9367,77%3,72
34,58% 0,33
36,23% 0,01
2987,83% 0,88
4956,37% 0,00
Rusya’nın en önemli enerji kaynaklarından biri olan Leningrad Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) bulunduğu bölgede yarattığı değişim, Mersin’in Gülnar ilçesi Büyükeceli Mahallesi’nde yapımı devam eden Akkuyu NGS’nin inşa edildiğ
Rusya’nın en önemli enerji kaynaklarından biri olan Leningrad Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) bulunduğu bölgede yarattığı değişim, Mersin’in Gülnar ilçesi Büyükeceli Mahallesi’nde yapımı devam eden Akkuyu NGS’nin inşa edildiği bölgenin yıllar içinde nasıl dönüşeceğini gösteriyor.
Finlandiya Körfezi kıyısında bulunan Leningrad NGS, 49 yıldır Sosnovy Bor kentine ve bölgeye hayat veriyor. Leningrad NGS’nin kurulmasından önce fabrika, spor kompleksi ya da kültür merkezi gibi yapıların bulunmadığı Sosnovy Bor, santralin inşaatının başlamasıyla birlikte kalkınmaya başlayan bir kent olarak öne çıkıyor. Şimdilerde yaklaşık 70 binlik nüfusuyla nükleer sanayinin yanı sıra tarım, hayvancılık, balıkçılık ve turizm faaliyetlerinin yoğun olarak sürdürüldüğü şehir, Belediye Başkanı Mikhail Voronkov’un deyimiyle küçük bir balıkçı köyünden büyük bir sanayi kenti haline gelmiş bir nükleer şehir. Voronkov’un dikkat çektiği en önemli nokta ise santral sayesine bölgede istihdam sorunu olmaması ve yüksek standartlı işler sayesinde gençlerin geleceğe daha güvenli bakması. NGS’nin bulunduğu bölge sadece istihdam değil eğitim açısından da sakinlerine önemli imkanlar sunuyor.
Voronkov, bazı çevrelerin düşündüğünün aksine nükleer santralin yakınında yaşamanın herhangi bir tehlike oluşturmadığının da altını çizdi. Sosnovy Bor’un çevreci bir şehir olduğunu belirten Sosnovy Bor Belediye Başkanı Voronkov, 'Elinize bir ölçüm cihazı alıp St. Petersburg'un en hareketli caddelerinden birine gittiğinizde ve radyasyon ölçümü yaptığınızda oralardaki radyasyonun bizim şehrimizden daha fazla olduğunu göreceksiniz. Büyükşehirlerde aslında doğal radyasyon birikme yapıyor. Yani bizim şehrimizde radyasyon oranı 0,15, 0,16 mikrosievert ise büyükşehirlerde bu oran daha fazla çıkabiliyor. Biz doğal radyasyonu değiştirmiyoruz. O yüzden insanlar bizim şehrimize daha çok gelmek istiyor. Küçücük bir köyden büyük bir şehri kısa bir zamanda kurmamızın asıl temelinde yatan budur' ifadelerini kullandı.
Doğa ile modern yaşam dengesinin özenle korunduğu Sosnovy Bor, 1958’de kurulmasına karşın 1973'te nükleer santralin ilk güç ünitesinin devreye alınmasıyla şehir statüsüne kavuşmuş bir kent olarak öne çıkıyor. Merkezindeki yeşil alanları, kente adını veren çam ağaçları ve 6,5 kilometrelik halka açık kumsalı ile Leningrad Bölgesi’nin en güzel şehirlerinden biri olan Sosnovy Bor, hem 80 kilometre uzaklıktaki St. Petersburg sakinleri için, hem de ülkenin tamamı için en ünlü rekreasyon yerlerinden biri kabul ediliyor.
Doğal güzellikleri ile ünlü şehirde tarım ve hayvancılığın yanı sıra balıkçılık da yapılıyor. Leningrad NGS’nin kıyısında bulunduğu Finlandiya Körfezinin suları, hem profesyonel sporcuları hem de amatör balıkçılar için önemli bir cazibe merkezi haline gelmiş durumda.
Hibya Haber Ajansı