• BIST 100

    9389,62%-0,33
  • DOLAR

    34,35% -0,23
  • EURO

    36,27% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2830,39% -0,22
  • Ç. ALTIN

    4783,53% 0,00

Kötü haber bağımlılığı mı, haberden kaçma davranışı mı?

HABER MERKEZİ-Sosyal medyada sürekli olarak kötü haberleri okumaya devam etmek için kullanılan ‘kötü haber bağımlılığı’ olgusunun özellikle koronavirüs pandemisi döneminde öne çıktığını belirten uzmanlar, bu davranışın temel

GÜNCEL 4.01.2023 09:29:02 1036
Kötü haber bağımlılığı mı, haberden kaçma davranışı mı?

HABER MERKEZİ-Sosyal medyada sürekli olarak kötü haberleri okumaya devam etmek için kullanılan ‘kötü haber bağımlılığı’ olgusunun özellikle koronavirüs pandemisi döneminde öne çıktığını belirten uzmanlar, bu davranışın temelinde hayatta kalma mekanizmasının bir gereği olarak tehlikelerden önceden haberdar olma ihtiyacı olduğunun altını çiziyor. Bazılarında ise bu durumun aksine haberden kaçınma davranışının ortaya çıktığını kaydeden Doç. Dr. Gül Esra Atalay, her iki durumun da doğru haber alma hakkının önünde birer engel olduğunu ve mutlaka mücadele etmek gerektiğini söyledi.
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Gül Esra Atalay, kötü haber bağımlılığına ilişkin değerlendirmede bulundu.
“Kötü haber bağımlılığı” pandemi sürecinde öne çıktı
Kötü haber bağımlılığı kavramının, “sosyal medyada sürekli olarak kötü haberleri okumaya devam etmek” için kullanıldığını kaydeden Doç. Dr. Gül Esra Atalay, bu kavramın özellikle koronavirüs pandemisi döneminde gündeme geldiğini söyledi. Kötü haber bağımlılığının aslında yeni bir olgu olmadığını ifade eden Doç. Dr. Gül Esra Atalay, “Gazetecilikte iyi bilinen bir söz vardır: ‘Kan varsa manşet olur.’ Bu söz dehşet verici, kötü, tehlikeli konuları içeren haberlerin her zaman ilgi çektiğini anlatmak için kullanılır. Türkçe’de ‘Kötü haber bağımlılığı’ ya da ‘felaket kaydırması’ olarak kullanılmaya başlanan ‘doomscrolling’ kavramı da aslında aynı olguyla ilgilidir.” dedi.
Sürekli kötü haber endişe ve kaygıyı artırabilir…
Özellikle kaygı, korku ve panik dönemlerinde hayatta kalma mekanizmamızın bir gerekliliği olarak tehlikelerden önceden haberdar olma ihtiyacımızın arttığını vurgulayan Doç. Dr. Gül Esra Atalay, “Dolayısıyla sosyal medyayı da söz konusu endişe, korku ya da paniğe neden olan konular hakkında edinebildiğimiz kadar fazla bilgi edinmek ve kendimizi hazırlamak için kullanıyoruz. Bu davranışın iki muhtemel sonucu var: Kötü haberleri okuyarak kendimizin ve sevdiklerimizin iyi ve güvende olmalarına sevinebilir, dolayısıyla bir karşılaştırma yaparak avantajlı pozisyonumuzu görmekten haz duyabiliriz. Öte yandan sürekli kötü haberleri okuyarak endişelerimizi, kaygımızı artırabiliriz.” diye konuştu.
Olumsuz haberler ilgi çektiği için çok yer alıyor
Olumsuz haberlerin haber kuruluşları açısından düşünüldüğünde ilgi çekmek amacıyla kullanıldığını belirten Doç. Dr. Gül Esra Atalay, “Haber kuruluşları özünde kar elde etme güdüsüyle hareket eden yapılar oldukları için, okuyucuların daha fazla ilgisini çekebilecek, daha çok tık alacak haberleri mümkün olduğunca çok kullanmayı tercih ediyorlar. Herhangi bir haberi mümkün olduğunca sansasyonel, endişe verici, korku yaratıcı şekilde vermek de okuyucuların ilgisini çekmek için kullanılıyor. Kötü haber bağımlılığı içerisindeki okuyucu, bu tür haberleri özellikle arayıp bulabilir ya da bu tür haberlerle karşılaştığında okumayı bırakamayabilir.” dedi.
Sosyal medyanın algoritmaları da etkili oluyor
Bu fenomenin özellikle günümüzde bu denli yaygınlaşmasının en önemli sebebinin, sosyal medya mecralarının dayandığı teknolojik alt yapıda aramak gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Gül Esra Atalay, “Kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve kullanıcıları daha uzun süre platformlarda tutmak için sosyal medya mecralarında yer alan algoritmalar, sürekli olarak ilgilendiğimiz, okuduğumuz içeriklerin benzerlerini karşımıza çıkartmak suretiyle, bizleri filtre balonlarına hapsetmektedir. Dolayısıyla algoritmaların kimsenin görmezden gelemeyeceği olumsuz haberleri daha olumlu bir habere tercih edeceğini tahmin etmek zor değil. Kötü haber bağımlılığı algoritmaların bu tercihi dolayısıyla da besleniyor ve bireyleri etkisi altına alıyor.” dedi. 
Haberden kaçma davranışı da ortaya çıkabiliyor
Sürekli olarak kötü haberlere maruz kalmanın George Gerbner’in ifade ettiği gibi “acımasız dünya sendromu”na da yol açtığını kaydeden Doç. Dr. Gül Esra Atalay, bazı kişilerde de kötü haber bağımlılığının aksine haberden kaçınma davranışının görülebildiğini söyledi. Doç. Dr. Gül Esra Atalay, şöyle devam etti: “Kötü haber bağımlılığı nedeniyle bireyler içinde yaşadıkları dünyayı olduğundan daha kötü bir yer olarak algılayabilirler, kaygı ve endişeleri artabilir. Fakat elbette pandemi, terör, savaş ya da bunlar gibi endişe verici olaylar karşısında bireylerin verdikleri tek tepki kötü haberlerin bağımlısı olmak değil. Bunun tam tersi de söz konusu olabiliyor. ‘Haberden kaçınma davranışı’ olarak kavramsallaştırılan bir başka tepki daha söz konusu. Reuters Gazetecilik Çalışmaları Enstitüsü’nün 2022 yılı Dijital Haber Raporunda da görüldüğü gibi birçok farklı ülkedeki okurlar savaş ya da pandemi gibi olumsuz konulara dair haberleri görmekten özellikle kaçınıyor. Haber kuruluşlarına olan güvenin azalmasıyla bu kaçınma davranışında artış görülüyor.  Bu da korku ve kaygıyla baş etmenin bir başka yolu: Dünyada ya da çevremizde olumsuz gelişmeler olduğunda adeta gözlerimizi kapatmak ve kabuğumuza çekilmek…”
Her iki durumla da mücade etmek gerekiyor
Hem kötü haber bağımlılığının hem de haberden kaçınma davranışının içinde yaşadığımız dünyada neler olup bittiğini öğrenme, bilgi edinme ve yaşamımızı bu bilgiler ışığında düzenlememize hizmet eden haberle sağlıklı ilişki kurma biçimleri olmadığını vurgulayan Doç. Dr. Gül Esra Atalay, “Dolayısıyla doğru haber alma hakkımızın önünde birer engel teşkil ediyorlar. Bu nedenle bu durumlarla mücadele etmek gerekiyor.”uyarısında bulundu.
Kötü haber bağımlılığında farkında olmak önemli
Bu mücadeleyi verirken yapılması gerekenlere de değinen Doç. Dr. Gül Esra Atalay, “Kötü habere bağımlı hale geldiğimizi, sosyal medyada olumsuz haberleri okumaktan kendimizi alıkoyamadığımızı düşünüyorsak bunu fark etmek bile oldukça önemli. Bu durumun kaygılarımızı artıracağını, bize faydasının dokunmayacağını bilerek bu davranışa her yöneldiğimizde bu farkındalıkla hareket etmek bu bağımlılıktan kurtulmak için önemli bir ilk adım.” dedi.
Gelişmeler haber kuruluşlarının web sitelerinden takip edilebilir
Doç. Dr. Gül Esra Atalay, önerilerini şöyle tamamladı: 
“Sosyal medyada haber tüketirken hep benzer konular hakkındaki paylaşımlara tıklamak yerine gündemle ilgili birden fazla konuya dair haberlere yönelmeye çalışmak, gerekirse dijital mecralardaki haber tüketimimizi sosyal medya mecraları yerine haber kuruluşlarının web sitelerinden yapmak, böylece daha çeşitli konu başlıklarındaki habere ulaşmak da alabileceğimiz bir başka önlem. Eğer sosyal medya mecralarındayken ekranımızı sürekli olarak kötü haberleri okumak için kaydırmaktan vazgeçemiyorsak mobil cihazlarımızda sosyal medya platformları için ekran süreleri belirleyerek buralarda geçirdiğimiz süreyi kısıtlamak dolayısıyla algortimaların da beslediği felaket haberleri zincirinden kopmak, dünyayı daha gerçekçi şekilde görmemize imkân verebilir.”


A New Chapter in Wellington's Skyline: The Story of Hyde Lane

The Crown Watches Over Wellington: A Tale of Local Governance and Intervention

The Minecraft Movie: A Blockbuster in the Making

The Highly Anticipated Minecraft Movie: A Release Date Finally Confirmed

The Mystery of the Fourth Dimension Arouses Curiosity

Jake Paul Challenges Conor McGregor to an MMA Fight

Göbeklitepe: Unveiling the Secrets of the World's Oldest Temple

From $1 to $100 Million: A Glimpse into Society's Extreme Housing Divide

Facebook'a 840 Milyon Dolar Ceza

Meta Faces Record Fine from EU: 840 Million Dollar Penalty for Unfair Competition

Marburg Virus Outbreak in Rwanda: A Growing Concern

BIST 100'ün Yükselişi: Yatırımcılar ve Ekonomistler Ne Düşünüyor?

Grèves en France : La Réponse des Travailleurs aux Mesures d'Austérité

Regierungskrise in Deutschland: Koalitionsbruch führt zu Neuwahlen

Neymar last minute transfer bets

European Union's Position on Ukraine and Gaza: A Divided Stance

The Loyal Pin Concludes: A Look at the Final Episode and Fan Reactions

UFC 309: Jones Dominates Miocic in a Thrilling Heavyweight Title Bout

Unveiling the Antarctic Mystery: Secrets Beneath the Ice

Denmark's Victoria Kjær Theilvig Makes History as Miss Universe 2024

Türk Sümerolojisinin Öncüsü Muazzez İlmiye Çığ'ı Kaybettik

The Big Bang Theory: Unraveling the Origins of Our Universe

The Secrets Beneath the Ice: What Lies Hidden in Glaciers?

Unraveling the Mysteries of Black Holes: A Cosmic Enigma

What is the Meaning of Life?

Altının Durumu: Yükseliş ve Düşüşler Arasında Ne Bekleniyor?

Euro’nun Durumu ve Küresel Piyasalardaki Yeri: Ne Bekleniyor?

Doların Güncel Durumu: Yükselen ve Düşen Değerler Arasında Ne Oluyor?

BIST 100 endeksi, Türkiye Borsası Performansının Bir Anlık Görüntüsü

Global Impact: Venezuela and Nigeria in the Spotlight

Yükleniyor

Anamur’da Dolu Felaketi: Üreticiler Zor Durumda

Mersin’de Terör Propagandasına Jandarmadan Büyük Darbe

Ankara'da Anamur Fırtınası: Travel Expo Fuarı’nda Büyük İlgi

Beklenen Yağmur Geldi

HAK-İŞ'ten Emeklileri Umutlandıran Talep

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Zorunluluğu Var mı?

Mersin'de Sahte İçki Operasyonu: 510 Litre Sahte İçki Ele Geçirildi

Mersin’de Jandarmadan Uyuşturucuya Darbe: 4 Şüpheli Gözaltında

Jandarmadan Öğrencilere Siber Güvenlik Eğitimi

Jandarmadan Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

Balıkesir Üniversitesi ve Uyumsoft arasında iş birliği protokolü imzalandı

MERSİN BELLEK OFİSİ, FAALİYETLERİNİ TÜM HIZIYLA SÜRDÜRÜYOR

İş ve Dinlenme Arasında Denge Nasıl Bulunur? Uzmanlardan İpuçları

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

İyi  Parti Anamur’da Tam Kadro Sahada

Kılınç Bahçelievlerde Böyle Karşılandı

Muhtar Adayı Muharrem Garip: 'Kalınören Değişim İstiyor'

Takımların Performans Karnesi Birbirine Çok Yakın  Süper Lig’de Zirve Yarışı Kızışıyor

Beşiktaş Zirveye Yakın Takipte: 11 Maçta 21 Puan

Eyüpspor 12 Maçta 22 Puanla Zirvede Tutunuyor

Fenerbahçe Zirve Takibini Sürdürüyor: 11 Maçta 26 Puan!

Galatasaray’dan Şampiyonluk Yürüyüşü: 11 Maçta 10 Galibiyet, 31 Puan!

Anamur’un Gururu Gökçe Kozak: Tenis Milli Takım Kaptanı Oldu

Galatasaray - Tottenham Maçı Saat Kaçta, Hangi Kanalda, İlk 11'ler Kim

Yücelen Anamur Spordan Adana Akkapı Oluşumu 3 Sette Mağlup Etti

Anamur Spor Salonu Yenilendi. İlk Profesyonel Voleybol Maçı Heyecanı Başlıyor

TÜRK KÜREK TAKIMI’NDAN DÜNYA ŞAMPİYONASI’NDA TARİHİ BAŞARI

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

"Aşk Adası Buluşması" ABD'de Zirvede: Hangi Zaman Dilimdesiniz?

Moda endüstriyel, çevre dostu ve sürdürülebilir uygulamalara yöneliyor

İleri Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Stratejileri: Yaşam Ayavefe'nin Çevresel Vizyonu

Kızılcık Şerbeti'nde Büyük Ayrılıklar ve Gerilim Dolu Yeni Bölümler

Kızılcık Şerbetinde bu Hafta Neler Oldu?

Kızıl Goncalardan Ortalık Toz Duman Meryem’e Ağır Suçlama

Sare Ayça Anamur’un Gururu Oldu

Askan Mühendislik Makina: Güvenilir Çözümler, Dayanıklı Malzemeler

Yeni Dünya Zirvesi: Gençlere Yeni Dünyanın Kapılarını Araladı

Lidya Grup, SIGN İstanbul 2024’de global markaların yeni ürünleri ile teknoloji şovu yapacak

KARİYER MERKEZİ İŞ GÜCÜ PİYASASININ FOTOĞRAFINI ÇEKİYOR

BÜYÜKŞEHİR’İN KURSLARI SAYESİNDE 3 ÜNİVERSİTEYİ DERECEYLE KAZANMAYI HAK ETTİ

BÜYÜKŞEHİR, GELECEĞİN BİLİM İNSANLARINI YETİŞTİRİYOR

E-öğrenme trendleri aldı başını gidiyor

Uzaktan Çalışma Teknikleri ve İletişim Uygulamaları

Özel Üniversitelerde Ücret Artışları: Yüzde 150’ye Varan Zamlar Şok Yarattı

Sosyal Sorumluluk ve Toplum Hizmetleri: Yaşam Ayavefe'nin Desteklediği Projeler

Anamur'da Miniklerin Mezuniyet Sevinci: Yıl Sonu Etkinliği Coşkuyla Kutlandı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 11 10 0 1 21 31
2.Fenerbahçe 11 8 1 2 18 26
3.Samsunspor 12 8 3 1 11 25
4.Eyüpspor 12 6 2 4 7 22
5.Beşiktaş 11 6 2 3 9 21
6.Göztepe 11 5 3 3 6 18
7.Sivasspor 12 5 5 2 -3 17
8.İstanbul Başakşehir 11 4 3 4 3 16
9.Kasımpaşa 12 3 4 5 -3 14
10.Konyaspor 12 4 6 2 -6 14
11.Antalyaspor 12 4 6 2 -9 14
12.Rizespor 11 4 6 1 -9 13
13.Trabzonspor 11 2 3 6 -2 12
14.Gazişehir Gaziantep 11 3 5 3 -3 12
15.Kayserispor 11 2 3 6 -5 12
16.Bodrum FK 12 3 7 2 -6 11
17.Alanyaspor 11 2 5 4 -5 10
18.Hatayspor 11 1 7 3 -8 6
19.Adana Demirspor 11 0 9 2 -16 2