9470,18%1,09
34,56% 0,25
36,03% -0,55
2994,82% 1,12
5006,23% 1,01
MHA - MERÇED, sahilin korunması ve kaplumbağaların güvenli bir şekilde yuvalama yapabilmesi için yetkililere çağrıda bulunarak, daha fazla dikkat ve önlem alınması gerektiğini vurguluyor
MHA - Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED), Anamur Sahili'nde yaşanan habitat tahribatına dikkat çekmişti. MERÇED, sahillerdeki kontrolsüz tahribatın,bölgedeki deniz kaplumbağalarının yaşam alanlarını tehdit ettiğini gerekçe göstererek, 2019 yılında Anamur Sahili'ndeki deniz kaplumbağası yuvalama alanında habitat tahribatı yaşandığı gerekçesiyle şikayette bulunmuştu. MERÇED, sahilin korunması ve kaplumbağaların güvenli bir şekilde yuvalama yapabilmesi için yetkililere çağrıda bulunarak, daha fazla dikkat ve önlem alınması gerektiğini vurguluyor.
Caretta caretta (caretta caretta), yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas) ve Nil yumuşak kabuklu kaplumbağası (Trionyx triunguis) gibi çeşitli deniz kaplumbağası türlerinin yuvalama alanı olan sahil de MERÇED'in şikayetine göre, halk plajı ve piknik alanına kaçak yapı yapılması, çim ve ağaç dikilmesi, plaja aşırı su ve toprak akması sonucu kum alanın yapısının ve mevcut yuvaların bozulması, yuvalama alanlarındaki turistik baskı nedeniyle araç trafiğinin artması, plaj mobilyaları, havai fişek patlatılması, ışık kirliliği ve çöplerin atılması gibi nedenlerle olumsuz etkiler yaşanıyor. Dernek ayrıca, Mersin Anamur Plajı'na bisiklet ve yürüyüş yolları, spor parkları veya çocuk oyun alanları gibi projeler planlayan belediyenin daha fazla antropojenik baskı oluşturabileceğini iddia ediyor.
Dava, 2022 yılında 42. Daimi Komite sırasında açıldı. 2023 yılında gerçekleştirilen 43. Daimi Komite toplantısında, ilgili Akdeniz ülkelerindeki paydaşlarla birkaç yıl süren görüşmelerin ardından, Deniz Kaplumbağaları Yuvalama Alanlarının Korunmasına İlişkin Rehberlik Aracı Daimi Komite tarafından onaylandı. Komite, 2024 yılında yerinde bir değerlendirme yapılmasını ve durumun yerinde değerlendirilmesini önerdi.