• BIST 100

    9486,56%0,12
  • DOLAR

    39,32% 0,40
  • EURO

    44,94% 0,05
  • GRAM ALTIN

    4290,48% 1,03
  • Ç. ALTIN

    6833,74% 1,33

Konak Roman Çalıştayı başladı

Konak Roman Çalıştayı’na ev sahipliği yapan Başkan Batur, “Çalıştayımızın yapıldığı iki gün boyunca, artık bizler susacağız, Roman kardeşlerim konuşacak. Bundan sonra da Roman kardeşlerimizle birlikte adım atmaya, yol yürümey

GÜNCEL 14.12.2022 12:04:26 764
Konak Roman Çalıştayı başladı
Haberi Sesli Oku

Konak Roman Çalıştayı’na ev sahipliği yapan Başkan Batur, “Çalıştayımızın yapıldığı iki gün boyunca, artık bizler susacağız, Roman kardeşlerim konuşacak. Bundan sonra da Roman kardeşlerimizle birlikte adım atmaya, yol yürümeye ve Roman dostu kardeşiniz olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.  CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu da Roman toplumunun sorunlarının dile getirilmesinde, düzenlenen çalıştayın büyük önemi olduğunu vurguladı ve “Abdül Batur Başkanım Türkiye’de ilk defa bir Roman Kültür Merkezi açtı, mahallemizin dibinde bir Yaşam Köyü açtı. Şu an inanın 2016’dan bu yana hükümetin bu kadar bütçeyle yapamadığını Abdül Batur Başkanım Konak’ta yaptı. Kendisini gerçekten kutluyorum” dedi.

 

Konak Belediyesi’nin, Roman Eylem Planı kapsamında Roman dernekleriyle birlikte düzenlediği Konak Roman Çalıştayı başladı. İzmir Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşen çalıştaya ev sahibi Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ile birlikte CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta,  Konak İlçe Emniyet Müdürü Özgür Arslan, CHP İzmir İl Yöneticileri ve CHP Konak İlçe Başkanı Akın Küçükoğullarından,  Saadet Partisi İzmir İl Başkanı Mustafa Erduran, Gelecek Partisini temsilen Ayhan Büyükbostancı (Balık Ayhan), DP Konak İlçe Başkanı Ziya Bedir, Saadet Partisi Konak İlçe Başkanı Rıfat Yıldırım ve siyasi partilerin temsilcileri, Konak Kaymakamlığı’na bağlı kamu kurumlarının müdür ve temsilcileri, Roman sivil toplum kuruluşları başkan ve temsilcileri, DİSK, Genel-iş, Tüm Yerel-Sen ve Türk-İş temsilcileri, İzmir Gazeteciler Cemiyeti temsilcileri, Konak Belediyesi meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri ve yurtdışından gelen konuklar katıldı.

 

Batur: En büyük emek Roman kardeşlerimizin

Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Roman Eylem Planı çerçevesinde çalışmalar yürüttüklerini ve Konak’ta göreve başladıkları günden bu yana Roman mahallelerinde hizmete açtıkları merkez ve kreşlerle Roman vatandaşların her zaman yanlarında yer aldıklarını belirtti. Başkan Batur, çalıştayda emeği geçenlere teşekkürlerini iletti ve şunları söyledi:

 

“Konak Belediyesi olarak, en fazla Roman nüfusunun bulunduğu bir ilçenin belediye başkanı olarak, göreve başladığımız 2019 yılından bu yana, Roman kardeşlerimizin problemlerinin çözülmesi, sıkıntılarının aşılması, onların belli bir çatı altında birleştirilmesi, Roman sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelmesi için çalışmalarımızı yürüttük. Roman Eylem Planına uygun olarak mahallemizde yaptığımız Roman Kültür Merkezi, Gençlik Destek Merkezi ve kreşlerimizle, özellikle o bölgedeki kadınlarımızın ve çocuklarımızın en büyük sıkıntısı olan eğitime yönelik çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Roman kardeşlerimizin problemleri büyük. Problemlerin zaman içinde çözülmesi mümkün, ama bu problemlerin gerçek Roman dernekleri ve sivil toplum örgütleriyle, yurtdışındaki güzel örneklerin ülkemizde de uygulanabilmesi noktasında bu çalıştayı düzenledik. Bu çalıştayda Konak Belediyesi’nin emeği vardır ama en fazla emek Roman derneklerimizin temsilcileri ve değerli muhtarlarımızındır. Hepsine bir kez daha teşekkür ediyorum.”

 

Çalıştayda yol haritası oluşacak

Çalıştaydan çıkacak raporun önemli bir izleme raporu ve yol haritası oluşturacağının altını çizen Başkan Batur, sözlerine şöyle devam etti:

 

“Türkiye’de ilk kez, belediye ve Roman dernekleriyle bir protokol yaptık. Bundan sonrasının yol haritasının çizilmesi için birlikte çalışmaya devam edeceğiz.  Bugün önemli konuklarımız var. Roman Eylem Planımızın belli noktalarının üzerinde durulmasında çok değerli katkıları olacak. Bu çalıştaydan çıkacak sonuçlar çok önemli. Çalıştay raporu, bundan sonra bir izleme raporuna dönüşmesi, gelecek Roman Eylem Planlarının da yol haritası olmasında çok önemli katkılar sağlayacak. Bütün gayretlerimiz ve hedefimiz özellikle eğitim, istihdam, sağlık, sosyal yaşam ve kentsel dönüşümde Roman kardeşlerimizin de eşit yurttaşlıktan faydalanabilmesi, eşitliği sağlamak ve onların sıkıntılarını kamuoyuna yansıtabilmek.”

 

“Biz susacağız, Roman kardeşlerimiz konuşacak”

Çalıştayın yapıldığı iki gün boyunca Roman vatandaşların ve sivil toplum kuruluşlarının problemlerini, isteklerini masaya yatırtacaklarını ifade eden Başkan Batur, “Çalıştayımızın yapıldığı bugün ve yarın,  iki gün boyunca, artık bizler susacağız, Roman kardeşlerim konuşacak. Roman kardeşlerimiz problemlerini ortaya getirecek ve onların bu problemlerini ortadan kaldırmaktaki çözüm önerileri konuşulacak” dedi.

 

“Roman dostu belediye başkanı olmaktan onur duyuyorum”

111 mahalleye sahip Konak’ın 27 mahallesinde yaklaşık 70 bine yakın Roman vatandaşın yaşadığını hatırlatan Başkan Batur, Türkiye’de en fazla Roman vatandaşın yaşadığı ilçe olduklarını dile getirdi. Avrupa Konseyi tarafından En Roman Dostu Belediye seçildiklerini ve bununla gurur duyduklarını vurgulayan Başkan Batur, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

 

“Bundan sonra da Roman kardeşlerimizle birlikte adım atmaya, yol yürümeye ve Roman dostu bir kardeşiniz olmaya devam edeceğiz. Roman kardeşlerimiz bizim canımız, ciğerimiz. Konak Belediyesi bu şekilde bakıyor ve her zaman öyle bakacak. Bu toplumun en önemli bireylerindensiniz. Sizi her koşulda eşit birey olarak görüyoruz. Beraber yol yürümeye hazır bir kardeşiniz, ağabeyiniz, dostunuz olduğunu unutmayın. Roman dostu bir belediye başkanı olmaktan her zaman onur duyuyorum.”

 

Purçu: En barışçıl toplumuz

Türkiye’nin ilk Roman kökenli milletvekili, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu da çalıştay açılışında Roman toplumunun sorunlarının sustukça büyüdüğünü, büyüdükçe kabına sığmadığını bu nedenle düzenlenen çalıştayın çok önemli olduğunu dile getirdi ve “Sorunlarımızı konuşarak halletmemiz gerekiyor ama bugüne kadar maalesef yeterince konuşamadık, yeterince bir araya gelemedik. Ve Romanlarımızın sorunları da çuvallara sığmaz oldu, depolara dolmaz oldu, sığdıramadık. Kendi dertlerimizi hep içimizde yaşadık. Büyüttük büyüttük, o dertler patladı ve toplumu, şehrimizi, Türkiye’mizi etkilemeye başladı. Değerlerimizin önemini kimse kavrayamadı. Dünyanın en değerli müzisyenlerini yetiştiren toplumuz. Dünyanın sanata en yatkın toplumuyuz. En hoşgörülü ve belki de dünyada savaşa katılmayan tek toplumuz, en barışçıl toplumuz. Doğaya en yakın toplumuz. Ama bu değerlerimizi maalesef yaşantımıza, dünyaya aktaramadık” diye konuştu.

