Karşıyaka Belediyesi, İzmir 68’liler Birliği, Ege 78’liler Derneği ve İzmir Tiyatroları Derneği iş birliğinde; Hikmet Şimşek Sanat Merkezi’nde Türk Edebiyatı’nın unutulmaz ismi Nazım Hikmet Ran’ın 121. yaşı anısına “Sevdanın ve Hasretin Şairine Merhaba!” başlığıyla bir anma etkinliği gerçekleştirildi.
Etkinlik kapsamında anma programı öncesi merkezde Prof. Dr. Ali Barutçu’nun Mavi Resim Sergisi ve Hanri Benazus Nazım Hikmet Fotoğrafları Koleskiyonu’ndan Seçmeler Sergisi’nin açılışı yapıldı.
Serginin açılışında kurdeleyi Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Prof. Dr. Ali Barutçu ve Hanri Benazus birlikte kesti.
“SERGİLER ŞİİRLERLE DAHA GÜZEL OLUYOR”
Serginin isminin neden mavi olduğunu anlatan Prof. Dr. Ali Barutçu şunları aktardı: “‘Neden ‘mavi’? Daha önceki sergilerimden de biliyorsunuz ben sergilerimi hep şiirlerle süslemek isterim. Sergiler şiirlerle daha güzel oluyor. Mavi yazmayan şair kalmamış. Mavi şairler diye bir kitap derleyebilirim. Ahmet Hamdi Tanpınar ‘Mavi masmaviydi gök’ diyor. Peki ne kadar mavi, Nazım usta ne kadarını görüyordu, hiçbirini göremiyordu. ‘Bugün Pazar’ şiirinde ne diyordu, ‘Bugün beni ilk defa güneşe çıkardılar ve ben ömrümde ilk defa gökyüzünün, bu kadar benden uzak, bu kadar mavi, bu kadar geniş olduğuna şaşarak, kımıldamadan durdum.’ der. Sergiden üç tablo hediye etmek istiyorum. İlk tabloyu çocuk kütüphanesi hayalimi gerçekleştirmek için her çabayı gösteren, meslektaşım ve Karşıyaka’mızın güzide başkanı Cemil Tugay’a ‘Ata Mavisi’ tablosunu hediye ediyorum. İkinci tablo ‘Nazım Mavisi’ni Okan Yüksel’e ve tecavüze, tacize uğrayan kadınlarımızın ıslak mavi gözlerini resmettiğim ‘Islak Mavisi’ni İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi’ye hediye ediyorum.”
“Sevdanın ve Hasretin Şairine Merhaba!” anma etkinliğinin sunuculuğunu oyuncu Yüksel Ünal yaptı. Etkinliğe Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Lüleburgaz Belediye Başkanı Dr. Murat Gerenli, Hanri Benazus, İzmir 68’liler Birliği ve Ege 78’liler Derneği üyeleri, meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay anma programının açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Başkan Tugay “Türkçe’nin şiir dili olduğunu ve Türkçe’nin şiirin en güzel yazılan ve söylenen dil olduğunu söylerler ve bu dilin en büyük şairlerinden birisi olan Nazım Hikmet’i doğumunun 121. yılında burada hep beraber saygıyla anmak üzere toplandık. Etkinliğimizde emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Uzun uzun konuşmak değil Nazım Hikmet’in bir şiiriyle burada seslenmek istiyorum” diyerek Nazım Hikmet’in ‘Severmişim Meğer’ şiirini okudu.
Gazeteci, yazar ve İzmir 68’liler Birliği Başkanı Okan Yüksel “Hepimiz biliyoruz ki ülkemizdeki birçok yazarın şairin isimleri hep üç kelimeden oluşur. Onlardan biri de Orhan Veli Kanık. Orhan Veli deseniz de tanınır ama Orhan denirse tanınmaz. Nazım Hikmet Ran’ı, Ran kullanmazsında tanınır, sadece Nazım derseniz yine tanınır bu sadece Türkiye’de değil dünyada az bulunurluk bir beğeni ölçütüdür” diyerek Nazım Hikmet şiirlerini okudu.
Yücelay Sal ve Galip Çevik sesi ve ezgileriyle Nazım Hikmet şiirlerinden bestelenen şarkılarla geceye renk kattı. İlk bölümde üç şarkı çalan Sal ve Çevik’e ikinci bölümde Bilgehan Oğuz da katıldı. Aynı zamanda Galip Çevik’in Nazım Hikmet’in ‘Asker Kaçağı’ şiirini bestelediği şarkı seyircilerden büyük alkış topladı. Şarkıların ardından Hülya Atılgan Nazım Hikmet’in ‘Benerci Kendini Niçin Öldürdü?’ şiirinden bir bölüm okudu.
BİR ŞAİRDEN FAZLASI
Nazım Hikmet’in sanat ve düşünce dünyasına kısa bir yolculuk yapmak için yazar yönetmen ve dramaturg Haluk Işık konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında Işık “Şair baba yalnızca büyük bir şair değildir kuşkusuz. Romanları, gazete yazıları, bana göre çok ihmal edilmiş sahne oyunları ve senaryolarıyla, yaşamıyla, üretimiyle ve mücadelesiyle unutulmaz yaşam hikayesini bizzat kendisi yazmıştır. Önemli olan bu hikayeye bizim nereden, nasıl baktığımızdır. Bu hikayeyi değerlendirirken onun ne dünya görüşünden, ne estetik dehasından, ne de yapıtlarından ve söylediklerinden soyutlayabiliriz. Bu ona değil asıl ülkemize, yeryüzüne insanlığın mutlak güzel gelecek günlerine saygısızlıktan başka bir şey olmaz” diye konuştu.
Öykü Tiyatro’dan İzmir Tiyatroları Derneği ve Ege 78’liler Derneği temsilcisi Bilgehan Oğuz da programda Pablo Neruda’nın Nazım Hikmet’e armağan ettiği ‘Nazım’a Bir Güz Çelengi’ şiirini okudu. Cengiz Kanat’ta programda Nazım Hikmet’in ‘Taranta Babu’ şiirini okudu. Kanat, şiirin hikayesini de dinleyenlere anlattı.
Programın sonunda Başkan Tugay katılımcılara teşekkür plaketi takdim etti. Tugay “Okan Yüksel’e ve Bilgehan Oğuz’a teşekkür ediyorum, kendileri bu gecenin mimarıdır. Gerçekten doyamadık. İyi ki Nazım Usta’nın doğduğu ve yaşadığı toprakların şu andaki yaşayanlarıyız. İyi ki böyle güzel anları kendi dilimizde yaşayabiliyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.
Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı