• BIST 100

    16257,33%1,85
  • DOLAR

    43,39% 0,01
  • EURO

    51,87% -0,70
  • GRAM ALTIN

    7468,71% 3,39
  • Ç. ALTIN

    12150,23% 3,99

Karşıyaka’da Çocuk İstismarına Tepki

Karşıyaka’da faaliyet gösteren kadın dernekleri ve bazı sivil toplum kuruluşları, Zübeyde Hanım Anıt Mezarı önünde “Ülkemizdeki Hiç Bir Çocuk Yalnız Değildir” sloganını taşıyan basın açıklaması düzenleyerek çocuk yaşta y

GÜNCEL 12.12.2022 14:35:17 1080
Karşıyaka’da Çocuk İstismarına Tepki
Haberi Sesli Oku

Karşıyaka’da faaliyet gösteren kadın dernekleri ve bazı sivil toplum kuruluşları, Zübeyde Hanım Anıt Mezarı önünde “Ülkemizdeki Hiç Bir Çocuk Yalnız Değildir” sloganını taşıyan basın açıklaması düzenleyerek çocuk yaşta yapılan evliliklere tepki gösterdi.

 

Basın açıklamasını 29 Ekim Kadınları Karşıyaka Şubesi Başkanı Begüm Ertaş İncekara okudu. Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Ülkemizdeki hiçbir çocuk yalnız değildir. Mustafa Kemal’in kurduğu bu ülkede doğudan batıya, kuzeyden güneye hiçbir çocuk yalnız değildir. 29 Ekim Kadınları Karşıyaka Şubemiz ve Kadın Gücü Derneğimizin çağrısıyla düzenlediğimiz Karşıyaka Kent Konseyi, Karşıyaka Kent Konseyi Kadın Meclisi, 29 Ekim Kadınları Bayraklı Şubesi, Ege İncileri Kadın Kooperatifi, Türkiye Yardımseveler Derneği Karşıyaka Şubesi, Fiziksel ve Düşünsel Etkinlikler Derneği, VELİ-DER Karşıyaka Şubesi, Ege Makedonya Göçmenleri Derneği Karşıyaka Şubesi, Zübeyde Hanım Platformu, Çiğli Kadın Meclisi, Karşıyaka Genç İş İnsanları Derneği, Karşıyaka Yardımlaşma Derneği, Karşıyaka Cumhuriyet Kadınları Derneği’nin bir arada olduğu basın açıklamamıza destek olan tek bir ses olan, bizlerle birlikte aydınlık bir gelecek ve sağlıklı nesillere emanet etmek için duyarlılık gösteren herkese teşekkür ederiz. İstanbul Sözleşmesi’nin 42. maddesi şöyle der: ”Kültür, gelenek, din, görenek ve namus kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet suçlarında kabul edilemez.

 

İki gün önce İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin kabul edilişinin yıl dönümüydü. Bildirgenin başlangıç bölümünde; hakları korunmayan, zulüm ve baskıya maruz kalanların son çare olarak direnme hakları olduğuna işaret edilir. Hak ihlalleri yönünden ülkemizde hepimizi derinden sarsan vahim bir tablo yaşanmaktadır.

 

Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu ve hepimize emanet sorumluluğu verdiği laik ve demokratik ülkemizde çocuk istismarı meşrulaştırılmaya çalışılamaz asla kabul edilemez. En çokta geri adım atılamaz kısmıdır. Bu ülkede çocuk istismarı, çocuktan gelin olmaz, eş olmaz, çocuk çocuktur. Adı üstünde çocuk insandı ve onun üstün yararını korumak hepimizin görevidir. Ülkemde yaşanan her hak ihlali, çocuğun, kadının, hayvanların, doğanın kısaca insanlığın başta onuru olmak üzere temel hak ve özgürlüklerin korunması için bizleri sesimizi yükseltmeye, güçlerimizi birleştirmeye, düşünceniz ne olursa olsun bu ülkenin bağrında yaşam mücadelesi veren herkesle beraber hak için mücadele etmeye davet ediyor ve bugün Karşıyaka’nın en değerli manevi olarak en huzur bulduğumuz, en güçlü hissettiğimiz yerde çocuklarımıza olan sorumluluğumuzu yerine getirmek için buradayız. Bu çocuklar bizim. Bu çocuklar bizim bugünümüz, yarınımız, geleceğimiz. Mustafa Kemal’in kurduğu ülkede yaşayan batıdan doğuya güneyden kuzeye hiçbir çocuk yalnız değildir.

 

Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin arasında çocuk hakları ve cinsel suistimal ve istismara karşı korunmasına ilişkin sözleşmeler çocuğun üstün yararından söz ederek korunması görevini devlete ve onun yanında kadın, erkek tüm bireylere vermiştir. Bu görev bizimdir. 13 yaşındaki çocukla nişanlanmayı makul sanan kişilerin 16 yaşında değil de 14 yaşında olursa çocuk istismarcısı olmayız diyenlere Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasasını ve Medeni yasanın olduğunu bir kez daha hatırlatmamız lazım. Bu ülkede 18 yaşından küçük herkes çocuktur. Bu ülkede 18 yaşından küçük bir çocuğun evlendirilmesi suçtur.

 

Son yıllarda tarikatlara açılan kapıdan hızla tırmanan gericilik kadınları, kız çocuklarını birer cinsel meta olarak gören anlayışın cirit attığı bir ortam yaratmıştır. TÜİK 2015-2020 yılları arasında 15-17 yaş grubu çocukların yaptıkları doğum sayısının 81 bin’den fazla olduğunu açıklamaktadır. Bu rakam bile cinsel istismarın boyutunu ortaya koymaya yetiyor. Duyarlı anneler, babalar, Karşıyakalılar. 6 yaşındaki bir kız çocuğunu hapsettiğimiz bu düzenden hepimiz sorumluyuz. Karanlık zihniyetin kız çocuklarına,kadınlara reva gördüğü yaşam tarzı eğitim sisteminden ve toplumsal hayattan soyutlayarak kadının yok sayıldığı bir yaşama hapsetmektir. Evlatlarını çocuk yaşta evlendiren ailelere ihbar yüklülüklerini yerine getirmeyerek göz yumanlara, evlenme ehliyeti olmayan çocuklara dini nikah kıyanlara ve çocuklara göz diken sapkınlara en ağır cezalar verilmelidir. Sağlıklı toplum, sağlıklı ailelerden oluşur. Mustafa Kemal’in ülkesinde hiç kimsenin çocuklarımızın geleceğini karartmasının hakkı yoktur.”

 

“BİZE BUNUN İÇİN EMANET ETMEDİLER”

Basın açıklamasında konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay şunları kaydetti: “Bugün burada masum çocuklar, kadınlar, Türkiye Cumhuriyeti’nin insan hakları konusundaki duruşunu Karşıyaka ve İzmir duruşuyla burada göstermek için geldiniz. Hepinize çok teşekkür ederim. Yaşadığımız olay maalesef ülkemizin tarihine kara bir leke olarak geçecek. Hepimiz bu konu her geçtiğinde, bu durumu her hatırladığımızda maalesef şu anda hissettiğimiz gibi büyük bir üzüntü ve vicdan azabı ile hatırlayacağız bu olayı. Bugün burada sorumlularına seslenmek için bir aradayız. Bireysel olarak işlenen suçlar için değil, toplumu değer yargılarıyla korumak, masum insanları korumak, görevini yerine getirmesi gereken, devleti yöneten siyasetçileri uyarmak için buradayız. Türkiye Cumhuriyeti çocukların istismar edildiği, kadınların taciz edildiği bir ülke olamaz. Bu ülkeyi kuran insanlar ülkemizi düşman işgalinden kurtarırken demokratik, laik Cumhuriyeti kurarken ve bize onu emanet ederken elbette ki bunların yaşandığı bir ülke olarak kurmadılar. Burayı, bize bunun için emanet etmediler. Sesi olamayanların sesi, kimsesi olmayanların kimsesi olmak için kuruldu Türkiye Cumhuriyeti. O inançla kuruldu. Kendi insanına, halkına, çocuğuna, kadınına duyduğu saygıyla beraber kuruldu. Bugün yaşanan bu olay birilerinin o kutsal ruha ettiği ihanetin göstergesi durumunda.”

 

“YAZIKLAR OLSUN”

Tugay sözlerine şöyle devam etti: “Biz birilerinin kasıtlı olarak çocuk tacizcilerini, istismarcılarını koruduğunu düşünüyoruz. Bunu yaparken bazı tarikatlarla olan ilişkilerini korumak için bunu yaptıklarını düşünüyoruz. Onların inanç dediği buysa yazıklar olsun. Bunun hesabını ne milletin vicdanına, ne de yukarıdaki Allah’a veremezler. Bu Cumhuriyeti kuran insanların ruhlarına bunu anlatamazlar. Bizim görevimiz elbette ki bundan sonra benzer olayların olmaması için tepkimizi göstermek, bizim bu ülkenin her kadınına, her çocuğuna sahip çıkma kararlılığında olduğumuzu göstermektir. Bunun mücadelesini hep yaptık, bundan sonra da yapacağız. Ama kandırılmış insanlarımızın artık şunu fark etmesi lazım, devlet işte tam olarak bunun için var. Sözde ‘biz milliciyiz, devletçiyiz’ diyenlerin kendi halkına göstermediği o korumacı tavrı göstermesi gereken kurumdur devlet. Görevini yapmıyor devlet. Bugün bir tane çocuğu böyle gördük. Kim bilir kaç tane çocuk benzer şekilde bu ülkede tacizlere, belki de tecavüzlere maruz kalıyor. O çocukların sesi olmaya devam edeceğiz. Bu mücadeleyi mutlaka ki toplumun vicdanı kazanacak. Bu mücadeleyi anneler kazanacak, bu mücadeleyi bu ülkenin asil kadınları kazanacak. Bu mücadeleyi asil kadınlarının yanında yer alan Türk erkekleri kazanacak. Yaşanan olay için hepinizin hissettiği üzüntü kadar hepimiz üzüntü hissediyoruz. Şunu hatırlamak gerekir. Bu mücadeleyi büyütmek zorundayız. Kandırılmış insanları uyandırmak zorundayız, onlara din kisvesi altında gösterilen o tarikat yuvalarının ne kadar rezil yerler olduğunu anlatmak zorundayız. Ben sizi bu duruşunuz için kutluyorum.”

 

29 Ekim Kadınları Karşıyaka Şubesi ve Kadın Gücü Derneği’nin çağrısıyla gerçekleşen açıklamaya; Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve eşi Öznur Tugay, CHP Kadınlar Kolları MYK üyesi Nurşen Balcı, 68 Derneği Başkanı Okan Yüksel, Çameria Arnavutları Derneği, Amasyalılar Derneği, Kadın Gücü Derneği Bayraklı Şubesi, Karşıyaka Yaşayanlar ve Yaşatanlar Derneği, Merdiven İzmir Derneği, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Karşıyaka Şubesi, Diyabet Derneği, Karşıyaka Belediyesi Meclis üyeleri, DİSK 8 Nolu Şube, DİSK Emekli-Sen Karşıyaka, CHP İl Kadın Kolları, CHP Karşıyaka İlçe Başkanlığı, İyi Parti Karşıyaka İlçe Başkanlığı ve vatandaşlar katıldı. Basın açıklaması sonrası Zübeyde Hanım’ın mezarına karanfil bırakıldı.

 


Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
Anahtar Kelimeler:

Görsel Performans ve Dijital Yayıncılıkta Modern Altyapı Çözümleri

Anamur ve Bozyazının Eğitim Çınarı Mehmet Uysal Hayata Veda Etti

​Anamur Yasta Çağla Tanrıverdi’yi Kaybettik

Başkan Aziz Özen'den Teşekkür Mesajı

Çatı yangını korkuttu

Anamur’da Dolu Afeti Üreticiyi Vurdu

British Shorthair Fiyatlarını Etkileyen Faktörler

Mersin Anamur Arasında 10 Günlük Hava Durumu

Silifke’de Trafik Magandasına Geçit Yok: "Gereği Yapıldı!" ​

Akdeniz’in Sessiz Misafiri Camgöz Erdemli Kıyılarına Vurdu

NARENCİYE YÜKLÜ TIR ALEVLERE TESLİM OLDU!

Optimal Yapı ile Dış Mekanlarınızı Dönüştürün

Anamur’un Geleceği İçin Almanya’da Dev İmza: Başkan Deniz Bingen’de!

1980’den Beri Hakiki Kalite ve Zarafetin Adresi

Anamur Şoförler Odası'nda Bayrak Değişimi: Yeni Başkan Aziz Özen!

Şiddetli Fırtına Kapıda

​Mersin'de Akıma Kapılan Genç Elektrik Teknisyeni Yaşamını Yitirdi

Anamur Kırsal Mahalle Statüsü Mersin Büyükşehir Komisyonda

Çocuğunuzun Instagram Takıntısıyla Başa Çıkmanın En İyi 5 Yolu

İstanbul’un En İyi Web Tasarım Firmaları ve 2026 Başarı Listesi

Muhtarlardan Belediyenin Kırsal Mahallelerinin Merkez Mahalle Statüsü Kararına Basın Açıklamalı Tepki

Şoförler Odasında Mehmet Arıkan’dan Aziz Özmen’e Tam Destek

Anamur Belediye Kent Lokantası Halkın Hizmetinde

Anamur Belediyesi’nden Yaylalarda Kar Seferberliği

Anamur’da Lezzetin Yeni Adresi: "Anamur Gurme" Dualarla Hizmete Açıldı!

Jandarmadan Bahis Operasyonunda 15 Kişi Tutuklandı

Kıbrıs Tüp Bebek: Modern Yaklaşımlar ile Güven Veren Bir Süreç

Boğa Piyasasında Yeni Perde Yapay Zeka Rüzgarı Borsaları Rekora Taşıyor

Aziz Özen, Anamur Şoförler ve Nakliyeciler Odası Başkanlığına Adaylığını Resmen Açıkladı

Sosyal Medyanın Görünmeyen Yüzü: Dijital Merakın Yeni Standartları

Yükleniyor

Anamur ve Bozyazının Eğitim Çınarı Mehmet Uysal Hayata Veda Etti

Başkan Aziz Özen'den Teşekkür Mesajı

Anamur’da Dolu Afeti Üreticiyi Vurdu

Akdeniz’in Sessiz Misafiri Camgöz Erdemli Kıyılarına Vurdu

Anamur’un Geleceği İçin Almanya’da Dev İmza: Başkan Deniz Bingen’de!

​Mersin'de Akıma Kapılan Genç Elektrik Teknisyeni Yaşamını Yitirdi

Anamur Kırsal Mahalle Statüsü Mersin Büyükşehir Komisyonda

Muhtarlardan Belediyenin Kırsal Mahallelerinin Merkez Mahalle Statüsü Kararına Basın Açıklamalı Tepki

Anamur Belediye Kent Lokantası Halkın Hizmetinde

Anamur Belediyesi’nden Yaylalarda Kar Seferberliği

Aziz Özen, Anamur Şoförler ve Nakliyeciler Odası Başkanlığına Adaylığını Resmen Açıkladı

MHP Anamur KAÇEP Teşkilatından Gazeteci Mithat Ünal’a Anlamlı Ziyaret

İlker Özen “Protesto” Diyerek CHP'den AK Parti’ye Geçti!

Öğrenci Okul Müdürünü Vurdu!

Başkan Seçer'den Yerel Yönetimlere Demokrasi Vurgusu: "Halk Çözümü En İyi Bilendir"

Akdeniz'de Yeni Diploması Dalgası: Enerji Güvenliği İçin Çok Taraflı Zirve

Uysal: “Mersin Ekonomisi Türkiye’nin Lokomotifidir

HP’de İmamoğlu Sonrası Ankette Dikkat Çeken İsim: Vahap Seçer Yükselişte

İYİ Parti Anamur'da Delege Seçimleri Tamamlandı

MHP'li Uysaldan "Terörsüz Türkiye" Vurgusu

Mersin’de Ortega Dönemi Fırtına Gibi Başladı: MSK, Merkezefendi’yi 110 Sayıyla Geçti!

Türk Futbolunda Tarihi Reform: Altyapı ve Mali Şeffaflık Dönemi

U-16lı Sporcularımızdan 20 Şehidimiz için Anlamlı Pankart

Anamurspor Taraftar Derneği’nden İlçe Emniyet Müdürü Özer’e Ziyaret

Anamur’da Uzun Yıllar Sonra İzcilik Yeniden Başladı

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ

ULUSLARARASI TARSUS YARI MARATONU HEYECANI BAŞLIYOR!

Java Motor Tutkunları Anamur’da

İlk Satışınızı İnternetten Yapmanın Püf Noktaları

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

Anamur MYO ‘da “Etkili İletişim Becerileri” Söyleşisi

Kaymakam Duru'dan Öğretmenler Gününü Mesajı

BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ

Rüştü Kazım Yücelen Mesleki Eğitim Merkezi’nde Oy Birliği ile Hüseyin Demir Dönemi

Foto O An Özel Fotoğrafçılık Kursu ile Kadrajın Büyüsüne Yolculuk Başlıyor

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 19 14 1 4 29 46
2.FENERBAHÇE A.Ş. 19 12 0 7 26 43
3.TRABZONSPOR A.Ş. 19 12 2 5 15 41
4.GÖZTEPE A.Ş. 19 10 3 6 14 36
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 19 9 4 6 9 33
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 19 8 6 5 13 29
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 19 6 4 9 2 27
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 19 6 6 7 -6 25
9.KOCAELİSPOR 19 6 7 6 -3 24
10.CORENDON ALANYASPOR 19 4 5 10 0 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 19 5 10 4 -4 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 19 4 8 7 -6 19
13.TÜMOSAN KONYASPOR 19 4 8 7 -8 19
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 19 5 10 4 -14 19
15.KASIMPAŞA A.Ş. 19 3 9 7 -11 16
16.İKAS EYÜPSPOR 19 3 10 6 -14 15
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 19 2 8 9 -21 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 19 2 14 3 -21 9

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.