ta sonuçlanacak toplantısında 25 baz puanlık artırım yapacağına yönelik beklentilerin güçlenmesini sağlayacaktır.

TL: ABD tahvil faizlerindeki yukarı yönlü eğilim doların küresel ölçekte dirençli bir görünüm sergilemesini sağlarken gelişmekte olan ülke para birimleri dün anlamlı bir varlık gösteremedi. Haftaya 18,80 seviyesinin hemen üzerinde başlayan USD/TL ise gün boyu bu bölgede kaldı. Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS priminin son dönemde çizdiği tabloya paralel olarak kurda aşağı yönlü hareket alanını son derece limitli bulmaya devam ediyoruz. Öte yandan dün iki ihale düzenleyen Hazine ve Maliye Bakanlığı bugün ise 5 yıl vadeli 6 ayda bir kira ödemeli sertifikanın doğrudan satışı ile 10 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli 6 ayda bir kupon ödemeli devlet tahvilinin ilk ihracını gerçekleştirecek. Hazine böylece 55 milyar TL borçlanma yapmayı planladığı Ocak ayı programını tamamlamış olacak.

Borsa İstanbul: Geçen hafta bankacılık sektörü öncülüğünde haftayı güçlü bir zeminde kapatan BIST-100 endeksi yeni haftaya da yine bankacılık sektörü ile iyimser bir başlangıç yaptı. Ancak kazanımlarını koruyamayan endeks özellikle günün sonuna doğru artan panik satışlarıyla kapanışı %1,5 kayıpla yaptı. Hem bankaların gün içi zirve seviyelerden geri çekilerek eksiye dönmeleri hem de SASA ve HEKTS’ın gün boyu yarattığı baskı endeksin teknik açıdan önemine dikkat çektiğimiz 5500 puanın üzerinde tutunmasına izin vermedi. Söz konusu noktayı en önemli direnç olarak izlemeye devam ediyoruz. Baskının devam etmesi durumunda ise 5330 ve 5250 puan seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.

BIST-30 en yakın vadeli VİOP kontratı

Günü 6054 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 6012, 5964, 5921 ve 5873 destek olarak izlenebilir. 6097, 6145, 6188 ve 6236 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL en yakın vadeli VİOP kontratı

Günü 18.8403 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 18.8215, 18.784, 18.746 ve 18.6705 destek olarak izlenebilir. 18.859, 18.897, 18.9345 ve 19.01 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

Kaynak ÜNLÜ & Co 
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —