• BIST 100

    11198,82%1,70
  • DOLAR

    41,58% 0,00
  • EURO

    48,91% 0,18
  • GRAM ALTIN

    5179,89% 0,40
  • Ç. ALTIN

    8492,25% 1,61

Mayıs ayında genel ticaret sistemine göre ihracat %14,4, ithalat %15,5 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2023 yılı Mayıs ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %14,4 artarak 21 milyar 659

EKONOMİ 23.06.2023 11:08:37 1039
Mayıs ayında genel ticaret sistemine göre ihracat %14,4, ithalat %15,5 arttı
Haberi Sesli Oku

Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2023 yılı Mayıs ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %14,4 artarak 21 milyar 659 milyon dolar, ithalat %15,5 artarak 34 milyar 186 milyon dolar olarak gerçekleşti.

 

Ocak-Mayıs döneminde ihracat %0,1, ithalat %8,8 arttı

Genel ticaret sistemine göre ihracat 2023 yılı Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %0,1 artarak 102 milyar 476 milyon dolar, ithalat %8,8 artarak 158 milyar 498 milyon dolar olarak gerçekleşti.

 

Mayıs ayında enerji ürünleri ve altın hariç ihracat %15,6, ithalat %22,6 arttı

Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ihracat, 2023 Mayıs ayında %15,6 artarak 17 milyar 434 milyon dolardan, 20 milyar 162 milyon dolara yükseldi.

Mayıs ayında enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ithalat %22,6 artarak 21 milyar 263 milyon dolardan, 26 milyar 60 milyon dolara yükseldi.

Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç dış ticaret açığı Mayıs ayında 5 milyar 898 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret hacmi %19,4 artarak 46 milyar 222 milyon dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu ayda enerji ve altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı %77,4 oldu. 

 

Dış ticaret açığı Mayıs ayında %17,6 arttı

Mayıs ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %17,6 artarak 10 milyar 657 milyon dolardan, 12 milyar 527 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2022 Mayıs ayında %64,0 iken, 2023 Mayıs ayında %63,4'e geriledi.

 

Dış ticaret açığı Ocak-Mayıs döneminde %29,3 arttı

Ocak-Mayıs döneminde dış ticaret açığı %29,3 artarak 43 milyar 341 milyon dolardan, 56 milyar 22 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2022 Ocak-Mayıs döneminde %70,2 iken, 2023 yılının aynı döneminde %64,7'ye geriledi.

 

Mayıs ayında imalat sanayinin toplam ihracattaki payı %95,1 oldu

Ekonomik faaliyetlere göre ihracatta, 2023 Mayıs ayında imalat sanayinin payı %95,1, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı %2,8, madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı %1,6 oldu.

Ocak-Mayıs döneminde ekonomik faaliyetlere göre ihracatta imalat sanayinin payı %94,6, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı %3,4, madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı %1,5 oldu.

 

Mayıs ayında ara mallarının toplam ithalattaki payı %74,0 oldu

Geniş ekonomik gruplar sınıflamasına göre ithalatta, 2023 Mayıs ayında ara mallarının payı %74,0, sermaye mallarının payı %13,9 ve tüketim mallarının payı %12,0 oldu.

İthalatta, 2023 Ocak-Mayıs döneminde ara mallarının payı %75,6, sermaye mallarının payı %13,0 ve tüketim mallarının payı %11,3 oldu.

 

Mayıs ayında en fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu

Mayıs ayında ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya'ya yapılan ihracat 1 milyar 811 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 306 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 56 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 1 milyar 11 milyon dolar ile Irak, 1 milyar 4 milyon dolar ile İtalya takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın %28,6'sını oluşturdu.

Ocak-Mayıs döneminde ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya'ya yapılan ihracat 8 milyar 924 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 6 milyar 58 milyon dolar ile ABD, 5 milyar 152 milyon dolar ile İtalya, 4 milyar 934 milyon dolar ile Birleşik Krallık ve 4 milyar 858 milyon dolar ile Rusya Federasyonu takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın %29,2'sini oluşturdu.  


İthalatta ilk sırayı Rusya Federasyonu aldı

İthalatta Rusya Federasyonu ilk sırayı aldı. Mayıs ayında Rusya Federasyonu'ndan yapılan ithalat 4 milyar 569 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 4 milyar 347 milyon dolar ile Çin, 2 milyar 671 milyon dolar ile Almanya, 1 milyar 809 milyon dolar ile BAE, 1 milyar 633 milyon dolar ile ABD izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın %44,0'ını oluşturdu.

Ocak-Mayıs döneminde ithalatta ilk sırayı Rusya Federasyonu aldı. Rusya Federasyonu'ndan yapılan ithalat 21 milyar 822 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 18 milyar 483 milyon dolar ile Çin, 11 milyar 428 milyon dolar ile Almanya, 10 milyar 478 milyon dolar ile İsviçre, 6 milyar 454 milyon dolar ile ABD izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın %43,3'ünü oluşturdu.

 

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat %1,3 arttı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2023 Mayıs ayında bir önceki aya göre ihracat %1,3, ithalat %9,0 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2023 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat %0,4, ithalat %5,8 arttı.

 

Yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatı içindeki payı %3,7 oldu

Teknoloji yoğunluğuna göre dış ticaret verileri, ISIC Rev.4 sınıflaması içinde yer alan imalat sanayi ürünlerini kapsamaktadır. Mayıs ayında ISIC Rev.4'e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı %95,1'dir. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı %3,7'dir. Ocak-Mayıs döneminde ISIC Rev.4'e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı %94,6'dır. Ocak-Mayıs döneminde yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı %3,7'dir.

Mayıs ayında imalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı %82,2'dir. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı %9,6'dır. Ocak-Mayıs döneminde imalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı %78,4'tür. Ocak-Mayıs döneminde yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı %10,2'dir.  

 

Özel ticaret sistemine göre ihracat 2023 yılı Mayıs ayında 19 milyar 594 milyon dolar oldu

Özel ticaret sistemine göre, 2023 yılı Mayıs ayında, ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre %11,7 artarak 19 milyar 594 milyon dolar, ithalat %16,9 artarak 31 milyar 786 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Mayıs ayında dış ticaret açığı %26,3 artarak 9 milyar 651 milyon dolardan, 12 milyar 192 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2022 Mayıs ayında %64,5 iken, 2023 Mayıs ayında %61,6'ya geriledi.

 

İhracat 2023 yılı Ocak-Mayıs döneminde 93 milyar 371 milyon dolar oldu

Özel ticaret sistemine göre ihracat, 2023 yılı Ocak-Mayıs döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,9 azalarak 93 milyar 371 milyon dolar, ithalat %7,0 artarak 148 milyar 733 milyon dolar olarak gerçekleşti.


Ocak-Mayıs döneminde dış ticaret açığı %29,4 artarak 42 milyar 778 milyon dolardan, 55 milyar 362 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2022 Ocak-Mayıs döneminde %69,2 iken, 2023 yılının aynı döneminde %62,8'e geriledi.

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Anamur’da Motosiklet Çarpışması: 2 Kişi Hayatını Kaybetti

Jandarmadan Aranan Şahıslara Sıkı Takip: 10 Kişi Yakalandı

Kaymakam Kemal Duru, Sugözü, Boğuntu ve Çukurabanoz Mahallelerinde İncelemelerde Bulundu

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN BERDAN BARAJ GÖLÜ’NDE TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ

Bir Dal Muz Kuzeyhan'a Bir Umut

Abdulsamet Aksu Türkiye’nin Önde Gelen Girişimcilerinden Biri Olarak Her Geçen Gün Devleşiyor

VitaminSAN İle Orijinal Solgar Ürünlerine Ulaşmak Çok Kolay

Anamurlu Çiftçilere Tarım Sayımı Çağrısı: “Güçlü Veri, Güçlü Tarım”

Jandarmadan Bozyazıda Uyuşturucu Operasyonu

Adak Kurbanı Bağışı ile İbadetinizi İyiliğe Dönüştürün

Dereköy Muhtarı Gürel Bolluk, Mahallesini Asfaltlayan Başkan Seçer Ekibine Teşekkür Etti

Kızılca Muhtarı’nın Oğlu Ahmet Doğan Dualarla Manisa’ya Uğurlandı

İşe İade Davasında İşveren ve İşçinin Hakları Nelerdir?

İYİ Parti Anamur'da Delege Seçimleri Tamamlandı

​Zamandan Süzülen Anamur

ANAMUR’DA HUZUR VE GÜVENLİK İÇİN ASAYİŞ VE TRAFİK UYGULAMASI

Mehmet Türe: İYİ Parti Döneminde Etik Değerler Öne Çıkacak

NASA: Ay Dünya’dan Yılda Yaklaşık 3,8 cm Uzaklaşıyor

İsrail Gazze’de Kara Harekâtı ile Ortadoğunun Kaderine İlerliyor

Ozon Tabakası Koruma Gününde Viyana Sözleşmesi Gündemde

Fed Toplantısında Bağımsızlık Tartışması Gerginlik Yarattı

Anamur’da 28 Bin 500 Kaçak Tütün Ele Geçirildi

Bozyazıda Önünde 4,5 Dönüm Bahçesi İle Satılık Lux Ev

Anamur’da 4-6 Yaş Kur’an Kurslarında Yeni Dönem Coşkusu Mersin

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Anamur’da Yeni Adli Yıl Törenle Açıldı: "Adalet, Milletin Teminatıdır"

Türkiye'nin güvenilir insan kaynakları ve işe alım platformu olan Secret CV

Tartıştığı Gelinini 5 Yaşındaki Kızının Güzü Önünde Bıçakla Öldürdü

Lokman Hekimin Çırağı Sinema Yolculuğu Başlıyor

Kurtsan Robot Kol Kapatma: Esneklik ve Üstün Performans

Yükleniyor

Jandarmadan Aranan Şahıslara Sıkı Takip: 10 Kişi Yakalandı

Kaymakam Kemal Duru, Sugözü, Boğuntu ve Çukurabanoz Mahallelerinde İncelemelerde Bulundu

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN BERDAN BARAJ GÖLÜ’NDE TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ

Jandarmadan Bozyazıda Uyuşturucu Operasyonu

Dereköy Muhtarı Gürel Bolluk, Mahallesini Asfaltlayan Başkan Seçer Ekibine Teşekkür Etti

Kızılca Muhtarı’nın Oğlu Ahmet Doğan Dualarla Manisa’ya Uğurlandı

İsrail Gazze’de Kara Harekâtı ile Ortadoğunun Kaderine İlerliyor

Anamur’da 28 Bin 500 Kaçak Tütün Ele Geçirildi

Anamur’da Yeni Adli Yıl Törenle Açıldı: "Adalet, Milletin Teminatıdır"

Tartıştığı Gelinini 5 Yaşındaki Kızının Güzü Önünde Bıçakla Öldürdü

İYİ Parti Anamur'da Delege Seçimleri Tamamlandı

MHP'li Uysaldan "Terörsüz Türkiye" Vurgusu

Mutlu Adaylıktan Çekildiğini Duyurdu

İYİ Parti Milletvekili Kocamaz Dereköy’de Halkla Buluştu

Bahar’dan Seçer’e Anlamlı Ziyaret

Kurtulmuş–Kavelaşvili Meclis Görüşmesi

İlçe Başkanlığına Adaylığını açıklayan CHP'li Mutlu “Bu yol Atatürk’ün yolu” Sözleri ile Anlamlandırdı

Cumhur İttifakından Ortak Rauf Denktaş Parkı Açıklaması

CHP Lideri Özel’den Esnaf ve Ümit Özdağ’a Ziyaret

Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili ve MYK Üyesi Dr. Levent Uysal: ‘Orman Vasfını Yitirmiş Araziler Çiftçimize Kiralansın’

Java Motor Tutkunları Anamur’da

İlk Satışınızı İnternetten Yapmanın Püf Noktaları

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Türkiye Chengdu’da İki Süper Madalya

2027 Akdeniz Oyunları İçin Tesis İnşaatları Hızla Devam Ediyor

FIBA Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye İsviçre İle Karşılaşıyor

Anamurda 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamaları Renkli Geçti

ANTİSK İlkbahar Tenis Turnuvaları Coşkuyla Sona Erdi

7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu'nda Macar Sporcu Feldhoffer'dan Tarihi Başarı

Ümit Milli Takım, Kosova'yı 4-2 Mağlup Etti

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

2025 LGS: A Kitapçığına Göre 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek İddiası Öğrencilerin Kafasını Karıştırdı

Çocuklara Suç ve Güvenlik Eğitimleri Başladı

Durmuş Yılmaz Yeniden Denetim Kurulunda: Özel Eğitim İçin 16 Yıllık Mücadele Sürüyor

Türkiye’nin ilk Astronotu Şehit Yüksel Alçın Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri İle Birarada

Yücelen Akademi İlk Mezunlarını Verdi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 7 7 0 0 17 21
2.FENERBAHÇE A.Ş. 7 4 0 3 7 15
3.TRABZONSPOR A.Ş. 7 4 1 2 3 14
4.GÖZTEPE A.Ş. 7 3 0 4 8 13
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 6 4 2 0 3 12
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 7 3 1 3 2 12
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 7 3 2 2 -2 11
8.TÜMOSAN KONYASPOR 6 3 2 1 4 10
9.HESAP.COM ANTALYASPOR 7 3 3 1 -1 10
10.CORENDON ALANYASPOR 7 2 2 3 1 9
11.KASIMPAŞA A.Ş. 7 2 3 2 -1 8
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 6 1 2 3 0 6
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 6 1 3 2 -5 5
14.İKAS EYÜPSPOR 7 1 4 2 -6 5
15.ZECORNER KAYSERİSPOR 7 0 2 5 -8 5
16.GENÇLERBİRLİĞİ 7 1 5 1 -5 4
17.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 7 1 6 0 -9 3
18.KOCAELİSPOR 7 0 5 2 -8 2

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.