MHA - 2025'te Rekor Seviyede Riskler yaşamı oldukça tehtit eder bir duruma geldi. İnsanoğlunun doğaya olan aşırı teknolojik müdahalesinin bir sonucu olan iklim değişikliği, sağlık üzerindeki etkileriyle rekor seviyelere ulaştı. Aşırı sıcaklıklar, kuraklık ve hastalıklar artıyor. 2025 yılı itibarıyla küresel sağlık alanında öne çıkan belirgin bir gelişme bulunmamakla birlikte, iklim değişikliği ve çevresel faktörlerin sağlık üzerindeki etkileri giderek daha fazla gündeme gelmektedir. Özellikle aşırı hava olayları ve çevresel bozulmaların, halk sağlığı üzerinde uzun vadeli etkileri olabileceği değerlendirilmektedir. Lancet Sağlık ve İklim Değişikliği Geri Sayım 2024 Raporu'na göre, iklim değişikliğinin sağlık üzerindeki tehditlerini izleyen 15 göstergeden 10'u yeni rekorlara ulaştı. Dünya genelinde 2023 yılı, kalıcı kuraklıklar, ölümcül sıcak hava dalgaları ve yıkıcı orman yangınlarıyla kayıtlara en sıcak yıl olarak geçti.
Geçen yıl insanlar, olması gereken seviyeden 50 gün daha fazla sağlığı tehdit eden aşırı sıcaklıklara maruz kaldı. Ayrıca, 65 yaş üstü kişilerde sıcağa bağlı ölümler, 1990'lardaki seviyeye göre yüzde 167 artarak rekor seviyeye ulaştı. Türkiye özelinde, ülke yüzölçümünün yüzde 82,7'si en az bir ay, yüzde 43,3'ü en az üç ay ve yüzde 11,7'si en az altı ay aşırı kuraklık yaşadı. Artan sıcaklıklar, dünya genelinde 512 milyar potansiyel iş gücü kaybına yol açtı. Bu kayıp, 1990-1999 ortalamasına göre yüzde 49 artışa ve 835 milyar dolar ekonomik büyüklüğe karşılık geliyor.
Bu veriler, iklim değişikliğinin sadece çevresel değil, aynı zamanda ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu göstermektedir. Uzmanlar, iklim değişikliğiyle mücadelede daha fazla gecikmenin insan sağlığına yönelik tehditleri artırabileceği konusunda uyarıyor.