• BIST 100

    16720,23%2,29
  • DOLAR

    43,59% -0,02
  • EURO

    51,95% 0,72
  • GRAM ALTIN

    7026,68% 1,21
  • Ç. ALTIN

    11665,04% -0,82

“Konut satın alma planları seçim sonrasına ertelendi"

Çevrim içi gayrimenkul platformu Emlakjet, 400 bine ulaşan satılık ve kiralık emlak ilanından oluşan veri tabanında gerçekleşen hareketler doğrultusunda nisan ayı emlak verilerini yayınladı.

EKONOMİ 2.06.2023 17:19:54 1094
“Konut satın alma planları seçim sonrasına ertelendi"
Haberi Sesli Oku

Çevrim içi gayrimenkul platformu Emlakjet, 400 bine ulaşan satılık ve kiralık emlak ilanından oluşan veri tabanında gerçekleşen hareketler doğrultusunda nisan ayı emlak verilerini yayınladı. TÜİK verilerine göre nisan ayında konut satışları yüzde 35,6 düşüş gösterirken, Emlakjet verilerine göre satılık konut fiyatlarında yüzde 5 görüldü. Ülke geneli dikkate alındığında nisan ayında kiralık konut fiyatlarında ise değişim olmadı. Emlakjet üzerinden gerçekleştirilen satılık, kiralık konut ve satılık arsa aramalarında Ankara’nın ilçeleri öne çıkarken, Çankaya, Mamak ve Sincan ilçelerinde satılık arsa fiyatlarında üç ilçede görülen ortalama fiyat artışı yüzde 15,3 oldu. Nisan ayında Mersin en çok konut aranan il olurken, en çok arama yapılan üçüncü il olan Adana kiralık konut aylık fiyat değişiminde gözlemlenen artışın yanı sıra satılık arsa aylık fiyat değişiminde yaşanan yüzde 55 artış ile öne çıktı. 

Emlakjet’in düzenli olarak gerçekleştirdiği gayrimenkul talepleri verilerinde ise seçimin tercihlere etkisi araştırılırken, konut satın alma planı yapanların yüzde 58,9’unun, planlarını seçimlerden sonraya ertelediği tespit edildi.

Ayda 80 milyon sayfa görüntülenme sayısı ve 20 milyon ziyaretçisi ile emlak seri ilan sektörünün öncü platformu Emlakjet, 400 bine ulaşan satılık ve kiralık emlak ilanından oluşan bir veri tabanında gerçekleşen hareketler doğrultusunda hazırladığı nisan ayı emlak verilerini yayınladı. 

TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 36,6 azalarak 85 bin 652 olurken, ipotekli konut satışları mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,5 azalış göstererek 25 bin 262 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 25 olarak gerçekleşti. Bununla birlikte Türkiye genelinde ilk el konut satış sayısı, nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 26 azalarak 26 bin 952 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı yüzde 31,5 oldu. 

Gayrimenkulde yeni gözde Mersin oldu

Emlakjet verilerine göre kiralık konutlara talepte artış devam ederken, nisan ayında konut arayanlarda kiralık ve satılık oranları yüzde 50-50 oldu. 

Öte yandan Emlakjet verilerine göre nisan ayında arama hacmindeki değişim bazında en çok konut aranan illerde önemli değişimler görüldü. Mart ayında konut arama hacimleri değerlendirildiğinde deprem felaketinin de etkisiyle Diyarbakır en çok aranan il olmuştu. Nisan ayı verilerine göre ise konut arama hacimlerine göre Mersin ilk sırayı alırken, onu Ankara ve Adana takip etti. Bu üç ilin ardından yaz mevsiminin gelişi ile birlikte Aydın ve Muğla ilk 10 şehir arasında yer aldı. 

Fiyat değişimlerinde Adana dikkat çekiyor

Fiyat değişimlerine bakıldığında ise kiralık konut fiyat değişiminde Adana yüzde 18 artışla ilk sırada yer alırken, onu yüzde 9 artışla Ankara takip etti. Satılık konut fiyat değişiminde ise Mersin ve Ankara yüzde 5’lik artışla birinci sırada yer aldı. Kiralık konut fiyat değişiminde ayrıca Konya yüzde 10’luk düşüş ile dikkat çekerken, nisan ayında Mersin ve Bursa’da kiralık fiyat artışı yaşanmadı. Bununla birlikte Emlakjet verilerine göre satılık arsa aylık fiyat değişiminde ise Adana mart ayında yaşanan yüzde 58’lik artışın üzerine nisan ayında da yüzde 55’lik artış ile dikkat çekerken, kiralık fiyatlarında yüzde 10’luk düşüş yaşayan Konya satılık arsa fiyat değişiminde nisan ayında yüzde 19’luk artış ile öne çıktı.

Emlak aranan ilçeler bazında ise sırasıyla Adana’nın Seyhan, Ankara’nın Çankaya, Keçiören, Mamak ve Sincan ilçelerine yönelik aramalarda yaşanan artış görülürken, Çankaya (yüzde 15), Mamak (yüzde 17) ve Sincan (yüzde 14) ilçeleri satılık arsa fiyatlarındaki aylık değişim ile farklılaştı. İlçeler bazında satılık arsa fiyatlarındaki en çok aylık artış ise yüzde 42 ile İstanbul’un Esenyurt ilçesinde yaşandı. Nisan ayında yaşanan satılık konut fiyat değişiminde yine Ankara’nın Çankaya, Mamak ve Sincan ilçeleri yüzde 7’lik artış ile liderliği alırken, Sincan (yüzde 15) ve Mamak (yüzde 13) aylık kiralık fiyat değişiminde en çok arama yapılan ilçeler arasında ilk iki sırayı aldı. Öte yandan Bursa – Osmangazi (yüzde -8) ve Konya – Selçuklu ilçeleri (yüzde -9) ilçelerinde ise kiralık konut aylık fiyat değişiminde düşüş görüldü. Konya’nın Selçuklu ilçesi mart ayında kiralık konut fiyat değişiminde yüzde 83’lük düşüş ile dikkat çekmişti 

Gayrimenkul talepleri seçim sonrasına kaydı

Emlakjet’in düzenli olarak gerçekleştirdiği gayrimenkul talepleri verilerinde ise nisan ayında, seçimin tercihlere etkisi araştırılırken, konut satın alma planı yapanların yüzde 58,9’unun, planlarını seçimlerden sonraya ertelediği tespit edildi. Bu durum mart ayında seçimden önceyi işaret ediyordu. Yaşanan bu değişimde en önemli neden ise seçim sonrasında gayrimenkul fiyatlarındaki düşüş beklentisi oldu. Araştırmaya katılanların yüzde 56,25’i seçimden sonra gayrimenkul fiyatlarında düşüş beklentisinde.   

Tolga İdikat: “Kullanıcıların ev fiyatlarında düşüş beklentisi olduğunu görüyoruz”

Araştırma verilerini değerlendiren Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, “Emlakjet verilerine göre, konut arama hacimlerinde Mersin, Ankara ve Adana öne çıkıyor. Adana’daki kiralık konut fiyat değişiminde yüzde 18 artış ile birlikte; satılık arsa aylık fiyat değişimi mart ayında yaşanan yüzde 58’lik artışın üzerine nisan ayında da yüzde 55 artış oldu. Bu anlamda depremin etkilerinin gayrimenkul sektöründe halen devam ettiğini, bir süre daha devam edeceğini söylemek mümkün. Diğer taraftan yaz mevsiminin gelişiyle yazlık bölgelerde hareketlilik başladı, Aydın ve Muğla konut aramalarında ilk 10 şehir arasında yer aldı. 

Emlakjet kullanıcıları ile yaptığımız araştırmalarda seçim öncesi dönemde kullanıcıların satın alım için beklediğini görmüştük. Bu ay kullanıcıların ev fiyatlarında düşüş beklentisi olduğunu görüyoruz. Satın alma planı yapanları yüzde kırk gibi önemli bir oranı kredi desteğiyle ev almak istediğini belirtiyor. Ödeme yöntemlerinde sağlanacak imkanlar ve krediye erişimin beklentileri karşılamasıyla ve belirsizliklerin azalmasıyla sektörün önümüzdeki dönemde daha hareketli olacağını söyleyebiliriz.” dedi.

BBSBROKER: “Seçim sonrası kullanıcı taleplerinde artış bekliyoruz.” 

Emlakjet Prestige Plus Üyesi Buğra Serdar ise yaptığı değerlendirmede “Döviz artışı sebebiyle kullanıcılar şu an daha çok döviz alıyor. Fakat döviz artışının durduğunu ya da duracağını düşündüklerinde gayrimenkule olan talebin artacağını öngörüyoruz. Bunun sebebi seçim öncesinde piyasada belirsizlik, dolayısıyla da durgunluk söz konusuydu. Kullanıcılar seçim öncesinde, fırsat yatırım olduğunda değerlendirdiler. 

Gayrimenkul sektöründe nasıl bir dönem beklendiğini kullanıcı ve yatırımcı olarak iki açıdan değerlendirirsek: Yatırımcılar açısından şu an konut yatırımı söz konusu değil, yalnızca nadir bulunan, spesifik bir şey olursa yatırım yapıyorlar. Kullanıcılar ise şu an daha çok ya gayrimenkul alıyorlar ya da paralarını kur korumaya alıyorlar. Konut fiyatlarında şu an bir düşüş beklemiyoruz. Bunun sebebi ise üretim maliyetlerinin artması ve enflasyonun yüksek olması.” şeklinde konuştu.  

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Gençlikte Yapılan Bu Hata Geleceği Karartıyor

Avrupa Piyasalarında Rekor Haftası: Borsalar Güçlü Yükselişle Açıldı

Yayladağı'nda 30 Düzensiz Göçmen Yakalandı

Anamur Muzunda Hasat Heyecanı

Pınar Gören’den Meslek Örgütlerinde Temsil Vurgusu

Ön muhasebe programı

Gönül Telleri Anamur’da Titredi, Sosyal Medya Sallandı

Anamur'da Korkutan Ev Yangını: 2 Kişi Dumandan Etkilendi

Anamur’un Yükselen Değeri Ankara Life ile Ayrıcalıklı Bir Yaşama Merhaba Deyin

Evcil Hayvan Sahiplenmenin En İyi Yolu

Anamur, Bozyazı ve Aydıncık’ta Sel Riski

Anamur Cumhuriyet Savcılığı Koordinesinde, Jandarmadan Zehir Tacirlerine Geçit Yok

Anamur Belediye Meclisi’nde Duygulu Başlangıç: 6 Şubat Deprem Şehitleri Anıldı

ANAMUR İÇİN KRİTİK HAVA DURUMU: ARDIŞIK SİSTEMLER GELİYOR

Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Birlik Ruhu: Bayrak Temalı Dostluk Maçında Öğrenciler Galip Geldi!

Bozyazı da 60 Dereceye Çıkan Yeraltı Suyu Çevreyi Hareketlendirdi

Hatay’da Faciayı İtfaiye Ekiplerinin Zamanında Müdahalesi Önledi

Saadet Partisi Mersin İl Başkanı Bilal Oğuz Kongre Süreçlerini Değerlendirdi!

Piyasalarda Perşembe Hareketliliği: Dolar ve Euro Güne Nasıl Başladı?

Altın Piyasasında 5 Şubat 2026 Hareketliliği: Gram Altın 7.000 TL Sınırını Zorluyor, Ons Altın Küresel Belirsizliklerle Rekor Seviyelerde!

Jandarmadan Uyuşturucu Şebekelerine Geniş Katılımlı Narkopan Operasyonu

Çocuğunuzun Instagram Takıntısıyla Başa Çıkmanın En İyi 5 Yolu

Anamur Orman İşletme Müdürü İsmail Gübeş’ten Gazetemize Veda Ziyareti

Dolar/TL’de Yatay Seyir: Piyasalar Verilere Odaklandı

BIST 100 Endeksi Küresel Rüzgarlarla Dalgalanıyor

Saadet Partisi’nde Kongre Heyecanı: Anamur ve Bozyazı’da Yeni Dönem!

Anamurda Yüksekten Düşen Vatandaş Ağır Yaralandı

MERSİN'DE YASADIŞI BAHİS ÇETESİNE JANDARMA DARBESİ: 8 TUTUKLAMA

Anamur Ak Parti Ocak Ayı İstişare Toplantısında Vatandaşla El Ele

Görsel Performans ve Dijital Yayıncılıkta Modern Altyapı Çözümleri

Yükleniyor

Yayladağı'nda 30 Düzensiz Göçmen Yakalandı

Anamur'da Korkutan Ev Yangını: 2 Kişi Dumandan Etkilendi

Anamur, Bozyazı ve Aydıncık’ta Sel Riski

Anamur Cumhuriyet Savcılığı Koordinesinde, Jandarmadan Zehir Tacirlerine Geçit Yok

Anamur Belediye Meclisi’nde Duygulu Başlangıç: 6 Şubat Deprem Şehitleri Anıldı

ANAMUR İÇİN KRİTİK HAVA DURUMU: ARDIŞIK SİSTEMLER GELİYOR

Jandarmadan Uyuşturucu Şebekelerine Geniş Katılımlı Narkopan Operasyonu

Anamur Orman İşletme Müdürü İsmail Gübeş’ten Gazetemize Veda Ziyareti

Anamurda Yüksekten Düşen Vatandaş Ağır Yaralandı

MERSİN'DE YASADIŞI BAHİS ÇETESİNE JANDARMA DARBESİ: 8 TUTUKLAMA

Saadet Partisi Mersin İl Başkanı Bilal Oğuz Kongre Süreçlerini Değerlendirdi!

Saadet Partisi’nde Kongre Heyecanı: Anamur ve Bozyazı’da Yeni Dönem!

Anamur Ak Parti Ocak Ayı İstişare Toplantısında Vatandaşla El Ele

Aziz Özen, Anamur Şoförler ve Nakliyeciler Odası Başkanlığına Adaylığını Resmen Açıkladı

MHP Anamur KAÇEP Teşkilatından Gazeteci Mithat Ünal’a Anlamlı Ziyaret

İlker Özen “Protesto” Diyerek CHP'den AK Parti’ye Geçti!

Öğrenci Okul Müdürünü Vurdu!

Başkan Seçer'den Yerel Yönetimlere Demokrasi Vurgusu: "Halk Çözümü En İyi Bilendir"

Akdeniz'de Yeni Diploması Dalgası: Enerji Güvenliği İçin Çok Taraflı Zirve

Uysal: “Mersin Ekonomisi Türkiye’nin Lokomotifidir

Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Birlik Ruhu: Bayrak Temalı Dostluk Maçında Öğrenciler Galip Geldi!

Mersin’de Ortega Dönemi Fırtına Gibi Başladı: MSK, Merkezefendi’yi 110 Sayıyla Geçti!

Türk Futbolunda Tarihi Reform: Altyapı ve Mali Şeffaflık Dönemi

U-16lı Sporcularımızdan 20 Şehidimiz için Anlamlı Pankart

Anamurspor Taraftar Derneği’nden İlçe Emniyet Müdürü Özer’e Ziyaret

Anamur’da Uzun Yıllar Sonra İzcilik Yeniden Başladı

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ

ULUSLARARASI TARSUS YARI MARATONU HEYECANI BAŞLIYOR!

Java Motor Tutkunları Anamur’da

İlk Satışınızı İnternetten Yapmanın Püf Noktaları

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

Anamur MYO ‘da “Etkili İletişim Becerileri” Söyleşisi

Kaymakam Duru'dan Öğretmenler Gününü Mesajı

BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ

Rüştü Kazım Yücelen Mesleki Eğitim Merkezi’nde Oy Birliği ile Hüseyin Demir Dönemi

Foto O An Özel Fotoğrafçılık Kursu ile Kadrajın Büyüsüne Yolculuk Başlıyor

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 21 16 1 4 36 52
2.FENERBAHÇE A.Ş. 20 13 0 7 28 46
3.TRABZONSPOR A.Ş. 21 13 2 6 18 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 21 11 3 7 15 40
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 20 10 4 6 10 36
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 21 9 6 6 14 33
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 21 7 5 9 0 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 20 6 7 7 -7 25
9.KOCAELİSPOR 20 6 8 6 -5 24
10.CORENDON ALANYASPOR 20 4 6 10 -2 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 20 6 10 4 -3 22
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 21 4 9 8 -9 20
13.TÜMOSAN KONYASPOR 21 4 9 8 -9 20
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 21 5 11 5 -15 20
15.İKAS EYÜPSPOR 21 4 11 6 -13 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 20 3 10 7 -12 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 20 2 9 9 -25 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.