• BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

Her şey iyi ve güzel bir dünya için

Nilüfer Belediyesi’nin 2022 Yılın Yazarı etkinlikleri “İyi ve Güzel Bir Başka Dünya Sait Faik Sempozyumu” ile sona eriyor.

GÜNCEL 10.12.2022 08:42:18 1108
Her şey iyi ve güzel bir dünya için
Haberi Sesli Oku

Nilüfer Belediyesi’nin 2022 Yılın Yazarı etkinlikleri “İyi ve Güzel Bir Başka Dünya Sait Faik Sempozyumu” ile sona eriyor. 2022 yılını, “Sevmek, bir insanı sevmekle başlar her şey” diyen Sait Faik’e armağan eden Nilüfer Belediyesi, yıl boyunca her yaştan vatandaşı edebiyatla buluşturan etkinlikler düzenledi. Kent kültürüne büyük katkı sağlayan Yılın Yazarı etkinlikleri  “İyi ve Güzel Başka Bir Dünya: Sait Faik Sempozyumu” ile sona eriyor. Yıl boyunca okuma atölyeleri, yazı atölyeleri, fabrika okumaları, söyleşi gibi toplam 86 etkinlik düzenleyen Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü, bu etkinliklerde her yaş grubundan ve toplumun farklı kesimlerinden okuru Sait Faik eserleriyle buluşturdu.
Yılın Yazarı Sait Faik etkinliklerinin son durağı olan sempozyum ise,  edebiyat ve akademi dünyasının değerli isimlerini bir araya getirdi. Nazım Hikmet Kültürevi’nde yapılan ve iki gün sürecek olan “İyi ve Güzel Başka Bir Dünya:  Sait Faik Sempozyumu” küratörlüğünü Sevengül Sönmez’in üstlendiği “Hikâyenin Peşinde Bir Ömür” sergisiyle başladı. Usta yazarın ölümünden bugüne, edebiyat dünyası değiştikçe eserlerinin nasıl karşılık bulduğunu düşünmeye davet eden sergide, yazarın fotoğrafları, belgeleri ve kişisel eşyaları yer alıyor. Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem de, eşi Zeynep Terzioğlu Erdem ile birlikte sergiyi ilgiyle izledi. Serginin ardından sempozyuma geçildi. 
Sempozyum açılışında konuşan Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Baba Pala Sait Faik’in hikayelerinden alıntılar yaparak, yazarın edebi kişiliğinden sözederken, yazarın ailesi adına geceye katılan Sait Faik’in kuzeninin oğlu Mehmet Yavuz Abasıyanık da, aile büyüklerinin kendilerine aktardığı Sait Faik anılarını paylaştı. Darüşşafaka Cemiyeti adına konuşan Beşir Özmen de, Sait Faik’in Darüşşafaka ile arasındaki ilişkiye ve tanışma öyküsüne değindi. Sait Faik’in vasiyetinde varlıklarını Darüşşafaka’ya bağışlamak, evinin müzeye dönüştürülmesini ve kendisinin başlattığı hikaye armağanının da devam etmesi istediğini belirten Özmen, bütün bunların gerçekleştiğini hatırlattı.
Nilüfer Belediyesi’nin, yıllardır düzenlediği “Yılın Yazarı” etkinleriyle Bursa’nın, edebiyatın merkezlerinden biri haline geldiğini belirten Yılın Yazarı Sait Faik Proje Danışmanı Yalçın Armağan da, sempozyum çerçevesinde düzenlenen serginin önemine  dikkat çekerek, “Sait Faik hakkında yapılmış en önemli sergi. ‘O’nun, ilk kez bu sergide gösterilen fotoğrafları var” dedi.Her şeyin kirlendiği bu zamanda edebiyatın güzelliklerine sığınarak arınmak için bir yola çıktıklarını söyleyen Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ise,  “9 yıl önce Sabahattin Ali ile başlayan bu yolculuk bizi; Aziz Nesin, Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Sevgi Soysal, Nezihe Meriç, Fakir Baykurt ve Gülten Akın gibi Türk edebiyatının birbirinden değerli isimleri ve onların eşsiz eserleri ile buluşturdu.  2022 yılını ise; ‘Sevmek, bir insanı sevmekle başlar her şey’ diyen Sait Faik’e armağan ettik” diye konuştu.
Sait Faik’in ilk hikayesini Bursa Erkek Lisesi’nde okurken yazdığına dikkat çeken Başkan Erdem konuşmasına şöyle devam etti: “Bugün Bursa Erkek Lisesi’ndeki büstünde, onun şu cümleleri yazar; ‘Edebi eserler insanı yeni ve mesut, başka, iyi ve güzel bir dünyaya götürmeye, kurmaya yardım etmiyorsa neye yarar?’ Bu satırlar onun edebiyata bakışını da özetler aslında. Edebiyatı, insanı ve hayatı dönüştürmek için, hayatı ve dünyayı güzelleştirmek için bir araç olarak kullanan yazar, eserleriyle bunu başarmıştır.  Sait Faik, insanların içine düştüğü çirkinliklere, adaletsizliklere yazılarıyla itiraz etti. Krizlerin gölgesinde, karamsarlık ikliminin hakim olduğu bir coğrafyada, daha güzel bir dünya için en çok ihtiyacımız olan duygunun, yani  ‘sevgi’nin altını çizen Sait Faik’in edebiyatı hepimize iyi geldi.”
Başkan Erdem, özellikle son dönem hikâyelerinde doğaya duyarlığı yoğunlaşan, insanın doğayı tahrip etmesine itiraz eden öyküler yazarak, çevreci bir duyarlılığın öncüsü olan Sait Faik’in, Nilüfer Belediyesi’nin, “2022-İklim Yılı” temasına da çok yakışan bir isim olduğunu ifade etti. Sait Faik Sempozyumu açılış konuşmasını, yazar Buket Uzuner yaptı. Sait Faik’i, “Tabiatın sesini duyan yazar” olarak niteleyen Uzuner, O’nun, kendi yazarlığını çok etkilediğini söyledi. Üzerinden uzun yıllar geçmesine rağmen Sait Faik’in hala okunduğuna dikkat çeken Uzuner, “68 yıldır Sait Faik hiçbir kitap yazmadı ama bu gece herkes heyecanla onun kitaplarıyla ilgili bir şey anlatıyor. İyi yazarlar, kendilerinden yıllar sonra bile gelen yazarları da etkilerler” dedi.  Sait Faik’i, çocuk yaşlarda annesinin anlattığı öyküyle tanıdığını, o öyküden sonra hayatının değiştiğini ifade eden Buket Uzuner, “Annem bana ‘Hişt hişt!’ öyküsünü anlatmıştı. O hikayede otlar, ağaçlar, tabiat konuşur ve üstelik bütün bunlar, hayali bir ülkede değil, İstanbul’da bir adada yaşanır. Tabiattan koparak beton ve plastik içine hapsolan yaşamlara geçtiğimizden beri, büyük bir kibirle tabiatın parçası olduğumuzu unutma, bize daha hızlı ve rahat hayatlar sunmuş olabilir ama eskisinden daha mutlu etmediği konusundaki tıbbi istatistikler ve kişisel hikayeler hiç iç açıcı değil. Bu yüzden bizi ‘Hişt hişt!’ diye uyarmaya devam eden yazar ve sanatçıları duymaya ve okumaya şimdi her zamankinden fazla ihtiyacımız var. Son 13 yıldır adına “Tabiat dörtlemesi” dediğim Su, Toprak, Hava ve Ateş kitaplarımda ağaçlar ve hayvanlarla konuşan iki kadın kahramanla ‘Hişt hişt!’ diyerek yola devam ediyorum” şeklinde konuştu.  Sempozyumun ilk gününde bu etkinliğe özel olarak hazırlanan Berfin Zenderlioğlu tarafından yönetilen “Yazmasaydım Deli Olacaktım” isimli Müzikli Okuma Tiyatrosu da sahnelendi. Müziklerini Hamza Korkutata ve Kadir Doğan’ın yaptığı Okuma Tiyatrosu’nda  Sait Faik’in eserlerine, tiyatro sanatçıları Deniz Celiloğlu, Meltem Yılmazkaya ve Tilbe Saran can verdi. 

 


Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler: İyi Güzel dünya yeni yıl

Anamur'un Bilgekağanı Aydın Doluoğlu Kitaplarının Tanıtımında Dualarla Anıldı

​Anamur’da Bağımlılıkla Mücadele Çok Yönlü Masaya Yatırıldı

Yeniden Küllerinden Doğan ve Hayatı Anlamlandıran Tek Canlı ANKA Kuşunun Mitolojik Serüveni

Hair Transplant Antalya

Anamur’da “Anadolu’dan Esintiler” Konseri Sanatseverlerle Buluştu

Anamur Belediyesi’nden Elektrik Maliyetini Azaltacak Güneş Enerjisi Projesi Duyurusu

Anamur Limanı Çevre Düzenlemesi İhaleye Çıktı: Tamamlandığında Turizm Potansiyeli Ciddi Olarak Artıyor

Anamur'da Altyapı ve Sel Önleme Çalışmaları Hız Kesmiyor

Anamur Muzunun Marka Değeri Yükseliyor Umudunda Maalesef Başa Dönüldü

İnsan Evrenin Doğuşunu Görüntüledi. James Webb ve İlk Süpernova

Enerjide, Füzyon Reaksiyonu Hedefine Bir Adım Daha Yakın

Kanser Aşısı, mRNA Teknolojisi, Kişiselleştirilmiş Tedavi, Biyoteknoloji, Genetik Kodlama

Dünyanın suyu okyanuslardan mı karşılanacak?

Nakit Para Tarih mi Oluyor?

NASA ve ESA, Kızıl Gezegen Mars'ta, "Yaşamın Kanıtı"nı Bulduğu mu?

Lokman Hekim Hakmlı Çıktı ve Bilim, Yaşlanmayı Bir Hastalık Olarak Tanımladı ve İlk Tedavi Yöntemi Kapıda

Dünyamızın "Gizli Nefesi" Duruyor: Amazon ve Sibirya Ormanları Karbon Tutucu Rolünü Kaybediyor

Yeni Nesil Yapay Zeka Atılımı: Bilim İnsanları 'Bilinçli Makine' Eşiğinde mi?

Anamur Belediyesinin Plastik Atık Toplama Kampanyasında Rekor Katılım

Anamur Yer Fıstığının Coğrafi İşaret Başarısı Pazara İmzasını Attı

Otogar ve Çevre Yolunda Trafik Düzenlemesi

Anamur Ören Antik Kenti'nde Yeni Mozaik Keşfi Heyecan Kattı

Muz Üreticisine Yeni Sertifikasyon Programı İhracat Kapılarını Aralıyor

KKTC’de Emlak Yatırımı Yapmanın Cazip Fırsatları

Cilt Bakımında Hangi Ürünler Kullanılmalı?

Anamur Teknolojiye Koşuyor

Anamur'da Su Kaynakları Yönetimi

Anemurium Antik Kenti'nde Yeni Keşifler

Anamur Çevre Yolu Projesinde Son Durum

Muz Üretiminde "Akdeniz Rüzgarı"

Yükleniyor

Anamur Belediyesi’nden Elektrik Maliyetini Azaltacak Güneş Enerjisi Projesi Duyurusu

Anamur'da Altyapı ve Sel Önleme Çalışmaları Hız Kesmiyor

Anamur Belediyesinin Plastik Atık Toplama Kampanyasında Rekor Katılım

Otogar ve Çevre Yolunda Trafik Düzenlemesi

Anamur Çevre Yolu Projesinde Son Durum

Mersin Asayiş Raporu: Silahlı Saldırı, Hırsızlık ve Kaza Olayları Gündemde

Mersin'de Korkutan Yangınlar: İki Ayrı Evde Maddi Hasar Meydana Geldi

MESKİ Su Kesintisi Duyurusu: 10 Aralık'ta Birden Fazla İlçede Planlı Çalışma

Türkiye, Orman Varlığını En Çok Artıran Ülkeler Arasında Zirveye Tırmanıyor: Küresel İklim Mücadelesinde Kritik Başarı

Anamur-Gazipaşa Tünelleri İnşaatında Son Viraj: Turizm ve Ticaret Ufku Açılıyor

Başkan Seçer'den Yerel Yönetimlere Demokrasi Vurgusu: "Halk Çözümü En İyi Bilendir"

Akdeniz'de Yeni Diploması Dalgası: Enerji Güvenliği İçin Çok Taraflı Zirve

Uysal: “Mersin Ekonomisi Türkiye’nin Lokomotifidir

HP’de İmamoğlu Sonrası Ankette Dikkat Çeken İsim: Vahap Seçer Yükselişte

İYİ Parti Anamur'da Delege Seçimleri Tamamlandı

MHP'li Uysaldan "Terörsüz Türkiye" Vurgusu

Mutlu Adaylıktan Çekildiğini Duyurdu

İYİ Parti Milletvekili Kocamaz Dereköy’de Halkla Buluştu

Bahar’dan Seçer’e Anlamlı Ziyaret

Kurtulmuş–Kavelaşvili Meclis Görüşmesi

Türk Futbolunda Tarihi Reform: Altyapı ve Mali Şeffaflık Dönemi

U-16lı Sporcularımızdan 20 Şehidimiz için Anlamlı Pankart

Anamurspor Taraftar Derneği’nden İlçe Emniyet Müdürü Özer’e Ziyaret

Anamur’da Uzun Yıllar Sonra İzcilik Yeniden Başladı

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ

ULUSLARARASI TARSUS YARI MARATONU HEYECANI BAŞLIYOR!

Java Motor Tutkunları Anamur’da

İlk Satışınızı İnternetten Yapmanın Püf Noktaları

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Türkiye Chengdu’da İki Süper Madalya

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

Kaymakam Duru'dan Öğretmenler Gününü Mesajı

BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ

Rüştü Kazım Yücelen Mesleki Eğitim Merkezi’nde Oy Birliği ile Hüseyin Demir Dönemi

Foto O An Özel Fotoğrafçılık Kursu ile Kadrajın Büyüsüne Yolculuk Başlıyor

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

2025 LGS: A Kitapçığına Göre 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek İddiası Öğrencilerin Kafasını Karıştırdı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
2.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.