• BIST 100

    11288,05%-0,71
  • DOLAR

    41,10% 0,23
  • EURO

    47,98% -0,04
  • GRAM ALTIN

    4562,43% 1,19
  • Ç. ALTIN

    7244,37% 0,74

Kuzey Suriye’yi Bir Suriyeliden Dinleyelim

Neden güneydeki Suriyeliler vatanlarında yaşamlarını yüksek bir refah düzeyinde sürdürürken, Kuzey Suriyeliler bir bir terk ediyor, başka ülkelere gidiyor?

GÜNCEL 2.08.2023 13:47:00 1345
Kuzey Suriye’yi Bir Suriyeliden Dinleyelim
Haberi Sesli Oku

Mithat ÜNAL-Yaşananlar  farklı, yaşananların uzaktan görünmesi ise çok farklı. Tabii ki herkes vatanında yaşamalı. Tabi ki herkes, annesinin babasının yanında doğduğu topraklarda yaşamalı.  Hiç kimse hele hele içerisinde biraz karakter taşıyan hiç kimse kendi vatanı dururken başkasının vatanında gurbetçi olarak yaşamayı istemez de thepapelbet sevmezde. Hele hele hor görülmeyi hiç istemez. 
Neden mi böyle bir giriş yaptım?
Yazının başlığından da anlaşılacağı üzere Kuzey Suriye’nin içinde bulunduğu durum ve buralarda yaşayan Suriyelilerin neden yaşadıkları bölgeleri terk etmeleri. Evet… Neden güneydeki Suriyeliler vatanlarında yaşamlarını yüksek bir refah düzeyinde sürdürürken, Kuzey Suriyeliler bir bir terk ediyor, başka ülkelere gidiyor. Hele hele Türkiye’mizi kendi vatanları gibi görerek yaşamlarını buralarda sürdürüyorlar. 


Gelin bunu bir de Türkiye de Mersin’in Tarsus İlçesinde yaşayan, Gülnar da çalışarak  eşi thepapelbet giriş ve üç çocuğuna bakmak zorunda kalan bir Suriyeliden dinleyelim. Önce bir su istedi. ‘Soğuk olsun abi.’ Dedi. 
soğuk bir su getirdim ve ikram ettim. Besmele çekerek suyu içti ve ‘Elhamdülillah.’ Dedi.  Çok hoşnut oldum. 'Allah razı olsun abi.’ Diyerek dua etti. 
Dedim ‘Neden buradasınız. Neden memleketinizi savunmuyorsunuz?’
Meğer zaten sirke küpü gibi patlamaya hazırmış. Ben ufak bir soru sordum ama Suriyeli kardeşim başladı anlatmaya. Anlattıkça açılıyor, açıldıkça anlatıyor. 
-Abi sen vatanından evinden yuvandan ayrılmak istiyorsun?  Hayır. Bilirim ki istemiyorsun. Aynı ben de öyle, Benim vatanımda bir savaş var… Yoktur. O zaman ben kime karşı vatanımı koruyayım. Karşımda bir düşman yok. Bir işgal yok. 
ama maalesef Kuzey Suriye de rejim tarafından bir terk edilmişlik var. Beşar Esad güneye çekilmiş, ‘bana dokunmayan yılan bin yaşasın.’ Diyor. Bir taraftan Amerika, bir taraftan Rusya oraların nimetlerinden faydalanmanın peşinde.  Işid, Deaş, PKK YPG herkes kendince bir yerleri kapmış. Kimliği ne Suriye. Kendi vatandaşım. Ögüt kurmuş, kaydetmiş. Bir gücün maşası olmuş… 
Amerika bir taraftan silahlandırıyor, Rusya bir yandan İran Öte taraftan. Ortada bir devlet yok. Bir yasa yok. Kanun yok, Hukuk yok. Bir haksızlığa maruz kalsan derdini anlatacağın bir merciin yok. 
diyelim ki Işid’in koruduğu bir bölgedesin. Işid diyor ki bana askerlik yapacaksın. Alıyor seni silah altına. Sözde askerlik bitiyor, PKK bölgesine geçtin… Ya da yakalandın. Soruyor bizim için askerlik yaptın mı? 


Hayır ama Işid için askerlik yaptım. Olmaz. Bana da askerlik yapacaksın. Öte yandan YPG. Bana da. Daiş… Bana da. Yani ömrün askerlikle geçer. Peki bu askerlikleri Suriye Rejimi kabul eder mi? Hayır. Benim üç çocuğum ve bir eşim var. Yani geçimini sağlamam gereken bir ailem var. Nasıl yapacağım?
İşte bu sorunun cevabını kimse vermiyor. 
Amerika oranın sadece yeraltı kaynakları ile ilgileniyor. Petrolle mesela. Rusya ona keza. Beri tarafta çeteler yakaladıkları insanları doğrayıp biçiyorlar. Kurşuna diziyorlar. O kendini insan hakları koruyucusu sayan, süper güç sayan o devletlerin umurunda değil.  Onlar onlara silahlar temin ederek herkesin kendi bölgesinde kalmasını sağlıyor. 
Böyle bir ortamda neyi savunalım abi? 
Ben istiyor muyum kendi vatanımı, topraklarımı ata yurdumu bırakıp uzak memleketlere gideyim? Annemle babam orada kaldı. Özlüyorum ama gidemiyorum. Onların ne zaman kimler tarafından öldürüleceğini bilmiyorum. Topraklarımızı korumak için bekliyorlar. Ama örgütün biri gelip çıkın buradan. Bizim ailemiz yerleşecek dese, savunmamızı yapacağımız bir makamımız yok. Bir gecede bir örgüt üyeleri kendileri için hizmet etmelerini istediği ve bunu kabul etmeyen 500 tane insanı katletti. Kimisini kurşuna dizdi, kimisinin boğazını kesti. Kimse bir şey sormadı. 
Ben sana birebir şahit olduğum bir olayı anlatayım. 40 yaşında bir kadın, fırından ekmek almaya giden 12 yaşındaki bir çocuğa iftira attı. Güya çocuk ona bakmış ve göz kırpmış. Kadın bunu Işid üyelerinden birisine şikayet etti. Adam geldi, çocuğa hiçbir şey sormadan kafasını tuttu, cebinden bıçağı çıkardı, boynunu kesti. Çocuğun cesedini fırının önünde bir yere astı. 3 gün boyunca o ceset orda asılı kaldı. Ne çocuğun ailesi ne de her hangi bir kurum. Hiç kimse cesede dokunmadı. Sıcakta ceset kokmaya başlayınca sözde birkaç görevli gelip defnetti. Aradan birkaç gün geçti, çocuğu kesen Işidli, ailenin yanına geldi. Babasına ne kadar istiyorsa para vereceğini, bunun için hakkını helal etmesini istedi. Adam kabul etmedi, araba ev tarla verebileceğini söyledi. Çocuğun babası sen bunları bana versen oğlum geri gelecek mi?’ diye sordu. Işidli, vermesem de gelmeyecek. Ama rahat edersiniz.’ Diyerek adamı ikna etti ve babanın istediklerini verdi. 
Abi ben gitsem, nasıl yaşayacağım? Kim için vatandaşlık yapacağım.  Çocuklarımı bir daha ya göreceğim, ya da görmeyeceğim. 


Türkiye de herkesi kast etmiyorum. Ama bizim hakkımızda bir çok kişinin iyi konuşmadığını biliyorum. Burada ne işiniz var? Vatanınıza gidin.’ Diyorlar. Ama abi bizim bir vatanımız yok ki. Biz bunları duyuyoruz, biliyoruz.  Seslenmiyoruz.  Çünkü en azından ailemizle bir arada yaşayabiliyoruz.  Ama şimdi çıksa buradan da giderim….
İşte bir Suriyelinin Türkiye’ye gelmek zorunda kalmasının arkasındaki gerçek. Allah kimseyi Hukuksuz, vatansız bırakmasın. 
Evet… Ekonomi düzelir, sağlık düzelir. Toplumsal refah sağlanır. Ama Vatan olmazsa bunların hiç biri olmaz. Allah hiç kimseyi vatansız, hukuksuz, adaletsiz bırakmasın.  AMİN. 
MHA

Anahtar Kelimeler: Kuzey Suriye’ Suriyeliden Dinleyelim

Husi Başbakanı İsrail Saldırısında Öldü

İran’da İdam Cezaları Tırmanıyor

Anamur’da 30 Ağustos Zafer Bayramı Coşkkulu Kutlandı

Şahinden Kimlik Kartı Değişimi İçin Son Çağrı

Kaymakam Duru'dan Zafer Bayramı Mesajı

Başkan Denizden, 30 Ağustos Zafer Bayramı Nesajı

Son Dakika Otel Rezervasyonu Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Futbol Ayakkabısı ile Krampon Arasındaki Farklar Nelerdir?

Doktor Yalçın ve Ailesinden Örnek Çevre Duyarlılığı

En Son Haberler - Turkinform.com.tr

Eleman İlanları ile Doğru İşe Doğru Kişi

Fotoğraftaki O Masumiyet:Bir Meleğin Anneye Bakış Anı

Dereköy’ün Koca Çınarı Vefat Etti

MHA - Mersin’in Mut ilçesinde düzenlenen operasyonda 15 bin 800 boş makaron, 3.480 doldurulmuş makaron ve 30 kg tütün ele geçirildi, 2 şüpheli yakalandı.

Jandarmadan Uyuşturucuya Büyük Darbe

Bozyazı Tarımı için Genel Sayım Devam Ediyor

Türkiye’nin İncilerinden Mersin 13 İlçesiyle Yükseliyor

Kızılay Anamur Şube Başkanı Sakine Kuz ve Heyetinden Bozyazı Kaymakamı Topsakaloğlu ve Milli Eğitim Müdürü Karaltı'ya Anlamlı Ziyaret

Ergin Paşa Dereköy Fahri Hemşerisi Oldu

Güncel ve Anlaşılır Hukuki Belgeler için Avevrak.com

Eşini Küvette Saklayan Kadın 9 Ay Sonra Yakalandı

Süper Lig'de Sürpriz Lider: Konyaspor Zirvede!

Bu Görüntüler Başkan Deniz'i İsyan Ettirdi; 'Ne Anamur'a ne de Anamurluya Yakışmıyor'

500 bin Yavru Caretta Caretta Anamurdan Denize Uğurlandı

Kızılay ve Orman İşletme ile Anamur’da Güçlü Dayanışma

Görüntülü sohbet romantik ilişki ihtiyacınızı nasıl karşılayabilir?

Acı Tablo Tekirdağdan Barajlar Kurudu, Kriz Kapıda

Jandarma’Anamur Aydıncık Arasında Faaliyet Gösteren Gizli Ağın İzini Sürdü 6 Kişi Tutuklandı

MHP'li Uysaldan "Terörsüz Türkiye" Vurgusu

Masa Bayrağı ile Ofislerinize Prestij Kazandırın

Yükleniyor

Anamur’da 30 Ağustos Zafer Bayramı Coşkkulu Kutlandı

Şahinden Kimlik Kartı Değişimi İçin Son Çağrı

Başkan Denizden, 30 Ağustos Zafer Bayramı Nesajı

Doktor Yalçın ve Ailesinden Örnek Çevre Duyarlılığı

Dereköy’ün Koca Çınarı Vefat Etti

MHA - Mersin’in Mut ilçesinde düzenlenen operasyonda 15 bin 800 boş makaron, 3.480 doldurulmuş makaron ve 30 kg tütün ele geçirildi, 2 şüpheli yakalandı.

Bozyazı Tarımı için Genel Sayım Devam Ediyor

Kızılay Anamur Şube Başkanı Sakine Kuz ve Heyetinden Bozyazı Kaymakamı Topsakaloğlu ve Milli Eğitim Müdürü Karaltı'ya Anlamlı Ziyaret

Ergin Paşa Dereköy Fahri Hemşerisi Oldu

Eşini Küvette Saklayan Kadın 9 Ay Sonra Yakalandı

MHP'li Uysaldan "Terörsüz Türkiye" Vurgusu

Mutlu Adaylıktan Çekildiğini Duyurdu

İYİ Parti Milletvekili Kocamaz Dereköy’de Halkla Buluştu

Bahar’dan Seçer’e Anlamlı Ziyaret

Kurtulmuş–Kavelaşvili Meclis Görüşmesi

İlçe Başkanlığına Adaylığını açıklayan CHP'li Mutlu “Bu yol Atatürk’ün yolu” Sözleri ile Anlamlandırdı

Cumhur İttifakından Ortak Rauf Denktaş Parkı Açıklaması

CHP Lideri Özel’den Esnaf ve Ümit Özdağ’a Ziyaret

Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili ve MYK Üyesi Dr. Levent Uysal: ‘Orman Vasfını Yitirmiş Araziler Çiftçimize Kiralansın’

MHP’li Vekil Dr. Levent Uysal: 'Kadınlara Finansal Okuryazarlık Sertifika Programı Müjdesi'

Süper Lig'de Sürpriz Lider: Konyaspor Zirvede!

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Türkiye Chengdu’da İki Süper Madalya

2027 Akdeniz Oyunları İçin Tesis İnşaatları Hızla Devam Ediyor

FIBA Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye İsviçre İle Karşılaşıyor

Anamurda 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamaları Renkli Geçti

ANTİSK İlkbahar Tenis Turnuvaları Coşkuyla Sona Erdi

7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu'nda Macar Sporcu Feldhoffer'dan Tarihi Başarı

Ümit Milli Takım, Kosova'yı 4-2 Mağlup Etti

Trabzonspor'da Şenol Güneş Dönemi: 2+1 Yıllık Anlaşma Sağlandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

"Aşk Adası Buluşması" ABD'de Zirvede: Hangi Zaman Dilimdesiniz?

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

2025 LGS: A Kitapçığına Göre 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek İddiası Öğrencilerin Kafasını Karıştırdı

Çocuklara Suç ve Güvenlik Eğitimleri Başladı

Durmuş Yılmaz Yeniden Denetim Kurulunda: Özel Eğitim İçin 16 Yıllık Mücadele Sürüyor

Türkiye’nin ilk Astronotu Şehit Yüksel Alçın Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri İle Birarada

Yücelen Akademi İlk Mezunlarını Verdi

YÜCELEN EĞİTİM VAKFI AKKUYU NÜKLEER SANTRAL EĞİTİM PROTOKOLÜ DEVREYE GİRDİ

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 3 3 0 0 10 9
2.Trabzonspor 3 3 0 0 3 9
3.Göztepe 4 2 0 2 5 8
4.Konyaspor 3 2 0 1 6 7
5.Samsunspor 2 2 0 0 2 6
6.Antalyaspor 3 2 1 0 1 6
7.Gazişehir Gaziantep 4 2 2 0 -4 6
8.Fenerbahçe 2 1 0 1 2 4
9.Beşiktaş 1 1 0 0 1 3
10.Eyüpspor 3 1 2 0 -3 3
11.Kayserispor 3 0 1 2 -4 2
12.İstanbul Başakşehir 1 0 0 1 0 1
13.Alanyaspor 2 0 1 1 -1 1
14.Rizespor 2 0 1 1 -3 1
15.Kocaelispor 4 0 3 1 -4 1
16.Kasımpaşa 3 0 3 0 -3 0
17.Gençlerbirliği 3 0 3 0 -3 0
18.Fatih Karagümrük 2 0 2 0 -5 0

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.