Tarih: 16.11.2022 11:03

Likidite koşulları, politika dönüşüm hızı

Facebook Twitter Linked-in

UST, ABD'de beklenenden daha yumuşak üretici fiyatlarının enflasyonun zirve yapmış olabileceğine dair beklentileri yeniden teyit etmesi ve Fed'in politika sıkılaştırma hızını yavaşlatmasına izin vermesinin ardından yükseldi. Rusya'nın Ukrayna'ya füze fırlattığına dair haberler üzerine artan jeopolitik gerilimler de güvenli liman tahvillerine kaçışı teşvik etti. Genel getiriler, uzun vadeli tarafın öncülüğünde düştü. 2 yıllık UST getirisi %4,37'ye gerilerken, 10 yıllık tahvil getirisi altı haftanın en düşük seviyesi olan %3,80'e geriledi. Jeopolitik gürültüler ve yaklaşan Fed konuşmaları arasında piyasalardaki riskten kaçışın, perakende satışlar, endüstriyel üretim, konut sayıları ve öncü endeksi içeren birinci kademe ABD verilerini de unutmadan, önümüzdeki günlerde piyasaları diken üstünde tutması bekleniyor. Yarınki 20 milyar dolarlık 20 yıllık tahvil satışlarından gelecek arz ve ardından Cuma günü yeniden açılacak olan 15 milyar dolarlık 10 yıllık TIPS'in piyasalar üzerinde çok az etkisi olabilir, çünkü ihaleler haftalık ihale boyutlarına kıyasla nispeten sönük.

TÜFE, Fed'in duruşunu pekiştirmek veya sorgulamak açısından farklı ayrıntılar içeriyor. Ana endekslerde son aylarda momentum kaybı var, bu enflasyonun zirveden gerilemesi ve konfor alanı açması açısından önemli. Somut ivme kaybı noktasında ise süreklilik sağlanması kapsamında bazı ters risklere dikkat etmek gerekiyor, ki bu riskler çok yüksek oranda Rusya kaynaklı arz riskleri ve Çin açılması kaynaklı talep hareketliliği noktasında yoğunlaşıyor. Öte yandan, ilk iki çeyrekte meydana gelen daralmanın 3Ç22 döneminde gerçekleşmemesi teknik resesyon savını ortadan kaldırdığından Fed’in faiz artırımlarını sürdürmesine olanak sağlıyor.

Piyasa terminal oranı hemen TÜFE sonrasında %5’in altına çekmiş olsa da faiz artışının ulaşım noktası konusunda başta Brainard olmak üzere Fed içerisinde yapılan açıklamalar koşunun mesafesinin kısalmadığını ve daha çok kanıta ihtiyaç olduğunu gösteriyor.

Türk varlıklarına bakacak olursak; lira dolar karşısında hafif bir değer kaybıyla işlem görse de son 2 aydır dar bant hareketini sürdürüyor. Dolar cinsinden tahvil getirileri, risk priminin düşmesiyle birlikte Haziran ayından bu yana en düşük seviyesini test ediyor. 5 yıllık CDS 559 baz puana gerilerken, 10 yıllık tahvil faizi %9,3 ile Ocak ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Kaynak: Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —