• BIST 100

    16585,73%-1,05
  • DOLAR

    43,92% 0,12
  • EURO

    51,91% 0,09
  • GRAM ALTIN

    7434,92% 1,41
  • Ç. ALTIN

    11883,52% 0,57

Hedef Çin, vurulan Avrupa

Dünyanın halen içinden geçmekte olduğu durum tanımlanmak istenirse, herhalde huzursuz ve gergin demek isabetli olacaktır.

GÜNCEL 6.12.2022 13:08:47 1187
Hedef Çin, vurulan Avrupa
Haberi Sesli Oku

Hasan Bögün / Gazeteci-yazar. Dünyanın halen içinden geçmekte olduğu durum tanımlanmak istenirse, herhalde huzursuz ve gergin demek isabetli olacaktır.

“Dünya on yıl önce de huzursuz ve gergin değil miydi” sorusu sorulabilir. Evet öyleydi. Ama şimdiki huzursuzluk ve gerginlik ile on yıl önceki arasında fark var.

On yıl önce, geleneksel siyasetleri hegemonyacılık olan gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ekonomilere örtülü-açık siyasi, ekonomik, askeri müdahaleleri gerginlik ve huzursuzluk yaratıyordu.

Hegemonyacılığın yarattığı sorunlar yine var. Fakat huzursuzluk ve gerginlik şimdi esas olarak dünyadaki iki büyük askeri güç (ABD ve Rusya Federasyonu) arasındaki itişmelerden, iki büyük ekonomi (ABD ve Çin Halk Cumhuriyeti) arasındaki anlaşmazlıklardan, ABD ile eskiden beri müttefik olduğu gelişmiş ekonomiler arasındaki didişmelerden, hatta gelişmiş ülkelerdeki ekonomik ve toplumsal sorunlardan çıkıyor.

Biraz açalım. 2008 bunalımı, liberalizmin yol verdiği mali sermayenin yalnız gelişmekte olan ekonomileri vurmadığını, başta ABD olmak üzere en gelişmiş ekonomilerin dahi mali sermaye saldırganlığından muaf olmadığını gösterdi. Bunalımın başında 10.6 trilyon dolar olan ABD'nin kamu borcu, 2019'da 19,9 trilyon dolara yükseldi. Günümüzde 30 trilyon dolara dayanan kamu borcuyla ABD dünyanın en borçlu ülkesi. Toplam kamu ve özel sektör borcu GSMH'nin yüzde 420'sine çıktı. Fransa, İtalya, İngiltere gibi öteki büyük ekonomiler de yüksek borçlarla boğuşuyorlar. ABD'nin borcunu ekonomik araçlarla kapatmasının yolu neredeyse yok gibi.

Bunalım atlatılamadan üstüne Sars Cov-2 küresel salgını kapanmaları geldi. Tedarik zincirlerinin kapanmalar nedeniyle kopması, çok yönlü kıtlıkları olasılıktan öteye taşıdı. Bunun da üstüne Ukrayna krizi bindi. ABD'nin Ukrayna sorununu bahane ederek müttefiklerini yaptırımlarla kuşatması, enerji kıtlığını özellikle Avrupa için gerçekliğe dönüştürdü. Bunun arkasından reel ekonomide büyük sarsıntıların gelmesi kaçınılmaz gibi görünüyor. Yalnız gelişmekte olan ekonomiler değil, gelişmiş ekonomiler de ciddi risk altında.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'yı alalım. Ukrayna yaptırımlarından en çok etkilenen ekonomilerden biri olan Alman ekonomisinin 2022'yi yüzde 0.04 daralmayla kapatacağı hesaplanıyor. Enflasyon 1951'den bu yana ilk kez yüzde 10.4'e yükseldi. Aynı anda hem durgunluk, hem enflasyon.

Daralmanın başlıca etkenlerinden biri elbette enerji fiyatlarındaki olağanüstü yükseliş. Antalya'daki 12. Enerji Zirvesi'nde konuşan Almanya eski Başbakanı Gerhard Schroder'e göre, doğalgazın spot piyasa megavat fiyatı 200 Euro'yu geçti. Fiyat Ukrayna yaptırımlarından önce 20-30 Euro aralığındaydı. Daha önce 5-6 cent dolayında seyreden hane kilovatsaat fiyatı 20 cente fırlamış bulunuyor.

Enerji fiyatındaki böylesi fahiş artışlar karşısında rekabet etme şansı zayıflayan sanayi üretimden düşer. Nitekim Schroder, “fantezi diyebileceğimiz fiyatlarda seyreden enerjinin ekonomiyi kalkındırmasını beklemek mümkün gözükmüyor” diyor. Reel sektörde iflaslar ve işyeri kapatmalar, küçüklerden orta boy şirketlere doğru tırmanıyor. Süreç ivme kazanırsa, daralma yüzde 0,04'ün üzerine çıkabilir. Bu aynı zamanda istihdam kaybı ve dolayısıyla kamunun hane halkını destekleme programlarının üzerindeki yükün daha da ağırlaşması demek. Zengin de olsa Alman hazinesi bu yüke nereye kadar dayanabilir.

Öte yandan Deutsche Bank'ın 2023 yılı “Yatırım Görünümü Analizi,” durgunluk ve daralmanın süreceğini öngörüyor. Analizde, mevcut durgunluğun şimdiye kadar yaşananların en büyüğü olduğuna işaret ediliyor.

Ukrayna yaptırımları yetmemiş gibi, Avrupa ekonomilerini şimdi de ABD'nin Ekim ayında çıkardığı Çip Yasası ile 1 Aralık'ta çıkardığı Enflasyonu Düşürme Yasası sıkıştırıyor. Avrupa Birliği'nin (AB) yönetici organı olan Avrupa Komisyonu'nun bir ileri teknoloji uzmanına göre, iki Amerikan yasasının Avrupa'da tetikleyeceği yarı iletken krizinin etkisi 'Rus doğalgazı arzındaki kesintiden yaklaşık 10 kat daha büyük' olacak. Komisyonu'nun bir iç raporu, Amerikan yasalarının 'bölge dışı etkileriyle uluslararası hukuku ihlal eden yeni ihracat kontrolleri” getirdiği değerlendirmesini yapıyor. Bir Fransız diplomat, durumu, “ABD kendi koyduğu kuralları kendisi çiğniyor” diye özetledi.

İki ABD yasası Avrupa'da büyük tedirginliğe yol açtı. Yasalar hem Çin'e ileri teknoloji ürünleri satışını, hem Çin menşeli yarı iletkenler kullanılan ürünlerin ABD'ye ve üçüncü ülkelere satışını yasaklıyor. Bu da Alman ekonomisi başta olmak üzere, bütün Avrupa ekonomilerinin durmasına yol açabilir.

Almanya'nın en büyük 30 üreticisinin üst düzey yöneticileri Başbakan Olaf Scholz'a ortak bir mektup yazarak, soruna çare bulunmasını istediler. Mektuba imza atan büyük ilaç ve kimya şirketi MERCK'in üst yöneticisi Belen Garijo, ABD'nin eylemlerine karşın “Çin'in büyüme ivmesinin süreceğini,” bu yüzden Çin ile iş yapmanın “Almanya'nın çıkarına olduğunu” belirtti. MERCK, Çin'e yarı iletken üretiminde kullanılan kimyasallar satıyor.

Makine üreticisi Trumpf sahibi Nicola Leibinger-Kammüller, Çin'den konektör, kablo veya elektronik bileşen tedarikini durdurması halinde 'üretimin ciddi şekilde etkileyeceğini' söyledi. Çin'in 'ciddi sonuçlara yol açmadan ortadan kaldırılamayan büyük bir satış pazarı' olduğuna işaret eden Leibinger-Kammüller, 'Çin'in otomotiv ve makine mühendisliği pazarı aradan çıkarsa Almanya'da neler olacağını hayal bile etmek istemiyorum' dedi.

Büyük otomotiv üretecisi Volkswagen ile hükümetin Yeşil kanadından Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck arasındaki atışma medyaya da yansıdı. Volkswagen, Yeşil bakanların Çin'den çekilme isteğini reddetti. Durum yalnız iş dünyası ile hükümet arasında gerilime yol açmıyor, hükümetin kanatları arasında da anlaşmazlıklar çıkarıyor.

