-
BIST 100
15954,59%-0,83
-
DOLAR
44,18% 0,05
-
EURO
50,72% -0,07
-
GRAM ALTIN
7150,04% 0,58
-
Ç. ALTIN
11534,35% 0,00
Mersin'de yapay resifler deniz canlılığını artırıyor
MERSİN-01.02.2023-HİBYA- Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık 1 yıl önce denize bıraktığı yapay resifler, başta balıklar olmak üzere birçok deniz canlısına yuva oldu.
Mersin Büyükşehir Belediyesi, iklim değişikliği nedeniyle tahrip olan deniz canlı yaşamı, artan mikroplastik ve tür sayılarının azalması gibi etkenleri göz önünde bulundurarak hayata geçirdiği proje ile denizde birçok noktaya yapay resif bıraktı.
Galatasaray Meydanı civarında belirli aralık ve derinliklerde denize bırakılan ve 3 ay gibi bir sürede deniz canlılarının yaşam alanı olan yapay resiflerde, canlı sayısı her geçen gün artıyor. Pek çok canlı için barınma, beslenme ve üreme alanı olan yapay resifler, ağlara takıldığı için kaçak avcılığa da engel oluyor.
“Yapay resiflerimiz, doğal resif haline dönüşme yolunda”
Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Su Altı Arama Kurtarma Amiri Kasım Yıldız, yapay resifleri belirli aralıklarla kontrol ettiklerini söyleyerek, ilk 3 aydan sonra canlı yaşamının oluşmaya başladığını belirtti.
Üçüncü ayda yapılan ilk çekimlerde resiflerin canlı ekosistemine uyum sağladığını ve canlı yaşamın olduğunu gözlemlediklerine dikkati çeken Yıldız, 'Yaptığımız kontrollerde her geçen gün canlı yaşamın arttığını, yapay resiflerimizin doğal resif haline dönüşme yolunda olduğunu fark ettik. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak attığımız resiflerimiz, Mersin'in deniz coğrafyası için yapılmış büyük bir çalışma” dedi.
“Amacımız türlerin çoğalmasını sağlamak ve yasa dışı avcılığı ortadan kaldırmak”
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda Ziraat Yüksek Mühendisi olarak görev yapan Aylin Kutlu projenin amacından bahsederek, “Amacımız Mersin bölgesinde yaşayan deniz canlılarının yaşam alanının artırılması, türlerin çoğalmasının sağlanması ve yasa dışı avcılığın ortadan kaldırılması. Yapay resiflerin atılacağı bölgenin uygunluk raporu istendi. Bu uygunluk raporu alınırken, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nden de destek alındı” ifadelerini kullandı.
Mezitli’de Galatasaray Meydanı bölgesinde belirli aralık ve derinliklerde 14 yapay resif bırakıldığını sözlerine ekleyen Kutlu, gözlem sürecinin sürdüğünü belirterek, “Bu süreç içerisinde yapay resifler üzerinde doğal yaşamın oluştuğu, türlerde artış sağlandığı gözlemlendi. Yine yapay resifler üzerinde ağların bulunduğu, yani yasa dışı avcılığın önüne geçildiği de görüldü. İtfaiye Dairesi’ndeki dalgıç personelle birlikte gözlem süreci devam ediyor.” diye konuştu.
Hibya Haber Ajansı
HAKLARINIZ BİR RİCA DEĞİL, DEVLETİN ÖDEVİDİR VE DİLEKÇE VATANDAŞIN DEVLETE OLAN ARZIDIR
Mersin’de Jandarmadan Yasadışı Bahis Operasyonu: 13 Şüpheli Yakalandı
Jandarmadan Telefon Kaçakçılığı Operasyonu: 800 Bin Liralık Kaçak Telefon Ele Geçirildi
TOKİ İnşaatındaki Hırsızlık Olayına Jandarmadan Operasyon: 5 Şüpheli Yakalandı
Anamur Korucuk’ta Tarım Aracına Ayağını Kaptıran Çiftçi Yaralandı
Anamur’da Hafızlık Öğrencileri İftar Sofrasında Buluştu
Mersinli Kuyumcular Dünya Mücevher Sektörünün Dev Buluşmasında Yerini Alıyor
Büyükşehir’in “Yaşlı Destek Hizmetleri” Yaş Almışların Hayatına Dokunuyor
Anamur’da Şehit Aileleri İftar Sofrasında Bir Araya Geldi
Toptan Ahşap Askı: Mağazalar İçin Şık ve Dayanıklı Askı Çözümleri
ANAMUR ORMAN İŞLETME’DE SELAHATTİN YILDIRIM DÖNEMİ HIZLI BAŞLADI
Kuzeyhan Dubaiye Gidebilecek
90’lı Yıllar Neden Yeniden Trend Oldu? Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı
Doktorlara Göre Bağışıklığı Güçlendiren 5 Besin
Yapay Zeka Kapıda: Microsoft'tan Korkutan Rapor! 40 Meslek Tarihe mi Karışıyor?
Yapay Zeka Geleceğin Mesleklerini Nasıl Değiştirecek?
Japon Tatlı Patatesi Neden Trend Oldu? Sağlıklı Beslenme Tutkunları Bu Lezzeti Konuşuyor
2026 Emekli Paketi Şekilleniyor: Maaş, Sosyal Haklar ve Sağlıkta Yeni Dönem
Anamur’da Çocuklar Camide Buluştu
Anamur’da Yürekleri Dağlayan Kaza: Direksiyon Hakimiyeti ve 3 Saniyelik Mikro Uyku Sendromu
Anamur-Abanoz Yolunda Katliam Gibi Kaza: 3 Ölü, 11 Yaralı
Kaymakam Kemal Duru’dan 12 Mart İstiklal Marşı Mesajı
Minik öğrenciler Mehmet Akif Ersoy’u andı
Başkan Recep Tayyip Erdoğan: Maaş ve İkramiye 14 Mart’tan İtibaren Hesaplarda
Minimalist Gelinliklere İlgi Patladı: Narciso Rodriguez Aramaları Zirve Yaptı
Japon Tatlı Patatesi Küresel Trend Oldu: “Japanese Sweet Potato Chocolate Cake” Tarifi Patlama Yaşıyor
ENHYPEN ve Heeseung Sosyal Medyada Gündem Oldu: “Heeseung Ayrılıyor mu?” Sorusu Hayranları Harekete Geçirdi
“90’larda Nasıldın?” Trendi Patladı: Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı
“XO, Kitty” Fırtınası: Arama Trendleri Yüzde 750 Arttı, Hayranlar Aynı Sorunun Peşinde!
İnşaat Sektöründe Yeni Dönem: Modern Çatı Çözümleri ve Maliyet Analizi
Yükleniyor


