9659,96%1,15
34,56% 0,06
36,31% 0,92
2916,91% -2,93
4950,44% -1,62
MESS Teknoloji Merkezi MEXT, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) iş birliği ile hazırladığı “Sanayide Yapay Zekâdan (AI) Değer Yaratmak” çalışması ile yapay zekânın üretimde kullanımına küresel katkıda bulunuyor.
MESS Teknoloji Merkezi MEXT, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) iş birliği ile hazırladığı “Sanayide Yapay Zekâdan (AI) Değer Yaratmak” çalışması ile yapay zekânın üretimde kullanımına küresel katkıda bulunuyor. Çalışmada, sanayide ölçeklenebilir yapay zekâ uygulamalarının yaygınlaşması için uygulanabilir bir yol haritası sunuluyor. Otomotiv, elektronik, enerji, tekstil, çimento, çelik, gıda ve kimya dahil olmak üzere 10'dan fazla sektörden 23 kullanım senaryosu ile yol gösterilmesi hedefleniyor.
MESS Teknoloji Merkezi MEXT, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) ile iş birliğine devam ediyor. Bu kapsamda MEXT ve WEF, yapay zekâ alanındaki çalışmalara küresel alanda da değer katıyor. “İnsan Kaynakları için İnsan Merkezli Yapay Zekâ” projesinden sonra MEXT, global liderliğini üstlendiği WEF projesinde iş dünyasına yeni bir çalışma daha kazandırdı. WEF ve MESS Teknoloji Merkezi MEXT iş birliğinde hazırlanan “Sanayide Yapay Zekâdan (AI) Değer Yaratmak” başlıklı çalışma, MEXT’te düzenlenen “Sanayide Yapay Zekâ” etkinliği ile tanıtıldı.
MEXT Teknoloji Merkezi Yönetici Direktörü Efe Erdem’in açılış konuşması yaptığı etkinlik, kamu kurumlarından değerli katılımcılar, teknoloji şirketlerinin üst düzey yöneticileri, yapay zekâ konusunda global kanaat önderleri, MESS (Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası) üyeleri başta olmak üzere uluslararası Sanayi kuruluşlarının önde gelen yöneticileri, proje partnerleri, akademisyenler ve girişimcilerden oluşan 8 ülkeden 100’ün üzerinde uluslararası katılımcı ile gerçekleşti. WEF İcra Komitesi Üyesi Sebastian Buckup ve WEF İleri Üretim Teknolojiler ve Tedarik Zinciri Platformu lideri Kyriakos Triantafyllidis yanı sıra BCG, Tüv SÜD Digital, Microsoft gibi kurumların uluslararası üst düzey yöneticileri etkinlikteki çalıştaylara konuk oldu. Etkinlikte, sanayide ölçeklenebilir yapay zekâ uygulamalarının nasıl gelişebileceği, yapay zekâdan nasıl değer yaratılabileceği, yapay zekâ uygulamalarının üretkenliği nasıl arttıracağı ve sürdürülebilirliğe katkıları gibi konular, alanında uzman kişiler tarafından değerlendirildi. Katılımcılar farklı yapay zekâ uygulamalarını MEXT Dijital Fabrika’da deneyimleme fırsatını buldu.
MESS sanayide dijital dönüşümü tetiklemek ve insan odaklı teknoloji yönetişimini sağlamak amacıyla çalışmalarına devam ediyor. MESS Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, “Sanayide Yapay Zekâdan (AI) Değer Yaratmak” çalışmamıza başlamadan önce, 10'dan fazla sektörde 300’e yakın dijital olgunluk değerlendirmesi gerçekleştirdik. Bu değerlendirmeler neticesinde, sanayi liderlerinin yapay zekâdan değer yaratmaya inandıklarına ancak nasıl başlayacaklarını bilmediklerine tanık olduk. Bu konuda liderlere yol göstermek ve yapay zekânın üretimde kullanımını hızlandırmak için MEXT’in global liderliğinde Dünya Ekonomik Forumu ve Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezleri Ağı ile birlikte 'Sanayide Yapay Zekâ' projesini başlattık. Projemiz ile yapay zekâdan elde edilen katma değeri artırmak istiyoruz. Bu amaçla, teknoloji sağlayıcılarla birlikte yapay zekâ odaklı kullanım senaryoları geliştirerek MEXT Dijital Fabrikamızı en üst teknoloji seviyesinde tutmak için çalışmaya devam ediyoruz.” dedi.
10’dan fazla sektörde 23 farklı yapay zekâ kullanım senaryosu liderlere yol gösterecek
“Sanayide Yapay Zekâdan (AI) Değer Yaratmak” çalışması ile üretimde operasyonel, sürdürülebilirlik ve iş gücünün dönüşümü olarak 3 temel başlık altında yapay zekâdan nasıl değer yaratılabileceği ele alınıyor.
Çalışmayla, yapay zekâ uygulamalarının sanayide yaygınlaşmasının önündeki engeller de özetlenirken, sanayide ölçeklenebilir yapay zekâ uygulamalarının yaygınlaşması için uygulanabilir bir yol haritası da sunuluyor. Bu kapsamda; otomotiv, elektronik, enerji, tekstil, çimento, çelik, gıda ve kimya dahil olmak üzere 10'dan fazla sektörden 23 kullanım senaryosu ile yol gösterilmesi hedefleniyor. Kullanım senaryoları; iş sağlığı ve güvenliği, kalite, bakım, üretim prosesleri, tedarik zinciri ve enerji yönetimindeki uygulama alanlarını kapsıyor.
Yapay zekâ çalışmalarının test edilmesi ve geliştirilmesi için MEXT global bir uygulama sahası (test bed) olarak konumlanmaya devam edecek. Bu kapsamda MESS, MESS Teknoloji Merkezi ile sanayinin gelişimine küresel katma değer sağlayacak projelerine devam edecek.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı