Tarih: 23.02.2023 09:41

Mersin’den Anamur’a Göç Başladı

Facebook Twitter Linked-in

Haber Merkezi-Kahraman Maraş ve Hatay depremlerinin etkileri bölgemizde de ciddi bir şekilde kendisini hissettirmeye başladı. Depremin fizksel etkileri bir yana sosyal ve kültürel etkileri de toplumumuzda ciddi sonuçlara belkide tramvatik etkilere neden oluyor. Geçtiğimiz günlerde denizdeki suyun çekilip geri gelmesi bir yana, şimdi de göç dalgaları başladı. Kahraman Maraş, Hatay, Gaziantep, Malatya, Adıyaman, Adana,Osmaniye ve Şanlıurfanın yanında, Mersin merkezden de Anamur,Bozyazı gibi batı ilçelere de göç yaşanmaya başlandı.

Merkezden bölgemize gelen vatandaşlar, her ne kadar şu anda söylenmese de Mersin de binalarda da çatlakların meydana geldiğini ve bunun insanların korkuttuğuni dile getiriyorlar.
Konu hakkında Mersin Portal Gazetesi de geniş çaplı bir haber yayınladı. Mersin’in sahil kesimlerindeni binalarda çatlakların olduğunu belirten gazete, Jeoloji Mühendisi Erkan Demir’in, hasarlı binalara girilmemesi konusunda uyardığını kaydetti.
Bilindiği gibi, 07 Şubat 2023 Salı 16:08 Kahramanmaraş ve çevresi 9 saat arayla iki büyük depremle sarsıldı. 10 ilde yıkım ve ölümlere yol açan deprem Mersin’de de şiddetli bir şekilde hissedildi. Gün boyunca devam eden artçı depremler paniğe yol açtı. Vatandaşları hasar gören evlere girmemeleri konusunda uyaran Jeoloji Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Erkan Demir, sahil şeridinde bulunan binalarda küçük çatlaklar tespit edildiğini söyledi. Deprem üssüne 300 kilometrelik mesafeden Mersin’in bu kadar etkilenmesini kötü zemin koşullarına bağlayan Demir, “Her artçı büyük bir deprem gibi hasar yaratmaya devam edecek gibi görünüyor. Umarım yakın çevrede bizi etkileyecek bir fay harekete geçmez. Çünkü onun enkazından çıkamayız. Bu çok yıkıcı bir depreme dönüşür” dedi. Güney Gazetesinden Elvan Konuk'un haberine göre; Jeoloji Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Erkan Demir, merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili etkileyen depremlerle ilgili tespitlerde bulundu. Demir, “Bölgeyle ilgili bir sürü araştırma var. Bekleniyor muydu? Evet bekleniyordu. Bununla ilgili de 1500’lü yıllarda en son büyük bir deprem olduğuna dair kayıtlar var. O dönemin ardından 300-500 yıllık bir periyod öngörüsü vardı. Biz de paylaşımlarımızda hep bu bölge hattı üzerinde Mersin’i de etkileyecek ana hat üzerinde deprem potansiyeli olan 6 ve üzeri deprem üretecek birçok olaydan bugüne kadar bahsettik. Kötü bir süreç, beklediğimizin çok üzerinde büyük bir fay. Bu kırık sistemi tahmin ettiğimiz üzere devam edecekmiş gibi. Birbirini tetikleyen sanki bir sistem gibi işliyor. Kırılan her sistem sanki yanı başındaki sisteme enerjisini aktarıyor gibi görünüyor” dedi.

“ADANA ÜZERİNDEN MERSİN’E YÖNELEN KIRIK SİSTEMLERİ VAR”
Soğuk iklim koşulları ve devam eden artçılar nedeniyle insanların çaresiz bir durumda olduğunu ifade eden Demir, “Fay kuşağı Bingöl’den başlıyor ve Hatay’ı içine alarak Akdeniz’e kadar uzanan bir kırık sistemi. İrili ufaklı birçok fay var. Bir kısmı Mersin’e doğru yöneliyor. Adana üzerinden Mersin’e yönelen kırık sistemleri de var. Ciddi bir can ve mal kaybından bahsediliyor ki henüz Türkiye’ye dair fotoğraf çekilmiş değil. Çünkü ben de çevremdeki birçok insandan gözlemliyorum iletişim hatlarında ciddi problem var, birçok yere yardım ulaşmadığına dair bilgi de aktarılıyor. Çaresiz bir şekilde insanlar ne yapacağını bilmiyorlar. Bir taraftan da soğuk hava koşulları, gece vakti insanların sokağa inmesi, kötü günler bizi bekliyor gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.
“SAHİLDEKİ BİNALARDA KÜÇÜK ÇATLAKLAR VAR”
Mersin’de bulunan meslek odaları ile bir araya gelerek depremden etkilenen şehirlere yardım konusunda toplantı düzenlediklerini söyleyen Demir, panik havasının dayanışma ile en aza indirileceğini dile getirdi. Hasarlı binalarda insanların ikamet etmemesi konusunda uyaran Demir, “Mersin’le ilgili şu ana kadar yıkılan hasar gören binalarla ilgili bir duyum almadık. Küçük çatlaklarla ilgili sahil bölgesinde bulunan binalarda birkaç tespitimiz oldu. Oturulmaz haldeki binalardan bahsetmiyorum. Bunlarla ilgili tespit yapmamız zor çünkü vatandaşlarımız geceden beri dışarıda.  Deprem Mersin’deki yüksek katlı binalarda aşırı bir şekilde hissediliyor. Panik hali de iyi değil ama burada tek artımız hava şartlarının biraz daha uygun olması” diye konuştu.
“MERSİN’İ ETKİLEYEN BİR FAY HAREKETE GEÇERSE, ONUN ENKAZINDAN ÇIKAMAYIZ”
Bölgeye dair şu ana kadar böyle büyük bir deprem yaşanmadığını belirten Demir, fay hatlarıyla ilgili yeniden bir şeyler öğrenildiğinden söz etti. Mersin’in deprem üssüne uzak mesafede olduğuna dikkat çeken Demir, şunları söyledi: “300 kilometrenin üzerindeki mesafeden bahsediyoruz. Buranın neredeyse çok az hissetmesi gerekirken sanki merkez üssü Mersin’de bir noktaymış gibi hissettik.  Erdemli ya da Silifke tarafındaki fay sisteminin hareket ettiğini düşündüm ilk anda. Kocaeli depremi de İstanbul’da yıkıma sebep oldu, oradaki mesafe 250-300 kilometre civarındaydı. Biz 300 kilometre gibi bir mesafede bu kadar etkileniyorsak daha yakın mesafede olası deprem Mersin’i kötü etkiler. Umarım bu yakın çevrede bizi etkileyecek bir fay harekete geçmez. Çünkü onun enkazından çıkamayız. Bu çok yıkıcı bir depreme dönüşür. Yanı başımızda Adana’da birçok bina hasar gördü, enkaz altında olanlar var. Artçılar devam ederse buradaki binalarda da ciddi hasar oluşturacaktır ilerleyen süreçte.”
Kaynak:Mersin Portal




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —