Tarih: 21.06.2024 23:49

Koruma altındalar sakın dokunmayın

Facebook Twitter Linked-in

Mersin'de Kazanlı, Davultepe, Alata, Göksu ve Anamur sahilleri, nesli koruma altındaki yeşil deniz kaplumbağaları ve caretta carettaların yuvalama alanı haline geldi. Bu sahillere yumurta bırakmaya başlayan anaç kaplumbağalar, kazdıkları kumlara yumurtalarını bıraktıktan sonra tekrar denize dönüyor. 
Eylül ayında yumurtadan çıkacak yavrular, Akdeniz’in serin sularıyla buluşacak.
 Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, Akdeniz sahillerine çıkan deniz kaplumbağalarının rahatsız edilmemesi için uyarıda bulundu. Prof. Dr. Ayas, deniz kaplumbağalarının deniz ekosistemi için çok önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, "Deniz kaplumbağaları yumurta bırakma ve üreme için Mersin sahillerine geliyorlar. Ağustos sonu, Eylül başına kadar Mersin Körfezi içerisinde bulunacaklar" dedi.
Prof. Dr. Ayas, deniz kaplumbağalarının karşı karşıya olduğu tehditlere dikkat çekti. "Deniz kaplumbağaları, uzatma ağlar ve endüstriyel balıkçılık gibi ciddi tehditlerle karşı karşıya. Çok sayıda deniz kaplumbağası, yuva yapamadan bu sorunlar nedeniyle boğularak ölüyor. Sahile çıktıklarında ise insan faaliyetlerinden kaynaklı problemlerle karşılaşıyorlar. Özellikle gürültü, ışık ve çevre kirliliği, hayvanların yuva çıkışları için sorun yaratıyor. Bu dönemde hassas olunması gerekiyor" diye konuştu. 
Milyonlarca yıldır buradalar
Deniz kaplumbağalarının yuvalama için çıktıkları sahillerde yoğun kontrol yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ayas, "Buralar deniz kaplumbağalarının milyonlarca yıldır yumurta bırakmak için geldiği sahiller. Buralarda insan faaliyetleri 100 yıldır var. Siteler, eğlence mekanları bulunuyor. Yaz döneminde, özellikle akşam 20.00 ila sabah 06.00 arasında çıkıyorlar. Bu saatler arasında hem gürültü hem de ışık seviyesinin en aza indirilmesi için dikkat edilmesi lazım. Çünkü deniz kaplumbağaları yönünü kaybedebiliyor ya da yumurta bırakmadan suya geri dönebiliyor" ifadelerini kullandı. Mersin sahillerinde carettaların yuvalama dönemi devam ederken, halkın bu konuda duyarlı olması ve kaplumbağaların doğal süreçlerini tamamlamaları için gerekli önlemleri alması büyük önem taşıyor.
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —