Günlük strateji

Günlük strateji

Asya piyasalarında bu sabah alış ağırlıklı bir seyir izlenmektedir. Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) getiri eğrisi kontrolünde herhangi bir değişikliğe gitmemesine karşın hisse senetlerinde olumlu bir görünüm hakim.

Bugün Ne Bekliyoruz? Asya piyasalarında bu sabah alış ağırlıklı bir seyir izlenmektedir. Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) getiri eğrisi kontrolünde herhangi bir değişikliğe gitmemesine karşın hisse senetlerinde olumlu bir görünüm hakim. Japonya’da Nikkei225 Endeksi %2,51, Topix Endeksi %1,67 yükseldi. BoJ’dan beklenti aksine ultra geniş para politikasında sıkılaşma sinyali gelmemesinin ardından USDJPY paritesi %2,12’lik sert yükselişle 130,95 seviyesinden alıcı buluyor. Parite gün içerisinde 131,57’yi gördü. Çin ve Hong Kong hisse endekslerinde sınırlı alımlar mevcut. Güney Kore endekslerinde karışık bir seyir hâkim. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün yatay bir seyir izlemektedir. ABD endekslerinde karışık bir kapanışın ardından endeks vadelileri yatay bir açılışı işaret etmektedir. Bugün küresel takvimde İngiltere ve Euro Bölgesi’nde aralık TÜFE rakamları, ABD’de aralık ÜFE, sanayi üretimi ve perakende satış verileri takip edilecek. ABD’de ekim ve kasımda aylık %0,3’lük ÜFE artışlarının ardından aralık ayı için piyasa beklentisi %0,1 gerileme olduğu yönünde. Mart 2022’de yıllık bazda %11,5 görmesinden bu yana düşüş eğiliminde olan üretici enflasyonu aralıkta %7,4’ten %6,8’e gerileyebilir. Geçen haftaki veriler ABD’de TÜFE’nin Mayıs 2020’den beri ilk kez aylık bazda düşüş kaydettiğini göstermişti. ABD sanayi üretimi tarafında son altı ayın dördünde gözlemlenen aylık düşüşün aralıkta da sürmesi beklenmekte. Sanayi üretimi yıllık bazda incelendiğinde 2022 başından beri yavaşlama eğiliminde. Benzer bir yavaşlama eğilimi tüketim tarafında da mevcut. Zira perakende satışlar verisi ABD’de tatil dönemindeki tüketici harcamalarına ilişkin ipucu verecek. Yüksek enflasyon ve faizlerin etkisiyle tüketimdeki yavaşlamanın devam etmesi bekleniyor. Borsa İstanbul tarafında; BIST100 Endeksi’nde 3-12 Ocak döneminde yaşanan (Zirve-dip) yaklaşık %19,3’lük düzeltmenin ardından volatilitede sınırlı düşüşle birlikte yukarı yönlü hareket devam etmektedir.

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Küresel piyasalarda dün Avrupa ve ABD hisse senedi endekslerinde karışık bir görünüm hâkim oldu. Avrupa’da CAC 40 Endeksi %0,48 ve DAX Endeksi %0,35 artarken FTSE 100 Endeksi hafifçe satıcılı fiyatlandı. ABD tarafında Dow Jones Endeksi resmi tatilin ardından haftaya %1,14’lük düşüşle başladı. S&P 500 Endeksi yatay satıcılı olurken Nasdaq Bileşik Endeksi sınırlı arttı. Dolar Endeksi (DXY) 102,4 puanda yer alırken EUR/USD paritesi günü 1,08 seviyesinin hemen altında tamamladı. ABD Hazine tahvili faizlerinde farklı yönde hareketler gerçekleşti; 10 yıllıkların faizi 3,5bp artarak %3,54’e yükseldi, 2 yıllıkların faizi 3,8bp düşerek %4,2’ye geriledi. DXY’nin hafifçe toparlanmasıyla ons altın %0,34 değer kaybederek 1.909USD’ye indi. OPEC, dün yayımladığı aylık petrol piyasası raporunda küresel petrol talebinin 2023’te 2,22 milyon artışla 101,77 milyon varile ulaşacağını belirterek yıllık bazda artış öngörüsünü sabit tuttu. Zira küresel petrol talebine yönelik artışta Kovid-19 kısıtlamalarının kaldırıldığı Çin’de beklenen ekonomik toparlanmanın etkili olacağı değerlendiriliyor. Brent petrol dün %3’e yakın artışla varil başına 87USD’ye yükseldi. Avrupa’nın lokomotifi Almanya’da aylık TÜFE aralıkta -%0,8 olarak ölçüldü. Yıllık TÜFE ise %8,6’lık artışla beklentileri karşıladı. Ülkenin ZEW ekonomik güven endeksi bu ay - 23,3’ten 16,9’a kadar yükseldi. ABD’de New York Fed imalat endeksi bu ay -32,9 değerini alarak Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

BIST 100 Endeksi güne alıcılı başladıktan sonra gün ortasına kadar 5.194-5.294 puan aralığında yatay fiyatlandı. Günün ikinci yarısında bir miktar etkili olan alışların neticesinde Endeks dün %2,06 arttı. Böylece gösterge endeks 124,9 milyar TL’lik hacimle 5.315,03 puana ulaştı. EUR/TRY kuru %0,36 düşerken USD/TRY kuru yatay satıcılı fiyatlandı. Gram altınsa 6 TL değer kaybederek 1.152 TL’ye geriledi. TCMB’nin açıkladığı verilere göre konut fiyat endeksi (KFE) kasımda aylık bazda %3,8 ve yıllık %174,3 arttı. TÜİK’in açıkladığı veriler ise konut satışlarının aralıkta yıllık bazda %8,2 düşerek 208 bine gerilediğini işaret etti. 2022 yılının tamamına ait satışlar bir önceki yıla göre %0,4 düşerek 1,49 milyon oldu.

Kaynak Piramit Menkul 
Hibya Haber Ajansı



Anahtar Kelimeler:

Anamur'da Altyapı ve Sel Önleme Çalışmaları Hız Kesmiyor

Anamur Belediyesinin Plastik Atık Toplama Kampanyasında Rekor Katılım

Otogar ve Çevre Yolunda Trafik Düzenlemesi

Anamur Çevre Yolu Projesinde Son Durum

Mersin Asayiş Raporu: Silahlı Saldırı, Hırsızlık ve Kaza Olayları Gündemde

Mersin'de Korkutan Yangınlar: İki Ayrı Evde Maddi Hasar Meydana Geldi

MESKİ Su Kesintisi Duyurusu: 10 Aralık'ta Birden Fazla İlçede Planlı Çalışma

Türkiye, Orman Varlığını En Çok Artıran Ülkeler Arasında Zirveye Tırmanıyor: Küresel İklim Mücadelesinde Kritik Başarı

Anamur-Gazipaşa Tünelleri İnşaatında Son Viraj: Turizm ve Ticaret Ufku Açılıyor

Anamur Çileğinde Erken Hasat Başladı: İhracat Pazarlarında Rekabet Kızışıyor

Başkan Seçer'den Yerel Yönetimlere Demokrasi Vurgusu: "Halk Çözümü En İyi Bilendir"

Akdeniz'de Yeni Diploması Dalgası: Enerji Güvenliği İçin Çok Taraflı Zirve

Uysal: “Mersin Ekonomisi Türkiye’nin Lokomotifidir

HP’de İmamoğlu Sonrası Ankette Dikkat Çeken İsim: Vahap Seçer Yükselişte

İYİ Parti Anamur'da Delege Seçimleri Tamamlandı

MHP'li Uysaldan "Terörsüz Türkiye" Vurgusu

Mutlu Adaylıktan Çekildiğini Duyurdu

İYİ Parti Milletvekili Kocamaz Dereköy’de Halkla Buluştu

Bahar’dan Seçer’e Anlamlı Ziyaret

Kurtulmuş–Kavelaşvili Meclis Görüşmesi

Türk Futbolunda Tarihi Reform: Altyapı ve Mali Şeffaflık Dönemi

U-16lı Sporcularımızdan 20 Şehidimiz için Anlamlı Pankart

Anamurspor Taraftar Derneği’nden İlçe Emniyet Müdürü Özer’e Ziyaret

Anamur’da Uzun Yıllar Sonra İzcilik Yeniden Başladı

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ

ULUSLARARASI TARSUS YARI MARATONU HEYECANI BAŞLIYOR!

Java Motor Tutkunları Anamur’da

İlk Satışınızı İnternetten Yapmanın Püf Noktaları

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Türkiye Chengdu’da İki Süper Madalya

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

Kaymakam Duru'dan Öğretmenler Gününü Mesajı

BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ

Rüştü Kazım Yücelen Mesleki Eğitim Merkezi’nde Oy Birliği ile Hüseyin Demir Dönemi

Foto O An Özel Fotoğrafçılık Kursu ile Kadrajın Büyüsüne Yolculuk Başlıyor

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

2025 LGS: A Kitapçığına Göre 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek İddiası Öğrencilerin Kafasını Karıştırdı

Anamur'da Altyapı ve Sel Önleme Çalışmaları Hız Kesmiyor

Anamur Muzunun Marka Değeri Yükseliyor Umudunda Maalesef Başa Dönüldü

İnsan Evrenin Doğuşunu Görüntüledi. James Webb ve İlk Süpernova

Enerjide, Füzyon Reaksiyonu Hedefine Bir Adım Daha Yakın

Kanser Aşısı, mRNA Teknolojisi, Kişiselleştirilmiş Tedavi, Biyoteknoloji, Genetik Kodlama

Dünyanın suyu okyanuslardan mı karşılanacak?

Nakit Para Tarih mi Oluyor?

NASA ve ESA, Kızıl Gezegen Mars'ta, "Yaşamın Kanıtı"nı Bulduğu mu?

Lokman Hekim Hakmlı Çıktı ve Bilim, Yaşlanmayı Bir Hastalık Olarak Tanımladı ve İlk Tedavi Yöntemi Kapıda

Dünyamızın "Gizli Nefesi" Duruyor: Amazon ve Sibirya Ormanları Karbon Tutucu Rolünü Kaybediyor

Yeni Nesil Yapay Zeka Atılımı: Bilim İnsanları 'Bilinçli Makine' Eşiğinde mi?

Anamur Belediyesinin Plastik Atık Toplama Kampanyasında Rekor Katılım

Anamur Yer Fıstığının Coğrafi İşaret Başarısı Pazara İmzasını Attı

Otogar ve Çevre Yolunda Trafik Düzenlemesi

Anamur Ören Antik Kenti'nde Yeni Mozaik Keşfi Heyecan Kattı

Muz Üreticisine Yeni Sertifikasyon Programı İhracat Kapılarını Aralıyor

KKTC’de Emlak Yatırımı Yapmanın Cazip Fırsatları

Cilt Bakımında Hangi Ürünler Kullanılmalı?

Anamur Teknolojiye Koşuyor

Anamur'da Su Kaynakları Yönetimi

Anemurium Antik Kenti'nde Yeni Keşifler

Anamur Çevre Yolu Projesinde Son Durum

Muz Üretiminde "Akdeniz Rüzgarı"

Mersin Asayiş Raporu: Silahlı Saldırı, Hırsızlık ve Kaza Olayları Gündemde

Mersin'de Korkutan Yangınlar: İki Ayrı Evde Maddi Hasar Meydana Geldi

MESKİ Su Kesintisi Duyurusu: 10 Aralık'ta Birden Fazla İlçede Planlı Çalışma

Başkan Seçer'den Yerel Yönetimlere Demokrasi Vurgusu: "Halk Çözümü En İyi Bilendir"

Göksu Deltası’nda Kuş Cenneti Hareketi: Göçmen Kuşlar Yine Mersin’de!

Türk Futbolunda Tarihi Reform: Altyapı ve Mali Şeffaflık Dönemi

Akdeniz'de Yeni Diploması Dalgası: Enerji Güvenliği İçin Çok Taraflı Zirve

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.