Tarih: 23.11.2022 14:20

İmamoğlu: ″İstanbul'un duran projelerini tamamlamanın gururunu yaşıyoruz″

Facebook Twitter Linked-in

Ümraniye’deki Behiç Erkin Raylı Sistem Yerleşkesi; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, merhum Erkin’in torunu Emir Kıvırcık ve yerleşke girişine asılan Erkin’in tablosunu yapan ressam Teymur Rzayev’in katılımlarıyla hizmete açıldı.

Açılış töreninde, sırasıyla; İmamoğlu ve İBB Genel Sekreter Yardımcısı Pelin Alpkökin birer konuşma yaptı.

“Yüzde 33 seviyesinde, tamamen durmuş bir şantiye devir aldık”

Büyükşehir Belediyesi Metro İstanbul Behiç Erkin Raylı Sistemler Yerleşkesi’ni, “Kentin Anadolu yakasındaki metro hatlarında hizmet verecek trenlerin toplandığı ve bakımlarının yapıldığı yer” olarak tanımlayan İmamoğlu, “Bu yerleşkede; bakım atölyesi, ağır bakım atölyesi, açık ve kapalı tren parklanma alanları, trafo binaları ve tabii ki idari bina var” bilgilerini paylaştı.

İmamolu, açılışını yaptıkları yerleşke şantiyesini, yüzde 33 seviyesinde ve tamamen durmuş bir halde devraldıklarını öne sürerek, “Aynı garipliği, Dudullu - Bostancı hattında da yaşamıştık. Çünkü İller Bankası'ndan o dönemde bir kredi kullanılmış, bu krediyle bir bölümü, yarısına yakın bir bölümü, 1,6 milyarlık bir krediyle yapılmış. O hattımız, o para bitince, hiçbir kaynak hazırlığı olmadığı için, öz kaynaktan da yapmak gibi bir plan kurgulanmadığı için, durmuştu.” ifadelerini kullandı.

“İBB, o dönemde metro yapamaz hale gelmişse, sebebi tamamen beceri ve öncelik sorunudur”

Metro konusunun İstanbul için hayati bir mesele olduğunu tekrarlayan İmamoğlu, şunları söyledi:

“Bugün İstanbul'da, 1 günde neredeyse 9 milyon insan taşıyoruz. Dolayısıyla almamız gereken yol, bugüne kadar ihmal edilmiş, yapılmamış işler, aslında önümüze ne kadar devasa bir hedef bıraktığını ve koyduğunu hepinizin bilmesi, anlaması gerekiyor. O bakımdan hızlıca işimize koyulduk. Tabiri caizse; kimi aylardır, kimi yıllardır duran, biraz böyle kimsesiz gibi duran, metro şantiyelerimizi hızlıca ele aldık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, eğer o dönemde üretememişse, o dönemde iş yapamamışsa, metro yapamaz hale gelmişse, sebebi tamamen beceri sorunudur, öncelik sorunudur.”

“Aynı anda 10 metro yapan şehir olmak önemli ama”

İmamoğlu, “Halka hizmet etmek istiyorsanız, halka hizmet eden projeleri yerine getiriyorsunuz; yaptığımız bu” ifadesini kullanarak, “Dünyada en çok metro yapan şehir haline gelmek, önemli. Dünyada aynı anda en çok metro şantiyesini hareketli halde çalıştırmak önemli, ama hiçbir kaynağı belli olmayan ya da bazılarının projeleri bile net olmayan, aynı anda en fazla metro ihalesi yapan yönetim olmak aynı şey değil. Yani ihaleyi yaparsınız, ama şantiye çalışmazsa, olmaz.” değerlendirmesinde bulundu.

“İstanbul'un duran projelerini tek tek hayata geçirmenin gururunu yaşıyoruz”

İstanbul’a 1,4 milyar Euro kaynak ürettiklerini belirten İmamoğlu, “Finansmanını sağlıklı koordine ederek, bereketli bütçe yöneterek, İstanbul'un duran projelerini tek tek hayata geçirmenin gururunu yaşıyoruz. İnşallah Dudullu - Bostancı ile beraber bu sene bunu 45 kilometrelere- hatta Fulya - Yıldız'ı da katarak- 45 kilometrenin daha üstüne çıkacak bir seviyeye bunu taşıyacağız. 2025 yılına kadar, 104 kilometre yeni metro hattını İstanbul'a kazandırma hedefiyle yol yürüyoruz.” dedi.

“İşimizi anlatarak halkımıza yüzümüzü dönme çabası içerisindeyiz”

İmamoğlu, İstanbul’un yeni metro hatlarına ihtiyacı olduğunun altını çizerek, bu kapsamda hazırladıkları projelerden örnekler verdi.

“Bunlara engellemeleri, şunları bunları anlatarak değil, işimizi anlatarak halkımıza yüzümüzü dönme çabası içerisindeyiz” diyen İmamoğlu, yüzlerini, yakın tarihin ilham verici özel anlarına ve insanlarına döndüklerine dikkat çekti. Behiç Erkin’in de bu isimlerden biri olduğunu vurgulayan İmamoğlu, “100’ncü yılına umutla, heyecanla yürüdüğümüz güzel Cumhuriyet’imizin işte böyle vicdan sahibi isimlerin, gerçek yurtseverlerin emeklerinin üzerinde durduğunu hiçbir zaman unutmayacağız.” ifadelerini kullandı.

“Deprem uyarısı: “Oturalım konuşalım; biz hazırız”

Konuşmasında, bu sabaha karşı yaşanan 5.9 büyüklüğündeki Düzce merkezli depreme de dikkat çeken İmamoğlu, şunları söyledi:

“Bugünü yarını yok. Deprem; yarın talimat gelsin, kalkalım hep beraber Ankara'ya. Oturalım konuşalım. Biz, hazırız. Bu konuda hiç yüksünmeyiz, geri durmayız. Bugün İstanbul'da 150 bine yakın, acilen ele alınması gereken bina var. Kesinlikle sağduyulu olacağız her konuda. Umutlu olacağız. Akıldan ve bilimden uzaklaşmayacağız ve bu tür işleri hep birlikte cesaretle birlikte başaracağız. Cesaretin ve iyimserliğin önünde hiçbir şey duramaz. Çok güzel günleri, hep birlikte göreceğiz.”

Yerleşke ile ilgili bilgileri Alpkökin paylaştı

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Pelin Alpkökin de konuşmasına, “Behiç Erkin” adının kullanımına izin veren, Erkin’in torunu Emir Kıvırcık’a teşekkürlerini ileterek başladı.

“2019’da, bu yerleşkenin kısmi olarak bir atölyesi ve sadece 11 setlik bir parklanma alanı tamamlanmıştı” diyen Alpkökin, şu bilgileri paylaştı:

“Dudullu - Bostancı hattımızla beraber, buradaki yerleşkeyi, parklanma alanlarını ve bugün içinde bulunduğumuz kumanda merkezini, Metro İstanbul'un Anadolu yakasındaki kalbini, aklını bir an önce hizmete açmak için, Dudullu - Bostancı metrosunun yeniden başlamasıyla beraber, buradaki çalışmalara da hız ve ağırlık verdik. Dudullu - Bostancı hattımızda da çok yoğun bir çalışma var. Artık totemlerimizi dikiyoruz. Testlerimizin sertifikasyon süreçlerinin önemli bir ayağı bu ay içerisinde, geri kalan iki sertifikamız da aralık ayı içerisinde yapılacak. Ve hattımız, aralık sonunda yolculara hazır hale getirilecek ve buradan bizzat yönetilecek.”

Konuşmaların ardından; İmamoğlu, İBB bürokratları, merhum Erkin’in torunu Emir Kıvırcık ve yerleşke girişine asılan Erkin’in tablosunu yapan ressam Teymur Rzayev tarafından kesilen kurdele ile Behiç Erkin Raylı Sistemler Yerleşkesi resmi olarak hizmete girmiş oldu.

Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —