Küresel iklim değişikliğinden kaynaklı mevsimsel kaymalar yaşandığına dikkat çeken İmamoğlu, “Hava koşullarının da normal kar yağışı, normal yağmur yağışından öte ne yazık ki ani hareketlerin coğrafyalarımızı, toplumumuzu, yaşamı çok etkilediğini biliyoruz. Bu, iklim değişikliğinin bize yaşattığı durumlar. Sorumluluklarımızın tamamı bizim olduğu kadar, iş birliği halinde hem kamu kurum ve kuruluşlarımızla hem de toplumumuzla paylaşırsak kolaylaştırıcı olacağını biliyoruz. Ki burada AKOM’da sadece İstanbul Büyükşehir Belediyemizin kuruluşları yok. Aynı zamanda İstanbul'umuzun her noktasında katkı sunan, başta ulaşımla ilgili sahaları olmak üzere, Karayollarından Kuzey Marmara Otoyolu'na, İstanbul Havalimanı'ndan diğer kurum, kuruluşlarına varıncaya kadar herkesin, her kurumun temsilcisi var. Dolayısıyla ortak akılla hareket ediyoruz. Bir arada konuşuyor, düşünüyor ve çözümler üretiyoruz” dedi.
Önümüzde soğuk bir hava sürecinin olduğunu hatırlatan İmamoğlu, “Bugün itibariyle soğuk hava dalgası, bizimle buluşmaya başladı. Özellikle güne Silivri, Çatalca ve Arnavutköy ilçelerinden giriş yapan, kuzeyden gelen bir hava akımı var. Şu anda yağmur ve karla karışık yağmurla başladı gün. Ama ilerleyen saatlerde kara dönüşeceği noktalar oldukça fazla var. Bugün özellikle öğleden sonra başlamak üzere, gece boyunca devam edecek olan fırtına en önemli başlık. Arkadaşlarımın verdiği meteorolojik rapordaki öngörüsü, saatte 60 ila 90 kilometre süratle esecek çok sert bir fırtına. Tabii bu fırtınayla birlikte kuvvetli bir kar yağışı da bekleniyor. ‘Sibirya kökenli’ diye tarif edilen soğuk hava dalgasının etkisi, fırtınayla birlikte artacak. Hatta sıfır derecenin bile -5, -6, -7’lere hissedilmesi öngörülüyor” bilgilerini paylaştı.
Kendileri tedbir alırken, vatandaşlara da görevler düştüğüne vurgu yapan İmamoğlu, “İnsanlarımızın böylesi sert hava koşulunda da çok dikkat etmesi lazım. Yolculuklarını ona göre planlaması lazım ve baştan söyleyelim: Mümkün olduğu kadarıyla da dışarıya çıkılmaması ve hatta mümkünse, bir yolculuk yapacaksa da toplu taşımanın kullanılması önemli bir uyarıdır, diye ifade edeyim” şeklinde konuştu.
İBB’nin karla mücadele çalışmalarını ve aldıkları önlemleri de kamuoyuna aktaran İmamoğlu, şu bilgileri paylaştı:
“İstanbul'da yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Görev başında olan personel sayımız, 9 bin 649. Bu denli kalabalık bir ekiple, İstanbul'umuzun her köşesinde, farklı görev tanımlarıyla, işimizin başında olacağız. Ekiplerimiz, yeni hayata geçirdiğimiz, özellikle akıllı sistem kazandırılan araçlarla birlikte karla mücadele yapacak. Metrobüs yoluna özel kar küreme araçları, aralıksız görev yapacaklar. Şimdilik belirlediğimiz -ki ihtiyaç olduğunu da artıracağız- 40 noktada kumanya ve mobil dağıtımla insanlarımıza destek olacağız. 9 metro istasyonunda da kurulan ısınma noktalarında çay ikramımızla, vatandaşlarımızı güzel bir güne devam etmeleri noktasında destekleyeceğiz. Kar küreme ve tuzlama ekipleri, İstanbul'da bizim sorumlu olduğumuz yol ağında -4 bin 23 kilometrelik yol ağından bahsediyorum- 598 müdahale noktasında hazır bekliyor olacaklar. İBB; 260 ton tuz, 46 ton solüsyon kullandı şu ana kadar. Yollarda da özellikle 377 adet hazırda tuz kutuları bulunuyor ve 64 tank da solüsyon ani kullanıma dönük noktalarda bekletiliyor.”
“Şu anda sahada tespit edilerek, konaklama alanlarımıza taşıdığımız 700 evsiz misafirimiz var” bilgisini paylaşan İmamoğlu, şunları söyledi:
“Onlarla ilgili çalışmalarımız sürüyor ve evsiz misafirlerimize kış hizmeti sunuyoruz. Sadece misafir etmiyoruz; onların barınma ihtiyacının dışında giyim, kuşam ve beslenmeyle ilgili tüm ihtiyaçlarını da karşılıyoruz. Günde üç öğün yemeklerini bu vatandaşlarımıza da dostlarımıza da sunuyor olacağız. Tabii sahada tespit edemediğimiz ya da anlık yakaladığımız evsiz vatandaşlarımız olursa -ki sizlerin uyarılarıyla birlikte- onları da mutlaka misafir ediyor durumda olacağız. Elbette sokaklarda diğer canlıları da unutmuyoruz. Haftada 655 noktada, günlük 2 ton, besleyici değeri yüksek kuru mamayla sokak canlılarını besliyor olacağız.”
“Yetki alanımızın dışında olan, ama ortak çalıştığımız otoyollar ve Karayolları’nın yetki alanlarıyla birleşme noktalarında ve özel tespit edilen, sıkışıklığın yaşandığı bazı kavşaklarda da geçmiş dönemden edinilen deneyimle, özellikle ara bariyerlerde açılma noktalarının artırıldığını biliyoruz. Anlık sıkışmalarda o açılışlar yapılarak, trafik akışkanlığı desteklenecek. İstanbul'umuzun 39 ilçe belediyesiyle de anlık irtibat kuran ve anında iş birliği yapan bir anlayışla süreci takip ediyor olacağız” şeklinde konuştu.
İstanbul'da hizmet edecek araç ve iş makinası sayısının 2 bin 275 olduğunun altını çizen İmamoğlu, bilgilendirme konuşmasını şu sözlerle noktaladı:
“Güçlü bir ekibimiz ve ekipmanımız var. Mevcutta şu an itibariyle, 257 bin ton tuz stokumuz bulunmakta. Traktör sayımız bunun dışında, 168 adet. Ki bunlar, dediğim gibi köy yollarında çalışıyor olacak. Kurtarıcı vinç ve çekici sayımızı 49’a çıkarttık. Yine 104 kilometrelik metrobüs güzergahında da 44 aracımız ve iş makinamız hazır olacak. Tabii bunların bakımına dönük de yine 32 adet aracımız, ani arızalarda onlara destek olacak. Tam ekip işimizin başındayız, sahadayız. Ben bugün, bazı atölyeleri de ziyaret edeceğim. Sahadaki çalışmaları kontrol edeceğim. Tekrar ifade edeyim: Lütfen mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayalım.”
Hibya Haber Ajansı