• BIST 100

    17860,63%-0,36
  • DOLAR

    47,92% 0,00
  • EURO

    55,55% 0,03
  • GRAM ALTIN

    6729,01% -1,10
  • Ç. ALTIN

    10776,13% 0,20

Kışın cildi korumanın 8 etkili yolu

Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayten Ferahbaş Kesikoğlu, kışın cildi korumanın 8 etkili yolunu anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

GÜNCEL 25.11.2022 08:14:44
Kışın cildi korumanın 8 etkili yolu
Haberi Sesli Oku

Havaların iyice soğuduğu bugünlerde sonbahar ve kış aylarının kendine özgü olumsuz şartları cildimizi her zamankinden fazla yıprandırıyor. Bu nedenle gerekli önlemleri almak ve cildimizin düzenli bakımını ihmal etmemek büyük önem taşıyor. Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayten Ferahbaş Kesikoğlu “Sonbahar ve kış aylarında deri bariyeri bozularak, kuruma, kepeklenme, çatlama, kaşıntı, kızarıklık, kabalaşma hatta kanama gibi sorunlara yol açar. Üstelik derimiz kış koşullarından fiziksel olarak etkilendiği gibi, ruhsal olarak da etkilenir.  Kışın gelmesi hafif bir depresyona, harekette kısıtlılığa, metabolizmada yavaşlamaya yol açar. Bu nedenlerle kışın koruma fonksiyonu bozulan cilt, daha fazla özene ve bakıma ihtiyaç duyar” dedi.

Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayten Ferahbaş Kesikoğlu, yüzünüzü mutlaka yıkayın uyarısında bulundu.

Yatmadan önce, uyandığınızda ve terledikten sonra cilde bulaşmış olabilecek bakterileri, kir ve duman artıklarını gidermek için mutlaka yüzün uygun bir temizleyici ile yıkanması gerektiğini belirten Kesikoğlu “Yorgunum diyerek makyajı çıkarmadan yatmak da, gece boyu cildin havasız kalmasına, nefes alamamasına, bakterilerin cilt tarafından emilmesine, gözeneklerin tıkanmasına ve erken yaşlanmaya neden olacaktır. Bu nedenle yatmadan önce mutlaka makyaj çıkarılmalı, uygun bir temizleyici ile yüz hem akşam yatmadan önce hem de sabah kalkınca yıkanmalıdır. Cilt tipine uygun hafif, kokusuz temizleyici ürünler tercih edilmeli, kuruluğu artıracağı için alkol içeriklerinden kaçınılmalıdır. Ayrıca çok sıcak ya da soğuk değil, ılık su tercih edilmelidir” diyor. 

Prof. Dr. Ayten Ferahbaş Kesikoğlu, çok sıcak su ile yıkanmayın dedi.

Çok sık ve çok sıcak su ile yıkanmanın deri yağlarını azaltarak derinin daha fazla kurumasına neden olabildiğini belirten Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayten Ferahbaş Kesikoğlu “Bunun sonucu olarak kızarıklık hatta kuruluk egzaması oluşabilir. Bu nedenle çok sık ve çok sıcak su ile yıkanmaktan kaçınmak gerekir. Duştan veya banyodan hemen sonra cildiniz hala nemliyken nemlendirici krem uygulamak cildinizi nemli tutmanın en etkili yoludur” diye konuşuyor. Cildi ovalamaktan kaçınmak gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ayten Ferahbaş Kesikoğlu, ovalamanın cildi tahriş ederek sivilce dahil birçok soruna neden olabileceğini söylüyor. 

Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayten Ferahbaş Kesikoğlu, yeterli ve kaliteli uykunun cilt sağlığı üzerinde de büyük önemi olduğunu vurgulayarak şöyle konuşuyor:

“Günlük ortalama 6- 8 saat uyumak gerekir. Uykunun en önemli saatlerinin 23.00- 04.00 arasında olduğu yapılan araştırmalarda gösterilmiştir. Büyüme hormonu uykuda salgılanır. Düzenli uyumadığımız zaman cildin kendini onarma ve yenileme süreci azalır. Az uyuyan kişilerde vücutta steroid yani kortizon salınımı artar, kortizon artışı vücutta stresi tetikler, kolajen yapısını bozar. Uykusuzluk gözaltı torbalanması, şişliğin artması, gözaltında morlukların oluşması, cilt tonunda bozulma, cildin canlı ve parlak görüntüsünü kaybetmeye neden olur.”

Kesikoğlu, stresi yönetmeyi öğrenin tavsiyesinde bulundu.

Kış aylarında havaların erken kararması ve güneşin iyice azalması nedeniyle ruhsal açıdan daha karamsar olunabilirken, stresi yönetmek de zorlaşabiliyor. Prof. Dr. Ayten Ferahbaş Kesikoğlu, stresi yönetmenin sağlıklı yollarını bulmak gerektiğini çünkü stresin akne, egzama, sedef hastalığı, yağlı egzama ve gül hastalığı gibi bir çok cilt hastalığını tetikleyebildiğini söylüyor. 

Prof. Dr. Kesikoğlu cildinizi mutlaka nemlendirin dedi.

Cilt tipinizi yağlı, kuru, normal, karma ya da hassas mı olduğunu mutlaka öğrenin ve cildinizin ihtiyaçlarına uygun cilt bakım ürünleri kullanmayı ihmal etmeyin. “Cildinizin ihtiyaçları için formüle edilmiş ürünleri kullanarak, hem cildinizin yıpranmasını azaltabilir hem de sağlıklı görünmesine katkı sağlayabilirsiniz” diyen Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayten Ferahbaş Kesikoğlu sözlerine şöyle devam ediyor: “Nemi cilde hapsetmenin en etkili yolu ise bölgeye uygun bir nemlendiriciyi, yıkadıktan hemen sonra ve düzenli olarak uygulamaktır. Kış aylarında kullanacağınız nemlendiricilerin yaz aylarında kullandıklarınıza nazaran daha yağ bazlı (merhem yapısında) olmasında fayda var. Böylelikle nemlendirici cilt yüzeyinde koruyucu bir tabaka oluşturabiliyor ve nem kaybını engelleyebiliyor.”

 Prof. Dr. Ayten Ferahbaş Kesikoğlu, ellerinize ve dudaklarınıza özen gösterme konusunda uyardı.

Ellerimizi gün içerisinde sık sık yıkamamız gerektiği için hem kuruluk ve yaşlanmayı hem de gelişebilecek el egzamalarını önlemek amacıyla her yıkamanın ardından yağlandırıcı ürünlerle nemlendirilmesinin önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ayten Ferahbaş Kesikoğlu “Ellerimizi günde 5-6 kez yağlandırıcı ürünlerle nemlendirmek, ev işlerini egzama eldiveni ile yapmak gerekir. Dudaklarda da kuruluk ve çatlamanın önüne geçebilmek için yüzünüzü yıkadıktan sonra ve yatmadan önce dudaklarınıza uygun dudak nemlendirici veya vazelin sürebilirsiniz” diyor. 

Kesikoğlu sigaradan uzak durulması gerektiğini vurguladı.

Yapılan bilimsel çalışmaların, sigaranın cilt sağlığına da büyük zararları olduğunu tartışmasız şekilde kanıtladığını vurgulayan Prof. Dr. Ayten Ferahbaş Kesikoğlu, sigara kullanımının cildin hızlı yaşlanmasında da önemli bir etken olduğunu, ayrıca sigara içenlerde yaraların iyileşmesinin de uzun sürdüğünü söylüyor.  

Prof. Dr. Ayten Ferahbaş Kesikoğlu şu cümlelerle açıklamasını noktaladı:

 “Kış aylarında cildi rüzgar, yağmur ve kardan korumak, eldiven, atkı veya şal kullanmak, saçları da bere ya da şapka ile korumak gerekiyor. Kışın naylon, sentetik, polyester veya yünlü giysiler yerine cildin kurumasını ve kaşınmasını önleyen pamuklu ya da pazen giysiler kullanın. Aynı nedenden dolayı dar giysiler yerine bol giysiler tercih etmenizde de yarar var” 

Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Mersin İnternet Gazetecileri Derneği’nde Şehitoğlu Güven Tazeledi

ANKA-DER 33 BİRİNCİ OLAĞAN GENEL KURULUNU YOĞUN BİR KATILIMLA GERÇEKLEŞTİRDİ

Somali Kedisi: Tilki Kuyruklu Uzun Tüylü Habeş

Toptan Mantı ile Geleneksel Lezzeti İşletmenize Taşıyın

18 işçinin ölümünden 21 Yıl hüküm giyen Şüpheli 8 yıl sonra JASAT Operasyonu ile Silifkede Yakalandı

Kesilen Okaliptüs Ağaçlarının Gövdesi Kıpkırmızı Olmuştu

Maslak'ta 7 Gün 24 Saat Kesintisiz Çilingir Hizmeti

Üretici Şah, 2 Yıldır Bir Türlü Yapılmayan Yolu Cimer’e Taşıdı

YENİ Parti Anamur Kurucu İlçe Başkanı Çetin Mutlu Oldu

Bayındır: ‘Marka Kent Anamur’a Bu Manzara Yakışmıyor ’

Telegram Grupları ve Topluluk Keşfi: Telegram Grup Listeleri Ne İşe Yarar?

Hayatımın Mucize Anı O Orman Yangını Haberi

Baget Çanta Günlük Hayatta ve Gece Hangi Kıyafetlerle Kombinlenir? Stilinizi Yükseltecek Öneriler

MHP’li Dr. Levent Uysal: "Çiftçimiz Tapusunu Bekliyor"

MHP Anamur İlçe Yönetiminde Görev Dağılımı

Dereköy de Bu Yılın Aşuresi İle Misafirhane Açıldı

ANKA-DER33 ​OLAĞAN GENEL KURUL İLANI

Başkan Deniz CHP'den İstifa Etti.

BU CUMA DEREKÖY’DE ÇİFTE HEYECAN: MUHTAR BOLLUK'TAN AŞURE ETKİNLİĞİ VE MİSAFİRHANE AÇILIŞI İÇİN AÇIK DAVET

YKS Sonuçlarına Göre Nasıl Tercih Yapmalısınız?

Korku Sinemasında "Other Mommy" Rüzgarı

Bütçemi Zorlamadan Nasıl Araba Alırım?

"ANAMURDA MUZ İÇİN 25 YILLIK ÇAĞIRI: İTHAL MUZ YERİNE YERLİ MUZ TÜKETİN"

Emine ve Ali Çiftinin Eskişehir Ve Anamur’u Buluşturan Görkemli Düğünü

Anamur'da Gözler Durmuş Deniz'de! CHP'de Kalacak mı, Yeni Parti'ye mi Geçecek?

İkinci El Rolex Saat Satışı

Güneş Paneli Ölçüleri Ve Kurulum Alanı Hesabı

Etiyopya Kahvesi Tadım Rehberi

Özgür Özel Yeni Parti Kuracağını Açıkladı! Gözler 27 Temmuz'da, TBMM Dengesi Değişebilir

Kırmızı Et Fiyatlarında Son Durum! Dana ve Kuzu Eti Fiyatları Geriledi

Yükleniyor

loading

Mersin İnternet Gazetecileri Derneği’nde Şehitoğlu Güven Tazeledi

Mersin İnternet Gazetecileri Derneği’nde Şehitoğlu Güven Tazeledi

18 işçinin ölümünden 21 Yıl hüküm giyen Şüpheli 8 yıl sonra JASAT Operasyonu ile Silifkede Yakalandı

Bayındır: ‘Marka Kent Anamur’a Bu Manzara Yakışmıyor ’

Dereköy de Bu Yılın Aşuresi İle Misafirhane Açıldı

ANKA-DER33 ​OLAĞAN GENEL KURUL İLANI

Anamur'da Gözler Durmuş Deniz'de! CHP'de Kalacak mı, Yeni Parti'ye mi Geçecek?

Güneş Paneli Ölçüleri Ve Kurulum Alanı Hesabı

Etiyopya Kahvesi Tadım Rehberi

Anamur Plajlarında Temizlik Tartışması Büyüyor! Vatandaşlardan Hijyen ve Hizmet Şikayetleri

Anamur’da 15 Temmuz Demokrasi Ve Vatan Aşkı Meydanları Doldurdu

YENİ Parti Anamur Kurucu İlçe Başkanı Çetin Mutlu Oldu

MHP’li Dr. Levent Uysal: "Çiftçimiz Tapusunu Bekliyor"

MHP Anamur İlçe Yönetiminde Görev Dağılımı

Başkan Deniz CHP'den İstifa Etti.

Özgür Özel Yeni Parti Kuracağını Açıkladı! Gözler 27 Temmuz'da, TBMM Dengesi Değişebilir

Anamur MHP’de Mehmet Yayla Güven Tazeledi: 15. Olağan Kongrede "Kenetlenme" Vurgusu!

