Tarih: 26.11.2022 10:12

Anamur Belediyesi ve Türk Jinokoloji ve Onkoloji Derneği Kanser’i Masaya Yatırdı

Facebook Twitter Linked-in

Mithat Ünal- Anamur Belediyesi'nin daveti üzerine Türk Jinokoloji ve Onkoloji Derneği, kanserin yayılmasını önlemek amacı ile halkımızın kanser konusunda bilgilendirilmesi için halk toplantısı gerçekleştirildi.
Belediye Kültür Merkezinde Anamur Belediyesi’nin daveti  üzerine gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına, Belediye Başkanı Hidayet Kılınç, İlçe Sağlık Müdürü Doktor Adil Cem, Devlet Hastanesi Başhekimi Serkan Boz, Mersin Üniversitesi Anamur Meslek Yüksekokulu Müdürü Gürkan Temiz, Sivil toplum kuruluşlarının başkanları muhtarlar ve vatandaşlar katıldılar. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan toplantı İlçe Sağlık Müdürü Doktor Cem Adil’in teşekkür konuşması ile başladı.

Türk Jinokoloji ve Onkoloji Derneği Başkanı Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Uzmanı Profesör Doktor Ali Ayhan, Belediye Başkanı Hidayet Kılınç ve Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Daire Başkanı Murat Türkyılmaz katılımlarından dolayı vatandaşlara teşekkür ettiler. Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Hidayet Kılınç, “Doktorlarımızın önemini özellikle Kovit-19 pandemi döneminde gördük. Haftalarca evlerine gitmeden bu hastalığı yenmemiz konusunda önemli noktalara getirdiler. Bu anlamda tüm sağlıkçılarımıza çok teşekkür ederiz.” Dedi. Obezite konusunda Doktor Fahriye Ünlü, Türkiye Kanser ve Kanser kontrolünde Kanser Daire Başkanı Murat Türkyılaz, Dünyada kanser ve kanser mücadelesi ile ilgili Türk Jinokoloji ve Onkoloji Derneği Başkanı Profesör doktor Ali Ayhan, Kanser Taramaları Konusunda Faruk Köse ve tütün kullanımı konusunda ise Nejat Özgül  katılımcıları bilgilendirdi.
Kanseri yenmek için vücudunuza aşık olmalısınız
Kanserin önlenmesi konusunda önemli bilgiler veren Türk Jinekoloji ve Onkoloji Derneği Başkanı Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Uzmanı Profesör Doktor Ali Ayhan kanserin önlenmesinde öncelikle erken tanının  hayat kurtardığını söyledi. Her banyoya girişinizde vücudunuzu kontrol edin. Fark ettiğiniz değişikliklerde hemen hekiminize başvurun diyerek ciddi uyarılarda bulunan Profesör Doktor Ali Ayhan; “Kanserin belli nedenleri var. Sigara içmeyin, sigara kanser yapar. Boyunuza kilonuza dikkat edin. Burada bir oransızlık olursa kanser olabilirsiniz. İçki içmeyin, alkol almayın. Alkol kanseri arttırabilir. Bunların önüne geçmek yine sizin elinizde.” Dedi.
Konuşmasında Enfeksiyon konusuna da değinen Profesör doktor Ali Ayhan,  enfeksiyonun kansere neden olabileceğini ancak bunun aşılarının üretilerek halka ücretsiz sunulduğunu kaydetti. Ayhan, “Özellikle karaciğer, kanserleri, rahim ağzı kanserleri ile ilgili bir kısım aşıların olduğunu biliyor musunuz?  2 yıldan beri  Doktor Cem Adil Başkanlığında Anamur da bu aşıların ücretsiz olduğunu biliyor musunuz?” diye sordu.
Dünyada ve Türkiye de kanserin oluşumu, yayılması ve önlenmesi konularının ele alındığı toplantıda, kanserden meydana gelen ölüm oranının erkeklerde kadınlardan daha fazla olduğu, belirtildi. Kanserin öldürme etkisinin ise Kalp ve Damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığının da altı çizildi. Belediye Başkanı Hidayet Kılınç, katılımcılara çiçek ve Anamur’u temsil eden tablo hediye etti.



 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —