9132,8%1,12
34,54% 0,23
36,42% 0,22
2958,46% 0,81
4958,14% 0,59
Karşıyaka Belediyesi, yaklaşık 3 yıl önce hayata geçirdiği “Karşıyaka95 Projesi” aracılığıyla, yeni bebek sahibi olan ailelerin sağlıklı nesiller yetiştirilmesi konusunda farkındalık kazanmalarına destek veriyor.
Karşıyaka Belediyesi, yaklaşık 3 yıl önce hayata geçirdiği “Karşıyaka95 Projesi” aracılığıyla, yeni bebek sahibi olan ailelerin sağlıklı nesiller yetiştirilmesi konusunda farkındalık kazanmalarına destek veriyor. ‘Ev Ziyareti Temelli Aile Rehberliği’ ve ‘Merkez Temelli Aile Rehberliği’ olmak üzere, iki ayrı aşamada uygulanan proje ile bugüne kadar 800 aileye hizmet verildi. Ayrıca proje kapsamında 1149 aileye Hoş Geldin Bebek Paketi ulaştırıldı.
AİLELER BİLİNÇLENİYOR
“UNICEF’e göre hamilelikten ilk üç yaşa kadar olan dönem, erken çocukluk gelişimi açısından en kritik dönemdir. Bu dönemde beynin gelişimi her zamankinden daha hızlıdır. 3 yaşın sonuna kadar beynin yüzde 80’i oluşmaktadır” diyen Karşıyaka Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Ela Hızlı, söz konusu dönemde çocukların güvenli, emniyetli ve sevgi dolu bir ortama ihtiyaç duyduklarını belirterek, Karşıyaka95 projesi ile aileleri bu konuda bilinçlendirmeyi amaçladıklarını söyledi.
İZMİR’DE İLK KEZ KARŞIYAKA’DA
“Bilinçli Ailelerden Sağlıklı Nesillere” sloganıyla yürütülen projenin İzmir’de ilk kez Karşıyaka’da hayata geçirildiğini belirten Müdür Ela Hızlı, “Karşıyaka 95 projesinin adı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından üç yaşına gelen sağlıklı bir çocuğun ortalama boyu olarak kabul edilen 95 santimetreden esinlenerek oluşturulmuştur. İstanbul’dan sonra İzmir’de ilk kez Karşıyaka Belediyesi tarafından yaşama geçirilen projemizi Ocak 2020 tarihinden bu yana başarıyla uygulamaya devam ediyoruz” dedi.
BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİMLİ UZMANLAR
Proje kapsamındaki ‘Ev Ziyareti Temelli Aile Rehberliği’ nden; 0-12 aylık bebek sahibi olan ve Karşıyaka’da yaşayan tüm ebeveynlerin yararlanabildiğini aktaran Müdür Hızlı, şöyle devam etti: “Bu programda; Boğaziçi Üniversitesi, Psikoloji ve Araştırma Uygulama Merkezi’nde Ev Ziyareti Temelli Aile Rehberliği eğitimine katılan ve sürekli olarak eğitimlerine devam eden aile rehberlerimiz tarafından hizmet veriliyor. Projemize başvuran annelere, hamileliğin 7. ayından itibaren ayda bir kez, doğumdan sonra da iki haftada bir kez ev ziyaretleri gerçekleştiriliyor. Ziyaretler, bebeğin sağlıklı büyümesi için gerekli bilgilendirmeler; gelişim evreleri, uygulamalı bebek masajı, ek gıdaya geçen bebeğin dengeli beslenmesinin önemi ve nasıl olabileceği konularını içeriyor. Bu süreçte annenin duygu durumu konuşularak destekleniyor. Gelişimi destekleyici oyunlar tanıtılıp, maliyeti olmayan geri dönüşüm malzemelerinden oluşan oyuncaklar ile yapılabileceğine de dikkat çekerek, bebek ve aile ile birlikte etkinlikler yapılıyor. Bebeğin iletişim, hareket, problem çözme ve sosyal gelişim alanlarındaki kazanımları ailenin evinde gözlemleniyor. Bu sonuçlar değerlendirilerek kayıt altına alınıyor. Rehberlerimiz tarafından ailelere; bebeklerde uyku, beslenme, ev kazaları ekran zamanı, tuvalet eğitimi, güvenli oyun kurma, destekleyici bakım veren ve bağlanma, disiplin ve sınır koyma konularında eğitimler de veriliyor.”
EBEVEYN ÖZELLİKLERİ GELİŞİYOR
‘Merkez Temelli Aile Rehberliği’nin ise 13-36 ay aralığındaki çocuklar ve ailelerini kapsadığını söyleyen Ela Hızlı “Başvurular ay aralığına göre 4 aile ve 4 çocuktan oluşacak şekilde gruplandırılarak, Bülent Ecevit Kültür Merkezi, Ali Rıza Bodur Eğitim Merkezi ve Alaybey Mahalle Merkezi’nde ayda bir rehberlik faaliyetleri gerçekleştiriliyor. Bu merkezlerde verilen eğitimler ile çocuklara psikomotor, duyu, dil gelişimi, bilişsel gelişim ve öz bakım becerilerinin kazandırılması hedefleniyor. Ayrıca ailelere bağlanma, oyun, davranış denklemi oluşturma ve sınır koyma gibi, ebeveyn özelliklerinin geliştirilmesi ve aile-çocuk ilişkisinde stres yönetimi, annenin ruh sağlığı ile ilgili bilgi ve becerilerinin kazandırılması ve bununla beraber aynı dönemde olan bebekler ve ailelerin ortak konuları üzerine sohbetlerle farkındalık yaratılması amaçlanıyor. Merkez Temelli Aile Rehberliği kapsamında aile rehberlerimiz tarafından ailelere; sevginizi gösterin, onunla konuşun, sayın-eşleştirin-sıralayın, birlikte oyun oynayın, onunla okuyun ve kendinizi unutmayın konulu temel mesajlar doğrultusunda eğitimler verilemeye de başlanacak” diye konuştu.
ANNELERE TAM DESTEK
Annelere ihtiyaç duydukları konularda psikolojik destek hizmetleri verildiğini de aktaran Müdür Hızlı “Karşıyaka95 projesini güçlendirmek ve “Bilinçli Ailelerden Sağlıklı Nesillere” sloganımıza hizmet etmek amacıyla müdürlüğümüz tarafından gerektiğinde annelere, lohusa sendromu ve kardeş kıskançlığı konuları başta olmak üzere birçok farklı konuda psikolojik destek hizmeti de verilmektedir. Ayrıca anne sütünün önemi ve emzirme politikamız doğrultusunda anne sütü ve kadın sağlığı alanlarında atölyeler düzenlenerek farkındalık çalışmaları yapılmaktadır. Emzirme Destek Hattı (0531 371 72 35) ya da yüz yüze görüşmelerle de ailelere emzirme danışmanlığı hizmeti sunulmaktadır. Ayrıca, sağlıklı nesilller yetiştirme konusunda babalarımızın da sürece dahil olmalarına destek olmak; çocukların gelişim sürecine nasıl katkı sunacakları konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla da baba farkındalık atölyeleri düzenlenmektedir” ifadelerini kullandı.
ÖRNEK BİR PROJE
Karşıyaka95 Projesi’ne büyük önem verdiklerini vurgulayan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay da “İzmir’de bir ilk olarak yaşama geçirdiğimiz bu proje, bizim en değerli sosyal uygulamalarımızdan bir tanesidir. Uzman ekibimiz tarafından başarıyla yürütülen bu çalışmayla, daha nice aile ve çocuğun yaşamına dokunabilmek için çalışmaya edeceğiz” dedi.
Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı