İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, deprem bölgesindeki incelemelerinin ardından döndüğü İstanbul’da AKOM’dan gelişmeleri kurmayları eşliğinde gün boyu takip etti. Arama kurtarma ve insani yardım faaliyetleriyle ilgili yeni destekler için görüşmeler yapan İmamoğlu, deprem bölgesindeki çalışmalarla ilgili bilgileri ve izlenimlerini gazetecilerin sorularıyla paylaştı
24 sene sonra aynı görüntüleri, 10 katını, daha trajik bir şekilde 10 ilimizde görmek içimizi yaktı diyen İmamoğlu, “İlk andan itibaren, halkımızın ihtiyaçlarına dönük seferber olduk. Genel Başkanımızla bölgeye gittik. Döndük yine bugün bu binadayım. Tabii tespitler yaptık. İnsanlarımız acı içerisinde. Çocuklarını yitirenler var. Bu şoku yaşayanlar, anneler, çocuklar, gençler genç bir üniversite öğrencisi yürürken beni görmüş olsa gerek. Hani koşarak, hani başkanım deyip sarıldı, bir başladı ağlamaya İslahiye’de. Bunun gibi birçok an. Yani çok yaktı, kavurdu” diye konuştu.
İstanbul olarak AFAD tarafından ilk gün Hatay için atandıklarını belirten İmamoğlu, “İlk andan beri her adımımızı AFAD'la paylaşıyoruz. Her adımımızı onlarla konuşuyoruz. Onların onayıyla ve oluruyla hareket ediyoruz. Hatay'daki kurulumlarımızı ona göre koordine ediyoruz. İstanbul denince teknik ekipmanından kendi kadrosuna varıncaya kadar ülkenin en güçlü kurumu İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Bir üst koordinasyon gerekiyor ve biz ona uygun hareket ediyoruz. Yani şunu söylemek isterim. Eksikler, hatalar, koordinasyon süreçleri nasıl yönetilmeli diye çok şey söyleyebilirim. Ama o günü bugün olarak görmüyorum. Vatandaşımızın öfkesi olacak, kızgın, acı, acı yakıyor yani onu. Tek bir kelime demeyiz biz. Biz yöneticiler ağzını açamaz o kişilere karşı. Dinlemeli, onu hissetmeliyiz. Bu kadar net” dedi.
Seyyar tuvaletlere tutun da arama kurtarma ekibinden iş makinalarımıza, jeneratörlerimizden, mobil gasilhanelerimize, her unsurumuzla oradayız diyen İmamoğlu, “Şu anda 1.861 personelimiz, 503 iş makinemiz var. 867 personelimiz tam tesisatlı arama kurtarma ekibimiz bölgede. Ekiplerimiz 444 kişiyi enkazdan canlı kurtardı. İskenderun Limanı’ndaki yangına müdahale ettiler. Soğutma çalışmaları sürüyor. Ekibimiz hazır. İki bölgede büyük lojistik alan kuruyoruz. Bunlar bir tanesi İskenderun'da. Yaklaşık 10 bin metrekare kapalı alana sahip. 35 bin metrekarelik başka bir alanda da lojistik alan kuruyoruz. İçinde 9 bin metrelik yönetim çadırımız bu akşam itibariyle devreye alınıyor. 35 beş bin metrekarelik dediğim alan Antakya'da. Bir lojistik alan da Samandağ'da kuracağız.” şeklinde konuştu.
Yaklaşık 700 çadırın hazır olacağı kampların oluşacağını belirten İmamoğlu, “Her gün 10 tır, Hamidiye Su bölgeye gönderiyoruz. Şu ana kadar 51 tır gitti. 20 tır, yaklaşık 2 milyon 200 bin adet Akdeniz tipi besleyici ekmek dediğimiz paketli ekmek yolladık şu ana kadar. Halk Ekmek’in günlük 1,4 milyon adet paketli üretimini de o bölgeye ayırdık. Aynı zamanda 6 bin kişi yemek kapasitesi olan bir mutfağımız hizmet ediyor şu anda. 15 bin ekmek üreten tesisimiz de imalata başladı yine Hatay'da. 140 mobil tuvalet bölgede. 42 adet de mobil duş kuruyoruz. Şarj istasyonu kurduk. Sağlık ekibimiz orada. 5 ambulansla beraber yine sağlık ekibimiz var. 454 dört çeşitli kapasitelerdeki iş makine alanımız var. 317 tır yardım yolladık. Özellikle battaniye, kışlık kıyafet, ısıtıcı jeneratör ve hijyen malzemesi bulunan tırlarımız oldu bunlar” ifadelerini kullandı.
Örnek bir çalışma hazırladıklarını ifade eden İmamoğlu, “İDO’dan devraldığımız o büyük araçlarımızın arabalı vapurlarımızın hazırladık. Bir konaklama merkezine dönüştürüyoruz. 2 adet araç var elimizde ve onları oraya yolluyoruz. Bunların her biri bin 1.200 kişiye barınma imkanı sunacak. Hava çok çok soğuk ve bu devam edecek. Başta çocuklar, çocuklu aileler ve yaşlıların olduğu aileler olmak üzere 1.200 insanımızı konaklattırabileceğiz.” dedi.
Eylül ayında 100 bin briket ev diye İçişleri Bakanlığınca açılış ve tanıtım yapılmıştı diyen İmamoğlu, “Ve yıl sonuna kadar hepsi oluşacak diye bir tarif var. 2022’nin sonundan bahsediyorum. Yanılmıyorsam oraya 60 binin biraz üzerinde bir yerleşim yapılmış fakat eğer 100 bin eve bu erişilmiş ise orada 40 bin evlik ciddi bir potansiyel var. İdlib, Hatay'a yaklaşık 1,5 saat mesafede. Suriyeli misafirlerimizin de bir bölümünün hazır bu evlere yerleştirilebileceğini düşünüyorum” diye konuştu.
Kahramanmaraş’taki ifadelere sadece döndüm ve normal değilsin abla dedim diyen İmamoğlu sözlerini şöyle tamamladı:
'Ondan sonra da o basına yansıyan lafları çok acı. Normal bir vatandaş olsa hiçbir şey diyemeyiz biz. Ne dese böyle dururuz. Ama bir milletvekili olduğunu öğrendim ki; önceki dönem milletvekillerinden birisi. Hukuki haklarımı arayacağım. Çünkü o hakkı yok. Vatandaşımız acısından başka şeyler konuşur. Hiçbir şey diyemeyiz. Bütün ruhumuzla onu dinleriz. Neyi eksik yaptık diye düşünürüz. Ki iftira var, hakaret var.'
Hibya Haber Ajansı