9724,50%-0,42
35,19% 0,30
36,73% 0,92
2968,28% 1,32
4806,92% 0,71
Mersin Büyükşehir Belediyesi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’ne dolayısıyla, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı öncülüğünde ‘Temiz Akdeniz, Temiz Mersin Paneli’ ile ‘Temiz Akdeniz İçin Ekosistem Tabanlı İzleme ve Yöneti
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı Meclis Salonu'nda düzenlenen bir etkinliğin açılışını Başkan Vahap Seçer gerçekleştirdi. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Mersin İl Müdürlüğü ve Mersin Liman Bölge Başkanlığı işbirliğiyle gerçekleşen panele, Akdeniz Körfezi'nin mevcut kirlilik durumu ve Mersin'in deniz kirlilik haritasıyla ilgili bilgiler sunuldu.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Bülent Halisdemir, projenin amacının Mersin denizinin güncel durumunu ve deniz kirliliğinin tehdit oluşturup oluşturmadığını belirlemek olduğunu ifade etti. Halisdemir, Mersin'in 321 km kıyı şeridine sahip olduğunu ve Mersinlilerin denizle daha uyumlu olması gerektiğini söyledi. Her bir santimetrekaresinden faydalanmayı arzuladıklarını belirten Halisdemir, bu nedenle Mersin'in denizine dair detaylı bir analiz yapmak istediklerini dile getirdi.
Halisdemir, kirliliğin sadece yerel veya bölgesel bir sorun olmadığını, aynı zamanda ulusal ve uluslararası bir problem olduğunu vurguladı. Afrika'daki kirliliğin deniz akıntılarıyla Mersin'e kadar ulaşabildiğini ve geçmişte Suriye'deki petrol kirliliğini temizlemek zorunda kaldıklarını belirtti. Bu nedenle Mersin'in yanı sıra Adana, Hatay ve Antalya gibi illerle işbirliği içinde çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.
Denizde oluşan kirlilik yüklerini engellemek ve azaltmak için kaynağında mücadele ettiklerini belirten Halisdemir, denizle ilgili çalışan personelin eğitim seviyesini yükselttiklerini ve gerekli araç, gereç ve ekipman sayısını artırdıklarını ifade etti. Mersin Limanı'na gelen gemilerin Mersin'de kirliliğe taviz verilmediğini bildiklerini belirtti.
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu ise küresel ısınmanın etkilerinden bahsetti. Endüstri devrimiyle birlikte dünya atmosferindeki sıcaklıkların arttığını ve iklim değişikliğinin her geçen gün daha büyük boyutlara ulaştığını belirtti.