Hollanda şirketi ASML de ABD'nin yoğun baskısıyla karşı karşıya. ASML, dünyadaki en ileri baskılı devre üreticisi. Firmanın hassas lenslerlerle ve yüksek voltajlı lazerlerle donatılmış litografları, en küçük yarı iletken yongalarını işleyebiliyor. ABD Hollanda hükümetine Çin'e litograf satılmaması, satılmış olanların da geri çekilmesi için baskı yapıyor. Hollanda Ticaret Bakanı Liesje Schreinemacher, 'Hollanda, Amerikan önlemlerini bire bir kopyalamayacak. Washington, hükümetimize bu tür değişiklikleri basitçe empoze edemez' diye tutum aldı. Şimdilik, Hollanda'nın Çin'e son kuşak litograf satmaması, eski kuşakları satabileceği üzerinde bir uzlaşma oluşmuşa benziyor.

Amerikan yasaları Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron'un 1 Aralık'taki ABD ziyaretini de gölgeledi. Macron, Enflasyonu Düşürme Yasası'nın tam da Washington'a vardığı gün çıkmasına tepkisini, tarihsel göndermeler yaparak, “En azından eski bir dost gibi karşılanmayı umuyordum” diyerek gösterdi. Macron bu yasaların “Batı'yı bölebileceğini” söyledi.

Avrupa Komisyonu, Avrupa ekonomisinin çökmesi ile ABD ile çatışmak ikileminde bir çıkış yolu bulmak için çaba harcıyor. Komisyonun üzerinde durduğu çözüm, Avrupa'nın kendi yarı iletken sanayisini kurması gibi görünüyor. Bunun için yüz milyarlarca dolarlık sermaye oluşturulması, birkaç yıl alacak planlama vs gerekiyor. Japonya'da ve Güney Kore'de de benzer eğilimler gözleniyor. Böyle bir gelişme, bir yandan trilyonlarca dolara varan kaynağı heba etmek, bir yandan da standardizasyonun gerektiği bir alanda anarşi demek.

Çin ekonomisini çökertmeyi hedef almış olsa da, ABD'nin eylemleri ilk önce Avrupa ekonomisini çökertebilir. Bunun büyük toplumsal sonuçları olacaktır. Avrupa'da uzun bir aradan sonra yaygın grevler ve protesto eylemleri görülmeye başladı. Zor geçecek kışın arkasından halk hareketlerinde sıçrama beklenebilir.

Büyük bunalımları topyekûn savaş ile ilişkilendiren teorileri akla getirecek bir manzara çizdiğimin farkındayım. Ama hayır! Topyekûn savaş pazar paylaşımı talebinden çıkar. Günümüzde ortada pazar paylaşımı talebi bulunmuyor; irtifa kaybı ivme kazanan ABD ekonomisi, kendi kurduğu dünya ekonomik sisteminin üzerine kapaklanıyor.

Amerikan ekonomisinin irtifa kaybetmesi, Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in sık sık tekrarladığı gibi, Çin ekonomisinin yükselişinden kaynaklanmıyor; tersine kendi iç dinamikleriyle ilişkili. Amerikan ekonomisi gelişebileceği en uç noktaya kadar gelişti; kendisini yenilemeye, yapısı ve 230 trilyon doları bulan devasa Amerikan mali sermayesi izin vermiyor. İstikrarın, refahı eşit dağıtmanın, topluca ilerlemenin, uzlaşmanın vs mali sermayenin umrunda olmaması, iç dinamiği yaralıyor ve ekonominin gelişmesini köstekliyor. Eşitsiz gelişme yasası, Amerikan ekonomisi örneğinde hükmünü böyle yürütüyor.

Cumhurbaşkanı Xi, bu yıl içinde gerek Asya Pasifik Ekonomik İş birliği (APEC) toplantısında, gerek Kasım ortasındaki G-20 zirvesinde ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı üç saatlik görüşmede, Amerikan ekonomisi için çıkış yolu önerilerinde bulundu. Bu öneriler kısaca şöyle toparlanabilir:

-İki büyük ekonomi olan ABD'nin ve Çin'in dünya ekonomisinin selametini ve istikrarını gözetme ortak sorumluluğu vardır. Bu nedenle iki büyük ekonomi dünya ekonomisine zarar verecek çatışmalardan kaçınmalıdır.

* Çin, Amerikan ekonomisine zarar verecek bir şey yapmıyor. Çin'in amacı yoksullukla mücadele, kendi toplumunu refaha kavuşturmak ve ilerletmek, refahı eşit olarak dağıtmaktır. Dünya ekonomisine olumlu katkıda bulunmak ve gelişmekte olan ülkelere yardım etmektir. Bütün ülkelerin hedefi bu olmalıdır.

-İki büyük ekonominin çatışması barış ve istikrarı bozar, dünya ekonomisine zarar verir. Bu en çok da yoksul ülkeleri zora sokar. ABD ve Çin çatışmak yerine, elele vererek herkesin kazandığı bir ortam yaratmalıdır.

-Tedarik zincirlerini koparmak arz kıtlıklarına neden olur ve bütün ekonomilere darbe vurur. Buna izin vermemek için, iki büyük ekonomi dünya ticaret ortamını bozacak ekonomik yaptırım, ticari ve endüstriyel boykotlar gibi eylemlerden kaçınmalıdır. Ekonomik sorunları ekonomi dışı yöntemlerle çözmekten kaçınılmalıdır.

-Bu kurallar üzerinde uzlaşılırsa hem ABD hem Çin kazanır.

Ne var ki, gerçekçi olmak gerekirse, Amerikan yönetiminin eylemleri, ABD'nin dünyadaki gerginliği ve huzursuzluğu gidermede ve dünya ekonomisini bunalımdan çıkarmada olumlu bir tutum almaktan uzak olduğuna işaret ediyor.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

İstanbul’un Hurdacısı ile Güvenilir Hurdacılık Hizmeti Alın!

Anamur Ticaret ve Sanayi Odası Üyeleri İftar Sofrasında Buluştu

Sınıf Değil Kaymakamlık Makamı: Anamur’da ‘Yaşayan Demokrasi’ Dersi!

Kaymakam Kemal Duru Muhtarlarla İftarda Buluştu!

Kaymakamlık ‘Vefa’ Rüzgarı Kimsesizlerin Kimsesi Olan Dev Kadro Anamur’da Sahada!

Mersin’de Yatırımın Yeni Rotası: Başkan Seçer’in Vizyonu ve Şehrin Kültürel Dönüşümü

Ensedeki Sessiz Tehlike: ‘Buffalo Hump’ Sadece Estetik Bir Sorun mu, Yoksa Hastalık Habercisi mi?

Mersin’de ‘Efsane’ Sahnede: Bilge Hekim Lokman Binlerce Genci Büyüledi

Dijital Dönüşümde ‘Tren Kaçıyor’ mu? İş Dünyasında Hayatta Kalmanın Yeni Formülü: Stratejik Dijitalleşme!

Doğanın Altın Mucizesi: Bir Damla Balın Serüveni

Şişli Bölgesinde Güvenilir Renault Servis Deneyimi

Beylikdüzü Fiat Servis Hizmetleri

Çiğli'de Lastik Güvenliği ve Profesyonel Destek

Gümüşte "Güvenli Liman" Rallisi: Ons Fiyatı 89 Dolar Sınırını Aştı

Küresel Petrol Piyasasında "Cenevre" Tansiyonu: Fiyatlar Yeniden Yükselişte

Bozyazı’da Trafik Kazası: Genç Motosiklet Sürücüsü Yaşamını Yitirdi

Mersin Büyükşehir’den 13 İlçede Gönüllere Dokunan Hizmet: Evde Sağlık ve Bakım Seferberliği

Hisseli arsa satın alırken dikkat edilmesi gereken 5 altın kural

Karıncaların Yaşam Döngüsü ve İbretlik Hiyerarşisi

Şehit Şükrü Ünlü’nün Adı Vefa Sofrasında Yaşatıldı: Anamur’da Anlamlı İftar

Venedik Değil Anamur Abanoz Yaylası: Sular Çekilmiyor, Yaylacı Çaresiz!

​Vali Atilla Toros, Anamur ve Bozyazıda Gönül Sofrasına Katıldı

İş ve Trafik Kazalarında Hukuki Süreç

MERSİN VALİSİ ATİLLA TOROS’TAN ANAMUR ÇIKARMASI

Vali Atilla Toros’tan Bozyazı Tekeli Jandarma Karakolu’na Ziyaret

​Anamur’da Rauf Denktaş Parkı İçin Yeni Dönem

​Bozyazı Basınının Acı Günü: Birgül Turgay

2026’da Akıllı Evlerde Yeni Dönem: Yapay Zeka ile Elektrik Faturalarını %40 Düşürmenin Yolları

Anamur Koordinasyon Merkezi: Bölgesel Hizmetin Yeni Üssü

Bozyazı da Dev Kaçak Sigara Operasyonu: Bozyazı'da 1 Gözaltı

Yükleniyor

Anamur Ticaret ve Sanayi Odası Üyeleri İftar Sofrasında Buluştu

Kaymakam Kemal Duru Muhtarlarla İftarda Buluştu!

