9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01
GSK Türkiye Aşı Bilimsel Danışmanı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Nuran Salman 5 Ekim Dünya Menenjit Günü’nde menenjit hastalığı üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Salman, menenjitin 2019 yılında
GSK Türkiye Aşı Bilimsel Danışmanı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Nuran Salman 5 Ekim Dünya Menenjit Günü’nde menenjit hastalığı üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Salman, menenjitin 2019 yılında dünya genelinde yaklaşık 250 bin kişinin ölümüne neden olan ölümcül ancak aşıyla korunulabilir bir hastalık olduğunu vurguladı.
Dünya genelinde menenjit hastalığı konusunda farkındalık yaratmak ve bu hastalıkla mücadele etmek adına her yıl 24 Nisan olarak kabul edilen Dünya Menenjit Günü bu yıl itibariyle 5 Ekim’de kutlanmaya başlandı. Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Nuran Salman Dünya Menenjit Günü’nde menenjit hastalığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
“Menenjit hızla ilerleyerek kalıcı hasarlar bırakabilen bir hastalıktır”
Menenjit hastalığının tanımı ve belirtileri üzerine duran Prof. Dr. Nuran Salman, “Menenjit, meninks denilen beyin ve omuriliği saran üç katmandan oluşan zarların iltihaplanması sonucu oluşan hastalıktır. Erken dönemde görülen belirti ve bulguların yaygın viral hastalıkların belirtileriyle benzerlik göstermesi sebebiyle hastalığın tanısında geç kalınabilir ve 24 saat içerisine hızla ilerleyebilen bu hastalık ölümle sonuçlanabilir. Ne yazık ki dünya genelinde her yıl yaklaşık 250 bin kişi bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Ölümle sonuçlanmayan vakalarda ise işitme kaybı, beyin hasarı, böbrek hasarı, uzuv kayıpları ve sinir sistemi sorunları gibi kalıcı hasarlar bırakabilir. Bu nedenle hastalıkla ilgili toplumsal farkındalığın artması gerekiyor.”
“Her yıl dünya genelinde her 10 menenjit hastasından biri hayatını kaybediyor”
Menenjitin hala dünya genelinde büyük bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve her yıl yaklaşık 5 milyon insanın menenjite yakalandığını belirten Salman “Bu hastalık halen dünya genelinde korkulan bir hastalık olmayı sürdürüyor. Her 10 menenjit hastasından 1’i hayatını kaybederken; 5 hastadan 1’i uzun vadeli ciddi sağlık problemleri ile hayatına devam ediyor.” şeklinde konuştu.
“Menenjit en sık 1 yaş altı bebeklerde görülür”
Menenjitin her yaş grubundaki bireyleri etkileyebileceğini ancak özellikle 1 yaş altı bebeklerde sıklıkla görüldüğünü vurgulayan Salman: “Hemen hemen her yaştan bireyi etkileyebilen menenjit özellikle 1 yaş altı bebeklerde, küçük çocuklarda, gençlerde ve genç yetişkinlerde görülür.” dedi.
“Menenjit aşıyla korunulabilen bir hastalıktır”
Hastalığın korunma yöntemleri üzerinde de duran Salman “Aşı uzun süreli koruma sağlaması ve hastalık yükünü azaltması sebebiyle menenjit hastalığına karşı en iyi koruma yöntemidir. Meningokok, pnömokok ve Haemophilus influenzae tip b hastalıklarına karşı yıllardır kullanılmakta olan lisanslı aşılar menenjitin en sık etkenlerine karşı koruma sağlar.” şeklinde konuştu.