• BIST 100

    14915,65%1,02
  • DOLAR

    43,12% 0,21
  • EURO

    50,20% -0,08
  • GRAM ALTIN

    6245,46% 0,83
  • Ç. ALTIN

    10147,72% 0,77

Meslek odaları temsilcileri, İzmir’de kentsel dönüşümü konuştu

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ ve Nobel Expo Fuarcılık iş birliğiyle Rescon Expo’da düzenlenen Emlak, İnşaat ve Kentsel Dönüşüm Fuarı, sektör temsilcilerini bir araya getirdi.

GÜNCEL 23.12.2022 10:00:32 637
Meslek odaları temsilcileri, İzmir’de kentsel dönüşümü konuştu
Haberi Sesli Oku

Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Tolga Çilingir moderatörlüğünde düzenlenen “Meslek odaları temsilcileri gözüyle emlak, inşaat ve kentsel dönüşüm” başlıklı söyleşide İnşaat Mühendisleri, Mimarlar Odası ve Emlak Komisyoncuları odalarının başkanları konuşmacı olarak yer aldı.

Türkiye’deki kentsel yenileme ve kentsel dönüşüm, yapı stoku,  yönetmelikler ve uygulamalar hakkında bilgi veren İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş, 1999 öncesi ve sonrasında yapılan binaların durumu ile ilgili de bilgiler verdi.

Ulutaş, kendileri için güvenli yapının planlı alanlarda mühendislik hizmeti almış yapı anlamına geldiğini belirterek, şunları söyledi:

“1999 yılı öncesi yapılar tamamen yıkılmalı demek istemiyorum,1999 yılı sonrası yapılar da tamamen güvenli anlamına gelmesin. Yapıların, kullanılan malzemelerin bir ekonomik ömrü vardır. Deprem yönetmeliğine uygun olarak projelendirilen ve yapılan yapı, hasar alabilir, ama göçmez. Ana prensibimiz budur. Mühendislik, mimarlık hizmetleri ülkemizde maalesef biraz prosedür gibi görünüyor. Tüm işlemlerin gerçek anlamda hakkının verilerek yapılması gerekiyor. Her şantiyede bir şef olsun diye kampanya başlattık oda olarak.”

Yönetmelikte değişiklik olduğunun altını çizen Ulutaş, “Bizim istediğimiz gibi olmadı. Yapı güvenliği, can sağlığı ile alakalı bir konu. Hepimizin canını emanet ettiğimiz bir konu. Deprem sırasında her yerde olabiliriz, hastane, ev, okul vs. bu yapıların güvenliği bizim güvenliğimiz demek. Bu nedenle mühendislik hizmetleri çok kritik bir noktada bulunuyor. İmar aflarında gözden çıkartılan, ‘Mühendislere para vermeyelim’ diye ‘Mühendislik, mimarlık kısmını çıkardık’ diyenler oldu biliyorsunuz. Mühendislik, mimarlık prosedür değildir, asla böyle görülmemeli.” dedi.

“Alan bazlı çalışmalar yapılmalı”

Ulutaş, kentsel dönüşümde yalnızca eski binayı yıkıp yerine yeni bina yapmanın tek seçenek olmadığını vurgulayarak, “İki seçenek var. Yıkıp yenisini yapalım olarak görülüyor, ama güçlendirme diye de bir seçeneğimiz var. Bir binanın analizinin ekonomik olarak değerlendirmesini bir mühendis yapar, uygunsa güçlendirilir ve güvenli hale gelebilir. Kentsel dönüşüm düşünen vatandaşlar açısından baktığımızda ise ciddi bir artan maliyetle karşı karşıya kalınıyor. Bir yandan vatandaşın alım gücü erimiş vaziyette.” diye konuştu.

30 Ekim depremi sonrasında vatandaşların dönüşüm yapmak istediğinde önlerine ciddi bir maliyet çıktığını dile getiren Ulutaş, “Maliyeti karşılayamaz pozisyondalar. Gerçekten de insan hayatını önemseyen, can güvenliğini hedef alan, vatandaşların sağlıklı ve güvenli konutlarda yaşam hakkının olduğunu bir politika olmalı.  Alan bazlı çalışmalar, vatandaşın ekonomik gücünden bağımsız kaderine terkedilmemesi, doğrudan teşviklerle tam anlamıyla bir devlet politikası olması gerekiyor. O zaman yerinde ya da alan bazlı dönüşümü kolaylaştırabiliriz.” ifadelerini kullandı.

“Ezber bozan yer, İzmir olmalı”

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Dr. İlker Kahraman da herkesin hayalinde, yeşil alanlara, sosyal donatı alanlarına sahip bir kent olduğunu belirterek, kentsel dönüşüme bina yıkıp yapmak yerine farklı bir bakış açısıyla yaklaşmak gerektiğini söyledi.

Kahraman, “Eğer bir dönüşüm yaşanacaksa hayalimizdekini yapalım. Değiştirmek istediğimiz, yapmak istediğimiz yapının, medeniyetin ihtiyaçlarını karşılaması gerekir. Kentsel dönüşüm uygulamalarına baktığımızda dünyada 1960’larda başlıyor, 1990’lı yıllarda ise sosyal yaşamın öne çıkışı şeklinde olmuş. Ama bizde farklı, kentsel dönüşüm; yüksek binalar, apartmanlar vs. değil, bu olmamalı.” dedi.

“İzmir’de eskinin güzelliklerini keşfedip onun üzerine bir kurgu yapalım”

Dünyadaki iyi uygulama örneklerinden bahseden Kahraman, “Ülkemizde de iyi örnekler de var. Ankara Portakal Çiçeği Vadisi, Eskişehir’in dönüşümü gibi. Olabiliyor demek ki tüm örneklerde yeşil dokunun hakimiyeti ve çağdaş mimarinin örnekleri var. Ezber bozan yer, İzmir olmalı. Burası tam merkezde. İzmir’de de eskinin güzelliklerini keşfedip onun üzerine bir kurgu yapsak. Bizde de Basmane, İkinci Anafartalar, Kemeraltı, daha içerilere girip Damlacık gibi bölgelerde dönüşüm sağlayıp eski dokuyu elde etmek için o alanı iyileştirmek, kentsel dönüşüme çok güzel bir bakış açısı olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Kahraman, depremin yanında sel ve yangın gibi afetlerin de var olduğunun altını çizerek, “Ticari olarak kötü mü? Asla. Kullanım açısından da enfes. Ezber bozmadığımız için yapmıyoruz. Ne istiyorsak isteyelim, yeni binalar, sosyal donatı ve yeşil alanlara kadar iklim değişikliğini unutmamalıyız. Alsancak, Karataş, Buca, Karabağlar gibi yoğun yerleşim olan yerlerde, yerinde dönüşüm ile depreme dayanıklı binalar inşa ediyorsunuz tamam, ama sel ve yangın afetlerine karşı bir şey yapmamış oluyorsunuz.” şeklinde konuştu.

“Binayı yıkıp yeniden yapmak çözüm değil”              

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu da dünyadan ve İzmir’den örnekler vererek, “Zamanında iki katlı imar olan yerlere çok katlı binalar yapılmış ve dönüşüme gireceği zaman kendi binasındaki kadar kat ve daire istiyor. Kaçak yapıları da yasal olarak saymaya başladığımızda iş çığırından çıkıyor. Yerinde dönüşüm nedir? Binayı yıkıyorsunuz yenisini yapıyorsunuz. Para ödüyorsunuz ya da daireniz 3 artı 1 ise 2 artı 1 oluyor, müteahhit kendi için de planlayıp yapıyor.” ifadelerini kullandı.

Bugün yapılacak bir planın 500 yıl sonra da geçerli olması gerektiğini vurgulayan Güleroğlu, şunları kaydetti:

“Bir diğer boyut da aldığınız daire, kentsel dönüşüme girdiğinde iki, üç katı fiyat artışı oluyor. Satışlarında da aradaki gelir farkı nedeniyle ciddi anlamda vergi boyutu çıkıyor. Her ev kentsel dönüşüm olmalı mı, hakikaten böyle bir şeye ihtiyaç var mı? Bunu sorgulamak lazım. Hala binalar yıkılıp yerine binalar yapılıyor. Daha sağlam konut yapıyoruz, ama maalesef onlar da 100 yıllık ömürler içinde devam ediyor.”

Güleroğlu, kentsel dönüşümde ada bazında, pafta bazında yeniden düzenleme ile olması gerektiğini belirterek, “Binayı yıkıp yeniden yapmak çözüm değil. İzmir’de çok şanslıyız, ama doğru bir şekilde kullanamamak sıkıntılı bir durum. Rakamlar çok yükseliyor avantajlı pozisyonlar yaratıyor gibi görünüyor, ancak yeniden yapılan binaların bizim şehrimize kentsel dönüşüm anlamında bir şeyler katmadığı da bir gerçek.” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Anamur’da Traktör Kazası: 2 Kişi Hayatını Kaybetti ​Mersin

​Anamur Esnaf Kefalet’ten Gazetecilere Anlamlı Vefa

Başkan Deniz'den Gazeteciler Günü Mesajı

MHP Anamur KAÇEP Teşkilatından Gazeteci Mithat Ünal’a Anlamlı Ziyaret

Demokrat Parti Anamur Teşkilatından Gazetemize Anlamlı Ziyaret

AGC’den 10 Ocak Gazeteciler Günü Mesajı

Mersin'de Dev DEAŞ Operasyonu: Finans Kaynaklarına Ağır Darbe!

Kaymakam Kemal Duru’dan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

Premier Lig’de Şampiyonluk Ateşi: Arsenal Geri Döndü, City Takıldı!

ANTSO’dan Basın Emekçilerine Anlamlı Jest

Piyasalar Haftayı Nasıl Kapatıyor? BIST, Dolar ve Altın Fiyatlarında Son Durum

Altın Fiyatlarında Beklenmedik Geri Çekilmenin Nedeni Piyasa Dalgalanması mı?

İlker Özen “Protesto” Diyerek CHP'den AK Parti’ye Geçti!

ATM'lerde Parayı Çektikten Sonra Mutlaka O Tuşa Basın

Küresel Siyasi Tansiyon Altını Diri Tutmaya Çalışıyor: Piyasada Son Durum

Jandarma’dan Mersinli Gençlere Siber Güvenlik Kalkanı

Belen Geçidinde Alevli Gece: Sürücü Son Anda Kurtarıldı!

Tarsus’ta Korkunç Kaza: Motosikletli Genç Kamyonun Altında Kaldı

Yurtdışında Üniversite Okumak İçin Akademik Başarıyı Artırma Yöntemleri

Polis, Savcı veya Asker Para İstemez!

ANAMED’den Anamur Ekspres’e Anlamlı Ziyaret

Mersin Jandarmadan Büyük Operasyon Binlerce Patlayıcı Kaçak Malzeme Ele Geçirildi!

Mersin’in Gururu Büyükşehir ve MESKİ: Kurtuluş Kupası’nda Şampiyonluk Geldi!

Müjde: Kredi Faiz Oranları Yüzde 20’ye Geriledi!

Anamur ve Bozyazı’da Muz İthalatında Ek Vergi Yerli Üreticiye Nefes Aldırdı

Emeklilerin Kaderini Belirleyecek Yıl Sonu TEFE-TÜFE Tablosu Netleşti

ANAMUR’DA ÇEVREYİ KİRLETENLERE AĞIR YAPTIRIM: “BU KİRLETME HIZINA YETİŞİLEMEZ!”

Bozyazı’da Korkutan Araç Yangınları: Gece Yarısı İki Araç Alev Aldı

Altında Bir Dönem Kapandı O Yöntem, 81 İlde Yasaklandı

Torosların Karı Üreticinin Yüzü Gülüyor

Yükleniyor

Anamur’da Traktör Kazası: 2 Kişi Hayatını Kaybetti ​Mersin

​Anamur Esnaf Kefalet’ten Gazetecilere Anlamlı Vefa

Demokrat Parti Anamur Teşkilatından Gazetemize Anlamlı Ziyaret

AGC’den 10 Ocak Gazeteciler Günü Mesajı

Mersin'de Dev DEAŞ Operasyonu: Finans Kaynaklarına Ağır Darbe!

Kaymakam Kemal Duru’dan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

ANTSO’dan Basın Emekçilerine Anlamlı Jest

Jandarma’dan Mersinli Gençlere Siber Güvenlik Kalkanı

Belen Geçidinde Alevli Gece: Sürücü Son Anda Kurtarıldı!

Polis, Savcı veya Asker Para İstemez!

MHP Anamur KAÇEP Teşkilatından Gazeteci Mithat Ünal’a Anlamlı Ziyaret

İlker Özen “Protesto” Diyerek CHP'den AK Parti’ye Geçti!

Öğrenci Okul Müdürünü Vurdu!

Başkan Seçer'den Yerel Yönetimlere Demokrasi Vurgusu: "Halk Çözümü En İyi Bilendir"

Akdeniz'de Yeni Diploması Dalgası: Enerji Güvenliği İçin Çok Taraflı Zirve

Uysal: “Mersin Ekonomisi Türkiye’nin Lokomotifidir

HP’de İmamoğlu Sonrası Ankette Dikkat Çeken İsim: Vahap Seçer Yükselişte

İYİ Parti Anamur'da Delege Seçimleri Tamamlandı

MHP'li Uysaldan "Terörsüz Türkiye" Vurgusu

Mutlu Adaylıktan Çekildiğini Duyurdu

Mersin’de Ortega Dönemi Fırtına Gibi Başladı: MSK, Merkezefendi’yi 110 Sayıyla Geçti!

Türk Futbolunda Tarihi Reform: Altyapı ve Mali Şeffaflık Dönemi

U-16lı Sporcularımızdan 20 Şehidimiz için Anlamlı Pankart

Anamurspor Taraftar Derneği’nden İlçe Emniyet Müdürü Özer’e Ziyaret

Anamur’da Uzun Yıllar Sonra İzcilik Yeniden Başladı

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ

ULUSLARARASI TARSUS YARI MARATONU HEYECANI BAŞLIYOR!

Java Motor Tutkunları Anamur’da

İlk Satışınızı İnternetten Yapmanın Püf Noktaları

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

Anamur MYO ‘da “Etkili İletişim Becerileri” Söyleşisi

Kaymakam Duru'dan Öğretmenler Gününü Mesajı

BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ

Rüştü Kazım Yücelen Mesleki Eğitim Merkezi’nde Oy Birliği ile Hüseyin Demir Dönemi

Foto O An Özel Fotoğrafçılık Kursu ile Kadrajın Büyüsüne Yolculuk Başlıyor

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.