9914,39%0,24
35,34% 0,02
36,51% 0,08
3037,78% 0,39
4886,92% 0,00
Milas’ın anıtsal mimari özellikleri bakımından en özgün sivil mimarlık örnekleri arasında yer alan Hadi Eskişar Konağı’nın Koruma Projeleri ihalesi sonuçlanarak yüklenici firma ile imza töreni gerçekleştirildi.
Milas’ın anıtsal mimari özellikleri bakımından en özgün sivil mimarlık örnekleri arasında yer alan Hadi Eskişar Konağı’nın Koruma Projeleri ihalesi sonuçlanarak yüklenici firma ile imza töreni gerçekleştirildi.
Milas Belediyesi Ana Hizmet Binası Başkanlık Makamı’nda gerçekleşen imza törenine Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Oğuzhan Koral Mimarlık Hizmetleri Proje Bürosu yetkilisi Mimar Sinem Celen, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Bekir Güney ve KUDEB Birim Sorumlusu Dr. İ. Ernur Öztekin katıldı.
Milas Belediyesi mülkiyetindeki Hadi Eskişar Konağı'nın Koruma Projeleri ihalesi imza töreni gerçekleştirildi. Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ve yüklenici Oğuzhan Koral Mimarlık Hizmetleri Proje Bürosu yetkilisi Mimar Sinem Celen’in katılımıyla Başkanlık Makamında gerçekleşen imza töreninin ardından kısa bir bilgilendirme yapan Başkan Tokat, “Bundan sonraki süreçte konağa ilişkin röleve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlanarak Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onayına sunulacak. Projemiz ilçemize hayırlı uğurlu olsun.” dedi.
HADİ ESKİŞAR KONAĞI HAKKINDA…
Hadi Eskişar Konağı, Hisarbaşı Mahallesi’nde, 157 ada 4 parselde yer almaktadır. Mevcut durumda yapıya giriş, Kuzey cephesinde yer alan; Belen Camisi, Çöllüoğlu Hanı ve belediye binasının oluşturduğu meydana açılan bahçe kapısından sağlanmaktadır. Yapı tipolojisine bakıldığında, Hadi Eskişar Konağı harem ve selamlık bölümlerinden oluşmaktadır. Yapının selamlık bölümüne giriş, Batı cephesindeki Belediye Caddesi’nde yer alan taş kemer açıklıklı demir kapıdan sağlanmaktadır. Yapı, zemin kat ve ara katta toprak harçlı yığma taş duvar; üst katlarda ise ahşap çatkılar arası tuğla dolgu ve ahşap dikmeler üzerine bağdadi çıtalarla ahşap kaplama yapılarak inşa edilmiş olup; son katman olarak duvarlar çamur sıva üzeri badanalıdır.
Yapının 19. yy sonunda yapılmış olduğu tahmininden hareketle, yapıyı yaptıran kişinin Behiye Eskişar’ın babası Mehmed Said Efendi olabileceği belirtilmektedir.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı