9724,50%-0,42
35,19% 0,30
36,73% 0,92
2968,28% 1,32
4806,92% 0,71
HABER MERKEZİ-Maraş merkezli depremin ardından tüm ülkeyi başlayan büyük göç dalgasının başında gelen illerden olan Mersin’e şu ana kadar 400 bin insan göç etti. Kira fiyatlarında fahiş şekilde artışlar yaşanırken, gıda ve giyin
HABER MERKEZİ-Maraş merkezli depremin ardından tüm ülkeyi başlayan büyük göç dalgasının başında gelen illerden olan Mersin’e şu ana kadar 400 bin insan göç etti. Kira fiyatlarında fahiş şekilde artışlar yaşanırken, gıda ve giyinme krizleri gibi yeni problemler de yaşanmaya başladı. Çok büyük bir konut krizinin kapıda olduğu belirtiliyor. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen konuyu TBMM Gündemine taşıdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması için verdiği soru önergesinde Mersin’in deprem bölgesine en yakın il olması yanında, depremin yaşandığı on ilde yaşayan vatandaşların akrabalarının Mersin’de yoğun olarak ikamet ettiğini belirterek “Deprem felaketi ve deprem sonrası barınma, yaşama ve iaşe nedenleriyle depremzedelerin akın ettiği en yoğun İl Mersin olmuştur. Mersin deprem bölgesinden gelen tüm depremzede vatandaşlarımıza kucak açmıştır ve sonuna kadar da kucak açmaya devam edecektir. Ancak Mersin bir sosyal afet bölgesi oldu” dedi. Mersin’de barınmayı seçen depremzedelerin sayısının, yapılan kayıtlar ve su tüketim artışı hesaplamalarıyla bugün için en azından 400.000 kişi olarak tahmin edildiğini ifade eden Antmen “Deprem yaralarının sarılmasıyla depremzede vatandaşlarımızın kendi İllerine geri dönmesi söz konusu olabilecekse de bu sürenin en az 1 yılı aşacağı ve daha da önemlisi Mersin İline gelen depremzedelerin en az %75’inin Mersin’de kalıcı olarak ikamet edebileceği tahmin edilmektedir” ifadelerini kullandı. Alpay Antmen önergesinde “Mersin Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyeleri ile Mersin Halkı var güçleri ile depremzede vatandaşlarımıza maddi ve manevi olarak destek olmakta ise de, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyelerinin gelirleri ve 5779 Sayılı Yasa gereğince İller Bankası tarafından kendilerine gönderilen paylar deprem önceki nüfus nazara alınarak tayin ve tespit olunduğundan aşağıda arz edilecek sorunların Merkezi Yönetim tarafından çözülmesi ve desteklenmesi hayati önem taşımaktadır” dedi.
CHP’li Vekilin önergesinde yer alan sorular şu şekilde;
- Afet sonrası gelen göç dalgasına hazırlıksız olan Mersin’nin altyapı, barınma gibi olanakların da yetersiz kalmasıyla bir “sosyal afet” bölgesine dönüşmesi nedeni ile Mersin’e “Özel Bir Destek verilmesi ya da Özel Bir Statü Kapsamına alınmasını düşünüyor musunuz?
- Deprem sonrasında Depremzedelerin yerleştiği kentlerimizdeki kira fiyatlarındaki fahiş fiyat artışları konusunda ne tür önlemler alınacaktır?
- Depremzedelere kapılarını açan otel, özel tesis vb. barınma yerlerinin personel, elektrik, su faturası gibi giderlerinin karşılanması ve oralarda konaklamak zorunda kalan depremzedelerin temel ihtiyaçlarını karşılamayla ilgili adım atacak mısınız?
- Deprem bölgelerinden diğer kentlerimize gelen misafir vatandaşlarımızın kendi yaşam alanlarına geri dönüşü konusunda neler yapmayı düşünüyorsunuz?
- Mersin İlimizde şu an ikamet etmek zorunda olan 400 bin civarındaki depremzede vatandaşımızın barınma, giyim, gıda, eğitim, sağlık, ulaşım, istihdam ve benzeri ihtiyaçları konusunda Mersin Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyelerine herhangi bir yardımda bulunmayı düşünüyor musunuz?
- Mersin İlimizde şu an ikamet etmek zorunda olan 400.000 civarındaki depremzede vatandaşımızın barınma, giyim, gıda, eğitim, sağlık, ulaşım, istihdam ve benzeri ihtiyaçları konusunda ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz?
- Mersin İlimizde şu an ikamet etmek zorunda olan 400.000 civarındaki depremzede vatandaşımız nedeni ile Mersin’in ihtiyaç duyduğu altyapı, konut, eğitim, sağlık, ulaşım, istihdam ve benzeri yatırımlar konusunda acilen ne yapmayı düşünüyorsunuz?
- Depremzede vatandaşlarımızdan Mersin’de kalıcı ikamet edecek olanlar Mersin’in ihtiyaç duyduğu altyapı, konut, eğitim, sağlık, ulaşım, istihdam ve benzeri yatırımlar konusunda acilen ne yapmayı düşünüyorsunuz?
- Mevcut durumda Mersin’de bulunan 400 bin misafir vatandaşlarımız nedeni ile ve ilerde Depremzede vatandaşlarımızdan Mersin’de kalıcı ikamet edecek olanlar olacağından Mersin’e 5779 Sayılı Kanun kapsamında İller Bankasından yapılan ödemelerin artırılması konusunda harekete geçilecek midir?
- Mersin’de devam eden ve fakat tamamlanmayan yatırımlar ile yapılması elzem olan yatırımlardan Mersin Metrosu, Çeşmeli Taşucu Otoyolu, Anamur Tünelleri, Pamukluk Barajı, Çukurova Havaalanı işlerine ne zaman başlamayı ve devam edenleri ne zaman tamamlamayı düşünüyorsunuz?
Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.