Tarih: 26.02.2024 11:40

İHRACAT ARTIŞINDA 5 ADIM PLANI

Facebook Twitter Linked-in

MHA - Armatür sektörü, geçtiğimiz yıl 4 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdi. 2024 yılı Ocak ayı itibarıyla ise ihracatı 306,5 milyon dolara ulaştı. Bu artışla birlikte, sektörde daha fazla ihracat potansiyelinin olduğunu ifade eden ARMATÜR Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, ihracatı artırmak için atılması gereken adımları 5 maddeyle sıraladı. Turhan, bu adımların pazar diversifikasyonu, katma değerli ürünlerin geliştirilmesi, lojistik ve altyapı iyileştirmeleri, eğitim ve yetenek geliştirme, ticaret destek mekanizmalarının güçlendirilmesi olduğunu belirtti.

Sektördeki ihracat artışına dair rakamlara bakıldığında, 2024 yılı Ocak ayında Almanya'nın en çok ihracat yapılan ülke olduğu görülüyor. Bu rakamın ardından Rusya ve Romanya sıralanıyor. Ancak, Turhan Mısır'a yapılan ihracatta da artış yaşandığını ancak bu artışın devam etmesi için önemli stratejilerin uygulanması gerektiğini vurguladı. Avrupalı ve Çinli rakiplerle rekabet etmenin zorluğuna dikkat çeken Turhan, sektörün kaliteye ve markalaşmaya daha fazla önem vermesi gerektiğini söyledi.

İhracat artışının sağlanması ve sektörün daha rekabetçi hale gelmesi için atılması gereken adımların 5 madde ile sıralandığı toplantıda, Turhan sektörün yaşadığı zorlukları da dile getirdi. Ülkelerle yapılan Serbest Ticaret Anlaşmaları'nın eksik kaldığını ve gümrüklerde yaşanan sıkıntıların çözüme kavuşturulması gerektiğini belirten Turhan, ticaret destek mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, sektördeki firmaların ihracat potansiyellerini artırmak için ürün çeşitliliğine ve markalaşmaya yönelik adımlar atması gerektiğini ifade etti.

Turhan, son olarak enflasyonun dizginlenmesinin de ihracatı artırmak için önemli olduğunu vurguladı. Türkiye ekonomisinin kalkınması ve ihracatın lokomotifi olması için enflasyonun düşürülmesi gerektiğini belirten Turhan, bu konuda hükümetin attığı adımları desteklediklerini ifade etti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —