-
BIST 100
17860,63%-0,36
-
DOLAR
47,92% 0,00
-
EURO
55,55% 0,03
-
GRAM ALTIN
6729,01% -1,10
-
Ç. ALTIN
10776,13% 0,20
Kışın cildi korumanın 8 etkili yolu
Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayten Ferahbaş Kesikoğlu, kışın cildi korumanın 8 etkili yolunu anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Havaların iyice soğuduğu bugünlerde sonbahar ve kış aylarının kendine özgü olumsuz şartları cildimizi her zamankinden fazla yıprandırıyor. Bu nedenle gerekli önlemleri almak ve cildimizin düzenli bakımını ihmal etmemek büyük önem taşıyor. Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayten Ferahbaş Kesikoğlu “Sonbahar ve kış aylarında deri bariyeri bozularak, kuruma, kepeklenme, çatlama, kaşıntı, kızarıklık, kabalaşma hatta kanama gibi sorunlara yol açar. Üstelik derimiz kış koşullarından fiziksel olarak etkilendiği gibi, ruhsal olarak da etkilenir. Kışın gelmesi hafif bir depresyona, harekette kısıtlılığa, metabolizmada yavaşlamaya yol açar. Bu nedenlerle kışın koruma fonksiyonu bozulan cilt, daha fazla özene ve bakıma ihtiyaç duyar” dedi.
.jpg)
Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayten Ferahbaş Kesikoğlu, yüzünüzü mutlaka yıkayın uyarısında bulundu.
Yatmadan önce, uyandığınızda ve terledikten sonra cilde bulaşmış olabilecek bakterileri, kir ve duman artıklarını gidermek için mutlaka yüzün uygun bir temizleyici ile yıkanması gerektiğini belirten Kesikoğlu “Yorgunum diyerek makyajı çıkarmadan yatmak da, gece boyu cildin havasız kalmasına, nefes alamamasına, bakterilerin cilt tarafından emilmesine, gözeneklerin tıkanmasına ve erken yaşlanmaya neden olacaktır. Bu nedenle yatmadan önce mutlaka makyaj çıkarılmalı, uygun bir temizleyici ile yüz hem akşam yatmadan önce hem de sabah kalkınca yıkanmalıdır. Cilt tipine uygun hafif, kokusuz temizleyici ürünler tercih edilmeli, kuruluğu artıracağı için alkol içeriklerinden kaçınılmalıdır. Ayrıca çok sıcak ya da soğuk değil, ılık su tercih edilmelidir” diyor.
Prof. Dr. Ayten Ferahbaş Kesikoğlu, çok sıcak su ile yıkanmayın dedi.
Çok sık ve çok sıcak su ile yıkanmanın deri yağlarını azaltarak derinin daha fazla kurumasına neden olabildiğini belirten Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayten Ferahbaş Kesikoğlu “Bunun sonucu olarak kızarıklık hatta kuruluk egzaması oluşabilir. Bu nedenle çok sık ve çok sıcak su ile yıkanmaktan kaçınmak gerekir. Duştan veya banyodan hemen sonra cildiniz hala nemliyken nemlendirici krem uygulamak cildinizi nemli tutmanın en etkili yoludur” diye konuşuyor. Cildi ovalamaktan kaçınmak gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ayten Ferahbaş Kesikoğlu, ovalamanın cildi tahriş ederek sivilce dahil birçok soruna neden olabileceğini söylüyor.
Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayten Ferahbaş Kesikoğlu, yeterli ve kaliteli uykunun cilt sağlığı üzerinde de büyük önemi olduğunu vurgulayarak şöyle konuşuyor:
“Günlük ortalama 6- 8 saat uyumak gerekir. Uykunun en önemli saatlerinin 23.00- 04.00 arasında olduğu yapılan araştırmalarda gösterilmiştir. Büyüme hormonu uykuda salgılanır. Düzenli uyumadığımız zaman cildin kendini onarma ve yenileme süreci azalır. Az uyuyan kişilerde vücutta steroid yani kortizon salınımı artar, kortizon artışı vücutta stresi tetikler, kolajen yapısını bozar. Uykusuzluk gözaltı torbalanması, şişliğin artması, gözaltında morlukların oluşması, cilt tonunda bozulma, cildin canlı ve parlak görüntüsünü kaybetmeye neden olur.”
Kesikoğlu, stresi yönetmeyi öğrenin tavsiyesinde bulundu.
Kış aylarında havaların erken kararması ve güneşin iyice azalması nedeniyle ruhsal açıdan daha karamsar olunabilirken, stresi yönetmek de zorlaşabiliyor. Prof. Dr. Ayten Ferahbaş Kesikoğlu, stresi yönetmenin sağlıklı yollarını bulmak gerektiğini çünkü stresin akne, egzama, sedef hastalığı, yağlı egzama ve gül hastalığı gibi bir çok cilt hastalığını tetikleyebildiğini söylüyor.
Prof. Dr. Kesikoğlu cildinizi mutlaka nemlendirin dedi.
Cilt tipinizi yağlı, kuru, normal, karma ya da hassas mı olduğunu mutlaka öğrenin ve cildinizin ihtiyaçlarına uygun cilt bakım ürünleri kullanmayı ihmal etmeyin. “Cildinizin ihtiyaçları için formüle edilmiş ürünleri kullanarak, hem cildinizin yıpranmasını azaltabilir hem de sağlıklı görünmesine katkı sağlayabilirsiniz” diyen Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayten Ferahbaş Kesikoğlu sözlerine şöyle devam ediyor: “Nemi cilde hapsetmenin en etkili yolu ise bölgeye uygun bir nemlendiriciyi, yıkadıktan hemen sonra ve düzenli olarak uygulamaktır. Kış aylarında kullanacağınız nemlendiricilerin yaz aylarında kullandıklarınıza nazaran daha yağ bazlı (merhem yapısında) olmasında fayda var. Böylelikle nemlendirici cilt yüzeyinde koruyucu bir tabaka oluşturabiliyor ve nem kaybını engelleyebiliyor.”
Prof. Dr. Ayten Ferahbaş Kesikoğlu, ellerinize ve dudaklarınıza özen gösterme konusunda uyardı.
Ellerimizi gün içerisinde sık sık yıkamamız gerektiği için hem kuruluk ve yaşlanmayı hem de gelişebilecek el egzamalarını önlemek amacıyla her yıkamanın ardından yağlandırıcı ürünlerle nemlendirilmesinin önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ayten Ferahbaş Kesikoğlu “Ellerimizi günde 5-6 kez yağlandırıcı ürünlerle nemlendirmek, ev işlerini egzama eldiveni ile yapmak gerekir. Dudaklarda da kuruluk ve çatlamanın önüne geçebilmek için yüzünüzü yıkadıktan sonra ve yatmadan önce dudaklarınıza uygun dudak nemlendirici veya vazelin sürebilirsiniz” diyor.
Kesikoğlu sigaradan uzak durulması gerektiğini vurguladı.
Yapılan bilimsel çalışmaların, sigaranın cilt sağlığına da büyük zararları olduğunu tartışmasız şekilde kanıtladığını vurgulayan Prof. Dr. Ayten Ferahbaş Kesikoğlu, sigara kullanımının cildin hızlı yaşlanmasında da önemli bir etken olduğunu, ayrıca sigara içenlerde yaraların iyileşmesinin de uzun sürdüğünü söylüyor.
Prof. Dr. Ayten Ferahbaş Kesikoğlu şu cümlelerle açıklamasını noktaladı:
“Kış aylarında cildi rüzgar, yağmur ve kardan korumak, eldiven, atkı veya şal kullanmak, saçları da bere ya da şapka ile korumak gerekiyor. Kışın naylon, sentetik, polyester veya yünlü giysiler yerine cildin kurumasını ve kaşınmasını önleyen pamuklu ya da pazen giysiler kullanın. Aynı nedenden dolayı dar giysiler yerine bol giysiler tercih etmenizde de yarar var”
Hibya Haber Ajansı
Mersin İnternet Gazetecileri Derneği’nde Şehitoğlu Güven Tazeledi
ANKA-DER 33 BİRİNCİ OLAĞAN GENEL KURULUNU YOĞUN BİR KATILIMLA GERÇEKLEŞTİRDİ
Somali Kedisi: Tilki Kuyruklu Uzun Tüylü Habeş
Toptan Mantı ile Geleneksel Lezzeti İşletmenize Taşıyın
18 işçinin ölümünden 21 Yıl hüküm giyen Şüpheli 8 yıl sonra JASAT Operasyonu ile Silifkede Yakalandı
Kesilen Okaliptüs Ağaçlarının Gövdesi Kıpkırmızı Olmuştu
Maslak'ta 7 Gün 24 Saat Kesintisiz Çilingir Hizmeti
Üretici Şah, 2 Yıldır Bir Türlü Yapılmayan Yolu Cimer’e Taşıdı
YENİ Parti Anamur Kurucu İlçe Başkanı Çetin Mutlu Oldu
Bayındır: ‘Marka Kent Anamur’a Bu Manzara Yakışmıyor ’
Telegram Grupları ve Topluluk Keşfi: Telegram Grup Listeleri Ne İşe Yarar?
Hayatımın Mucize Anı O Orman Yangını Haberi
Baget Çanta Günlük Hayatta ve Gece Hangi Kıyafetlerle Kombinlenir? Stilinizi Yükseltecek Öneriler
MHP’li Dr. Levent Uysal: "Çiftçimiz Tapusunu Bekliyor"
MHP Anamur İlçe Yönetiminde Görev Dağılımı
Dereköy de Bu Yılın Aşuresi İle Misafirhane Açıldı
ANKA-DER33 OLAĞAN GENEL KURUL İLANI
Başkan Deniz CHP'den İstifa Etti.
BU CUMA DEREKÖY’DE ÇİFTE HEYECAN: MUHTAR BOLLUK'TAN AŞURE ETKİNLİĞİ VE MİSAFİRHANE AÇILIŞI İÇİN AÇIK DAVET
YKS Sonuçlarına Göre Nasıl Tercih Yapmalısınız?
Korku Sinemasında "Other Mommy" Rüzgarı
Bütçemi Zorlamadan Nasıl Araba Alırım?
"ANAMURDA MUZ İÇİN 25 YILLIK ÇAĞIRI: İTHAL MUZ YERİNE YERLİ MUZ TÜKETİN"
Emine ve Ali Çiftinin Eskişehir Ve Anamur’u Buluşturan Görkemli Düğünü
Anamur'da Gözler Durmuş Deniz'de! CHP'de Kalacak mı, Yeni Parti'ye mi Geçecek?
İkinci El Rolex Saat Satışı
Güneş Paneli Ölçüleri Ve Kurulum Alanı Hesabı
Etiyopya Kahvesi Tadım Rehberi
Özgür Özel Yeni Parti Kuracağını Açıkladı! Gözler 27 Temmuz'da, TBMM Dengesi Değişebilir
Kırmızı Et Fiyatlarında Son Durum! Dana ve Kuzu Eti Fiyatları Geriledi
Yükleniyor