Mersin’de Yatırımın Yeni Rotası: Başkan Seçer’in Vizyonu ve Şehrin Kültürel Dönüşümü

Bozyazı’da Trafik Kazası: Genç Motosiklet Sürücüsü Yaşamını Yitirdi

Venedik Değil Anamur Abanoz Yaylası: Sular Çekilmiyor, Yaylacı Çaresiz!

​Vali Atilla Toros, Anamur ve Bozyazıda Gönül Sofrasına Katıldı

MERSİN VALİSİ ATİLLA TOROS’TAN ANAMUR ÇIKARMASI

Vali Atilla Toros’tan Bozyazı Tekeli Jandarma Karakolu’na Ziyaret

Bozyazı da Dev Kaçak Sigara Operasyonu: Bozyazı'da 1 Gözaltı

Anamur’da Yaşlı Kadını 3 Milyon Lira Dolsndıran Sahte Polisler Tarsus’ta Gerçek Polise Yakalandı

​MHP’li Uysal Maden Atık Tesisi Yeniden İncelenmeli

CHP Ormancık ve Sarıağaç’ta Halkın Sesini Dinledi

Saadet Partisi Mersin İl Başkanı Bilal Oğuz Kongre Süreçlerini Değerlendirdi!

Saadet Partisi’nde Kongre Heyecanı: Anamur ve Bozyazı’da Yeni Dönem!

Anamur Ak Parti Ocak Ayı İstişare Toplantısında Vatandaşla El Ele

Aziz Özen, Anamur Şoförler ve Nakliyeciler Odası Başkanlığına Adaylığını Resmen Açıkladı

MHP Anamur KAÇEP Teşkilatından Gazeteci Mithat Ünal’a Anlamlı Ziyaret

İlker Özen “Protesto” Diyerek CHP'den AK Parti’ye Geçti!

Öğrenci Okul Müdürünü Vurdu!

Başkan Seçer'den Yerel Yönetimlere Demokrasi Vurgusu: "Halk Çözümü En İyi Bilendir"

Anamur’da Kritik Randevu: Derinkuyugücü–Anamur Belediyespor Maçına İki Bölgeden Hakem Atandı

Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Birlik Ruhu: Bayrak Temalı Dostluk Maçında Öğrenciler Galip Geldi!

Mersin’de Ortega Dönemi Fırtına Gibi Başladı: MSK, Merkezefendi’yi 110 Sayıyla Geçti!

Türk Futbolunda Tarihi Reform: Altyapı ve Mali Şeffaflık Dönemi

U-16lı Sporcularımızdan 20 Şehidimiz için Anlamlı Pankart

Anamurspor Taraftar Derneği’nden İlçe Emniyet Müdürü Özer’e Ziyaret

Anamur’da Uzun Yıllar Sonra İzcilik Yeniden Başladı

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ

ULUSLARARASI TARSUS YARI MARATONU HEYECANI BAŞLIYOR!

Java Motor Tutkunları Anamur’da

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

Sınıf Değil Kaymakamlık Makamı: Anamur’da ‘Yaşayan Demokrasi’ Dersi!

Şehit Şükrü Ünlü’nün Adı Vefa Sofrasında Yaşatıldı: Anamur’da Anlamlı İftar

İŞKUR 2026 TYP Personel Alımı Başladı Mı? Okullara Temizlik Görevlisi Başvurusu

Anamur MYO ‘da “Etkili İletişim Becerileri” Söyleşisi

Kaymakam Duru'dan Öğretmenler Gününü Mesajı

BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ

Rüştü Kazım Yücelen Mesleki Eğitim Merkezi’nde Oy Birliği ile Hüseyin Demir Dönemi

Foto O An Özel Fotoğrafçılık Kursu ile Kadrajın Büyüsüne Yolculuk Başlıyor

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.