-
BIST 100
15954,59%-0,83
-
DOLAR
44,17% 0,04
-
EURO
50,64% -0,01
-
GRAM ALTIN
7106,19% -0,03
-
Ç. ALTIN
11534,35% 0,00
Küresel piyasalar
Dün küresel piyasalarda pozitif bir seyir görüldü. Avrupa borsaları kapanışında gösterge endeks Stoxx Europe 600 %0,85 artışla 389,15 puana yükseldi.
Dün piyasalarda neler oldu? Dün küresel piyasalarda pozitif bir seyir görüldü. Avrupa borsaları kapanışında gösterge endeks Stoxx Europe 600 %0,85 artışla 389,15 puana yükseldi. İngiltere'de FTSE 100 endeksi %0,35 artarak 6.850,27, Almanya'da DAX 30 endeksi %1,51 değer kazanarak 12.355,58 puan oldu. ABD'de dün haftanın da en önemli verisi olan ABD enflasyon verisi takip edildi. Beklenenden yüksek gelen enflasyon verisi sonrası güne %2,0’ye varan sert düşüşle başlayan endeksler kapanışta yükseliş kaydetti. Ülkede dün açıklanan verilere göre, manşet TÜFE, Eylül’de aylık bazda %0,4 ve yıllık %8,2 ile beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Enerji ve gıda fiyatları hariç nı içermeyen çekirdek TÜFE de Eylül’de aylık %0,6 ve yıllık %6,6 ile piyasa beklentilerinin üzerinde yükseldi. Böylece çekirdek enflasyon yıllık bazda 1982 yılından bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştı. Verilerin ardından küresel piyasalar satış baskısı altında kalsa da devam eden işlemlerde toparlanma gösterdi. ABD endekslerinde verinin ardından %3’lere varan düşüşler görülse de endekslerin 2020 başından bu yana en düşük seviyeye gerilemesi ve çekirdek enflasyonun zirveye yakın olduğuna yönelik algı tepki alımlarını tetikledi. Bununla birlikte endekslerde hızlı tepki alımları görüldü ve hisse senedi endeksleri %2’nin üzerinde çok güçlü kapanışlar yaptı. New York borsası kapanışında Dow Jones endeksi 800 puanın üzerinde değer kazandı ve %2,83 artışla 30.038,72 puana yükseldi. S&P 500 endeksi %2,60 artarak 3.669,91 puana ve Nasdaq endeksi %2,23 kazançla 10.649,15 puana çıktı. Beklentileri aşan TÜFE verisi enflasyonist baskıların devam ettiğini gösterirken, Fed’in agresif faiz artırımlarının devam edeceğine yönelik beklentileri güçlendirdi. Enflasyon verisinin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed'in kasım ayı toplantısında 75 baz puanlık faiz artışına gideceği ihtimali %100’e yükseldi. Swaplar, piyasada faizin %4,85'le Mart'ta tepe yapmasının beklendiğini gösterdi. ABD 10 yıllık tahvil faizi enflasyon verisi sonrası %4,07’ye kadar yükselse de sonraki saatlerde gerileyerek günü %3,92 seviyesinde tamamladı. Veri sonrasında dolar endeksinde de önemli bir dalgalanma görüldü. DXY dün 113,85’e kadar yükselmesinin ardından gerileyerek günü 112,50 seviyesinden tamamladı. EURUSD paritesi bu sabah 0,9780 seviyesinde. Brent petrol bu sabah yatay ve 94,6 USD seviyesinde bulunuyor. Çin'de bu sabah enflasyon verisini takip ediyoruz. Çin tüketici enflasyonu gıda fiyatlarında yaşanan yükselişe bağlı olarak son iki yılın en hızlı artışını gösterdi. Ancak artış piyasa beklentilerinin altında kaldı. Eylül ayında TÜFE aylık %0,3 artarken yıllık bazda %2,9’luk beklentiye karşılık %2,8 arttı. TÜFE’de yıllık artış bir önceki ay %2,5 seviyesindeydi. Çin’de yıllık ÜFE ise %2,3’ten %0,9’a geriledi.
Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında, dünkü pozitif ABD kapanışının ardından pozitif bir seyir görüyoruz. ABD vadelilerinde de bu sabah pozitif bir görünüm var. VIX endeksi 31,9 seviyesinde. Yurt dışında bugün takip edilecek en önemli gündem maddesi ABD perakende satışlar ve Michigan tüketici güveni verileri olacak. Dünkü yüksek enflasyon rakamının ardından ABD’de bugün ise perakende satışlar verisini yakından takip edilecek. Perakende satışlar en son aylık bazda %0,3 artış göstermişti. Beklenti perakende satışlarda aylık %0,2 artış yaşanması yönünde oluşuyor. Michigan tüketici güven endeksinde de, endeksin alt kalemlerinde özellikle enflasyon beklentilerinin ne yönde değiştiği piyasalar açısından takip edilecektir. Son veride bir yıllık enflasyon beklentisi %4,7 seviyesinde bulunuyordu. Bugün ayrıca, büyük ABD bankaları bilanço açıklayacak. Ülkenin en büyük dört kredi kuruluşu olan JPMorgan Chase, Wells Fargo, Citigroup ve Morgan Stanley bugün seans açılışı öncesinde üçüncü çeyrek kazanç raporlarını paylaşacak.
Gelecek gündemde neler var? Gelecek hafta Pazartesi günü Japonya’da Ağustos ayı sanayi üretimi verisi takip edilecek. Salı günü ise Çin’de 3. Çeyrek GSYH verisi ile Eylül ayı sanayi üretimi verisi açıklanacak. Aynı gün ABD’de de Eylül ayı sanayi üretimi verisi takip edilecek. Çarşamba günü İngiltere ve Euro Bölgesi’nde ÜFE ve TÜFE enflasyonu açıklanacak. ABD’de ise konut başlangıçları verisi ile Fed’in Bej Kitap raporu açıklanacak. Perşembe günü ABD’de Philadelphia Fed İmalat Endeksi’nin Ekim ayı sonuçları piyasalar tarafından takip edilecek. Cuma günü ise Japonya’da enflasyon ve İngiltere’de perakende satışlar verisi açıklanacak.
Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı
HAKLARINIZ BİR RİCA DEĞİL, DEVLETİN ÖDEVİDİR VE DİLEKÇE VATANDAŞIN DEVLETE OLAN ARZIDIR
Mersin’de Jandarmadan Yasadışı Bahis Operasyonu: 13 Şüpheli Yakalandı
Jandarmadan Telefon Kaçakçılığı Operasyonu: 800 Bin Liralık Kaçak Telefon Ele Geçirildi
TOKİ İnşaatındaki Hırsızlık Olayına Jandarmadan Operasyon: 5 Şüpheli Yakalandı
Anamur Korucuk’ta Tarım Aracına Ayağını Kaptıran Çiftçi Yaralandı
Anamur’da Hafızlık Öğrencileri İftar Sofrasında Buluştu
Mersinli Kuyumcular Dünya Mücevher Sektörünün Dev Buluşmasında Yerini Alıyor
Büyükşehir’in “Yaşlı Destek Hizmetleri” Yaş Almışların Hayatına Dokunuyor
Anamur’da Şehit Aileleri İftar Sofrasında Bir Araya Geldi
Toptan Ahşap Askı: Mağazalar İçin Şık ve Dayanıklı Askı Çözümleri
ANAMUR ORMAN İŞLETME’DE SELAHATTİN YILDIRIM DÖNEMİ HIZLI BAŞLADI
Kuzeyhan Dubaiye Gidebilecek
90’lı Yıllar Neden Yeniden Trend Oldu? Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı
Doktorlara Göre Bağışıklığı Güçlendiren 5 Besin
Yapay Zeka Kapıda: Microsoft'tan Korkutan Rapor! 40 Meslek Tarihe mi Karışıyor?
Yapay Zeka Geleceğin Mesleklerini Nasıl Değiştirecek?
Japon Tatlı Patatesi Neden Trend Oldu? Sağlıklı Beslenme Tutkunları Bu Lezzeti Konuşuyor
2026 Emekli Paketi Şekilleniyor: Maaş, Sosyal Haklar ve Sağlıkta Yeni Dönem
Anamur’da Çocuklar Camide Buluştu
Anamur’da Yürekleri Dağlayan Kaza: Direksiyon Hakimiyeti ve 3 Saniyelik Mikro Uyku Sendromu
Anamur-Abanoz Yolunda Katliam Gibi Kaza: 3 Ölü, 11 Yaralı
Kaymakam Kemal Duru’dan 12 Mart İstiklal Marşı Mesajı
Minik öğrenciler Mehmet Akif Ersoy’u andı
Başkan Recep Tayyip Erdoğan: Maaş ve İkramiye 14 Mart’tan İtibaren Hesaplarda
Minimalist Gelinliklere İlgi Patladı: Narciso Rodriguez Aramaları Zirve Yaptı
Japon Tatlı Patatesi Küresel Trend Oldu: “Japanese Sweet Potato Chocolate Cake” Tarifi Patlama Yaşıyor
ENHYPEN ve Heeseung Sosyal Medyada Gündem Oldu: “Heeseung Ayrılıyor mu?” Sorusu Hayranları Harekete Geçirdi
“90’larda Nasıldın?” Trendi Patladı: Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı
“XO, Kitty” Fırtınası: Arama Trendleri Yüzde 750 Arttı, Hayranlar Aynı Sorunun Peşinde!
İnşaat Sektöründe Yeni Dönem: Modern Çatı Çözümleri ve Maliyet Analizi
Yükleniyor


