• BIST 100

    10463,99%-0,21
  • DOLAR

    41,28% 0,06
  • EURO

    48,35% 0,01
  • GRAM ALTIN

    4839,65% 0,61
  • Ç. ALTIN

    7891,27% 0,00

İYİ Parti’den “seçim tarihi” açıklaması

İYİ Parti Sözcüsü Prof. Dr. Kürşad Zorlu, partisinin genel merkez binasında gündeme ilişkin basın toplantısı düzenledi.

GÜNCEL 15.02.2023 13:09:35 581
İYİ Parti’den “seçim tarihi” açıklaması
Haberi Sesli Oku

İYİ Parti Sözcüsü Prof. Dr. Kürşad Zorlu, seçim tartışmalarına ilişkin soru üzerine “Böyle bir günde, böyle bir dönemde seçim konusunu gündeme gelmesinden dolayı büyük üzüntü duyuyoruz. Seçim tarihi konusunu gündeme getirerek, buradan bir siyasi rant sağlamaya çalışan kişilere inanmak gerçekten mümkün değil” dedi.  Zorlu, seçimlerin mutlaka zamanında yapılması gerektiğini ekledi.  

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli depremlere ilişkin konuşan Zorlu, 'Her şeye rağmen enkazdan çıkmayı başaran, kurtarmayı başardığımız insanların varlığı umutlarımızı korumamız gerektiği noktasında bize bir uyarı. Dolayısıyla bu çerçevedeki çağrımızı yeniliyoruz; arama-kurtarma ve enkaz çalışmaları yürütülürken termal kameraları, ısı ölçümlerini yapmak suretiyle, binalarımızın içinin defalarca gözden geçirilmesi büyük önem arz ediyor' dedi.

'Milletimiz devletine sahip çıktı'

Böylesine büyük bir afet karşısında milletin devlete sahip çıktığına işaret eden Zorlu, 'Eksiklikleri gidermeye yönelik olarak 7'den 70'e, Türkiye'nin her tarafı seferber olmuş ve bu olayın en az hasarla atlatılabilmesine yönelik çabalar, bütünleşik hal almıştır. Bu bütünlüğü daha da ilerletmek adına hiçbir yardımı ayırmaya lüksümüz yok. Böyle bir çaba içerisinde olmamak gerekiyor. Biz İYİ Parti olarak en başından beri sivil toplum anlayışı ile hareket ettik. Sahada ara düzenler kurarak, bütün problemlere tesir etmeye çalıştık. Bu çabaların bir siyaset alanına yönlendirilmesini, kutuplaşma aracı olarak değerlendirilmesini son derece sakıncalı buluyoruz.' şeklinde konuştu.

'Eleştiriler karşısındaki 'Siyaset yapıyorsunuz' anlayışı doğru değil'

'Devlet nerede?' sorusunun tartışılan bir mesele olduğunu kaydeden Zorlu, 'Vatandaşlarımızın eleştirilerini, isyanını anlamak zorundayız. Canlar gidiyor. Bir gelecek kaygısı, umutsuzluk... Bu insanları anlamak zorundasınız. Devletin iki temel unsuru millet ve siyasi iktidar. Maalesef görebiliyoruz ki; siyasi iktidar devletimizin geniş imkanlarını, yetkisini, gücünü ve iradesini milletimizin beklediği ölçüde sahaya yansıtamamıştır. Yapılan eleştiriler karşında ‘siyaset yapılıyor’ şeklindeki ifade doğru değil. İnsanlar elbette bu eleştirileri yapacak. Çünkü bunların önemli bir kısmı siyasi iktidarın yapıp, yapmadıklarıyla ilgili bir konudur' değerlendirmesini yaptı.

2022 yılındaki uyarıları hatırlattı

Eski Kahramanmaraş İl Başkanı Ahmet Çabukel'in, 3 Ağustos 2022 yılında yaptığı uyarıyı hatırlatan Zorlu, 'Açıklama sonrası yetkililerin verdiği cevap ne oldu derseniz. O da bugünkü tablonun işareti. 'Neden siyaset yapıyorsunuz. Neden yaz sezonunda insanları infiale sevk ediyorsunuz?' Bu organizasyonel bozukluğun yerel birimlerde getirdiği netice aslında yavaş yavaş gelmekte olan kurumsal depremin bir neticesiymiş. Buradan bunu anlıyoruz' ifadelerini kullandı.

“Devletimizin imkanları sahaya yansıtılamadı”

Partisinin sahadaki gözlemlerini aktaran Zorlu, 'Devletimiz geniş imkânları ve organizasyonel kapasitesi maalesef gerektiği şekilde sahaya yansıtılmamıştır. Örneğin çadırkentlerin nereye kurulacağı bilgisi bile ilk 3 günde yerel birimlerde mevcut değildi. GSM operatörleri arasında böyle bir deprem anında acil eylem planının girmesiyle baz istasyonları arasında transferlerin yapılabilmesine ilişkin bir çalışmanın yapılması gerekiyordu. Bu yapılmadığı için insanlarımız kayıplarına ulaşma, şikayetlerini iletme noktasında sıkıntı yaşadılar. Yardım malzemelerinin sevki, idaresi, dağıtılması konusunda planlama olmadığı görüldü.' dedi.

İYİ Parti'nin çalışmaları

İYİ Parti olarak sivil toplum kuruluşu anlayışı ile hareket ettiklerini, ilk 72 saatlik dönemde koordinasyona destek olmaya gayret ettiklerini dile getiren Zorlu, partisinin çalışmalarını şöyle anlattı:

'Belediyelerimiz, il ve ilçe başkanlıklarımız ve en önemlisi vatandaşlarımızın desteğiyle 450 tırla 1 milyondan fazla ihtiyaç malzemesini depremzedelere ulaştırdık. Binin üzerinde çadır sevkiyatı yaptık. 12 ilimizden gelen yaklaşık 524 kişilik arama-kurtarma ekibimiz enkaz altından 129 vatandaşımızı canlı olarak kurtarmayı başardı. Bölgede 21 aşevi kurarak günlük 150 bin civarında yemeği vatandaşlarımıza ulaştırdık. İletişim sorunlarını ortadan kaldırmak adına Gençlik Politikaları Başkanlığımız, afetdestek.com sayfasını devreye koydu. Depremin üçüncü gününden itibaren bir tahliye ofisi kurduk. İki binin üzerinde gelen tahliye taleplerinin tamamını karşıladık. 1.124 vatandaşımızın tahliyesini sağlayarak konaklama ve barınma yerlerine ulaştırdık. Toplam 7 binden fazla vatandaşımızı yerleştirdik. Toplumsal Politikalar Başkanlığımız tarafından sağlık destek hattı kurduk. Antakya, Kahramanmaraş ve İskenderun’da 3 adet sahra hastanesini hizmete aldık. Ayrıca il, ilçe başkanlarımız dışında 834 personelimiz sahada dolaşıyor.'

'Depremle mücadele kurulu oluşturuyoruz'

Genel Başkan Meral Akşener'in başkanlığında dün afet değerlendirme toplantı gerçekleştirdiklerini hatırlatan Zorlu, 'Depremle Mücadele Kurulu oluşturuyoruz. Eksilikleri, hataları ve kurumsal sorumluluklarıyla ilgi geniş ve detaylı bir tespit çalışması başlattık. Farklı tarihlerde yapılmış binaları inceliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı'nın bir açıklaması var; yıkılan binaların yüzde 98'inin 1999 yılı öncesine ait olduğu yönünde. Bu irdelenmeye muhtaç bir rakamdır. Bize gelen veriler maalesef bu doğrultuda değil. Bununla birlikte daha önce de defalarca dikkat çektiğimiz gibi bina yapı sorumluları hakkında hukuki ve cezai davaların açılabilmesi için binalardan örneklerin alınması gerekiyor. Tapu künyelerinin ve adreslerinin bu karot ve benzeri numunelerle alınarak arşivlenmesi gerekiyor. Vatandaşlar daha önceki depremlerde bu çalışmalar yeterli seviyede yapılmadığı için mağdur oldular. Bu sürecin yapılıp yapılmadığını bizzat sahada takip edeceğiz.' şeklinde konuştu.

İmar affı ve deprem vergisi tartışmaları

'5 yıl önce bir imar affı çıktı. Bu yolla 200 binin üzerinde yapıya kullanım izni verildiği yönünde kamuoyuna yansıyan bir bilgi var' diyen Zorlu, 'Şimdi merak ediyoruz; bu yapıların ne kadarı ayakta kalmayı başardı? Sorumluluğu farklı tarihlere yaymak suretiyle buradan kaçınmak mümkün değildir. 2003-2022 arasındaki 20 yıllık dönemde yaklaşık 86 milyar 138 milyon TL düzeyinde de deprem vergisi toplanmış. Sadece bu vergiyle 110 metrekare dolayında 1 milyondan fazla konuta sahip olabiliyoruz. Bu bütçeler nereye ayrıldı, bu süreçte neler yapıldı? Bunları bilmek durumundayız. Biraz önce liyakat ilkesinden de bahsettim. Arkadaşlarımı çalışıyor, onun da sonucunu bildireceğiz. 81 ilimizdeki AFAD il müdürlerinin ne kadarı bu konuyla ilgili bir alandan mezun olmuş? Bunları bilmek zorundayız' ifadelerini kullandı.

 

'Terör örgütlerinin farklı biçimde örgütlenmesine sebep olabilir'

Açıklanan rakamlara göre 2 milyon 200 bin vatandaşın bölgeden ayrıldığına dikkat çeken Zorlu, 'Bu çok ciddi bir rakam. Genel Başkanımızın sahadan verdiği mesaj çok kıymetlidir. Hatay'dan başlayarak ülke genelinde yabancılara mülk ve toprak satışının durdurulması çağrısında bulundu. Burada durduğumuz nokta şu; sadece yabancıla açısından bakmayalım. Bu gelişmeler gösteriyor ki, bir göç hareketliliği olacak. Oysa bu bölge birçok noktadan çok önemli. İnsanlarımızın burada yaşamaya devam etmesi gerekiyor. İnsanlarımızın topraklarında, evlerinde olması gerekmekte. 10 ilimizde yaşayan 1.7 milyon Suriyeli sığınmacı bulunmaktadır. Köylerin boşaltılması konusunda çok sayıda ihbar geliyor, bu terör örgütlerinin farklı biçimde örgütlenmesine sebep olabilir.' değerlendirmesini yaptı. 

Uzaktan eğitim kararı: “Eğitimi sekteye uğratıyorsunuz”

Üniversitelere yönelik uzaktan eğitim kararına da değinen Zorlu, 'Böyle acil kararlarla bir mağduriyet ortadan kaldırılmak istenirken, başka mağdur kesimler yaratmak maalesef siyasi iktidarın sıradan adımlardan biri hale geldi. Gençlerimiz pandemi sürecinde 2 yıla yakın eğitimlerinden geri kaldılar. Şimdi bir de çözüm olmadığı halde çözümmüş gibi yeni bir model oluşturuyorsunuz. KYK yurtlarında kalan öğrencilerimize 'buradan çıkın' diyorsunuz. Bu gençlerimiz nereye gidecekler? Yurtlara gelen ailelerin bir kısmı da kısa bir süre sonra yurtlardan ayrılmak istediklerini, burada yaşayamayacaklarını ifade ediyorlar. Siz aslında yeni bir sorun alanı meydana getiriyorsunuz. Eğitimi sekteye uğratıyorsunuz. Bu çözüm değil. Hala dönme şansınız var.' diye ekledi.

Seçim tartışmaları

Basın toplantısının sonunda seçimin ertelenmesine yönelik tartışmalara ilişkin soruya cevap veren Zorlu, şunları söyledi:

'Sayın Genel Başkanımız olayın meydana geldiği ilk günden itibaren, bunu bir siyaset üstü anlayışla değerlendirmemiz gerektiğini ve böyle yapacağımızı açıkladı. 'Devletin sesini duyma zamanı' dedi. Sahadaki çalışmaların sekteye uğramaması için 72 saat bekledi. Bu konuda çok özenli bir dil geliştirdik. Eleştirilerimizi yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Çünkü milletimizin dayanışma ruhunu, hiç kimsenin bozmaya hakkı yok ama bununla birlikte siyasi iktidarın da hatalarından, kusurlarından kaçmaya hakkı yok. Bunlar çok açık biçimde ortada duruyor.

Bununla ilişkili olduğu için böyle başlama gereği hissettim. Maalesef canlarımız gidiyor, enkaz altında birçok canımız duruyor. Böyle bir günde, böyle bir dönemde seçim konusunu gündeme gelmesinden dolayı büyük üzüntü duyuyoruz. Seçim tarihi konusunu, gündeme getirerek buradan bir siyasi rant sağlamaya çalışan -yani seçimin ertelenmesi konusunda bahsediyorum- kişilere de gerçekten inanmak mümkün değil böyle bir dönemde. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Sorulduğu için söylüyorum; İYİ Parti olarak demokrasiye, hukukun üstünlüğüne anayasal devlet ilkesine inanmış bir siyasi partiyiz. Seçimlerin mutlaka zamanında yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Anayasamızdaki kurallar bellidir. Biz de bu doğrultuda hareket edeceğiz ve tavrımızı ortaya koyacağız. Emin olun yaralarımızı birlikte sararak bu seçimi gerçekleştirip neticelendirebiliriz. Esas aldığımız tek hedefimiz bu yaraların hızlı sarılmasına yönelik adımların güçlenmesi. Bu bölgeyi hızlı bir biçimde normalleştirerek ülkemizi hak ettiği noktaya taşıyabilmektir.”

 

Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Jandarmadan Kaçak Makaron Operasyonu: 3 Şüpheli Yakalandı

Endüstriyel Temizlikte Yeni Nesil Yaklaşımın Öncüsü Tahawash ile Fark Yaratın

Motorcu Küçük Dayı Yeni Yerinde

Java Motor Tutkunları Anamur’da

Başkan Deniz, Bingen TH Bingen Üniversitesi Tarım ve Hayvancılık Fakültesi’ni Gezdi

Kardeş Kent Bingen, Ekim ayında Anamur Belediyesi’ne Hasta Nakil Ambulansı Hibe Edecek.

Kanlı Ay Gecesi Anamurda Deprem

Gökyüzünde Nadir Bir Şölen: Bozyazıdan Gözlemlenen Kanlı Ay Tutulması

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

Kaymakamlıktan Su Kaplumbağalarına Can Suyu

Bozyazı Gölevezi ve Kavutu Gülnar 8. Ekonomi Sempozyumunda

Gökyüzünde Gizemli Işıklar Anamurda da Dikkatli Gözlemcilerin Takibindeydi

Bez Kalemlik ile Doğal ve Sağlıklı Seçenekler

Popo Büyütme ile Brezilya Kalçalarının Sırrını Keşfedin

Meme Dikleştirme Operasyonları ile Daha Doğal ve Çekici Görünüm

​Anamur'da Elektrikli Bisiklet Kazası: 2 Yaralı

Güvenli ve Verimli Çalışma için İdeal Ekipmanlar

Modern Moda Dünyasında Abiye Elbiseler: Stil, Kombin ve Tavsiyeler

Husi Başbakanı İsrail Saldırısında Öldü

Ataşehir’de Ev Dekorasyon ve Tadilat Hizmetlerinde Şahin Dekor’un Farkı

Anamur’da 30 Ağustos Zafer Bayramı Coşkkulu Kutlandı

Şahinden Kimlik Kartı Değişimi İçin Son Çağrı

Kaymakam Duru'dan Zafer Bayramı Mesajı

Başkan Denizden, 30 Ağustos Zafer Bayramı Nesajı

Son Dakika Otel Rezervasyonu Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Futbol Ayakkabısı ile Krampon Arasındaki Farklar Nelerdir?

Doktor Yalçın ve Ailesinden Örnek Çevre Duyarlılığı

En Son Haberler - Turkinform.com.tr

Eleman İlanları ile Doğru İşe Doğru Kişi

Fotoğraftaki O Masumiyet:Bir Meleğin Anneye Bakış Anı

Yükleniyor

Jandarmadan Kaçak Makaron Operasyonu: 3 Şüpheli Yakalandı

Başkan Deniz, Bingen TH Bingen Üniversitesi Tarım ve Hayvancılık Fakültesi’ni Gezdi

Kanlı Ay Gecesi Anamurda Deprem

Gökyüzünde Nadir Bir Şölen: Bozyazıdan Gözlemlenen Kanlı Ay Tutulması

Anamur’da 30 Ağustos Zafer Bayramı Coşkkulu Kutlandı

Şahinden Kimlik Kartı Değişimi İçin Son Çağrı

Başkan Denizden, 30 Ağustos Zafer Bayramı Nesajı

Doktor Yalçın ve Ailesinden Örnek Çevre Duyarlılığı

Dereköy’ün Koca Çınarı Vefat Etti

MHA - Mersin’in Mut ilçesinde düzenlenen operasyonda 15 bin 800 boş makaron, 3.480 doldurulmuş makaron ve 30 kg tütün ele geçirildi, 2 şüpheli yakalandı.

MHP'li Uysaldan "Terörsüz Türkiye" Vurgusu

Mutlu Adaylıktan Çekildiğini Duyurdu

İYİ Parti Milletvekili Kocamaz Dereköy’de Halkla Buluştu

Bahar’dan Seçer’e Anlamlı Ziyaret

Kurtulmuş–Kavelaşvili Meclis Görüşmesi

İlçe Başkanlığına Adaylığını açıklayan CHP'li Mutlu “Bu yol Atatürk’ün yolu” Sözleri ile Anlamlandırdı

Cumhur İttifakından Ortak Rauf Denktaş Parkı Açıklaması

CHP Lideri Özel’den Esnaf ve Ümit Özdağ’a Ziyaret

Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili ve MYK Üyesi Dr. Levent Uysal: ‘Orman Vasfını Yitirmiş Araziler Çiftçimize Kiralansın’

MHP’li Vekil Dr. Levent Uysal: 'Kadınlara Finansal Okuryazarlık Sertifika Programı Müjdesi'

Java Motor Tutkunları Anamur’da

Süper Lig'de Sürpriz Lider: Konyaspor Zirvede!

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Türkiye Chengdu’da İki Süper Madalya

2027 Akdeniz Oyunları İçin Tesis İnşaatları Hızla Devam Ediyor

FIBA Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye İsviçre İle Karşılaşıyor

Anamurda 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamaları Renkli Geçti

ANTİSK İlkbahar Tenis Turnuvaları Coşkuyla Sona Erdi

7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu'nda Macar Sporcu Feldhoffer'dan Tarihi Başarı

Ümit Milli Takım, Kosova'yı 4-2 Mağlup Etti

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

"Aşk Adası Buluşması" ABD'de Zirvede: Hangi Zaman Dilimdesiniz?

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

2025 LGS: A Kitapçığına Göre 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek İddiası Öğrencilerin Kafasını Karıştırdı

Çocuklara Suç ve Güvenlik Eğitimleri Başladı

Durmuş Yılmaz Yeniden Denetim Kurulunda: Özel Eğitim İçin 16 Yıllık Mücadele Sürüyor

Türkiye’nin ilk Astronotu Şehit Yüksel Alçın Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri İle Birarada

Yücelen Akademi İlk Mezunlarını Verdi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 4 4 0 0 12 12
2.Trabzonspor 4 3 0 1 3 10
3.Göztepe 4 2 0 2 5 8
4.Konyaspor 3 2 0 1 6 7
5.Fenerbahçe 3 2 0 1 4 7
6.Samsunspor 3 2 0 1 2 7
7.Antalyaspor 4 2 2 0 0 6
8.Gazişehir Gaziantep 4 2 2 0 -4 6
9.Alanyaspor 3 1 1 1 1 4
10.Eyüpspor 4 1 2 1 -3 4
11.Beşiktaş 2 1 1 0 -1 3
12.Fatih Karagümrük 3 1 2 0 -4 3
13.İstanbul Başakşehir 2 0 0 2 0 2
14.Kayserispor 3 0 1 2 -4 2
15.Kocaelispor 4 0 3 1 -4 1
16.Rizespor 3 0 2 1 -5 1
17.Kasımpaşa 3 0 3 0 -3 0
18.Gençlerbirliği 4 0 4 0 -5 0

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.