Tahvil getirilerimin artmaya devam ettiği , resesyon korkularının düzenli hala geldiği ve Fed'in faiz artırım yolunu doğrulayan, beklenenden daha iyi gelen ABD enflasyon verilerinin gölgelediği, İngiltere de Maliye Bakanının görevden alındığı çalkantılı bir haftayı daha geride bıraktık. Haftanın son iki günü oldukça ilginçti.
Önce piyasalar Eylül ayında ABD enflasyonunun beklentileri aşmasına karşılık zirveye ulaşıldığına inanarak olağanüstü bir toparlanma kaydetti. Ardından ise Michigan Üniversitesi'nden yapılan bir anket, ABD'li tüketicilerin gelecekteki enflasyon beklentilerini artırdığını gösterince de aldıklarını geri verdi. Piyasalar artık Fed'in Kasım başında yeniden 75 baz puan artıracağına ikna olmuş durumda. Sorun Aralıkta da bir 75 gelir mi de.
İngiltere Başbakanı Truss, daha önce 45 milyar sterlinlik mini bütçe paketiyle vergi indirimleri uygulayacaklarını açıklayan ve piyasaların olumsuz tepki verdiği hatta kredi derecelendirme kuruluşlarının 21 Ekimde görüşürüz dediği Maliye Bakanı Kwasi Kwartengi’i görevden alarak yerine eski Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt’ı atadı. Başbakan, beklendiği üzere açıklanan paket üzerinde de değişikliğe giderek kurumlar vergisindeki artışın geçerli olacağını duyurdu. Böylece İngiltere hükümeti 18 milyar sterlin daha vergi toplamayı hedefliyor. Jeremy Hunt bu yıl İngiltere’de göreve gelen dördüncü maliye bakanı oldu.
Euro Bölgesinden ise artık kötü senaryo ana senaryo oldu. Bu da 2 çeyrek üst üste daralma. Ve ECB’den bu ay 75 baz puan ve Aralıkta ise 50 baz puanlık artış genel kabul görmüş durumda.
Kwasi Kwarteng'in ayrılması ve BoE’nin durumu sakinleştirme çabaları İngiliz 10 yıllık borcunun getirisini %5'ten %4'ün altına düşürürken, Fransız OAT %2,80'e ve Alman Bund'u %2,19'a gerileme kaydetti. ABD ise 10 yıllıklar aşırı ısınan enflasyon rakamlarına rağmen çok az değişim gösterdi ve %3.93'de
Dolar, tüm para birimlerine karşı büyük ölçüde güçlü kalmaya devam ediyor. Euro/ dolar bu hafta genel olarak nötrdü, döviz kuru 0,96 / 0,98 aralığından git gel yapıp haftalık %-0,22 düşüşle 0,9721’den kapattı.
Bu haftanın gündemine baktığımızda; Salı günü Çin GSYİH büyümesine ilişkin ilk tahminin açıklanması, Çarşamba günü İngiltere de Eylül TÜFE, ABD’de de bölgesel ekonomilerin durumunu gösteren Bej Book ve Eylül Sanayii üretimi, Perşembe günü Philly Fed imalat endeksi, ana gündem verileri.
AB tarafında ise Perşembe/Cuma AB konsey toplantısı , gaz fiyatı tavanı belirleme görüşmeleri ve AB destekli başka bir borçlanma türü tartışmalarını talip edeceğiz. AB ekonomisindeki momentumu ise ZEW endekslerinden alacağız
Konuşma açısından da ise Çarşamba günü Fed üyelerinden Bullard'ın konuşmasını takip edeceğiz.
ABD de bu hafta mali tablolarını açıklaması beklenen şirketler ise; Johnson & Johnson, Roche, Netflix, Tesla, Nestle, ASML, IBM ve L'Oreal. Yurtiçinde ise tek gündem TCMB’nin faiz kararı olacak. Genel beklenti 100 baz puanlık indirim ve yılı %9 seviyesinde kapatma yönünde.
MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR
Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa Dairesi Direktörü Alfred Kammer, Türkiye’de enflasyonu düşürmek için daha sıkı maliye ve para politikası uygulanması gerektiğini belirterek, “Bu da faiz oranlarının arttırılması anlamına geliyor” dedi.
Goldman Sachs, İngiltere ekonomisi için 2023 yılı daralma beklentisini yüzde 0,4'ten yüzde 1,0'a çıkardı. Enflasyon beklentisini ise yüzde 3,3'ten yüzde 3,1'e indirdi.
Biden, İngiltere Başbakanı Liz Truss'ın vazgeçtiği vergi indirimi planını 'hata' olarak nitelendirirken, 'Bunun hata olduğunu düşünen tek kişi ben değildim' dedi
İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt, Başbakan Liz Truss’ın hatalar yaptığını, bazı vergilerin artacağını ve zorlu harcama kararlarına ihtiyaç olduğunu söyledi.
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, OPEC+ grubunun petrol üretimini gelecek aydan itibaren azaltma kararı sonrası ABD Başkanı Joe Biden’ın Suudi Arabistan ile ilişkileri yeniden değerlendirirken “sistemli” davranacağını ifade etti
Çin Merkez Bankası bu sabah gerçekleştirdiği 1 yıl vadeli kredi kolaylığı operasyonu ile finansal kuruluşlara 500 milyar yuan verdi. Banka, bu operasyonda orta vadeli kredi kolaylığı (MLF) faiz oranını yüzde 2,75 seviyesinde tuttu.
Beyaz Saray'ın ekonomi danışmanı Ceilia Rouse, Fed'in yaptığı faiz artırımlarının ABD ekonomisin soğutmaya başladığını, özellikle konut ve iş gücü piyasalarında bunu gördüklerini söyledi. Ancak Rouse, enflasyonun hala çok yüksek olduğunu da vurguladı.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, IMF'in olağanüstü rezervlerini kullanarak üye ülkelere yeniden bir SDR (Özel Çekim Hakkı) dağıtımı yapmasının şu anda uygun olmayacağını söyledi. Yoksul ülkelere kanalize etmek için şu anda daha fazla rezerve ihtiyaç olduğunu belirtti.
Japonya'nın kur politikasından sorumlu diplomatı olan Maliye Bakan Yardımcısı Masato Kanda, Japonya'nın kurlardaki aşırı dalgalanmalara güçlü şekilde yanıt vereceğini söyledi.
St Louis Fed Başkanı James Bullard, Fed faiz artırımlarına ara verme noktasına ulaştığında, ABD dolarının Fed'in faiz artırımlarından bulduğu desteğin de hafifleyeceğini söyledi.
Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Bundesbank Başkanı Joachim Nagel, ECB'nin ABD'de derin bir resesyona yol açabilecek olsa da birkaç faiz artırımına daha ihtiyacı olduğunu söyledi.
Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı