9836,49%1,06
35,49% 0,02
36,45% 0,47
3047,27% 0,33
4888,18% 0,14
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) köklü kurumu İSKİ, ‘150 Günde 150 Proje’ maratonu 6 ilçede yaşayan 2,4 milyon vatandaşa hizmet verecek Baltalimanı Ön Atık Su Arıtma Tesisi’ni, yaklaşık 1,9 milyar liralık yatırımla hi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) köklü kurumu İSKİ, ‘150 Günde 150 Proje’ maratonu 6 ilçede yaşayan 2,4 milyon vatandaşa hizmet verecek Baltalimanı Ön Atık Su Arıtma Tesisi’ni, yaklaşık 1,9 milyar liralık yatırımla hizmete açtı.
Baltalimanı Ön Atık Su Arıtma Tesisi; Beşiktaş, Beyoğlu, Eyüpsultan, Kağıthane, Sarıyer ve Şişli ilçelerinden kaynaklanan atık suların arıtımını gerçekleştirmek amacıyla, İSKİ tarafından 1997 yılında devreye alındı. Sonraki süreçte, toplam atık su arıtma kapasitesi 625.000 m3/gün olan mevcut tesisin yanına, Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi eklenmesi kararı aldı. Ekrem İmamoğlu Başkanlığındaki İBB yönetimi, yer teslimi 2 Ekim 2017 tarihinde yapılan Baltalimanı Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi inşaatını, 2019 Haziran’ında yüzde 21 tamamlanma oranıyla teslim aldı. 6 ilçede yaşayan yaklaşık 2,4 milyonluk bir nüfusa hizmet edecek 600.000 m3/gün kapasiteli tesis, yaklaşık 2,5 yılda tesisi kullanıma hazır hale getirildi. Baltalimanı Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi açılış töreni CHP Genel Başkan Yardımcıları Seyit Torun ve Onursal Adıgüzel ile İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımlarıyla gerçekleştirildi.
Baltalimanı Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’ni, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılına girdiğimiz günde açmanın mutluluğunu yaşadığını belirten İmamoğlu, vatandaşların yeni yıllarını kutladı. “Vatandaşın değerinin bilindiği, emeğinin hakkını alabildiği adaletli bir ülkede, nice nice nice yıllara ulaşmamızı diliyorum” diyen İmamoğlu, “Geçtiğimiz yıl çok bereketli bir yıl geçti İBB adına. Özellikle, son dönemdeki finalini yapmaya doğru gittiğimiz, ‘150 Günde 150 Projey’le özetlediğimiz hizmet maratonu içerisinde, İstanbul'umuzun dört bir yanına hizmetler taşıdık. Çok farklı sorunlara, çözümler ürettik. Çok farklı ihtiyaçları, arkadaşlarımla birlikte karşılamanın gururunu yaşadık. Bizden önce bu konuda hiç fark edilmemiş ya da hiç önemsenmemiş alanlarda çok yoğun işler ürettik” dedi.
“Hiçbir işe, rant ve çıkar amaçlı yaklaşmıyoruz” diyen İmamoğlu, “Halkın parasını, halk için harcarken, araya başka ellerin girmesine, asla ve asla izin vermiyoruz. Bizim bütçemiz, tabiri caizse, el değmeden, hijyenik koşullarda hazırlanıp, kullanılıyor. Bütçe, yöneticiye emanet edilen paradır. Vatandaşımızın helal parasıdır. Söz konusu emanet olunca, işte biz tam orada kişiydi, aileydi, dernekti, vakıftı, siyasi partiydi; tanımayız. Halkın emanetine gözümüzün nuru gibi bakarız. İşte bu sebeple diyoruz ki: Bizim bütçemiz, çok daha bereketlidir” ifadelerini kullandı.
“Biz zamana karşı yarışıyoruz, ama nedense bizimle sürekli başka türlü rekabet eden bir rakibimiz var” diyen İmamoğlu, şunları söyledi:
“Fakat bu rekabet, öyle kurallara uygun değil. Mertçe, centilmence bir rekabet değil. Oyunun kurallarını sürekli değiştiren bir rekabet. Kazanmak için, her türlü kötülüğü yapmaktan geri durmayacak bir anlayış. Her türlü hukuksuzluğu yapmaya hazır bir rakibimiz var bizim. Örneğin; biz, ‘150 Günde 150 Proje’ diyerek canla, başla icraat yapıyoruz, ama rakibimiz özenli bir çalışmayla, ‘150 Günde 150 Soruşturma’ hedefiyle hareket ediyor. Yaptıkları soruşturmalara bakışları; ‘Biri tutmazsa acaba öbüründe tutturabilir miyiz?’ İşi gücü bıraktılar, aleyhimize inceleme, soruşturma, dava gibi bir sürü şey imal ediyorlar. Ama halk dilinde bildiğimiz gibi, tam bir ‘merdiven altı imalat’ onu söyleyeyim.
İstanbul Valiliği’nin daha önce aynı soruşturma talebine, “Soruşturmaya gerek yoktur” kararı verdiğini hatırlatan İmamoğlu, “Buna rağmen, bu akıl dışı merdiven altı ‘İmamoğlu soruşturma imalathanesi’nin baş sorumlusu, AK Parti militanı olan başmüfettişin başında olduğu bir soruşturmayla, bir portreyi soruşturma sürecini başlatma becerisini ortaya koydular. Fatih Sultan Mehmet'in kim olduğuna baksalar, aslında böyle girişimleri yapmazlar. Toprakları değil, gönülleri fethetmeye yönelik bir prensibe sahip olan Fatih Sultan Mehmet, çok özel bir padişahtı. Biraz ondan ders alsalar, feyz alsalar, bugün bu yaptıkları işleri yapmazlardı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni fethetmeye niyetiniz var ise, önce İstanbul halkının gönlünü fethedeceksiniz, gönlünü” dedi.
İSKİ Baltalimanı Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin, 150 günde hayata geçirdikleri 188’inci proje olduğu bilgisini paylaşan İmamoğlu, yeni yılın ilk günlerinde de Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattının Fulya-Yıldız istasyonları ile Dudullu-Bostancı metro hattını hizmete açacakları müjdesini tekrarladı. Dudullu-Bostancı metro hattının açılışına, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte Altılı Masa’nın tüm liderlerini davet edeceklerinin altını çizen İmamoğlu, yeni yılla birlikte yeni proje maratonlarıyla yollarına devam edeceklerini duyurdu.
Baltalimanı’ndaki atık su tesisinin temelinin Sözen döneminde atıldığını ve 1997’de açıldığını hatırlatan İmamoğlu, “Biz de başlanmış bir projeyi devraldık. Evet, 2 senede yüzde 20’sini bitirmişlerdi. Biz aldık, yaklaşık 3,5 senede yüzde 80’ini de yaptık. Hem de bütün zorluklara rağmen, tarife zorluklarından tutun da birçok zorluklara rağmen, kredi, borçlanma gibi birçok imkandan geri tutulmamıza rağmen, devletimizin bu tür tesislere imkan sunduğu kurumlarından bir kuruş bile alamamasına rağmen bitirip, teslim etmenin gururunu yaşıyoruz. Peki biz ne yapacağız? Dönüp, yapılan işlere, hizmetlere teşekkür edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Baltalimanı ile birlikte, Yenikapı’daki arıtma tesisinin, şu an için kentin Avrupa yakasının ihtiyacına karşılık verdiğine vurgu yapan İmamoğlu, “Güncellediğimiz tesislerimiz sayesinde, ihtiyaç olmadığına karar verdiğimiz Silahtarağa’ya başlasaydık, bugün burası da bitmezdi ve yanlış bir iş yapmış olurduk. Peki Silahtarağa’da ne yaptık Haliç kıyısında? 250 bin metrekare arıtma tesisi kuracakları yerde, biblo gibi, dünya güzeli bir park alanını bitirdik, yeşil alanı bitirdik. Muazzam bir yer oldu. Dolayısıyla İstanbul'a genel ve bütüncül bakışın devamlılığın ve sürdürülebilirliğin esas olduğu bir anlayışla, aklın ve bilimin rehber olduğu bir anlayışla hareket ediyoruz” dedi.
İBB’nin Sarıyer özelindeki çalışmalarına detaylı örnekler veren İmamoğlu, konuşmasını şu sözlerle noktaladı:
“Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılında özgürlük, eşitlik, adalet ideallerini eksiksiz hayata geçirmek için çalışacağız. Cumhuriyet’i, demokrasiyle daha çok refahla taçlandırmak için çok çalışacağız. Zor günlerden geçiyoruz. İşimiz kolay değil. Ama vakti gelmiş bir değişimin önünde hiçbir güç duramaz değerli arkadaşlar. Gücünü halkın vicdanından alıyorsa o değişim, milletin azim ve kararının sonucuysa, hiç kimse o değişimin önünde duramaz. Geçenlerde vatandaşımızın arasına girdiğimde, evet üzgünler, evet alınganlık gösterdiler, kırıldılar. Adaletsizlik konusunda çok üzgünler. Ama hem dualarını hem de desteklerini hem de umutlarını en yüksekte tutuyorlar. Onun için göreceksiniz hem bu değişim olacak hem de bu haysiyet mücadelesini, hep birlikte kazanacağız. Cumhuriyet’in demokrasiyle, taçlandığı bir memleket. Mustafa Kemal Atatürk'ün izinden giden bir memleket. Hep birlikte çok umutluyuz. Çok cesaretliyiz. İnanıyorum ki, 1923 çok güzeldi. Ama 2023, göreceksiniz çok ama çok daha güzel olacak.”
Açılış kurdelesi kesimi öncesinde konuşan Adıgüzel de konuşmasında, “Ekrem Başkanımızın ‘adil ve yeşil İstanbul’ vizyonuna uygun bir tesisi bugün burada açıyoruz. Şöyle hızlıca hafızanızı tazelersem; 31 Mart 2019’da İstanbul'u kazandığımızda, önce ‘Kazanamadılar’ dediler. Kazandığımızı tekrar ispatladık. ‘Yönetemezler’ dediler. Ne kadar iyi yönettiğimizi gösterdik. Ki, 150 günde 180 küsur projeyle onları çıldırttığımızı gördük. Şimdi de başka bir noktaya geçtiler. Soruşturmalarla aslında doğaya, insana, tarihe saygısı olmayanlar, çevreye saygısı olmayanlar gösteriyorlar ki; milli iradeye de saygıları yok. ‘Biz kazanmak için her şeyi yaparız’ diyebilecek kadar kötü bir anlayışla karşı karşıyayız. Ama biz de buradan, İstanbul'dan diyoruz ki; ‘Aklınızdan bile geçirmeyin.’ İstanbul kararını verdi” ifadelerini kullandı.
Adıgüzel’in ardından konuşan Torun da duygularını, “İBB ve Ekrem İmamoğlu durmuyor ve süratle yoluna devam ediyor. Her şeye rağmen, her türlü ön kesmeye, engellemeye, baskıya, tehdide, hukuksuzluğa rağmen yoluna devam ediyor. Hiçbir kamu kaynağının kendisine sağlanmamasına rağmen, kaynaklarını doğru yerde kullanarak, israf etmeden, 16 milyon İstanbullunun hakkını 16 milyon İstanbulluya vererek, hizmetlerine devam ediyor, devam edecekler. Ocakla mayıs arasında da en az 150 açılışa tanık olacağız. İyi ki varsın Ekrem Başkan” sözleriyle dile getirdi.
Konuşmaların ardından Torun, Adıgüzel, İmamoğlu, Sözen, Genç, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, CHP milletvekilleri Gökan Zeybek, Emine Gülizar Emecan ve İBB İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan tarafından kesilen kurdele ile Baltalimanı Ön Atık Su Arıtma Tesisi resmen hizmete girmiş oldu.
İSKİ Genel Müdürü Başa’nın verdiği bilgilere göre; yaklaşık 1,9 milyar TL’ye mal olan son teknoloji ürünü tesiste başlıca şu üniteler yer aldı:
Taş tutucu, kaba ızgara ve giriş terfi ünitesi. İnce ızgara, kum tutucu ünitesi ve perfore ızgara. Havalandırma havuzları. Çöktürme havuzları. Çamur çürütme tankları. Biyogaz depolama tankları. Çamur kurutma ünitesi. Kojenerasyon ünitesi. Mevcut tesis, sadece ön arıtma prosesi olarak hizmet verirken, yeni yapılan tesis, atık suları biyolojik olarak arıtacak. Çürütme tankları, Türkiye’de ilk defa uygulanan sistemle, 42 metre yüksekliğinde, 25 metre çapında yumurta kesitli 6 adet betonarme yapı şeklinde olarak inşa edildi. Çürütme tankları ile tesiste, günde 44 bin Nm3 biyogaz üretilecek. Biyogazdan elde edilen elektrik, tesisin toplam enerji ihtiyacının yüzde 60'ını karşılayacak. Tesiste, senelik yüzde 90 oranda yaklaşık 70.000 ton çamur bertaraf edilecek. Baltalimanı Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin devreye girmesiyle, İstanbul’daki biyolojik ve ileri biyolojik nitelikteki arıtma oranı yüzde 58 seviyesine yükselecek. Atık suların biyolojik arıtım sonrası, -70 metreden İstanbul Boğazı dip akıntısına verilmesiyle, çevre ve halk sağlığının korunmasına önemli derecede katkı sağlanmış olacak.
Hibya Haber Ajansı