9549,89%1,94
34,53% 0,17
36,00% -0,63
3009,75% 1,62
5006,70% 1,01
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), “150 Günde 150 Proje” maratonu kapsamında, Başakşehir’deki “Altınşehir Yaşam Merkezi”nin açılışını gerçekleştirdi.
Bünyesinde; Bölgesel İstihdam Ofisi, Sabahattin Ali’nin adını taşıyan yeni nesil kütüphane, Psikolojik Danışmanlık Merkezi ve Yuvamız İstanbul Kreşi’ni barındıran merkez, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katıldığı törenle açıldı.
Törende bir konuşma yapan İmamoğlu’na, Sabattin Ali’nin kızı Filiz Ali ile torunu İdil Laslo da eşlik etti.
“İstanbul’un taşını toprağını birbirine karıştırdık”
İmamoğlu, İstanbul’un hızlı, yanlış ve dengesiz büyüdüğünü kabul ettiklerini belirterek, “Ne yazık ki uzun dönemler yöneten insanlar, bu yanlış büyümeyi, ‘İhanet ettik’ diyerek de tescilliyor. Ama artık bu şehrin karanlık devrini geride bırakmamız lazım. Hep birlikte çok anlamlı, mantıklı, akılla, bilimle, teknikle, dünyanın en iyi örneklerini bu şehre taşıyarak, bu şehrin güvencesi olma mecburiyetimiz var. Çünkü bu şehrin, aynı zamanda fırsatlarıyla, imkanlarıyla muhteşem bir kaynağa sahip olduğunu hepimiz biliyoruz.” diye konuştu.
“Bir avuç insanın yararına değil, milletin yararına işler üretmek şart”
Bir avuç insanın yararına değil, milletin yararına işler üretmenin şart olduğunu söyleyen İmamoğlu, “eşitlik unsurunun” önemine dikkat çekti.
İmamoğlu, “Bu mahallenin imkansızlıklarını, sıkıntılarını iyi bilen birisi olarak söylüyorum” diyerek, şunları kaydetti:
“Bu açılan arayı, bu açılan mesafeyi kapatmak, örneğin buradaki çocukların da kitaba erişimini, bilgiye erişimini, sağlığa erişimini sağlamayı, o eşitlik sürecini ortaya koyabilmeyi, kaynak olarak yöneticilerin kendi vücutlarında bir vicdan gözü olarak tanımlıyorum. Eğer vicdan gözünüz kapalıysa, bu ihtiyaçları görmeniz ve düzenlemeniz mümkün olmuyor. Okul öncesi eğitim alan çocuklarımızın maruz kaldığı eşitsizliği görmüyorsanız, işte sizin vicdan gözünüz kapalı demektir. O adaletsizliği hissetmiyorsanız, vicdan gözünüz kapalı demektir.”
“Tek bir kreşinin olmamasını hiç kimseye izah edemezsiniz”
İBB’yi devraldıklarında, 90 bine yakın çalışanı bulunan kurumun tek bir kreşinin bile olmadığını hatırlatan İmamoğlu, “Bu koca mekanizmanın tek bir kreşinin olmamasını, hiç kimseye izah edemezsiniz. O bakımdan biz, ‘150 Mahallede 150 Kreş’ diyerek yola çıkmış bir ekibiz ve güçlü adımlarla da bu doğru hedefe yürüyoruz. Gençlerin çaresizliğini görmemek ve toplumun yaşadığı yoksulluk üzerinden, özellikle gençlerimizin, kadınlarımızın iş imkanlarına dönük süreçlerde kamu eliyle onların korunduğu, bir kısım pozitif ayrımcılıklarla buluşabildiği ortamları sağlamamak, işte yine o vicdan gözünün kapalı olmasına bir başka işaret.” dedi.
İmamoğlu, Bölgesel İstihdam Ofislerini, daha önceden sıfır olan ve yeni dönemde yaklaşık 3 bin öğrenciyi barındıran İBB Öğrenci Yurtlarını bu kapsamda yaptıkları çalışmalara örnek olarak göstererek, şunları söyledi:
“Her alanda var gücümüzle çalışıyoruz. İstanbul'un çocuğu, genci; hiçbir ayrım yapmaksızın çalışıyoruz. Bu şehrin vicdanı, bu şehrin adalet duygusunun oluşması adına ne uygun ise, onu yapmaya kararlı bir yönetimiz. O yapıldığı zaman, insanlarımızın ihtiyacı karşılandığı zaman, doğru işi yaptığınızda, insanlara faydalı insanlığa, doğaya faydalı iş yaptığınızda, sizin bütçenize de bereket gelir. Daha fazla icraat yapıyoruz, daha fazla çözüm üretiyoruz.”
“Bu bereket, şehrimizin her yanına yayılıyor”
İstanbullunun kendilerine ait bütçesini korumak ve kollamak zorunda olan bir yönetim olduklarına değinen İmamoğlu, “Onun için bütçemiz bereketli. Bu bereket; hizmet olarak, çözüm olarak, umut olarak ve mutluluk olarak şehrimizin her yanına yayılıyor. ‘150 Günde 150 Proje’ çalışması, tam da böyle bir çalışmanın sonucudur ve gerçektir. İnsana dokunan işlerdir, faydalı işlerdir, insanını mutlu eden, eşitleyen işlerdir.” ifadelerini kullandı.
“Gerçekten güzel günler çok yakın”
İmamoğlu, Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları tarafından kurulan Cumhuriyet’e herkesin borcu olduğunu kaydederek, “Birbirimizi anlayarak, severek, dayanışma içerisinde olarak ve çok çalışarak, temiz işler, ahlaklı işler yaparak, bu millete, bu devlete ve bu topraklara hep birlikte borcumuzu ödeyeceğiz” dedi.
Yeni yılı bu duygularla karşılayacaklarını söyleyen İmamoğlu, “O başarıyı ortaya koyacak anlayışın hepimizde var olduğunu unutmayın. Açığa çıkartalım, cesaretle yol alalım. Bu duygularla hareket ettiğimizde, gerçekten güzel günler çok yakın ve hep birlikte başaracağız.” diye konuştu.
Ali’den İmamoğlu’na ‘Sabahattin Ali’ teşekkürü
Filiz Ali, törendeki konuşmasında duygularını şu sözlerle dile getirdi:
“Işıl ışıl, pırıl pırıl, harika iç açıcı renklerle dolu, birbirinden güzel kitapların kütüphanelerde göründüğü bir mekanda olmaktan ve bu mekanın isminin babama verilmiş olmasından büyük bir onur duyuyorum. Tahmin ediyorum burası dolup taşacak çocuklarla. Ve onların vesilesiyle çocukların aileleriyle, anneleriyle, babalarıyla da dolup taşacak bir mekan. Böyle bir mekanın adının Sabahattin Ali olması da benim için gerçekten büyük bir onur ve mutluluk duygusu taşıtıyor. Çok teşekkür ederim.”
Bölgesel İstihdam Ofisleri’nin 16’ncısını bünyesinde barındıracak olan merkezde, Türk edebiyatının unutulmaz kalemi Sebahattin Ali’nin adını taşıyan yeni nesil kütüphane, ücretsiz seanslar düzenlenecek Psikolojik Danışmanlık Merkezi ve çocuklara eğitim imkanı sunan Yuvamız İstanbul Kreşi bulunuyor.
Hibya Haber Ajansı