9724,50%-0,42
35,19% 0,30
36,73% 0,92
2968,28% 1,32
4806,92% 0,71
İçerik yönetimini başarılı şekilde yapan şirketler SEO uyumu sayesinde Google aramalarında en üst sıralarda yer alıyor.
İçerik yönetimini başarılı şekilde yapan şirketler SEO uyumu sayesinde Google aramalarında en üst sıralarda yer alıyor. Blog içerikleriyle de hem itibar yönetimi hem marketing gerçekleştiriyor. Digital Exchange’in pazarlama ekibi markalara bir dizi önerilerde bulundu. “İçerik yönetimini profesyonel ekiplere yaptırın, SEO uyumuna dikkat edin, empati, gözlem ve rakip analizi ile ilerleyin.” Digital Exchange’in CEO’su Emrah Pamuk ise “İçerik yönetimi marketingin maraton koşusudur. Hızlı gitmek yerine uzun soluklu, istikrarlı ve ciddiye alarak devam etmek markaya her zaman kazandırır” dedi.
Markalar ürün ve hizmetlerini tanıtırken ister kurumsal iletişim biriminin, isterse de profesyonel bir ekibin hazırladığı çalışmalardan faydalansın ciddi emek, zaman ve bütçe harcaması yapar. Gerçekleştirdiği marketing çalışmasının dönüşünü de başta ciro olmak üzere bilinirlik, marka itibarı gibi konularla kazanmayı hedefler. Yapılan marketing çalışmaları arasında markalar için en uzun soluklusu aynı zamanda da en fazla getiri sağlayan türün başında ise içerik yönetimi gelir. Trendlere göre Avrupa’da şirketlerin yüzde 91’i içerik pazarlamasını etkili bir marketing yöntemi olarak görüyor. Bu nedenle birçok batılı şirketin profesyonellerce kaleme alınan ve tasarlanan blog sayfaları bulunuyor. Digital Exchange’in uzman marketing ekibi, markaların içerik yönetimi konusunda çeşitli önerilerde bulundu. İçerik yönetiminin markalar tarafından dikkate alınmasının başlıca kuralının Google SEO aramalarıyla doğrudan ilişkili olduğunu belirten Digital Exchange ekibi, şu bilgileri verdi:
Anahtar Kelimeleri Oluşturmak Önemlidir
“Günümüzde Google, Türkiye arama motoru pazarının yüzde 95’ine sahip. Odak kelimeye endekslenen metin ve görsel sistemi olan SEO uyumlu içerik yönetimi markalar için önemli bir pazarlama yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Google aramalarında en üst sırada olmanın yolu, arama yapılan kelimeyle eşleştirilmiş metin ve görsel üretiminden geçiyor. Başlıca yöntem ise profesyonel bir blog oluşturmakla mümkün. Günümüzde şirketlerin yüzde 77’sinin içerik pazarlamayı güçlü şekilde kullandığını görüyoruz. Böylece blog yönetimi her geçen gün daha önemli hale geliyor. SEO’ya uygun bir içerik doğru zamanda ve doğru kişiler tarafından görüleceği için pazarlamanın en önemli kısmı da hayata geçirilmiş olacaktır. İçerik pazarlama yaparken mutlaka oluşturulacak içerikle ilgili doğru anahtar kelimeleri aramak ve bunları içeriğe entegre etmek önemli bir adımdır. İçerik oluştururken soru eklemek ve ilgili link oluşturmak site trafiğini artırmak da içerik pazarlamanın temel taşlarından bir diğeridir.”
Satıştan Bilinirliğe Kadar Kalıcı İçerikler
Günümüzde şirketlerin büyük bir çoğunluğunun içerik yönetiminin gücünün farkına vardığını belirten Digital Exchange ekibi, “2022 yılında şirketlerin yaklaşık yüzde 46’sı içerik pazarlama harcamalarını artırarak bu güce inandıklarını göstermiş oldu” bilgisini paylaştı. Şirketlerin içerik pazarlaması konusunda 10 bin dolar ortalaması ile bütçe yönetimi yaptığını da paylaşan Digital Exchange ekibi, şunları söyledi:
“Markaların içerik yönetimi için gerçekleştirdikleri harcama, uzun vadede markanın,
-satış /ciro
-bilinirlik
-itibar yönetimi konularında ona fayda sağlar. Bunun için içeriklerin SEO’ya uygunluğu kadar
-kalıcı
-ulaşılabilir
-arşiv niteliği taşıyan şekilde yönetiminin yapılması gerekir. Yani içerik yönetiminde içeriğin uygun hazırlanmasının yanı sıra, bu içeriklerin sürekliliğinin sağlanması da hem tüketiciler, hem sektör, hem de içerikteki bilgi zenginliği anlamında araştırmacıların sürekli erişebilecekleri bir niteliği taşırsa hedefine tam olarak ulaşmış olur.”
Empati, Gözlem, Rakip Analizi Gereklidir
İçerik yönetiminde başarı ölçütünün web sitesine gelen trafik olduğunu belirten Digital Exchange ekibi, “Akabinde formlar, sayfa görüntüleme sayıları, sitede geçirilen zaman artışı gibi unsurlara direkt etki ediyor. Aynı zamanda şirketlerin yüzde 78’i, 1 ile 3 kişi arasında oluşan takımlar ile başlayarak içerik pazarlamasını kullanıyorlar. Burada kaliteli içerik çıkılması çok önemli bir noktadır. Bu da markalaşmanın temel dinamiğini oluşturur. Çünkü tüm markaların temelinde güven duygusu yatar. İçeriklerin hem ilgi ve dikkat çekici hem de müşteri ihtiyaçlarını karşılar nitelikte olması gerekmektedir. Bunun için empati, gözlem, rakip analizi ve yeni trendleri takip etmek son derece önemli kriterlerdir” ifadelerini kulandı.
Profesyonel Ekiplerce Yönetilmesi Başarı Getirir
İçerik yönetiminin doğru yapılmasının markalara birçok fayda sağladığını belirten Digital Exchange’in CEO’su Emrah Pamuk, “Bu yönetimin mutlaka profesyonel ekiplerce yapılması gerekir. Blog yönetiminden fotoğraf seçimine, SEO’ya uygun metin yazılmasına kadar birçok unsur bir arada bulunmalıdır. Bugün şirketler sadece müşterilerine karşı değil, kamuoyuna ve diğer şirketlere karşı da sorumluluk hissediyorlar. Rekabet de böyle oluşuyor. Çok satış yapan ya da kâr eden şirket olmak kadar, içerik yönetimine de dikkat etmek gerekiyor. Böylece tüketici nezdinde itibar yükselir ve kalite algısı yukarıya çekilir” dedi.
Markaların içerik yönetiminde birçok fayda sağlayabileceğini hatırlatan Pamuk, “Hem ürünün hizmetin tanıtılması, hem şirket profesyonellerinin makalelere imza atarak uzmanlıkları konusunda bilgilendirme ve itibar yönetiminin yapılması bunların başında gelir. Günümüzde sayısız bilgi internette bulunuyor. Bunların SEO’ya uygun şekilde dizaynı ile birlikte markanın çalışmalarının da ön planda bulunması, günün sonunda şirketin faydasına olan marketing faaliyetlerinin başında gelir. Hızlı gitmek yerine uzun soluklu, istikrarlı ve ciddiye alarak devam etmek markaya her zaman kazandırır. Uzun içeriklerden kaçının. Konuyu iyi araştırın. Görsel ve içerik uyumuna dikkat edin. Aylık plan oluşturun, kendi tarzınızı yakalayın ve en önemlisi dijital pazarlama trendlerini takip edin” diye konuştu.