• BIST 100

    10467,20%-0,16
  • DOLAR

    41,96% 0,02
  • EURO

    48,73% -0,32
  • GRAM ALTIN

    5542,52% -5,67
  • Ç. ALTIN

    9712,10% -1,50

İnegöl Kent Müzesi 14 Yaşında

İnegöl Belediyesi’nin 2009 yılında Türkiye’nin ilk ilçe Kent Müzesi olarak hayata geçirdiği İnegöl Kent Müzesi, 14’üncü yaşını kutluyor.

KÜLTÜR - SANAT 10.01.2023 14:01:39 888
İnegöl Kent Müzesi 14 Yaşında
Haberi Sesli Oku

İnegöl Belediyesi’nin 2009 yılında Türkiye’nin ilk ilçe Kent Müzesi olarak hayata geçirdiği İnegöl Kent Müzesi, 14’üncü yaşını kutluyor. Bugüne kadar 950 bine yakın yerli ve yabancı ziyaretçiyi konuk eden müzenin 14’üncü kuruluş yıl dönümüne özel İnegöl’ün tarihi okullarından biri olan ve 112 yıldır aralıksız olarak eğimin devam ettiği “Şükrünailipaşa İlkokulu” sergisi düzenlendi.

İnegöl’de ilk çalışmaları 2005 yılında başlayan ve 4 yıllık yoğun mesai sonucunda Türkiye’nin ilk ilçe Kent Müzesi olarak 2009 yılında hayata geçirilen İnegöl Kent Müzesi, 14 yaşında. Kuruluşun 14’üncü yılına özel, şehrin düşman işgalinden kurtuluşunun da 100. Yılı anısına İnegöl’ün tarihi okullarından biri olan, şehri düşman işgalinden kurtaran Şükrü Naili Gökberk Paşa’nın adının yaşatıldığı Şükrünailipaşa İlkokulu Sergisi düzenlendi. 112 yıldır İnegöl’de eğitimin aralıksız olarak devam ettiği, Reşadiye Mektebi olarak eğitim hayatına başlayan ve geçmişte Sarı Mektep gibi isimlerle de anılan tarihi okulun asırlık eğitim hikayesinin anlatıldığı sergi, bugün düzenlenen coşkulu törenle izlenime sunuldu.

YARIM ASIRLIK DOSTLAR YENİDEN BULUŞTU

1911 yılında Osmanlı padişahlarından Sultan V. Mehmet Reşat zamanında Reşadiye Mektebi olarak eğitim öğretime başlayan okulun hatıralarının yeniden canlandığı sergi, 14.00’da düzenlenen törenle açıldı. Sergi açılışına hem protokolün hem de okulun eski idareci, öğretmen ve öğrencilerinin ilgisi yoğun oldu. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, Milli Eğitim Müdürü Ali Doğru, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri ile birlikte çok sayıda vatandaş katıldı. Şükrünailipaşa İlkokulunun yaşayan en eski iki mezunları olan; 1947 yılı mezunu Rafet Yalçınsoy ile 1948 yılı mezunu olan eşi Gülten Başol Yalçınsoy da sergi açılışı için Eskişehir’den geldi. Aynı zamanda 1950, 1960, 1970, 1980 ve 1990’lı yıllarda okulda idarecilik yapan veya öğrenci olarak bulunmuş kişiler de sergi öncesi tespit edilip aranarak bu özel güne davet edildi. Sergi, eski mezun ve öğretmenlerin onlarca yıllık dostlarıyla yeniden buluşmalarına da vesile oldu.

ŞÜKRÜNAİLİPAŞA OKULUNUN TARİHİNE IŞIK TUTAN SERGİ

Sergi açılışı, Şükrünailipaşa İlkokulu Müdürü Mehmet Hatırnaz’ın açılış konuşmasıyla başladı. Müdür Hatırnaz, “İnegöl ve Türk eğitimine bir asırdan fazla süredir hizmet veren Şükrünailipaşa Okulunun geçmişine ışık tutacak sergi açılışı için bir aradayız. Katılan herkese teşekkür ediyorum” dedi. Ardından okulun 1947 yılı mezunu Rafet Yalçınsoy ile eşi kürsüye davet edildi. Rafet Yalçınsoy; “Bugün bu durumu yaşamak çok güzel. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerinde bulundu.

OKUL 2023-24 EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDA YENİLENEN YÜZÜYLE HİZMET VERMEYE DEVAM EDECEK

Milli Eğitim Müdürü Ali Doğru ise bu anlamlı etkinlik için şehrin hem öğretmeni hem Milli Eğitim Müdürü olarak çok mutlu olduğunu ifade ederek “Şükrünailipaşa okulumuz şu anda güçlendirme çalışmaları kapsamında tadilatta. İnşallah 2023-2024 eğitim öğretim yılına başlarken yenilenen yüzüyle daha güçlü şekilde eğitime başlayacak. Bugün okulumuzun öğrencileri ile 1940’lı yıllarda mezun olan büyüklerimizi buluşturduğu için İnegöl Belediyemize teşekkür ediyorum. Bir okul arşivinin de ne kadar önemli olduğunu bugün bu sergiyle görmüş olduk” diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN İLK İLÇE KENT MÜZESİ 14 YAŞINDA

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban da aynı zamanda Kent Müzesinin kuruluş yıldönümüne değinerek “Bugün burada duygu dolu anlar yaşanıyor. Bugünün bir önemi de 10 Ocak, Müzemizin kuruluşunun 14. Yıl dönümü. Kent Müzemizin şehrimize atılmış çok güzel bir imza olduğunu ifade etmek istiyorum. Kurulduğu 2009 yılında, Türkiye’nin ilk ilçe Kent Müzesi olarak tarihe not düşüldü. Yapımından hayata geçirilmesine kadar tüm organizasyonlarıyla değerlendirildiğinde özel ve müstesna bir müze olduğunu ifade edebiliri. Burada gördüğünü tüm sunumlar bağışlarla oluştu. Emeği olan herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

14. YILA ÖZEL, 112 YILLIK OKULUN HATIRALARI CANLANIYOR

“Şükrünailipaşa okulumuzla ilgili de bugün özel bir sergi gerçekleştiriyoruz” sözleriyle konuşmasını sürdüren Başkan Taban, şöyle devam etti: “Okulumuz 112 yıldır İnegöl’de hizmet veriyor. Açılışı yapılan bu sergi, aynı zamanda Müzemizdeki 157. Sergimiz. 14 yılda yaklaşık 1 milyon ziyaretçi ağırladık Kent Müzemizde. Şükrünailipaşa okulumuz bugüne kadar onlarca, yüzlerce mezun verdi. Bu mezunlar bir yerlerde en güzel şekilde işlerini yapıyor. Bunlardan biri Alinur Aktaş Başkanımız. Bir diğeri Vildan Yılmaz Gürel Milletvekilimiz. Bundan sonra da inanıyorum ki çok kıymetli isimler yetişmeye devam edecek bu okuldan.”

“Arkadaşlarımız bu sergi için özellikle okul mezunlarına erişerek onlardan bilgiler, belgeler topladılar. Milli Eğitim Müdürlüğümüzden, okulun elindeki belgelerden ve Kent Müzemizin arşivlerinden bilgi ve belgeler toplanarak bu sergi hazırlandı. Rafet amcamız ve Gülten teyzemiz de bugün aramızda. 1947-48 mezunları kendileri. Bizleri kırmayıp geldikleri için teşekkür ediyorum.”

ÇOK GÜZEL BİR BULUŞMA OLDU

Açılış programında son konuşmayı, aynı zamanda kendisi de Şükrünailipaşa okulu mezunu olan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş yaptı. Başkan Aktaş, “Ben de bir Şükrünailipaşa okulu mezunu olarak bugün buradayım. Bugün hem Şükrünailipaşa okulumuz hem de içerisinde bulunduğumuz bu tarihi Müze bir araya gelerek çok güzel bir şey ortaya çıktı. Bu bina eski Belediye Binasıydı. Uzun yıllar Su İşleri olarak hizmet etti. Nihayetinde tarihi, eski bir binaydı. Biz burayı aslına uygun bir şekilde restore ettik. İnşallah burası uzun yıllar daha yaşayarak devam edecek. Tabi İnegöl sahip çıkmasa, bu kadar güzelliğin de ortaya çıkması zor olurdu. Açılış günü içeriyi gezip eski hatıraları gören, ağlayan insanlar gördüm. Daha sonra da Mobilya Müzemizi arka kısma ekledik” ifadelerinde bulundu.

Konuşmaların ardından kurdele kesimi ile serginin açılışı gerçekleştirildi. Daha sonra misafirler sergiyi gezerek asırlık hikayelerin fotoğraflarını inceledi.

 

Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Mehmet Türe’den Anamur Tarım Fuarı Açıklaması: “8+2=2 Olmaz!”

Bozyazı İlçe Jandarma Komutanı Akgünden Dereköy Muhtarı Gürel Bolluk’a Anlamlı Plaket

MRS Fuar Yetkilisi Bülent Erkul’dan Genel Fuar Değerlendirmesi

Kaymakam Kemal Duru, Karaağa ve Lale Mahallelerinde Vatandaşlarla Buluştu

Başkan Durmuş Deniz, Muhtarlar ve Din Görevlileriyle 82 Sosyal Tesisleri’nde Buluştu

Kaymakam Kemal Duru’dan 19 Ekim Muhtarlar Günü Mesajı

KAÇAK AVCILAR JANDARMADAN KAÇAMADI

Karan Ailesinden Anlamlı Bağış

İstanbul Gaziosmanpaşa’da Uzman Ortopedist

SGK’dan Yapay Zeka Destekli Sahte Emeklilik Denetimi

Kaliteli Kurabiye Nasıl Anlaşılır? İpuçları ve Öneriler

Araç Kış Bakımı ve Kıştan Önce Yapılması Gerekenler

British Shorthair Fiyatları ve Sahiplendirme Süreci

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ

ULUSLARARASI TARSUS YARI MARATONU HEYECANI BAŞLIYOR!

Tarife Gerilimi Tarım Ekipmanlarında Derin Etki Yaratıyor

Güney Kore – ABD Arasında Döviz Takası Görüşmeleri Yoğunlaşıyor

Küresel Odak: Çin’de “Global Leaders’ Meeting on Women” Zirvesi Başladı

Küresel Finansal Risk Uyarıları: ABD-Çin Gerginliği Yeni Bir Ticaret Fırtınasının Habercisi

Dünya İsrail – Hamas Ateşkesi ve Rehinelerin Serbest Bırakılmasına Kenetlendi

JANDARMADAN KAÇAK MAKARON OPERASYONU

MERSİN’DE DEAŞ’A ELEMAN TEMİN EDENLERE JANDARMA OPERASYONU

Mersin Büyükşehir’den Üreticiye Ceviz Soyma Makinesi

DİKYADERDEN KUZEYHANA TAM DESTEK

İYİ Partide Alıçlı, Yönertimi İle Tekrar Görev Başında

​DMD Savaşçısı Kuzeyhan İçin DİKYADER de Destek Etkinliği Düzenleniyor

Türk Kızılay Anamur Şubesi’nden Anlamlı Ziyaret: Hasta Vatandaşa Moral Oldular

Coşkun; Yerel Basının Sesi: “Sürdürülebilir Gazetecilik İçin Standartlar Şart”

Kastamonu’nun ilçe haritası nasıl şekillendi? 1907’den 1990’a idari değişim

Ameliyatsız Yüz Germe ile En Doğal Şekilde Gençleşin

Yükleniyor

Mehmet Türe’den Anamur Tarım Fuarı Açıklaması: “8+2=2 Olmaz!”

MRS Fuar Yetkilisi Bülent Erkul’dan Genel Fuar Değerlendirmesi

Kaymakam Kemal Duru’dan 19 Ekim Muhtarlar Günü Mesajı

KAÇAK AVCILAR JANDARMADAN KAÇAMADI

Karan Ailesinden Anlamlı Bağış

Dünya İsrail – Hamas Ateşkesi ve Rehinelerin Serbest Bırakılmasına Kenetlendi

MERSİN’DE DEAŞ’A ELEMAN TEMİN EDENLERE JANDARMA OPERASYONU

​DMD Savaşçısı Kuzeyhan İçin DİKYADER de Destek Etkinliği Düzenleniyor

Coşkun; Yerel Basının Sesi: “Sürdürülebilir Gazetecilik İçin Standartlar Şart”

Evrim Teorisi Tamda Bugün Nasıl Gelişti?

İYİ Parti Anamur'da Delege Seçimleri Tamamlandı

MHP'li Uysaldan "Terörsüz Türkiye" Vurgusu

Mutlu Adaylıktan Çekildiğini Duyurdu

İYİ Parti Milletvekili Kocamaz Dereköy’de Halkla Buluştu

Bahar’dan Seçer’e Anlamlı Ziyaret

Kurtulmuş–Kavelaşvili Meclis Görüşmesi

İlçe Başkanlığına Adaylığını açıklayan CHP'li Mutlu “Bu yol Atatürk’ün yolu” Sözleri ile Anlamlandırdı

Cumhur İttifakından Ortak Rauf Denktaş Parkı Açıklaması

CHP Lideri Özel’den Esnaf ve Ümit Özdağ’a Ziyaret

Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili ve MYK Üyesi Dr. Levent Uysal: ‘Orman Vasfını Yitirmiş Araziler Çiftçimize Kiralansın’

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ

ULUSLARARASI TARSUS YARI MARATONU HEYECANI BAŞLIYOR!

Java Motor Tutkunları Anamur’da

İlk Satışınızı İnternetten Yapmanın Püf Noktaları

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Türkiye Chengdu’da İki Süper Madalya

2027 Akdeniz Oyunları İçin Tesis İnşaatları Hızla Devam Ediyor

FIBA Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye İsviçre İle Karşılaşıyor

Anamurda 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamaları Renkli Geçti

ANTİSK İlkbahar Tenis Turnuvaları Coşkuyla Sona Erdi

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

2025 LGS: A Kitapçığına Göre 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek İddiası Öğrencilerin Kafasını Karıştırdı

Çocuklara Suç ve Güvenlik Eğitimleri Başladı

Durmuş Yılmaz Yeniden Denetim Kurulunda: Özel Eğitim İçin 16 Yıllık Mücadele Sürüyor

Türkiye’nin ilk Astronotu Şehit Yüksel Alçın Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri İle Birarada

Yücelen Akademi İlk Mezunlarını Verdi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 9 8 0 1 18 25
2.TRABZONSPOR A.Ş. 9 6 1 2 8 20
3.FENERBAHÇE A.Ş. 9 5 0 4 8 19
4.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 9 5 2 2 1 17
5.GÖZTEPE A.Ş. 9 4 1 4 8 16
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 9 4 1 4 4 16
7.BEŞİKTAŞ A.Ş. 8 4 3 1 2 13
8.CORENDON ALANYASPOR 9 3 2 4 2 13
9.TÜMOSAN KONYASPOR 8 3 3 2 3 11
10.HESAP.COM ANTALYASPOR 9 3 5 1 -5 10
11.KASIMPAŞA A.Ş. 9 2 4 3 -3 9
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 8 2 4 2 -3 8
13.GENÇLERBİRLİĞİ 9 2 5 2 -4 8
14.İKAS EYÜPSPOR 9 2 5 2 -5 8
15.KOCAELİSPOR 9 2 5 2 -6 8
16.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 8 1 4 3 -2 6
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 9 0 4 5 -14 5
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 9 1 8 0 -12 3

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.