Güreş, uzun bir geçmişi olan eski bir spordur. Mücadelenin kanıtı eski Mısır çizimlerinde bile bulunabilir. Bu sporda öne çıkan ülkeler ise; Türk, Arap ve Rum olarak sıralanmıştır. Bu milletlerin mücadeleye katılmasına ilişkin belgeler oldukça eskidir. Güreş, 190 'ten beri uluslararası kabul görmüş bir spor ve Olimpiyat Oyunlarında bir kategori olmuştur.
Güreş nedir?
Güreş, iki kişinin birbirini zorla ve belli kurallar çerçevesinde kazanmaya çalıştığı bir spordur. Maç, her iki taraf da rakibi nakavt ettiğinde sona erer. Dünyada kabul gören iki farklı güreş stili vardır. Stiller; Greko-Romen ve serbest stil olarak adlandırılmaktadır.
Nasıl oynanır?
Güreş müsabakalarında iki sporcu minder adı verilen bir platform üzerinde durur. Bu şilte en az cm kalınlığında olmalıdır. Ayrıca şiltenin genişliği 9 metre çapında olmalıdır. Oyuncular dışında sadece hakem bu mindere oturup maçı izleyebilir. Karşılaşma yarım dakika arayla 2 devre oynandı. Her devre 3 dakika sürer. Rauntlarda eşitlik olması durumunda, sporculara oynamaları için ek süre verilecektir. Güreşin asıl amacı, her iki omzu da minderin karşı tarafına yapıştırmaktır. Bu eyleme güreş terimleriyle 'tuş etme' denir.
Güreşin kuralları nelerdir?
Mücadele çok disiplinli ve katı kurallarla yürütülmektedir. Önsöz Bu kurallar temizlik ve titizliktir. Bu nedenle sporcuların tırnak ve sakal uzatması kesinlikle yasaktır. Halı üzerinde terli bir oyuncuya izin vermeyin. Ayrıca, yağlı nesneler hariç, vücuda herhangi bir yağlayıcı uygulanmasına izin verilmez. Ayrıca sporcuların rakibe zarar verebilecek aksesuarlar kullanmasını yasaklayan düzenlemelerden biridir. Güreşçilerin mayo içinde mendil takmaları zorunludur. Güreşi kazanmak için tek yapmanız gereken rakibinizi sabitlemek veya 10 puan önde olmak. Güreş maçında skor, rakibin zor durumları dikkate alınarak yapılır. Oyunu bir butona tıklayarak kazanan güreşçiler puan kaybetmeden kazanmış sayılırlar. Güreşçi toplam 5 puan kaybetti ve maçın mağlup sayılmasına neden oldu. Maçlar, hakemler tarafından minderin kenarında izlenir. Oyunun hakemi ayrıca rakiplere hakem puanları verme yetkisine sahiptir. Maçın son yarısının berabere bitmesi durumunda, kazanan hakem kararı ile belirlenir.
Bütün bu ve benzeri konularda megapari sizlere bilgi sağlayabilir. Detaylı bilgiye ilgili web sitesinden ulaşabilirsiniz.
Kaynak: megapari.com