9724,50%-0,42
35,19% 0,30
36,73% 0,92
2968,28% 1,32
4806,92% 0,71
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı ve Güngören Belediyesi iş birliğiyle hayata geçirilen Güngören Bilim Merkezi’nin açılışını yapt?
Bakan Varank, bilim ve teknoloji altyapısını güçlendirmek adına her gün yeni yatırımlar yaptıklarını kaydederek, şunları söyledi:
“Özel sektörde Ar-Ge kültürünü geliştirmek için işletmelerin kendi bünyelerinde kurdukları Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerini destekliyoruz. Ar-Ge ve Tasarım Merkezine sahip işletmelerimizin sayısı bin 600’e yaklaştı.”
Teknopark sayısı 97’ye ulaştı
Girişimcilere her türlü özgün fikri ticarileştirebilecekleri uygun ortamı hazırlayan Teknopark’ların sayısının 97’ye ulaştığını dile getiren Bakan Varank, “Geleceğin teknolojilerine yönelik derin bilimsel araştırmaların yapıldığı Öncül Ar-Ge Laboratuvarlarının sayısı her geçen gün artıyor. Bu laboratuvarlarda 6G’den otonom sürüşe, katmanlı imalat teknolojilerinden ileri malzemelere kadar çok önemli çalışmalar gerçekleştiriliyor.” dedi.
Ar-Ge harcamaları
Bakan Varank, tam zaman eşdeğer Ar-Ge çalışanı sayısının 20 senede 29 binden 222 bine yükseldiğine değinerek, “TÜBİTAK’ın Araştırma Enstitülerinde, kritik teknolojilerin millileştirilmesine yönelik Ar-Ge faaliyetleri son sürat devam ediyor. Bu gayretin neticeleri istatistiklere de yansımış durumda. Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranının son 20 yılda binde beşten yüzde 1,13’e yükseldiğini görüyoruz.” diye konuştu.
“Bilim ve teknoloji aşığı olarak yetiştirmek için yeni nesil çözümlere imza atıyoruz” diyen Bakan Varank, “Deneyap Teknoloji Atölyeleri bunlardan bir tanesi. 81 ilimizdeki 100 Deneyap Teknoloji Atölyesindeki çocuklarımız yapay zekadan nesnelerin internetine, tasarımdan robotiğe kadar çok geniş bir yelpazede proje geliştirmeyi öğreniyor.” ifadelerini kullandı.
TEKNOFEST
Bakan Varank, “Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’te düzenlediğimiz yarışmalar, gençlerimizi geleceğin teknolojilerine hazırlıyor. Takımlar halinde yarışmalara katılan gençler bio-teknoloji, çip tasarımı, dikey inişli roket, karma sürü robotlar gibi alanlarda özgün projeler geliştiriyor.” dedi.
Teknolojik Tayfa
Teknolojik Tayfa’nın Bakanlığın himayesinde Türkiye turuna çıktığını ve büyük ilgi gördüğünü söyleyen Bakan Varank, “Her yaştan animasyon meraklısının severek takip ettiği TRT çocuğun başarılı dizisi ‘Rafadan Tayfa’ ile, gençlerin teknolojiye olan ilgisini artırmak için son dönemde güzel etkinlikler yaptık.” şeklinde konuştu.
Galaktik Tayfa
Bakan Varank, “Geçen hafta da biliyorsunuz yine bizim bakanlık olarak himaye ettiğimiz Rafadan Tayfa’nın üçüncü filmi ‘Galaktik Tayfa’nın galası vardı. Galaktik Tayfayı gösterime girdiği ilk hafta sonunda 440 bin seyirci izlemiş, liderlik koltuğuna oturmuş. Bu da ne kadar doğru bir iş yaptığımızı göstermesi açısından sevindirici bir gelişme. Galaktik tayfadan rekor bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kutup Araştırma Projeleri Yarışması
Gençleri bilim insanı ve araştırmacı olmaya, bilim yapmaya özendiren faaliyetlerinin bunlarla sınırlı olmadığını dile getiren Bakan Varank, “Bu sene üç lise öğrencisi kızımızı TÜBİTAK aracılığıyla Antarktika’ya göndereceğiz. Kutup Araştırma Projeleri Yarışması'nda birinci olan bu öğrencilerimiz 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi heyetine katılarak projelerini kutuplarda test etme imkanını elde edecek.” diye konuştu.
Bilim merkezleri
Bakan Varank, 8 ilde bilim merkezi projelerinin devam ettiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:
Bunlardan bir tanesi nüfus olarak potansiyeli yüksek şehirlerimizde büyük ölçekli bilim merkezlerinin kurulması. Paydaş kurumlar tarafından bina ve altyapı, idari işler ve işletme giderleri karşılanırken, TÜBİTAK tarafından sergiler, eğitim atölyeleri ve planetaryum gibi kısımlara destek veriliyor. Konya, Kocaeli, Kayseri, Bursa, Elazığ ve Antalya Kepez’de bilim merkezi projeleri tamamlandı.”
2 bin 500 metrekarelik alan
Güngören Bilim Merkezi 2 bin 500 metrekarelik kapalı alanı ile birçok hizmete ev sahipliği yaptığını vurgulayan Bakan Varank, “Deneyap Teknoloji Atölyesi, Planetaryum ve Uzay Salonu, profesyonel ses kayıt stüdyosu ve farklı grafik tasarım imkanları bu hizmetlerden sadece birkaçı. Buradaki atölyelerde gençlerimiz; matematik, astronomi, havacılık, uzay, doğa bilimleri, robotik, kodlama ve tasarım eğitimleri alacak. Ayrıca takım çalışması, bilimsel, akılcı ve eleştirel düşünme gibi farklı yetenekler kazanacak.” ifadelerini kullandı.
Güngören Belediye Başkanı Güngören Belediye Başkanı Bünyamin Demir de Bilim Güngören merkezinde bir yıl içerisinde ilçedeki bütün ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin kullanacağı programları hazırladıklarını, bu öğrencilerin gelip atölyelere katılacağını, Deneyap programına katılıp sınavla 2 yıl burada eğitim alabileceğini anlattı.
Konuşmaların ardından Bilim Güngören merkezinin açılış kurdelesini kesen Bakan Varank, “Bu merkez, en büyük değerimiz olan evlatlarımıza ve çocuklarımıza çok büyük katkılar sağlayacak işlere imza atacak. Böyle bir vizyoner projeye katkı sağlamaktan çok mutlu ve gururluyuz. Buradan yetişecek evlatlarımız inşallah ülkemizin en başarılı elemanları olacak.” dedi.
Hibya Haber Ajansı