Cumhuriyet’in 100. Yılı kutlamaları kapsamında MEİGDER, Mersin Nihal Erdem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde “Atatürk ve Basın, Konferansı” gerçekleştirildi.
Cumhuriyet’in 100. Yılı kutlamaları kapsamında Mersin Nihal Erdem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde “Atatürk ve Basın, Geleneksel Medya, Dijital Medya, İnternet Gazeteciliği Konferansı” gerçekleştirildi.
Mersin İnternet Gazetecileri Derneği (MEİGDER) Başkanı A.Vahap Şehitoğlu ile dernek denetim kurulu üyesi Hatice Yardım’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansta, iletişim bölümünde okuyan öğrenciler ile birlikte dernek yönetim kurulu üyeleri Uğur Özgür, Mustafa İnsan, Hakan Koçman, Ahmet Biracı ve öğretmenler hazır bulundu.
MEİGDER ALKIŞ TOPLUYOR
Dünden bugüne medyanın sorunlarının ve gelişimin masaya yatırıldığı konferansta, Atatürk’ün basına verdiği önem ve söylemleri de geleceğin gazetecilerine akıcı bir dille anlatıldı.
Cumhuriyet’in 100. Yılı kapsamında düzenlenen konferansta öğrenciler ile bir araya gelmenin gurur ve mutluluğunu yaşadığını dile getiren MEİGDER Başkanı A. Vahap Şehitoğlu, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek başladığı konuşmasında, şunları söyledi; “Cumhuriyetimizin 100. Yılına girmeye günler kala aranızda bulunmaktan mutluluk duyuyoruz.
Bu günkü konseptimiz, seçilen konular üzerinde sizleri bilgilendirmek. Sonrasında soru cevap şeklinde sohbetimize devam etmektir. Mesleğimizle ilgili her şeyi rahatlıkla sorabilirsiniz. Bizlerde yanıtlarız.
İlk olarak Atatürk, Cumhuriyetimizi bildiğiniz gibi siz gençlere emanet etti. Göreviniz bu emanete ölünceye kadar sahip çıkmaktır ve çıkacağınızdan da eminiz. Atatürk ve Basın diyerek konumuza girecek olursak, Atatürk’ün basına güzel bakışı, onun gazeteciliğinden gelir!
Yaptıklarını ve yapacaklarını halka duyurarak kamuoyu oluşturmak isteyen Mustafa Kemal Atatürk, Minber, İrade-i Milliye ve Hakimiyet-i Milliye olmak üzere üç gazete çıkarmıştır. 6 Nisan 1920 yılında da Anadolu Ajansını kurdurmuştur. Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nın başladığı andan itibaren basından destek almış ve basının gücünü en etkili şekilde kullanmıştır. İşte bu üstün askeri dehaya sahip Atatürk, hayatının her döneminde basına da büyük önem vermiştir.
Basını hep benimseyen ve güç olarak gören Atatürk, Basının doğru ve dürüst bir şekilde yayın yapmasının şart olduğunu söyler. Gazetecilerin gördüklerini ve bildiklerini samimi bir şekilde yazmalarını isterdi.”
Başkan Şehitoğlu’nun ardından Hatice Yardım da salonda bulunanları şu şekilde bilgilendirdi; “Atatürk zaman zaman yaptığı söylemlerinde Basınla ilgili görüşlerini ayrı ayrı şöyle ifade ederdi:
Basın, milletin genel sesidir. Bir milleti aydınlatma ve uyarmada, bir millete gereksindiği fikrî gıdayı vermekte, özet olarak bir milletin mutluluk hedefi olan ortak doğrultuda yürümesini teminde, basın başlı başına bir kuvvet, bir okul, bir rehberdir.
1922 (Atatürk’ün S.D.I, s. 224-225)
Gazeteler, yasanın ve halkın çıkarlarının tersine davranışlara tanık oldukları ve bunları öğrendikleri takdirde gerekli yayında bulunmalıdırlar.
1923 (Atatürk’ün S.D.U, s.51)
Basının, genel yaşamda ve cumhuriyetin ilerleme ve gelişmesinde sahip olduğu görevler yüksektir.
Basın, hiçbir sebeple baskı ve etki altına alınamaz.
1923 (Atatürk’ün S.D. III, s. 65)
Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdırlar.
1923 (Atatürk’ün S.D.U, s.51)
Cumhuriyet döneminin kendi düşünüş biçimi ve ahlakıyla donanmış basınını, yine ancak cumhuriyetin kendisi yetiştirir.
1925 (Atatürk’ün S.D.I, s. 326)
GELENEKSEL MEDYA NEDİR?
Şehitoğlu; “Geleneksel medya, gazete, radyo ve televizyon gibi tek taraflı iletişime yönelik yürütülen çalışmaları kapsayan bir medya türüdür. Uzun bir süre önce haberleşme ve bilgi akışının en yoğun sağlandığı geleneksel medya araçları günümüzde etkilerini azaltmak ile birlikte varlıklarını sürdürüyorlar. Geleneksel medya, dijital teknolojiye geçmeden önce günümüz şartlarına göre ilkel yayıncılık yapardı.
Nereden nereye geldik dersek
bugün GELİNEN NOKTA, tüm insanların, DİJİTAL teknolojiye ESİR DÜŞTÜĞÜ hem iyi hem kötü bir dönemindeyiz!”
DİJİTAL MEDYA NEDİR?
Hatice Yardım; “İyilik ve kötülüğünü bir tarafa bırakıp Teknolojinin ve Dijitalleşmenin, gazeteciliğin geleceğine yansımasını Dijital Medya ve İnternet Gazeteciliği ile göreceğiz.
Nedir bu Dijital Medya?
Dijital medya, geleneksel medya araçlarının üretim, depolama ve yayılmasını kolaylaştıran ve aynı zamanda bu medya unsurlarının soyutlaşmasını sağlayan teknolojiler bütünüdür.
Dijital medyanın gelişimi, insanların iletişim kurma şekillerinde büyük değişikliklere yol açmıştır. Dijital medya türleri arasında internet, sosyal medya, cep telefonları ve bilgisayarlar sayılabilir. Bu araçlar sayesinde, insanların haberleşme, bilgi paylaşımı ve işbirliği yapma imkânları artmıştır.”
İNTERNET HABERCİLİĞİ NEDİR?
Şehitoğlu; “İnternet gazeteciliği, çevrimiçi olarak yayınlanan bir gazetecilik türüdür. Geleneksel basılı medya, yayın medyası ve dijital medya dahil olmak üzere tüm haber biçimlerini kapsar. İnternet gazeteciliği, 1995 yılından itibaren, haber endüstrisi üzerinde derin bir etkisi olmuştur. İnternet gazeteciliğinin getirdiği en önemli değişikliklerden biri 24 saatlik haber döngüsüdür. İnternet gazetecileri sürekli güncellemeler ve son dakika haberleriyle kamuoyunu 7/24 bilgilendirebilmektedir. Ayrıca, internet gazeteciliği,
haberleri daha etkileşimli ve ilgi çekici hale getirmiştir. Yorum bölümleri ve sosyal medya sayesinde okuyucular gazetecilerle doğrudan sohbet edebiliyor ve haberleştirilen hikayelerle ilgili kendi düşünce ve görüşlerini paylaşabiliyor.
İnternet gazeteciliği haberleri daha önce hiç olmadığı kadar erişilebilir hale getirmiştir. İnternet bağlantısı olan herkes dünyanın herhangi bir yerinden ve herhangi bir zamanda haberleri okuyabilir, izleyebilir ya da dinleyebilir. Özetle, internet gazeteciliği, haberleri tüketme biçimimiz üzerinde büyük bir etkiye sahip olan ve hızla gelişen bir gazetecilik biçimidir.
Sevgili Çocuklar…
İnternet gazeteciliğini ve haberciliğinin geleceğini özetle ifade edersek: Hepimiz şu ellerimizde bulunan
küçücük cep telefonlarının içindeki dünyadayız!
Bu el kadar dünyada; Habercilikte, gazetecilikte sürekli mücadele ve değişim içinde olacak, sürekli kabuk değiştirecektir…
Sevgili Çocuklar, Onun içindir ki, okulda gazeteciliği teorik olarak, birbirinden değerli ve bilgili öğretmenlerinizden çok iyi öğrenin.
Derslerinize çok iyi çalışın. Liseden sonra Üniversitelerinize mutlaka gidin!
Staj ve pratiklerinizi bizlerin yanında yaparak gazeteciliğinizi geliştirin…
Gelecek dijital medyası da, İnternet haberciliği de, gazeteciliği de sizlerin iyi bir gazeteci olmanızla daha da iyi şekillenecek. Güzelleşecektir."
Konferansın son bölümünde öğrencilerin sorularını içtenlik ve samimiyetle cevaplayan konuşmacılar ve katılım sağlayan usta gazeteciler, salondan alkışlar ile uğurlandı.