• BIST 100

    16088,00%-1,23
  • DOLAR

    44,18% -0,06
  • EURO

    50,61% 0,24
  • GRAM ALTIN

    7127,71% -0,10
  • Ç. ALTIN

    11571,81% 0,00

Menemen Belediyesi Uluslararası 1. Çömlek Festivali Renkli Başladı

Menemen Belediyesi, ilkini düzenlediği Uluslararası Menemen Çömlek Festivali, muhteşem etkinliklerle kapılarını açtı.

KÜLTÜR - SANAT 8.10.2022 10:46:00 831
Menemen Belediyesi Uluslararası 1. Çömlek Festivali Renkli Başladı
Haberi Sesli Oku

Menemen Belediyesi, ilkini düzenlediği Uluslararası Menemen Çömlek Festivali, muhteşem etkinliklerle kapılarını açtı. Onur Konuğu İtalya, konuk şehirlerin ‘Kadın ve Çömlek’ temasıyla Aydın, Manisa ve Eskişehir’in olduğu festivalin açılışına katılan protokol üyeleri tezgâh başına geçti, çömlekten objeler yaptı. Ortaya renkli görüntülerin çıktığı Festival açılışında konuşan Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan, “Kıymetli misafirlerimizi, güzel ülkemizin ve dünyanın dört bir yanından çömlek ustalarımızı Menemen’de ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Heyecanımızı paylaşan herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

 

Menemen Belediyesi 1. Uluslararası Çömlek Festivali, ziyaretçilerine kapılarını açtı. İtalya’nın onur konuğu olduğu festivalin açılışına, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Menemen Kaymakamı Fatih Yılmaz, AK Parti İzmir Milletvekilleri Ceyda Bölünmez Çankırı, Yaşar Kırkpınar, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Başkanı Veysel Şahin, Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, Kınık Belediye Başkanı Sadık Doğruer, İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta kamu kurumları ve sivil toplum örgütü temsilcileri,  belediye meclis üyeleri, muhtarlar, akademisyenler ve Menemen’in ünlü ustalarının yanı sıra Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından çömlek ustaları katıldı. Festivalin açılış kurdelesini kesen protokol üyeleri ardından çömlek ustalarının eşliğinde tezgah başına geçti.

 

TİCARİ KÖPRÜLER KURULUYOR

Menemen Belediyesi 1. Uluslararası Çömlek Festivali’nin ilk günü Menemen Şehir Parkı, Taşhan ve Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen etkinliklerine sahne oldu. Şehir Parkı’nda çömlekçilerin ulusal ve uluslararası alanlarda kendi pazarlarını büyütmelerini amaçlayan bir fuar kuruldu. Fuar, çömlek alanında üretim yapan firmaları ve tüketicileri bir araya getirdi. Ayrıca kurulan workshop stantları büyük ilgi görürken; üretici köy stantlarında da, süs, hediyelik satış stantları ve çocuk atölyeleri festival konuklarıyla buluştu.

 

“DÜNDEN BUGÜNE ÇÖMLEKÇİLİK”

            Festival kapsamında İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde “Dünden Bugüne Çömlekçilik” konulu konferans düzenlendi. Saat 11.00’da başlayan konferanslarda yurtiçinden birçok üniversitede görev yapan akademisyenler, çömlekçilik sanatının tarihine ve bugününe ışık tuttu.

 

Festivale ev sahipliği yapan Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan, “Değerli konuklarımız, Menemen Çömlekçiliği bugün dünyayı ağırlıyor. Menemen Belediyesi olarak, 1. Uluslararası Menemen Çömlek Festivalimizi gerçekleştiriyor olmanın heyecanını, sevincini yaşıyoruz. Hepiniz hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. 6000 yıldır çömlekçiliğin kalbi Menemen’de atıyor. İnsanlık tarihi kadar eski olan bu sanat; kuşaktan kuşağa aktarılarak, hünerli ustaların ellerinde gelişip şekillenerek bugün Menemen’in simgesi haline gelmiştir. Ustalarımız, atalarından devraldıkları bu geleneği yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için mücadele veriyorlar. Bizler de onların bu mücadelesinde destek olmak, Menemen çömlekçiliğini tanıtmak, ülke ekonomisine katkıda bulunmak, uluslararası alanda geniş kitlelere ulaştırılmasını sağlamak amacıyla 1. Uluslararası Menemen Çömlek Festivalimizi gerçekleştiriyoruz. Güzel ilçemiz geçmişten günümüze sayısız usta yetiştirmiş. O ustalar bugün sahnede olan birbirinden yetenekli ustaları yetiştirmiş. Bugün artık Menemen Çömlekçiliği tüm Dünyada bilinen, sektöre bayraktarlık eden bir kent haline gelmiştir” dedi.

 

Festivalimizin Onur Konuğu Ülkesi İtalya, özel konuklarımız ise Aydın, Manisa ve Eskişehir’de bu sanata gönül vermiş kadınlarımız. Toplam 18 ülke ve ülkemizin değerli çömlek ustaları, festivalimize katılım gösterdi. Ayrıca ülkemizin önemli çömlek sanatçıları da bugün bizlerle burada yarışmacı, jüri ya da destek amaçlı bulunuyorlar. Yine festival kapsamında kıymetli akademisyenlerimiz geçmişten günümüze Menemen çömlekçiliğine ışık tutacaklar. Dünyaca ünlü çömlek ustaları da, çömlek yarışmasında en güzel eserlerini yapmak için yarışacaklar. Menemenimiz, farklı kültürlerin, örflerin ve adetlerin, geleneklerin göreneklerin, inançların yaşam alanıdır. Bu nedenle “Menemen insanla toprağın 6000 yıllık hemhal oluşunun baş şehridir. Yıllardır yapıla gelen ulusal ya da uluslararası tüm çömlek festivallerinden daha görkemli ve etkileyici bir festivali birlikte güzel ilçemizde gerçekleştirmek, Menemen var oldukça kuşaktan kuşağa geliştirilerek ulaştırılmasını sağlamak en büyük dileğimiz. Bu ortak hayalin gerçekleştirilmesinde emeği geçen tüm arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Ayrıca katılımlarıyla bizlere güç veren kıymetli misafirlerimize canı gönülden teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız. Bu vesileyle birlik, beraberlik, yardımlaşma duygularımızın daha da pekiştiği Mevlid Kandilimizin ülkemize ve milletimize mutluluk, huzur, barış getirmesini diliyor, tüm İslam Aleminin Mevlid Kandilini kutluyorum. Hep söylediğimiz gibi, mesele birlikte olmak, birlikte yapmak, birlikte başarmak.”

 

Günün sonunda ise Menemen’de çömlekçilik sanatına gönül verenleri kapsayan “Onur Ödülleri Töreni” gerçekleştirildi.  

 

Festival kapsamında ünlü sanatçılar da konserleriyle etkinliklere renk katıyor. Menemen Şehir Parkı’nda Mevlid Kandili nedeniyle Mevlid’i Şerif okundu, Tasarruf Müzik dinletisi gerçekleştirildi, Cumhuriyet Meydanı’nda ise Hatay Medeniyetler Korosu misafirlere müzik ziyafeti sundu. 

 

HÜNERLİ ELLER BUGÜN SAHNEDE!

Festivalin ikinci günü ülkemiz ve dünyanın birçok ülkesinden Menemen’e gelen çömlek ustaları, “Hünerli Eller Menemen Çömlek Yarışması”nda teknik ve estetik dalda olmak üzere en iyi çömleği yapmak için birbirleriyle yarışacak. Saat 12.00’da Menemen Şehir Parkı’nda başlayacak ve dereceye girenlerin ödüllendirileceği yarışma, iki gün boyunca devam edecek.

 

TAŞHAN’DA SERGİ VE ALTERNATİF PİŞİRME TEKNİKLERİ SUNUMU

Tarihi Taşhan ise festival kapsamında önemli etkinliklere ev sahipliği yapacak. İlk olarak saat 11.00’da düzenlenecek programda işinin uzmanları çömlekte alternatif pişirim tekniklerini davetlilere anlatacak. Sunumun ardından Menemen çömlekçiliği ve seramik sanatını geliştirip tanıtmayı amaçlayan Hemhal Karma Sergisi ziyaretçilere açılacak. Son olarak da çömlek ve seramik ustaları, firma sahipleri ve akademisyenler ‘Sanat Sohbetleri’nde çömlekçiliği konuşacak.

 

HANDE YENER KONSERİ

Bugün ise saat 19.30’da Oğuz Görceğiz, ardından da 21.30’da sevilen şarkıcı Hande Yener Cumhuriyet Meydanı’nda birbirinden güzel şarkılarını festival konuklarıyla birlikte söyleyecek.


Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
Anahtar Kelimeler:

Anamur’da Şehit Aileleri İftar Sofrasında Bir Araya Geldi

Toptan Ahşap Askı: Mağazalar İçin Şık ve Dayanıklı Askı Çözümleri

ANAMUR ORMAN İŞLETME’DE SELAHATTİN YILDIRIM DÖNEMİ HIZLI BAŞLADI

Kuzeyhan Dubaiye Gidebilecek

90’lı Yıllar Neden Yeniden Trend Oldu? Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı

Doktorlara Göre Bağışıklığı Güçlendiren 5 Besin

Yapay Zeka Kapıda: Microsoft'tan Korkutan Rapor! 40 Meslek Tarihe mi Karışıyor?

Yapay Zeka Geleceğin Mesleklerini Nasıl Değiştirecek?

Japon Tatlı Patatesi Neden Trend Oldu? Sağlıklı Beslenme Tutkunları Bu Lezzeti Konuşuyor

2026 Emekli Paketi Şekilleniyor: Maaş, Sosyal Haklar ve Sağlıkta Yeni Dönem

Anamur’da Çocuklar Camide Buluştu

​Anamur’da Yürekleri Dağlayan Kaza: Direksiyon Hakimiyeti ve 3 Saniyelik Mikro Uyku Sendromu

Anamur-Abanoz Yolunda Katliam Gibi Kaza: 3 Ölü, 11 Yaralı

Kaymakam Kemal Duru’dan 12 Mart İstiklal Marşı Mesajı

Minik öğrenciler Mehmet Akif Ersoy’u andı

Başkan Recep Tayyip Erdoğan: Maaş ve İkramiye 14 Mart’tan İtibaren Hesaplarda

Minimalist Gelinliklere İlgi Patladı: Narciso Rodriguez Aramaları Zirve Yaptı

Japon Tatlı Patatesi Küresel Trend Oldu: “Japanese Sweet Potato Chocolate Cake” Tarifi Patlama Yaşıyor

ENHYPEN ve Heeseung Sosyal Medyada Gündem Oldu: “Heeseung Ayrılıyor mu?” Sorusu Hayranları Harekete Geçirdi

“90’larda Nasıldın?” Trendi Patladı: Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı

“XO, Kitty” Fırtınası: Arama Trendleri Yüzde 750 Arttı, Hayranlar Aynı Sorunun Peşinde!

İnşaat Sektöründe Yeni Dönem: Modern Çatı Çözümleri ve Maliyet Analizi

MHP MERSİN MİLLETVEKİLİ DR. LEVENT UYSAL’DAN 4 MİLYON GENCE ÖĞRENCİ AFFI VE 100 BİN MEZUNA DENKLİK ÇAĞRISI

Anamur’da Ramazan Buluşması: İl Müftüsü Mustafa Topal Din Hizmetlerini Yerinde İnceledi.

MİLLETVEKİLİ UYSAL, MERSİN’İN ELEKTRİK VE SOSYAL GÜVENLİK TALEPLERİNİ ANKARA’YA TAŞIDI

Jandarma Anamur ve Aydıncıkta On Binlerce Makaron ve Yüzlerce Paket Kaçak Sigara Ele Geçirdi

Tarsus’ta Kaçak Kazı Operasyonu: Define Arayan Şüpheli Jandarmaya Yakalandı

Prof. Dr. Kürşat Şahin Yıldırımer: “Sosyal Medya Çağında Gençler Kimlik Baskısı Altında”

Anamur Şoförler Odası’ndan Birlik ve Beraberlik İftarı

Anamur Şöförler Ve Otomobilciler Odası Baskanlığından iftar Sofrası

Yükleniyor

loading

ANAMUR ORMAN İŞLETME’DE SELAHATTİN YILDIRIM DÖNEMİ HIZLI BAŞLADI

​Anamur’da Yürekleri Dağlayan Kaza: Direksiyon Hakimiyeti ve 3 Saniyelik Mikro Uyku Sendromu

Kaymakam Kemal Duru’dan 12 Mart İstiklal Marşı Mesajı

Japon Tatlı Patatesi Küresel Trend Oldu: “Japanese Sweet Potato Chocolate Cake” Tarifi Patlama Yaşıyor

Jandarma Anamur ve Aydıncıkta On Binlerce Makaron ve Yüzlerce Paket Kaçak Sigara Ele Geçirdi