Ak Partinin Milletvekilleri Sahada

MHP Anamur İlçe Başkanlığı 15. Olağan Kongresi 11 Temmuz’da Yapılacak

Demokrat Parti (DP) GİK Üyesi İbrahim Cevheri’den ANKA-DER33’e Anlamlı Ziyaret

MİLLETVEKİLİ UYSAL, MUZ ÜRETİCİLERİNİN VE ANAMUR HALKININ SESİ OLDU: "EMEĞİN KARŞILIĞI KORUNMALI"

Bozyazı Dereköy Spor Bugün Yeniden Sahalara Dönüyor

Kentucky Derby Yaklaşırken Mint Julep Aramaları Zirveye Tırmandı: Jello Shot ve Spritz Trendleri Patladı

Futbol Değil Resmen Düello! PSG, Bayern Münih’i 9 Gollü Maçta Devirdi

Anamur Belediyespor Nevşehir Deplasmanına Kilitlendi: Hedef Mutlak Galibiyet!

Anamur’un Sultanları Değil, Efeleri Tarih Yazıyor: Yücelen Anamurspor Play-Off Yolunda!

Anamur’da Kritik Randevu: Derinkuyugücü–Anamur Belediyespor Maçına İki Bölgeden Hakem Atandı

Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Birlik Ruhu: Bayrak Temalı Dostluk Maçında Öğrenciler Galip Geldi!

Mersin’de Ortega Dönemi Fırtına Gibi Başladı: MSK, Merkezefendi’yi 110 Sayıyla Geçti!

Türk Futbolunda Tarihi Reform: Altyapı ve Mali Şeffaflık Dönemi

U-16lı Sporcularımızdan 20 Şehidimiz için Anlamlı Pankart

Emine ve Ali Çiftinin Eskişehir Ve Anamur’u Buluşturan Görkemli Düğünü

Online Oyun Atmosferinde Eğlence ve Heyecanın Buluşması

Doktor Ayça Maria- Barış Çifti, Düğünlerinde Sonsuz Aşk İçin Yemin Ettiler

Michael Jackson Biyografisi Mercek Altında: Kardeşleri ve Süresi Arama Trendlerinde Zirvede

Müzik Dünyasında Karol G Fırtınası: Ön Satışlarda Zirveye Yerleşti!

Gonca Vuslateri'nin Dadı Çilesi: "Hem Burda Çalışıyor Hem Eleştiriyor!"

Sibel Can'ın Kopyası Çıktı! Sosyal Medya Bu Benzerliği Konuşuyor

Genç Çiftin Mutlu Günü: Nişan Töreni Bozyazı’da Görkemli Törenle Gerçekleşti

90’lı Yıllar Neden Yeniden Trend Oldu? Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı

Minimalist Gelinliklere İlgi Patladı: Narciso Rodriguez Aramaları Zirve Yaptı

YKS Sonuçlarına Göre Nasıl Tercih Yapmalısınız?

Anamur'da Yaz Kur'an Kursu Öğrencilerine 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Ruhu Anlatıldı

ANAMUR'DA 4 YILLIK LİSANS EĞİTİMİ BAŞLIYOR!

​Özel Eğitim Konfederasyonu’ndan İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Doğan’a Hayırlı Olsun Ziyareti

Güreşçilerden Kaymakam Kemal DURU’ya Şampiyonluk Sözü

Eğİtİmcİ Yönetmen Yavuz Özcan'dan Anlamlı Kısa Fİlm: 'Eller Görsün'

İlçe Millî Eğitim Müdürü Hasan Doğan’dan İlk Açıklama

Anamur'da Gençlik Şöleni Coşkusu

2026 TYT Analizi: Ezberin Yerini Analitik Düşünce Aldı

DR. EZGİ ESRA DURĞUT, "BAŞARININ ANAHTARI FARKLI TÜRLERDE KİTAP OKUMAK"

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.AMED SPORTİF FAALİYETLER 1 1 0 0 3 3
2.İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FK 1 1 0 0 2 3
3.GENÇLERBİRLİĞİ 1 1 0 0 1 3
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 1 1 0 0 1 3
5.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 1 1 0 0 1 3
6.GÖZTEPE A.Ş. 1 0 0 1 0 1
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 1 0 0 1 0 1
8.ARCA ÇORUM FK 1 0 0 1 0 1
9.GALATASARAY A.Ş. 1 0 0 1 0 1
10.CORENDON ALANYASPOR 1 0 0 1 0 1
11.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 1 0 0 1 0 1
12.KASIMPAŞA A.Ş. 1 0 0 1 0 1
13.TRABZONSPOR A.Ş. 1 0 0 1 0 1
14.FENERBAHÇE A.Ş. 1 0 1 0 -1 0
15.EYÜPSPOR 1 0 1 0 -1 0
16.TÜMOSAN KONYASPOR 1 0 1 0 -1 0
17.KOCAELİSPOR 1 0 1 0 -2 0
18.ERZURUMSPOR FK 1 0 1 0 -3 0

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.