 

Prurçu’dan Batur’a teşekkür

Roman kültürünün ve müziğinin evrenselliğini anlatan Purçu, düzenlenen çalıştay nedeniyle Başkan Batur’a teşekkürlerini şu sözlerle iletti

 

 “Sayın Belediye Başkanıma çok teşekkür ederim, hem de çok teşekkür ederim; çünkü bizim bu toplantılara ihtiyacımız var. Sizi sevmek, kucaklamak istiyoruz.

 

Sadece Roman müziği değil, her türlü müziği çalıyoruz. İspanya’ya gidin, Çigan müziğinin, İspanyol dansının en büyük temsilcileri Romanlar. Rusya’ya gidin, Rusya’da tüm tiyatrolar Romanların; Romanlar besteliyor, sahneliyor. Bu değerleri kullanıyorlar ama biz kullanamadık. Tepecik’te, Gürçeşme’de, Çimentepe’de, Ege Mahallesi’nde, Hilal’de dünyaca ünlü müzisyenlerimiz var. Uçağa biniyor Almanya’ya gidiyorlar senfoni orkestralarına, İtalya’ya gidiyorlar ama biz burada onları öldürüyoruz. Değerli başkanıma teşekkür ediyorum. Biz bugün sizi Beethoven’ın müzikleriyle karşıladık başkanım sayesinde; bu toplantıyı yapmasak belki göremeyeceksiniz.”

 

 

“Batur Başkanımı kutluyorum”

Purçu, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un Roman mahallelerinde gerçekleştirdiği çalışmaların, açılan merkez ve eğitim alanlarının önemine vurgu yaparak konuşmasını şöyle bitirdi:

 

“Cumhuriyet Halk Partisi olarak Roman Eylem Planı hazırladık. Hükümetin zaten bir Roman Eylem Planı var ama bu plana baktığınızda, 2016 Nisan ayında hazırlanmış, saniye saniye takip ediyorum ama sahada bir şey göremiyoruz. Belediyemizin imkanları kısıtlı olmasına rağmen, soruşturma geçirmemize rağmen bu toplantıları yapıyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu toplantıları yapıyoruz. Kıymetli başkanımız Konak’ta her şeyi yapıyor. Belki de Türkiye’de ilk defa bir kültür merkezi açtı Abdül Batur Başkanım, mahallemizin dibinde bir Yaşam Köyü açtı. Roman çocuklarımızın en büyük sıkıntısı eğitim; orada başkanım kreşler açtı, gittik beraber açtık ve Roman çocukları oraya gidiyor, eğitim alıyor. Şu an inanın 2016’dan bu yana hükümetin bu kadar bütçeyle yapamadığını Abdül Batur Başkanım Konak’ta yaptı. Kendisini gerçekten kutluyorum” dedi.

 

Roman Vatandaşların Temel Sorunları ele alındı

Açılış konuşmalarının ardından Konak Roman Çalıştayı’nın ilk oturumu gerçekleşti. “Roman Vatandaşların Temel Sorunları” ele alındığı ilk oturumun konuşmacıları CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Dilbilimci Prof. Dr. Hristo Kyuchkov, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Sosyal Politikalardan Sorumlu Sektör Yöneticisi Mehmet Caner Demir, Sıfır Ayrımcılık Derneği Başkanı Elmas Arus ve İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Cıstır oldu. Oturumun moderatörlüğünü ise Avrupa Konseyi ROMACTED Proje Yetkilisi Defne Açar üstlendi.

 

İki gün sürecek çalıştayın programı ise şöyle:

 

Konak Roman Çalıştayı Programı:

 

1.Oturum:

 

Roman Vatandaşların Temel Sorunları

 

Eğitim, İstihdam, Popülasyon Sorunları, Kültürel ve Yaşam Faktörleri (Dil, Tarih, Yaşam Tarzı, Spor), Madde Bağımlılığı, Yoksulluk, Ayrımcılık, Politikalar

 

Konuşmacılar:

Özcan Purçu CHP İzmir Milletvekili

Prof. Dr. Hristo Kyuchkov

Mehmet Caner Demir

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Sosyal Politikalardan Sorumlu Sektör Yöneticisi

Elmas Arus – Sıfır Ayrımcılık Derneği Başkanı

Abdullah Cıstır – İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı

 

2.Oturum:

Sorunlara Yönelik Uluslararası İyi Uygulama Örnekleri

 

Konuşmacılar:

Cristina Marian - Roman Girişimcilik İnisiyatifi Ortaklık ve Görünürlük Direktörü

Sevdija Demirova Abdulova - Makedonya Cumhurbaşkanı Danışmanı

Shagir Hasantari - Arnavutluk Aktif Roman Örgütü Başkanı

Raul Perez Gonzalez – Çingene Sekretaryası Vakfı Projeler Koordinatörü

Defne Açar – Avrupa Konseyi ROMACTED Proje Yetkilisi

 

3.Oturum

 

Sorunlara Yönelik Ulusal Düzeyde İyi Uygulama Örnekleri

 

Konuşmacılar:

Doç. Dr. Nurşen Gürboğa – Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü

Ayhan Küçükboyacı - Sanatçı

Ali Yangır – Konak Belediyesi Meclis Üyesi, Evlatlarımızı Kötü Alışkanlıklardan Koruma Derneği Başkanı

Emin Karameşe – Roman Gençlik Derneği Başkanı

Tolga Küleş – İzmir Kent Derin Yoksulluk Ağı Derneği Başkanı

 

2.Gün

Atölye Çalışmaları:

İstihdam

Eğitim

Kültürel Faktörler

-Türk Tarihçi, Akademisyen ve Yazar İlber Ortaylı’nın Konuşmaları

-Çalıştay Sonuç Raporunun Okunması

-Kapanış Konuşmaları


Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
Anahtar Kelimeler:

Anamur’un Kalbinde Yaşam ve Kültür: Tarih, Tat ve Gelenek Bir Arada

Altın Uçtu Gram Altın 4 Bin 256,47 TL’ye Ulaştı

Anamur'da Yüzlerce Gençler Camilerde Buluştu

Osman Kahvecioğlu Bayram Mesajı

Kaymakamımız Bilal Bozdemir'den Kurban Bayramı Mesajı

Başkan Denizden, Kurban Bayramı Mesajı

AK Parti Anamur İlçe Başkanı Burak Bulutun Kurban Bayramı Mesajı

MHP MERSİN MİLLETVEKİLİ DR. LEVENT UYSAL KURBAN BAYRAMI’NI KUTLADI

Bozyazı Belediye Başkanı Mustafa Çetinkaya'dan Kutlama Mesajı

MHP Mersin Milletvekili Dr. Levent Uysal

Aksa Doğal Gaz

Bozyazı CHP Baykal Arıdeniz

Esnaf Kefalet Kooperatifi

Erdal Karan

Kılıç Tarım

Asil Gayrimenkul

Çözüm Akademi

Anamur 7/24

Motorcu Küçük Dayı

Özgüven Bayram Mesajı

ANTSO Başkanı Tuna’dan: Mesajında, Bayramı'nızın Huzur İçinde Geçmesi Temenni Etti

Başkan Deniz; "Memurumuzu Enflasyona Ezdirmedik"

Kurban Bayramınız Kutlu Olsun

Ukrayna'dan Rusya'ya Derinlikli İHA Saldırısı: Stratejik Hava Üsleri Hedef Alındı

Gaziantep'te Hava Durumu: Sıcaklık 32°C'ye Ulaştı

Resmi Gazete'de Bugün: Yeni Yönetmelikler ve Atamalar Yayımlandı

Hollandalı Aşırı Sağcı Lider Wilders, Koalisyondan Çekildiklerini Duyurdu

Milli Savunma Üniversitesi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, Bayram Öncesi Ulaşım Tedbirlerini Açıkladı

Ticaret Bakanı Bolat, OECD Bakanlar Konseyi Toplantısı'na Katıldı

Yükleniyor

Başkan Deniz; "Memurumuzu Enflasyona Ezdirmedik"

Kurban Bayramınız Kutlu Olsun

Büyükşehir Belediyesi Anamur ve Bozyazı’da Yol Konforunu Artırıyor

Z Kuşağı Argo Terimleri ve TikTok Trendleri Sosyal Medyada Gündemi Sarstı!

Müftü Fidan, Engelli Bireylerle Buluştu

AGC, AGF’nin 12. Üyesi Oldu 

AGF’li Gazeteciler Anamur’a Hayran Kaldı 

Muhtar Bolluk’un Hizmetlerini Dinleyen Kaymakam Dereköyün Fahri Hemşerisi Oldu

Akdeniz Gazeteciler Federasyonu’nun Anamur Gezisine Anamur AGC Ev Sahipliği Yapacak

Traktörle Çarpışan Motosiklet 3 Can Aldı

Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili ve MYK Üyesi Dr. Levent Uysal: ‘Orman Vasfını Yitirmiş Araziler Çiftçimize Kiralansın’

MHP’li Vekil Dr. Levent Uysal: 'Kadınlara Finansal Okuryazarlık Sertifika Programı Müjdesi'

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda Önemli Konular Ele Alnacak

Alparslan Türkeş'in Anısına Sosyal Medyada Yoğun İlgi

MHP’Lİ UYSAL BRÜKSEL’DEN SESLENDİ: GÖÇMEN MESELESİNE TÜM DÜNYA SAMİMİYETLE YAKLAŞMALI

Balıkesir Üniversitesi ve Uyumsoft arasında iş birliği protokolü imzalandı

MERSİN BELLEK OFİSİ, FAALİYETLERİNİ TÜM HIZIYLA SÜRDÜRÜYOR

İş ve Dinlenme Arasında Denge Nasıl Bulunur? Uzmanlardan İpuçları

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Anamurda 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamaları Renkli Geçti

ANTİSK İlkbahar Tenis Turnuvaları Coşkuyla Sona Erdi

7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu'nda Macar Sporcu Feldhoffer'dan Tarihi Başarı

Ümit Milli Takım, Kosova'yı 4-2 Mağlup Etti

Trabzonspor'da Şenol Güneş Dönemi: 2+1 Yıllık Anlaşma Sağlandı

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde Rangers ile rövanş maçına çıkıyor

Arda Güler'in Yeni Rotası Netleşti

Super Bowl LIX, 9 Şubat 2025'te New Orleans'ta gerçekleşti

NBA'DE LUKA DONČIĆ'İN LAKERS'A GEÇİŞİ OLAY OLDU

NBA’de Sürpriz İlgi: Maxi Kleber İstatistikleri Zirveye Çıktı!

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

"Aşk Adası Buluşması" ABD'de Zirvede: Hangi Zaman Dilimdesiniz?

Moda endüstriyel, çevre dostu ve sürdürülebilir uygulamalara yöneliyor

İleri Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Stratejileri: Yaşam Ayavefe'nin Çevresel Vizyonu

Kızılcık Şerbeti'nde Büyük Ayrılıklar ve Gerilim Dolu Yeni Bölümler

Türkiye’nin ilk Astronotu Şehit Yüksel Alçın Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri İle Birarada

Yücelen Akademi İlk Mezunlarını Verdi

YÜCELEN EĞİTİM VAKFI AKKUYU NÜKLEER SANTRAL EĞİTİM PROTOKOLÜ DEVREYE GİRDİ

Gençlik ve Spor Bayramını Uluslararası Robot Yazılım Ödülü İle Taçlandırdı

muz üreticisi, fiyat adaletsizliği, kooperatifleşme

Anamur’da Minik Yürekler Kur’an ile Buluştu

Ünal AN Kitabını, Yarın Anamur Çözüm Anadolu Lisesi Öğrencilerine İmzalıyor

Ünal AN Kitabını Anamur Final Anadolu Lisesi Öğrencilerine İmzaladı

Anamur Ortaokulu Kermes Gelirlerinin 100 Bin Lirasını Kuzeyhan’a Bağışladı

Çözüm Akademi Öğrencisi Miray Batkı, FIRST Robotics Dünya Şampiyonasında Türkiye'yi Gururlandırdı!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.