Tarsus’ta Kaçak Kazı Operasyonu: Define Arayan Şüpheli Jandarmaya Yakalandı

Anamur Şoförler Odası’ndan Birlik ve Beraberlik İftarı

Anamur Şöförler Ve Otomobilciler Odası Baskanlığından iftar Sofrası

19 Yıl Hapis Cezası Bulunan Şahıs JASAT Operasyonuyla Yakalandı

Ceyhan’da Depoda Tüp Patladı 40 Güvercin Telef Oldu

MİLLETVEKİLİ UYSAL, MERSİN’İN ELEKTRİK VE SOSYAL GÜVENLİK TALEPLERİNİ ANKARA’YA TAŞIDI

Anamur Belediye Meclisi’nde Başkan Deniz’den Net Mesajlar

​MHP’li Uysal Maden Atık Tesisi Yeniden İncelenmeli

CHP Ormancık ve Sarıağaç’ta Halkın Sesini Dinledi

Saadet Partisi Mersin İl Başkanı Bilal Oğuz Kongre Süreçlerini Değerlendirdi!

Saadet Partisi’nde Kongre Heyecanı: Anamur ve Bozyazı’da Yeni Dönem!

Anamur Ak Parti Ocak Ayı İstişare Toplantısında Vatandaşla El Ele

Aziz Özen, Anamur Şoförler ve Nakliyeciler Odası Başkanlığına Adaylığını Resmen Açıkladı

MHP Anamur KAÇEP Teşkilatından Gazeteci Mithat Ünal’a Anlamlı Ziyaret

İlker Özen “Protesto” Diyerek CHP'den AK Parti’ye Geçti!

Anamur’da Kritik Randevu: Derinkuyugücü–Anamur Belediyespor Maçına İki Bölgeden Hakem Atandı

Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Birlik Ruhu: Bayrak Temalı Dostluk Maçında Öğrenciler Galip Geldi!

Mersin’de Ortega Dönemi Fırtına Gibi Başladı: MSK, Merkezefendi’yi 110 Sayıyla Geçti!

Türk Futbolunda Tarihi Reform: Altyapı ve Mali Şeffaflık Dönemi

U-16lı Sporcularımızdan 20 Şehidimiz için Anlamlı Pankart

Anamurspor Taraftar Derneği’nden İlçe Emniyet Müdürü Özer’e Ziyaret

Anamur’da Uzun Yıllar Sonra İzcilik Yeniden Başladı

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ

ULUSLARARASI TARSUS YARI MARATONU HEYECANI BAŞLIYOR!

Java Motor Tutkunları Anamur’da

90’lı Yıllar Neden Yeniden Trend Oldu? Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı

Minimalist Gelinliklere İlgi Patladı: Narciso Rodriguez Aramaları Zirve Yaptı

“90’larda Nasıldın?” Trendi Patladı: Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Anamur’da Çocuklar Camide Buluştu

MHP MERSİN MİLLETVEKİLİ DR. LEVENT UYSAL’DAN 4 MİLYON GENCE ÖĞRENCİ AFFI VE 100 BİN MEZUNA DENKLİK ÇAĞRISI

Anamur’da Ramazan Buluşması: İl Müftüsü Mustafa Topal Din Hizmetlerini Yerinde İnceledi.

Başkan Mehmet Gümüş’ten Gençlere Çağrı: Gerçek Hayat Ekranın Dışında

Yeşilay Haftasında Bozyazı’da Gençlere Farkındalık Semineri Teknoloji Bağımlılığı Uyarısı

Sınıf Değil Kaymakamlık Makamı: Anamur’da ‘Yaşayan Demokrasi’ Dersi!

Şehit Şükrü Ünlü’nün Adı Vefa Sofrasında Yaşatıldı: Anamur’da Anlamlı İftar

İŞKUR 2026 TYP Personel Alımı Başladı Mı? Okullara Temizlik Görevlisi Başvurusu

Anamur MYO ‘da “Etkili İletişim Becerileri” Söyleşisi

Kaymakam Duru'dan Öğretmenler Gününü Mesajı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 26 16 1 9 30 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 26 17 3 6 23 57
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 26 14 5 7 17 49
5.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 26 12 8 6 14 42
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 26 9 11 6 -4 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 26 8 9 9 -7 33
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
11.CORENDON ALANYASPOR 26 5 8 13 -4 28
12.TÜMOSAN KONYASPOR 26 6 11 9 -9 27
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 26 6 13 7 -8 25
14.KASIMPAŞA A.Ş. 26 5 12 9 -14 24
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 26 6 14 6 -18 24
16.İKAS EYÜPSPOR 26 5 14 7 -18 22
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 26 3 12 11 -28 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 26 4 17 5 -22 17

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.